You are here

LG 50PC55 plazma televízió készenléti üzembe kapcsol vissza

2 posts / 0 new
Last post
laszlo31
laszlo31 picture

Kedves fórumozók!
Sajnos elakadtam egy LG 50PC55 plazma televízió javítása közben és a témában nagyobb tapasztalattal rendelkező fórumtársak segítségét szeretném kérni.
Az említett készülék először csak nehezen kapcsolódott ki, a bekapcsoló gombbal stand-by üzemmódba téve néha magától visszakapcsolódott. Pár hete viszont már nem lehet bekapcsolni. Pár másodperccel a bekapcsolás után kis ciripelés hallatszik, a relé kattan és a készenléti LED 7 zöld villogás után újra pirosra (stand-by) vált. Gondolom a táp-panel letilt, mivel valamelyik vezérlőpanelen rossz kontrol-feszültséget érzékel. Szétszedtem a készüléket (IMG_4370_resize.jpg) és átnéztem púposodó kondik vagy rövidre zárt alkatrészek után kutatva (IMG_4372_resize.jpg), de sajnos nem volt szerencsém. Az előírt feszültségek a táp-panel minden csatlakozójának minden lábán rendben voltak, az AC_DET lábon mért érték sem esett le bekapcsoláskor, tartotta az 5V-ot. Mivel a ciripelés az Y-SUS panelről jött, azt leválasztottam (IMG_4374_resize.jpg) és így a készülék bekapcsolt, de persze a képernyőn csak foltok jelentek meg. Miután visszakötöttem a panelt megmértem a feszültségeket ezen a panelon is és azt találtam, hogy a Z0_SUS_UP nem ugrik fel 0-ról 5 V-ra, mint ahogyan azt a párja, a Z0_SUS_DN teszi (IMG_4403_resize.jpg). Kiforrasztgattam a kondikat, megmértem őket. Ellenőriztem a diódákat és az ellenállásokat is, mind rendben volt. A felső hűtőborda alatt 4 db RJH3047-es IGBT tranyó és 2 db GF2030FC van (IMG_4404_resize.jpg). Nem kis nehézségek árán kioperáltam a bordát (IMG_4405_resize.jpg) és azt találtam, hogy a 4 tranyóból 3 nem működött. Beszereztem hát az új alkatrészeket (IMG_4408_resize.jpg) és összeraktam a panelt. Sajnos a bekapcsolás után csak az változott, hogy az eddigi ciripelés helyett élesebb hangot ad ki a Z-SUS, mielőtt letilt a táp-panel. A hanghatás talán ismerős lehet a tapasztaltabbaknak ezért készítettem egy rövid videót róla: http://videa.hu/videok/tudomany-technika/lg-50pc55-zb-stays-in-board-gf2...
Szívesen venném, ha ötleteket adnátok, hogyan haladhatnék tovább a hibakutatással.

Köszönettel,
Laci

Comments
laszlo31
laszlo31 picture

Sziasztok,

Nos, megtaláltam a hibát. Az RJH3047-es IGBT tranyók 14-lábú IRS21064S meghajtó IC-je volt zárlatos a Z-SUS panelen. Cseréltem és a plazma TV működik ismét!
:D:D:D

0