You are here

Nagy teljesítményű ultrahangos sugárzó

25 posts / 0 new
Last post
chris76
chris76 picture

Sziasztok!

20-25 kHz nagy teljesítményű (legalább 150-200 W), modulált szinuszos jel lehetőleg koncentrált sugárzásához keresek hangszórót. Melyik típust ajánlanátok?

Köszi a válaszokat előre is!

Üdv:
Chris

Comments
uniman
uniman picture
***

0

marosi
marosi picture

Szevasz uniman
Ilyet lehet kapni kicsiben is a varjak távoltartására a vetéstől,egy kis gázbalonról sokáig durrog,de jó nagyokat szól ám.

0

chris76
chris76 picture

Sziasztok!

Remek tippeket adtok, köszönöm mindenkinek! A nagy teljesítményre azért van szükség, hogy elérje a megfelelő hatást, persze ezzel még kísérleteznem kell. Szeretném a már nem "explicit" hallható, mégis rettentően idegesítő hangot megtalálni (például impulzusszerűen szaggatott 20kHz-es, vagy 19-25kHz-ig sweepelt, alacsony frekivel modulált színuszjel) amitől "falra mászik" minden megcélzott kétlábú és négylábú, viszont semmilyen maradó károsodást nem okoz, illetve a hang forrása sem egyértelműen lokalizálható.

A villanypásztorral, sörétes puskával stb. az a bajom, hogy -hála bűnözőbarát jogrendszerünknek- könnyen a visszájára sülhet el, és esetleg a végén még engem venne elő a rendőrség amiatt, hogy súlyos testi sértést mertem okozni valakinek, aki 'csupán' ki akart rabolni...

Üdv:
Chris

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ha ezeknek a hangját hallanád...szerintem nem a Watt, hanem a hangnyomás igény lenne a fontosabb adat : http://beag-gyujtemeny.5mp.eu/web.php?a=beag-gyujtemeny&o=8Wm76lEV5F
Üdv.: uniman

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Hűha!

Ezekkel szépen lehetne "visongani"

Használod is vagy csak rakosgatod?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: 2-5W lesugárzott teljesítmény elég 10-20 m távolságig, csak párás, esős időben kell több.

Bálint

0

Stonhy
Stonhy picture

Sziasztok!

Pár (4-8) darab nagyobb teljesítményű piezzo magas-hangszóróból kioperált betét nem jó???? ezek szerintem általában 10-15 Volt feszültséget viselnek el.

stonhy

0

chris76
chris76 picture

Szia!

Ezen gondolkodtam én is, de attól tartok, hogy a több hangszóróból kiadott jelek olthatják egymást, illetve nem lesz elég keskeny a kisugárzott "nyaláb". Köszönöm a választ!

Üdv:
Chris

0

Stonhy
Stonhy picture

Szia!

Amikor ezt írtam, még nem volt világos, hogy mihez kell...valóban, ezen a frekvencián ez probléma lehet, de nem ebben az alkalmazásban...
Nem hinném, hogy a betörő, vagy a menyét panaszt emelne a nem HighEnd minőség miatt...
Én pár db olcsó piezzo-tölcsért ajánlok...
Stonhy

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !
Esetleg ez megfelelne neked:

http://www.soselectronic.hu/?str=371&artnum=46380&name=visaton-mht-12-8

UDV.:LACI

0

chris76
chris76 picture

Hello!

Ez nagyon jól néz ki, és ahogy elnézem, a sugárzási iránykarakterisztikája éppen a magasabb frekvenciasávokban a legkeskenyebb... Köszönöm, kitűnő tipp!

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Ez nem lesz ártalmas valam(k)ire? ...hamár ez is nagy teljesíményűnek számít: http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/175000-199999/191304-an-...

Üdv.: uniman

0

chris76
chris76 picture

Igen, ilyesmire gondolok, köszönöm!

0

chris76
chris76 picture

Szia!

Riasztási céllal szeretném használni, és nem ártani szeretnék vele, hanem megvédeni családomat és házunkat a betolakodóktól. Ez a frekvenciatartomány már nem hallható (illetve a házon belül már nem zavaró), viszont kellőképpen idegesítő ahhoz, hogy az illetéktelen állat, vagy személy rájöjjön, hogy jelenléte nem kívánatos. Ha erre a problémára jobb ötlet adódik, azt is szívesen fogadom...

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Talán ma már az "ártás" is jobban megengedett, mint tavaly...jővőre meg, kituggya? Vagyis aki ismeri az új BTK-t.
http://hvg.hu/itthon/20120209_btk_onvedelem

"...jogos védelem lehetősége. Így jogosnak számít az önvédelem akkor, ha valakit éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan támadnak meg, hasonlóan ha valakinek a lakásába éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan törnek be, illetve ha kertjébe fegyveresen hatolnak be."

"nem írja elő a jogos védelem arányosságának követelményét, így azt rögzíti, hogy nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját vagy más személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges."

Az új BTK-ból: ( http://ingatlanmagazin.com/penz-es-jog/teves-ertelmezesek-a-jogos-vedele... )

(1) Nem valósít meg bűncselekményt, akinek a cselekménye a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.
(2) A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az az élet kioltására is irányult volna, ha
a) azt személy ellen éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan követik el,
b) az a lakásba, éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan történő jogtalan behatolás,
c) az a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen vagy felfegyverkezve történő jogtalan behatolás.
(3) Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl.
(4) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.

Én biztosan úgy "megijednék", hogy az éppen kezem ügyében lévő vasvilla...

Üdv.: uniman

0

marosi
marosi picture

Szia chris76
Esetleg mikrohullámba nem gondolkoztál,az is megcirógatná a betolakodót,és gondolom egy kiselejtezett mikróból meglehetni csinálni.

0

chris76
chris76 picture

Szia!

És a mikro milyen érzetet keltene? Tudtommal (hosszú távú expozíció esetén) károsítja az agyat, a szemet, a belső szerveket, illetve rákot okoz. De milyen az azonnali hatása, ha valakit "meglegyint" egy pár GHz-es, néhány Wattos nyaláb?

0

marosi
marosi picture

Szevasz chris76
Én egyszer véletlenül benyultam egy ilyen nyalábba egy hibás kapcsoló miatt hát leirni nem igazán tudom de olyasmi mintha égetne szurna,szóval nagyon nemjó,amugy meg aki nálam beakarna törni annak nemigen aggódnék az egészségi állapota iránt.

0

Stonhy
Stonhy picture

Szia!

Azért a hasznos állatokra is gondolj!!! A kutyák és macskák sem tolerálják ezt a hangot... A "rossz emberek" viszont nem hallják meg...

stonhy

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Hali!

Jobb ötlet: Villanypásztor.

Rendkívúli hangerővel üvöltő hangszóró a kémény mellett, szövege pl.: "Segítség GYILKOS!!!!" Eléggé elrisztó lenne.

Egy profi biztonsági őr, lefűrészelt csövű vadászpuskával és vaddiszó söréttel. Lehetőleg szűkszavú legyen!

Ezek jobbak, mint a te ötleted! De mindenesetre hatásosabbak, főleg az uccsó!

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Chris!
Saját tapasztalat alapján javasolnám a következőket:
1. Hanggenerátornak legcélszerűbb valamilyen vén, butuska számitógépet használni - ezzel a modulációt is könnyen megoldhatod, valamint, mivel legalább 4 független hangcsatornája van, ezek interferáltatásával még idegesitóbb hangot állithatsz eló.
2. Meghajtó erősitőnek - ebben az esetben - egy pl. 7406-tal meghajtott, hidkapcsolású végfokot ajánlanék, ennek számtalan előnye lenne: a kapcsoló üzemű működésből adódóan jó hatásfok, 2x-es tejesitmény, egyszerű (és relative olcsó) felépités.
3. Sugárzónak szerintem - ha nem ragaszkodsz a 25 kHz-hez, mivel egy átlagos felnőtt már a 17-18-at sem hallja - alkalmas lehet egy megfelelő magashang-sugárzó (nem olyan holdbéli alkatrész, mint a nagy teljesitményű piezo, vagy a magnetostrikciós herkentyű). A nyalábolás és az akusztikai erősités végett a hangszóró elé mindenképpen alkalmas méretű csőből/csövekből készült rezonátort helyeznék - ha jól van méretezve, csodát tesz!
4. Ha precizen akarod nyalábolni a hangot, vagy a megfelelő parabola-tükör, vagy a hanglencse jöhet szóba (utóbbi kisebb, de macerás megcsinálni).
Sok sikert! Thanatos/András

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ilyet keress a LOMEX-nél
46-00-14 PIEZO MAGASSUGÁRZO 85x85mm 4-8ohm 300/150W/HF 2-20KHz 94dB KHS 105 1 db 0 437.50 Ft

46-00-48 PIEZO MAGASSUGÁRZO 95mm 4-8ohm 300/150W 2-20KHz 90dB KHS 106 1 db 0 551.25 Ft

25 kHz-en is működik, igaz, kisebb a teljesítménye.

1:5 áttételű ferritmagos trafóval lehet kicsatolni a teljesítményt.

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Gondolom ezt nem veszed meg (500 Hz - 20 kHz, 112 dB !!!) http://bolthely.hu/zovanyi/id/23050_BMS_Driver_4%22_neodimium__500_Hz_-_...
...csak ezért mert én az érzékenységre decibelekben kifejezve esküszöm. (1W/1m)
Nos, azt tudjuk, hogy +6 dB az dupla "hangerő"...azt is tudjuk, hogy pl.: ha 10W helyett dupla hangerőt szeretnénk, ahhoz már 100W-os teljesítmény kell.
Ezek alapján el lehet kezdeni a számolgatást. Persze olcsóbb magassugárzók is vannak, amelyek hatásfoka elég magas.

Üdv.: uniman

0

Tranzix
Tranzix picture

0

Sponsored links