You are here

LED-es stroboszkóp. Információkat szeretnék megtudni.

5 posts / 0 new
Last post
Isaac
Isaac picture

Sziasztok!
A ledes strobikról szeretnék megtudni egy-két dolgot.

1: Bármilyen led alkalmas strobihoz? LegOCCÓbb kínai megfelel, vagy azért vannak kritériumok? Mert azért másodpercemként 2-20 villanás azért legalább van a strobinál.

2: A fényerő kiszámítása........? Erre van esetleg valami jó kis egyszerű progi, vagy oldal ahol ki lehet számolni? Mert én 500 - 1000w-os fényerőre terveznék.

3: A ledek bekötése......?
Hogy érdemes?
PL: van 300db led, 1,8v 40mA.
12x25-ös körökre leosztás,30x10-es, vagy10x30.....stb. + Sorosba vagy párhuzamosban érdemes bekötni a ledeket ilyenkor? Ha esetleg van egy PL:18v-os táp, hogy oldanátok meg? "Csak kíváncsiságként."

4: MosFET-et , Tranzisztort, vagy Tirisztort érdemes-e használni ilyen célra? "Mint ledek kacsolgatására."

5: Több kissebb, vagy kevesebb nagy LED-ből érdemes elkészíteni?

Már régóta tallózom a netet, de még nem találtam semmi kapcsolásirajzot ilyesmiről.
Úgyhogy ezért fordtam hozzátok.

Előre is köszönöm az infókat

Comments
zoli710802
zoli710802 picture

Sziasztok!
A múltkor találtam egy ilyet.
Lehet, hogy ez segít az áram beállításban.
Üdv: Zoli

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

ezek elég bonyolult kérdések, a válaszok attól függnek mire akarod használni! Gyújtás beállítás, fordulatszámmérés, diszkóstroboszkóp, jelzőfény stb.?

"A fényerő kiszámítása........?"

Van itt egy táblázat, ami megvilágítást adja meg néhány esetben, ami összehasonlítható.
http://ledmaster.hu/led_bulvar.php?ID=mekkora-fenyerovel-rendelkezik-a-l...

Kiszámolni, hogy lehet, ahhoz kell némi fotometriai ismeret röviden összefoglalva:
http://www.physics.kee.hu/32.html
egy kicsit egyszerűbben és érthetőbben:
http://www.sasovits.hu/cnc/irodalom/Fenytan.pdf

"A ledek bekötése......?"
ez a tápfeszültségtől függ, mindig úgy kell bekötni a ledeket, hogy minimális legyen a veszteség. Ezt legtöbbször vegyes kapcsoláshoz vezet. pl.: 4V-ra szeretnék 10 LED-et kötni a az 1,8V 40mA-esből akkor sorba csak kettőt tudok kötni a harmadiknak már nem elég a tápfeszültség. Két LED sorba 3,6V így marad 0,4V amit egy 0,4/40mA=10 ohm ellenálláson ejt ami veszteséggé alakul, tehát ezeket a soros ellenállásokat kell mimalizálni amennyire lehet. Az, hogy hogyan rendezed a LED-eket lényegtelen mindegyikre ugyanannyi teljesítmény jut így is úgy is. A lényeg a tápfeszültség igazodjon az elrendezéshez azaz a soros LED-ek számához.

kapcsolónak én a MOSFET-et gondolom jónak, de a bipoláris tranzisztor teljesen jól megfelel.

Mivel a LED-ek elég kis szögben sugároznak, ha egyenletesen világító felületet akarsz nem teheted nagyon távolra a LED-eket mert elkülönülnek, tehát a közelebb lévő kicsi ledek használata optimálisabbnak tűnik!

Üdv,
Oszi

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

"500 - 1000w-os fényerőre" a fényerőnek más a mértékegysége...vagy ilyen teljesítményű izzólámpa (hagyományos...halogén) fényerejére gondolsz?...és ha látás-sérülést okozol vele?
Mért nem jó a villanócső=egy pontból egyidőben nagy "szúró" fény...sok LED=sok pont= az "mákos" lesz. Van 20-50-100 Wattos LED, de annyi "pínzt" biztos nem szánsz e célra....
"nem találtam" egyet sem a 11 400 000 találatból? : https://www.google.com.tw/#hl=hu&site=&source=hp&q=led+strobe&oq=LED+str...
4 740 000 találat? : https://www.google.de/search?q=led+strobe&hl=hu&prmd=imvns&source=lnms&t... xyz: https://www.google.de/search?q=led+strobe+light&hl=hu&prmd=imvns&source=...
De nem mind az!
Üdv.: uniman

0

Isaac
Isaac picture

Szia!
"500 - 1000w-os fényerőre" én úgy gondoltam,
hogy pl: egy OMNILUX FT-152G 500w vagy egy OMNILUX XOP-07 750-1000W csővel szerelt DISCO strobi fényerejét szeretném nagyjából elérni, csak LED-ekkel.

0