You are here

Milyen klímát érdemes szereltetni?

13 posts / 0 new
Last post
BLLaci
BLLaci picture

Sziasztok!

Ha valakinek van tapasztalata, kérem ossza meg velem: milyen lakásklímát szereltessek? 55 négyzetméterre kellene, csak hűteni. Ár, teljesítmény, típus? Semmit nem tudok róluk.

Köszi, Laci

Comments
lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Én is tervezem egy hűtő-fűtő klíma vásárlását! Én itt(is) szoktam nézelődni:
http://www.klimawebaruhaz.hu/20-24-kw-hutesi-telj-inverteres-oldalfali-m...
Üdv: lizakl

0

deneskar
deneskar picture

Szia Laci!
A kolegák sok jótanáccsal elláttak téged, de hozzátennék még egy dolgot. Érdemes odafigyelni a kültéri egység hangosságára/elhelyezésére, mert pl. egy lakótelepen előfordulhat, hogy zavarja a szomszédokat. Ők nyitott ablaknál alszanak. Jómagam beneveztem egy inverteres Mideára, felszereltem és jött a csalódás. Jól hűt, de a kültérinek kegyetlen a hangja. A szerviz szerint ez ilyen. Szóval nézz utána, ha szükséges.
Üdv.: Karesz.

0

nyaki
nyaki picture

Ami biztos, hogy a villamos áram költségedet úgy kell kalkulálnod, hogy ha csak hűteni akarsz, akkor a téli szezonra fordított gázköltségednek veheted kb. a felét, harmadát, rosszabb szigetelés, több ablakfelület és sok bejárati ajtó használat esetén, akár meg is közelítheti azt. Klímás üzem esetén nem utolsó szempont a meglévő vezetékhálózat és lakáselosztó állapota, a főbiztosító nagysága, ami egy 50-60m2-es lakásnál, 4 főnél, minimum 25A kell hogy legyen és mindenképpen szereltess fel ÁVK-t.

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

Stonhy
Stonhy picture

Sziasztok!

Csakis a pénztárca szab határt... Az R410a hűtőközeghez ragaszkodj (egyre ritkábban, de vannak még R407-esek is) Ha gyakran használod, akkor költs rá kb. 30%-kal többet és vegyél inverterest. Ha hiszel a csodaszűrőkben és a nagy nevekben, akkor duplázhatod az árat.
Én leginkább a Mideákat szoktam ajánlani. Egy átlagos 55nm-es lakásban a számított teljesítményed 5-8KW lesz... (legköbméter, lakás fekvése, falszigetelés, ablakok mérete, árnyékolása, fekvése, bent tartózkodó személyek száma, egyéb felszabaduló fűtőteljesítmények, újratermelődő vízpára, stb) ez azt jelenti, hogy egy 3.5KW-os on-off (kb 70 000-től) is lehűti ha időt hagysz neki, de ha kicsit többet költesz, az komfortosabb, gyorsabb, tartósabb és takarékosabb lesz...

stonhy

0

morfeus
morfeus picture

Szia!
Vagyis akkor egy 5kW-os on-off klima megfelel egy általános lakásba!Gondolom nem olcsòk de megéri a befektetést!

Üdv:morfeus

0

Szadista
Szadista picture

Szia.

Szerintem azt válaszd amelyik nálad hűt ,de az áramot a szomszédtól használja.

Üdvözlettel:Laci

ui. A fogyasztását nézd, az legyen az irány adó.

0

morfeus
morfeus picture

Szia!
Amit idáig megtudtam az az,hogy átlagos lakás esetén 1nm-re kb:80W klíma illettve 30-35W hűtő teljesitménnyel kell számolni illetve inverteres kompresszorral rendelkező klímát célszerű választani ( A vagy AA energiaosztály) +még a szerelési költség!

Üdv:morfeus

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Bizony nem jól tudtad meg. Ugyanis aki azt állítja, hogy a szükséges hűtőteljesítményt lakásterületre vagy beltér-köbtartalomra lehet számolni az szélhámos. A szükséges teljesítmény csakis a helyiséget körülhatároló falak (+plafon és talaj) hőellenállásából és az azokon jelenlévő hőmérsékletkülömbségből számolható tisztességesen. Minden más csak durva becslés. Korrektebb méretezésnél számbaveszik a napi hőmérsékletingadozást és a falak hőkapacitását is. Személyenként illik 200W hőleadást kalkulálni nappali aktivitás esetén.

Ha van kedved kezdj el számolgatni, ez egy elektrósnak nem lehet kihívás. De ha csak két kisebb lakószobába kell klíma egy átlagos panellakásba, akkor egy 4kW-os hőkivonású inverteres klíma biztosan elég jó lesz (ha tényleg gyengén szigetelt a lakás és vékony beton választ el az 50 fokos padlástól, akkor inkább 6kW). Mekkora a szükséges fűtőteljesítmény télen mínusz 10C fokban? - na, klímából annyi biztos elég lesz. Amire még nagyon érdemes odafigyelni, klímahasználatnál ne legyen a lakás "szellős" mert a vízkondenzáció (nyáron igen magas az abszolút páratartalom - ugye világos?) feleszi a hűtőteljesítmény legjavát.

0

morfeus
morfeus picture

Szia!
Az lenne a kérdésem,hogy a 4kW hőkivonásù klima mit takar?Már mint ez melyik teljesitménye a klímának?

Üdv:morfeus

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Morfeus!
"Már mint ez melyik teljesitménye a klímának?"
A "hőkivonási" teljesítménye. :) A hűtőteljesítménye. A fűtő üzemmódban valamelyest többet tudnak, mert a szivattyúzott kalorikus teljesítményhez, hozzáadódik a kompresszor(és benne lévő betétmotor) által keltett hő egy része.

És még egy jó tanács: Aki inverteres klíma vásárlására vetemedik, az nyissa ki a pénztárcáját!!!
A no-name klímák között is megjelentek az inverteresek. Pofátlan módon alig drágábbak az On-Off társaiknál. Gondolhatjátok, micsoda kiforrott technológia lakozhat bennük, a beléjük borogatott alkatrészek minőségéről már nem is szólva.
Ezeket a gépeket nem szabad megvenni, mert nem lesz érkezésük behozni azt a megtakarítást a villanyszámlában, amire az inverteres technológia miatt egyébként képesek lennének(adott körülmények között).

Másik ok, ami miatt ki kell nyitni a pénztárcát, az az, hogy az inverteres klímából az egyébként saccolt teljesítmény igény közel másfélszeresét kell beépíteni ahhoz, hogy a hangzatos "A", valamint "AA" kategóriát teljesítsék. Ugyanis, ha az oly jellemző módon "elbírja az" megközelítést alkalmazzuk, akkor hamar azon vesszük észre magunkat, hogy a csili-vili készülékünk vissza minősült a szokásos "C" kategória környékére!!!

Rövidebben fogalmazva, ha az inverteres gép 100% közeli terhelésen üzemel, semmivel nem jobb a hatásfoka On-Off társainál(azonos kaliberű gépeket feltételezve)! :yes:

Üdv Tibi.

0

morfeus
morfeus picture

Szia!
Igazán érdemben én nem nagyon tudok tanácsot adni mert hasonló cipőben járok mint te!Mivel remélem rendeződnek dolgaim és akkor tudok venni egy lakást amibe mindenképpen szeretnék venni egy klímát.Olvasgattam azért egy kicsit,hogy milyet érdemes venni mindenképpen ha lehet energiatakarékosat (A-energia osztályút)illetve a linkben is lehet olvasni róla ,hogy olyat érdemes venni ami tudja a szakaszos üzemet saját magától,vagyis nem ki-be kapcsolgatással(ha jól értelmeztem a cikket)!Kíváncsi leszek én is miket fognak ajánlani a szakik :bow:

Terveim szerint majd egy olyan 55-65nm közötti alapterületű lakás lesz a célpontom amihez szeretnék klímát,ha nem is az egész lakásra de egy szobát mindenképpen vagy max két szobára tervezve!

Itt lehet olvasgatni!
A fenti linken letölthető egy kis könyvecske ami szerintem hasznos tanácsokkal szolgál,minden klímaszűz javára! :super:

Üdv:morfeus

0

TAKLACO
TAKLACO picture

UDV. MORFEUS !

En is informaciot keresek klima ugyben.Az ezermester oldalon talaltam ezt a cikket.

http://ezermester.hu/cikk-2518/Klimavasarlas_elott
Tovabbi link:

http://klima.lap.hu/

UDV.:LACI

0

Sponsored links