You are here

Digitális kaputelefon nem szól (ismeretlen típus)

44 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu picture
*

Üdv!
Van ez a mellékletben is látható kaputelefon, márkanevet nem találok rajta.
Elvileg a 25-ös kódra van állítva, ha meghívjuk, akkor süket, de a kapunál jelzi, hogy csöngeni kellene.
Ha megnyomom a kapunyitó gombot, akkor egy kis kattanást hallok, mást nem vettem észre, hogy csinálna.
Kihívtam a ház karbantartóját, azt mondta, hogy ez "meghalt", cserélni kell, de ez nem a közös költség terhére megy! / A központ közös, a készülék saját.... azt mondta! /
Két vezeték jön be, egy piros, és egy fehér. Most látok ilyet először, azt sem ismerem, hogy mi jön azon a két vezetéken, mert műszert nem vittem.
Tudtok segíteni, útba igazítani, hogyan kellene működnie, miért nem reagál a csengetésre, esetleg Pesten volna valakinek helyette egy működő ilyen, vagy újabb kiadás, a 25-ös kódra állítva?
Ebben van 2 db IC: TC40103BP, és TC4011 BP
Itthon hogyan tudnám kipróbálni, hogy működik-e, és nem másik kódra van beállítva?
Ui: Azt látom, hogy a kódbeállítás nekem nem tetszik itt, mert be van kötve az "1", ez ok, , a "8"-as ez is ok, a "16"-os, ez is OK, de a 16-al össze van cinezve a 32, és a 64-es is, tehát itt valami történhetett, mert eredetileg a 16, 32, és a 64-es ellenállása az IC-nek különböző lábaira megy, és ezek is most a tápra vannak kötve, tehát a kód szerintem nem 25, hanem: 121!
Volt régen olyan hiba, hogy szinte mindig megszólalt a csengő, legalábbis sokszor, és lehet, hogy ezzel az átforrasztással szüntették ezt meg, azaz átkódolták?
Jó lenne, ha egy ehhez értő szaki is olvasná, és tudna segíteni, hogyan próbálhatnám ki itthon!

Üdv: formasu

File attachment: 
Comments
formasu
formasu picture
*

Sziasztok!
A kagylót amikor leemeljük, annak a kapcsolónak minden érpárnál kapcsolnia kell! Ezt onnan is vettem észre, hogy még egy hibás BC557B PNP tranzisztor / mind a 3 PNP rossz volt, az NPN-ek meg jók /, és egy zárlatos 4148-as dióda cseréje után, a mikrofon, és erősítője nem kapott tápot. Kirajzoltam az áramkört, majd befújtam, amennyire tudtam, kontakt spray-el a kapcsolót, utána már kapcsolt, de jó lenne másik ilyen: MPI van ráírva, mást nem látok. / 2 sorban, 4-4 forrfül jön ki belőle / Asztalon előbb be kell "billenteni" a beállított kódra, és célszerű a + oldalba tenni kb. 30 Ohm-ot sorba, mivel minden ezen a két éren megy, és a hangot különben nem lehet próbálni, mert söntöli a táp!
Ennyi hibája nem lehetett, / 3 tranzisztor, és egy dióda / a "szerelő" biztosra akart cserélni, amikor bekapcsolva a kulcsával összezárt pontokat!
Egy ilyen MPI feliratú kapcsolóra lenne szükségem. Már csak egy kérdésem maradt: honnan?
Köszönöm az eddigi segítségeket is!

Üdv: formasu

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha lenne róla kép, hamarabb előkerülne valaki fiókjából.

Bálint

0

formasu
formasu picture
*

Szia Bálint!
Ott van a kép az indító topikban! Csinálok róla egy közelebbit is!
Bocs, már nem, mert eggyel lejjebb már megelőztek.

Üdv: formasu

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: holnap megnézem a padláson, van egy doboz üzenetrögzítős telefon, hátha valamelyikben van.

Bálint

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Köszönöm, jó lenne, mert elég sokat foglalkoztam vele, már "csak azért is", ki is rajzoltam, és kipróbálás előtt vagyok, de szerintem a hibáit meg is találtam. Azért tartok attól, hogy inkább a kaputelefonokban lesz ez.

Üdv: formasu

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: rossz hírem van, mind a 10 db készüléket szétszedtem, de 8-ban mikrokapcsoló van, a másik kettőben pedig 10x15 mm-es billenőfüles kapcsoló van.

Bálint

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Köszönöm, hogy megnézted!

Üdv: formasu

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Miért nem teszel be két mikrokapcsolót? Az újabb kaputelefonok, már gyárilag azzal szereltek.

Üdv! Kalex

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Hármat kellene betenni! Mechanikailag gondot okozna, vagy okozhatna nekem, hogyan szereljem be!

Üdv: formasu

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Fektetve, egymással szemben 2 és egy külön. A nyomókarral egy éket betolsz és már kész is az örökös darab. A visszarajzolt kapcsolást feltehetnéd, mert még másnak is jól jöhet.

Üdv! Kalex

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Az a baj, hogy szét sem tudom szedni a kapcsolót, törés nélkül! A mechanikus munka nekem nehezebb, mint az elektromos.
Ha lenne köztünk egy kaputelefonos, annak biztosan egy "szekrénnyel" lenne ebből, de vagy nincs, vagy most nem látja a kérést.
Kirajzoltam, kivéve a TC40103-at, mert az a Zsugori kolléga által ide feltett rajzzal egyezik, de nincs letisztázva.
Így néz ki, ami érdekes az IC kapcsolathoz, szerepel rajta.

Üdv: formasu

File csatolás: 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ez a három kapcsoló, csak kettő, mert az egyik pontja közös kettőnek. Nehogy már gond legyen két mikrokapcsoló beültetése.

Üdv! Kalex

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Igen, itt van csak hárommal megoldva! A gyakorlatban egy záró, és egy morzeérintkezővel, vagy két morzéval is megoldható.
Nem a mikrokapcsoló bekötése a gond, hanem a mechanikai elhelyezése, rögzítése, hogy a kar, amely a mostani kapcsoló szerves része, működtesse, vagy az egészet kivéve, az eredeti nyomó működtesse, plusz még a rugó is ott legyen, ami vissza tolja az induló állásba. Ha nem lesz másik eredeti, akkor csak rákényszerülök, hogy átalakítsam.

Üdv: formasu

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
"Ez a három kapcsoló, csak kettő,"Ez már Neked is magas ! Mint ..... :super:
Ne erőltesd, nincs értelme...

Üdv! Miki.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Köszönöm kolya61! Ez kedves volt megint Tőled!
Te vagy a SUPERMAN!!!!

Üdv: formasu

0

zsugori
zsugori picture
****

0

zsugori
zsugori picture
****
File csatolás: 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Nagyon profi vagy, hogy ilyeneket találtál! Hasonlíthat az enyémhez, de sajnos nem az! Szerintem ez egy újabb.
Az enyémen nincs nyomógomb, és több tranzisztor van, mint a képen is látható.
A digitális rész biztosan egyezik, ill. hasonló, csak nálam még nem kapcsolni kell a kódot, hanem forrasztani. Az már nálam jónak mondható, mert a megadott kódra a csörgés elindul, csak nem áll le, ha felveszem a kagylót.
Itt a rajzon van S1, S2, S3, nálam van egy kapunyitó, amit a földre zár, és az S1, / a kézibeszélő lehet / ami kérdéses, mert csak egy érintkezője kapcsol. Nem értem, hogy akkor miért vittek oda több vezetéket, mivel a felső 4 nincs zárlatban semmikor a többivel?
Tehát sokat segítene, ha tudnám, mi van a kapcsolóban fölül, belül, miért van oda víve 4 vezeték is? Itt az alsó kettő kapcsolóból egyik be van kötve, és kapcsol is.
Ez a Proel, talán még inkább hasonlít, de itt is van 3 kapcsoló, és nálam kettő működik.

Üdv: formasu

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Én szoktam időnként, régi, analóg rendszerű kéthuzalos kaputelefonokat javítgatni. A csengetés a kaputól megy fel, egy hangfrekvenciás(dallamos jel) formájában. A letett lakáskészülékben egy kondenzátoron keresztül a kézibeszélő hallgatójára kerül a dallamos hangfrekvenciás jel és lehet hallani az egész lakásban, mert elég hangos. Ha felveszik a lakásban a kézibeszélőt, akkor egyenáramú hurok keletkezik, amit a lent lévő csengetőegység érzékel és leállítja a csengető jelet, viszont egyenáramú táplálást ad a lakáskészülékben lévő mikrofonnak és tudnak beszélni! A kapunyitás úgy történik, hogy a kapunyitó gombot megnyomva az rövidrezárja a lakáskészülék két vezetékét(az egyik egy közös, a másik egy egyéni vezeték), a lenti egység érzékeli a rövidzárat és kinyitja az elektronikus zárat a kapun.
Üdv: lizakl

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Köszi a segítséget!
A csengetés már OK, a Címzés is! / Ha a címzés nem lenne jó, akkor csengetés sem lenne / A gond, hogy felveszem a kézibeszélőt, nem állítja le a csengetést, nem is lehet beszélni.
Ha jól emlékszem, / most nincs előttem a készülék / a kézibeszélő kapcsolóján van alul 2x2 forrfül, amiből az egyik pár van bekötve, és az kapcsol is, de fölül is van 4 forrfül, oda megy 4 vezeték, de nem mérek itt fent semmi kapcsolást, egyikhez sem! Segítene, ha tudnám, itt mi van belül? Minek van ide hozva a vezeték, ha nem kapcsol semmit?
A képen is látható, hogy 4 vezeték megy oda, de csak kettőnél mérek kapcsolást! Akkor miért megy oda 4 vezeték? Esetleg hibás lenne a kapcsoló?

Üdv: formasu

0

formasu
formasu picture
*

Sziasztok!
Új fejlemény:
A kézibeszélő gyártója: VEKTA, lengyel

Ma megint oda mentem egy próbára. A tegnapi két tranzisztor csere, és a kód pontosítása után már csönget!!!!!!, tehát a két IC talán már biztosan jónak mondható, de ha felveszem, nem áll le a csengetés a kapunál, beszélni nem tudunk egymással, és a kaput sem tudom kinyitni, és amikor vissza teszem a kagylót, addig megint csenget, míg a kapunál a főegység időzítője le nem állítja.
Jó lenne továbblépni, hogy legalább beszélni is tudjunk, de ahhoz / mivel ilyet most látok először / kellene látnom, hogy mi történik, amikor felveszem a kagylót.
Hogy folytassam, rajz sokat segítene! Hátha így már ismeri valaki.....

Üdv: formasu

0

uniman
uniman picture
***

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Köszi, a gyártó lapját én is megtaláltam! A képe az első részben feljebb, ott van, de rajzot róla sehol nem találok. Már csak az kellene, ha felveszem, bontsa a csöngetést, és kapcsolja a mikrofont, és hangszórót. Asztalon nem tudom próbálni, ott meg nincs semmi műszerem!
Most mérgemben ott is hagytam, de rájöttem, hogy nem elég, ha cseng, beszélni legalább kellene tudni rajta, így megint vissza kell majd hoznom!

Üdv: formasu

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A hiba első számú gyanúsítotja a kapcsoló (itt barna színben):
http://obrazki.elektroda.pl/6170300700_1292002133.jpg
Üdv.: uniman

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Igen, erre én is gondoltam, csak nem tudtam kideríteni, hogy mi van a kapcsolóban? Az alsó 2x2 érintkezője kapcsol, de abból csak az egyik van bekötve, és a felső négyről nem tudtam kideríteni semmit, mert az nem kapcsol, egyikhez sem, legalábbis nálam, és mind a négy érintkező be van kötve.
A kapcsoló hasonló, de a többi része egy panel, 6-7 tranzisztorral, két IC-vel, ....stb, és két vezeték jön a központtól!

Üdv: formasu

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Jó lett volna, ha a "kapubeszélőről" is csinálsz egy képet, pl.: http://codefon.hu/kepek/codefon/codefon_113s.jpg
Akkor a "mesterek" máris hozzászólhatnának... http://kaputelefon.hu/tarsashazi-audio-rendszerek/laskomex/laskomex-laka...
Üdv.: uniman

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Talán Laskomex rendszerű volt ez, nagyon régi.
A központ már le lett cserélve, szerintem digitálisra, de sok lakónál van még ez a kézibeszélő, és működik.
Annyit már látok, hogy a kézibeszélő választja ki, hogy kit hívtak, az ellenállásos kód alapján! Ez 25 volt, de nagyon sokszor szólt, akkor Ő csinált vele valamit, én nem voltam ott. Most látom, hogy a 25-ös kódhoz még hozzáforrasztotta a 32-t, és a 64-et is, tehát ahogy számolom, 121 lett a kód.
Tegnap kihívtam, szétszedte, számolgatott, és azt mondta, hogy a kód 25, az jó, és mivel nem szól, nem jó, hoz másikat, persze pénzért! Nekem már egyértelmű, hogy "palira" akart venni, mert neki rögtön látnia kellett, hogy a kódot régebben éppen Ő forrasztotta át másikra.... csak ezt miért nem mondta meg? / Ennél még forrasztani kell, nincs kapcsoló /
Az a baj, hogy tőlem most 15 Km-re van a központ, és nem tudom, hogy a központ nélkül ki tudom-e próbálni?

Üdv: formasu

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Itt egy leírás, benne van minden: http://www.kaputelefon-info.hu/e107_files/downloads/rainmkt.pdf

Üdv.: uniman

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Köszi, ez egy ismertető a rendszerről, én arra lennék kíváncsi, hogyan tudnám itthon megnézni, hogy működik-e? Ehhez minimum ismernem kellene, hogy mi jön azon a két szálon, a központból, azaz milyen feszültséget adhatok rá, próbaképpen?
Az is lehet, hogy már tudom, átprogramozta a szerelő, de ezt titkolja, és visszateszem, működni fog a 121-es kóddal.
A jelek szerint mindenképpen cserélni szeretne, mert akkor megmondta volna, hogy ez nem a 25-ös kód! / Feltételezem, hogy ismeri a kettes számrendszert /

Üdv: formasu

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A márkanevet a központi egységen nézd meg. Ez valószínűleg a lengyel digitális lesz. Nem érdemes vacakolni vele, mert nem sokért kapsz újat. Én legalábbis nem szoktam vele kínlódni.

Üdv! Kalex

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Köszi. Most vissza megyek, és kipróbálom!
Egyértelmű, hogy a kód el van forrasztva, amit nekem nem mondott meg, / nem lakom ott, régen nem lett próbálva. Amikor átállította, más lakott ott, és neki nem kellett, hogy csöngjön. / tehát az eddigi 25 helyett, a 121-et próbálom meg csörgetni...., és próba. Ha nem lesz jó, akkor veszek másikat.

Üdv: formasu

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Úgy látom ez 2 vezetékes rendszerű, lehet egyszerű hangfrekis relé elvén működik.
Üdv.: uniman

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
2 vezetékes, csak nem tudom, mi jön ezen a két érpáron!
Amíg ez a "ház hivatalos szerelője" hozzá nem nyúlt, szinte biztos, hogy a hiba az volt, hogy el volt programozva, amit én nem tudtam, de a gomb megnyomására kattogott a hallgató. Szerintem Ő is észre vehette ezt, és a kulcsával valamit összezárt a panelen, hogy tényleg elrontsa, most már nem csinál semmit, nem is kattog, tényleg rossz.
Már csak azért is megcsinálnám, vagy én kicserélném, de nincs rajz hozzá, ill. nem is tudom a pontos típusát. "EZT" az akárkit biztosan nem fogom visszahívni!

Üdv: formasu

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

"2 vezetékes, csak nem tudom, mi jön ezen a két érpáron"
Minden digitális két vezetékes.
A kapuegységről csinálj már egy fotót! Amíg nem tudjuk melyik típus, nem tudunk segíteni sem!

Üdv! Kalex

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Ott voltam, és nem vittem műszert sem, fényképezőgépet sem!
Talán erre tippelek, hogy ez az. Régebben szerintem a Laskomex volt, és mostanában cserélték erre a központot, de a kézibeszélőket nem kellett cserélni.
Feltételezem, hogy a két éren jön a tápfesz mindig, de nem tudom, hány V lehet ott.

Üdv: formasu

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A Laskomex (Raimann) feszültségértékei:
"4.6. A feszültségek ellenőrzése
Az alábbiakban megadott mérőpontok közötti szabályos feszültségértékek a következők:
K1 K3 - 14-16V
K2 K3 - kb. 100mV-al kisebb, mint K1 K3
K4 K5 - 0V
L+ L- - 7-9V, beszélgetés közben kb. 4,5-6,5V
A fent megadott feszültségértékek a normál körülmények között működő kaputelefon rendszerre vonatkoznak
(működőképes rendszer, bekapcsolt billentyűzet). A megadott feszültségek 20% toleranciával vannak megadva. A
feszültségértékek ellenőrzése minden új telepítésű rendszer esetében ajánlatos. "

Most néztem meg a Proel fantázianevű berendezést:
"5. FESZÜLTSÉGEK ellenőrzése

Az egyes mérési pontok között a feszültségeknek az alábbi táblázatban megadott értékeken belül kell lenniük. (A méréseket digitális műszerrel végezzük!)
K1 - K3 = 14 - 16 V
K2 - K3 = 200 mV-tal kevesebb, mint K1-K3 között
K4 - K5 = 0 V
K6 - K5 = 1 - 3 V
U+ - U- = 7 - 9 V, beszélgetés alatt: 4,5 - 6,5 V "

Üdv! Kalex

0

formasu
formasu picture
*

Szia Kalex!
Nekem nem a központtal van a gondom, hanem a lakásban lévő kézi beszélővel, amely két vezetéken kapcsolódik a központhoz.
Mi jöhet ezen a két vezetéken, és hogyan működik a kézibeszélő? Van benne 2 IC, és néhány tranzisztor....
Az egyik TC40103 a kód beállítására szolgál, a másik a TC4011, biztosan a csengetéshez, a tranzisztorok meg gondolom az erősítő.
Tehát első gondom, hogy nem szól a csengetés..
Tudom, ehhez rajz kellene, vagy olyan valaki, aki gyakorlatból ismeri ezeket..

Üdv: formasu

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Nekem nem a központtal van a gondom, hanem a lakásban lévő kézi beszélővel, "
Leírtam: az L+ L- illetve az U+ U- feszültségek a lakáskészülék kapcsaira vonatkoznak. Ezen a felsorolt egyen, illetve a ráültetett digitális jelsorozat érkezik. A csengetés csak akkor szól, ha a digitális azonosítás megtörtént.

Üdv! Kalex

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Köszönöm! Ebből a sok feszültségből nem tudtam kiigazodni. Így már nekem is érthető.

Üdv: formasu

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Küldök még valamit. Igaz, ez a Proelhez való, de szinte teljesen megegyezik a Laskomexel

Üdv! Kalex

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Köszi, ebben más IC a dekóder: TC40103 van, de ez egy dolog, olyan itthon nincs. Hibás a kapunyitó kapcsolója, és olyanom sincs!

Rajz nélkül nem tudom követni, az meg nincs.
Most látom csak: Köszönöm a cím javítást, ez tényleg így "többet mond"!

Üdv: formasu

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Formasu!
No, táp után kaputelefon...
Ha magát a készüléket akarod kipróbálni, szerintem a két bejövő dróton egy 680 Ohmos ellenálláson át adj neki 5-12 V közötti egyenfeszt! Ha eltalálod a polaritást, a kagylóban az önhangot hallanod kell. Ha nem megy, cseréld meg a polaritást, az ellenállás miatt túl nagy kárt nem tehetsz benne.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
A táp polaritást egyértelműen megtaláltam. Rátettem, a hallgató kattog a nyomogatásra, és mintha önhang is lett volna. Új bekapcsolás, ez nincs. megint be, és van megint. Azóta akármit csinálok, nincs önhang, és kattogás.
Lehet, hogy tényleg kiöregedett, és cserére szorul. Talán már több időt nem ér meg, azt gondoltam, egyszerűbb lesz benne hibát keresni. Lehet, hogy valamelyik tranyó is egyszer jó, máskor meg nem.
Ui:
Átmértem a tranzisztorokat, és két BC557B-nél, amik egymás után vannak kötve is, mintha zárlat lenne B-C között, máskor meg nem. Kicseréltem mindkettőt, és megjött az önhang, és a kattogás is, stabilan! Már csak remélni tudom, hogy ez okozta a hibát! Holnap próba. Ha jó, akkor a kapunyitó gomb helyett beteszek oldalra egy kis gombot.

Üdv: formasu

0

Sponsored links