You are here

Dell laptop Win7 XP-re cserélése

23 posts / 0 new
Last post
Pásztor
Pásztor picture

Sziasztok!

Most hoztak egy laptopot, hogy Windows7 helyett tegyek rá Windows XP, de nekem sp3-as van. Ezzel kiakad ott amikor a lemezeket hozná fel, és nem tudok tovább menni. Az volna a kérdésem, hogy érdemes volna XP-ét rakni, vagy inkább Win 7-et. Ha XP-ét akkor milyen, és hogyan lehet felrakni?

Comments
Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
A kérdésed feltevésének a módjában benne rejlik a válasz is:

Ne nyúlj hozzá! Menj el tanulni, tapasztalatot szerezni!
Ezt a laptopot meg bízd rá olyanra, akiben a fenti kérdés fel sem merül...

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Esetleg figyeled a topik dátumát is? 2012!

Üdv! Kalex

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Nem egy mai topik!
Tibi

0

romulusz
romulusz picture

Szevasztok!
Tapasztalatom szerint újabb windows nem enged előző verziót magára telepíteni. Nekem mindig újra kellett formálni a meghajtót, és akkor bármit felrakhattam (természetesen a hardwer függvényében).
Üdv: Gyula

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Érdekes egy topic... A "Dell laptop" fajtája sem derült ki...mintha nem lenne ezekből százféle típus!
...csak "idetévedtem", mert "Dell Latitude D610"-be kéne új HDD-re XP-t telepíteni... Persze a lehető legegyszerűb verziót, hang és videó lejátszáshoz, még internet sem lesz a közelében...ehhez kellene egy "kici" iso-file...
U.i.: Végül sikerült az egyik legbonyolultabbat rátelepíteni...Freedom "művésznevűt". Ebben a driverek többsége is "benne" van...
Üdv.: Uniman

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Írták már, hogy vagy át kell (ha át lehet, az újabbaknál már van hogy nincs ilyen opció) állítani a SATA vinyót "IDE" módba a BIOS-ban, vagy kell egy ingyenes nLite nevű program, amivel a SATA vinyó driverét is beleintegrálhatod egy új telepítőbe, akár a WinXP által alapból fel nem ismert driverekkel együtt. Ha nincs hozzá XP támogatás, az még nem a világvége. A kommersz gyártók egy nagy közös kosárból szedegetik össze az összetevőket, ha nincs a saját márkának, akkor van egy másiknak gyakorlatilag ugyanahhoz az eszközhöz. Sajnos az idő előrehaladtával ez már egyre kevésbé lesz igaz.
Az én Fujitsu Siemens laptopomhoz sem volt XP, csak Vista driver, de mindent össze lehet hozzá szedni a neten, sőt jólelkű emberkék össze is pakolják egy packba...
Nagyban megkönnyíti a keresgélést, ha megvan az összetevők pontos neve, ha még rajta van a Win7, akkor érdemes felírkálni őket formázás előtt.

Üdv
Inhouse

0

Pásztor
Pásztor picture

Sziasztok!

Elvitték a gépet, mert most nekem nincs itthon Win7 telepítőm, de megpróbálok szerezni. Köszönöm a hozzá szólásokat!

0

Ashmodeus
Ashmodeus picture

Üdv
Én nem erőltetném az xp-t ez a gép sokkal jobban működik win7-el.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Már szinte mindent leírtak a kollégák.
Tehát, összegezve:
XP SP3-at akkor rakjál fel, ha van hozzá minden driver
Vagy a Biosban át kell kapcsolni, hogy lássa a SATA vincsit, vagy olyan telepítő kell, ahol be van integrálva ez a driver
Gyanítom, ha új a gép, akkor már csak a Win7-re lesz hozzá driver, és a kérdés okafogyott!

Üdv: formasu

0

fega72
fega72 picture

Szia!
Nézd meg a gyártó oldalán, milyen operációs rendszerekhez van driver. Ha van ezek között XP driver akkor érdemesebb az XP-t (nem XP-ét, mivel akkor ez kiejtve ikszpéét lesz) - mivel ezt kérte a laptop tulajdonosa. Az SP3 az gondolom Windows XP SP3, úgyhogy az tökéletes erre a célra.
A telepítő lemezről kell bootolni, de ha telepítés közben elakad - ha jól értem mikor a telepítés célját, a merevlemezt kéne kiválasztani - akkor ott valami hardware hiba lesz pl. a merevlemezzel. Le kéne futtatni egy lemez ellenörző programot egy "live" CD-rol. Pl. a Hiren's BootCD egy jó választás lehet.
Udv:
Gabor

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Gábor!
"akkor ott valami hardware hiba lesz pl. a merevlemezzel"
Én inkább azt gyanítom, hogy a BIOS-ban ál kell állítani a HDD üzemmódot.
Sajnos az XP SP3 telepítője nem ismeri fel a SATA HDD-t.
Miután feltelepül aztán már ismeri (a kis huncut :D ).
Itt van egy kis leírás a problémáról, és a megoldás is.
Üdv Tibi.

0

fega72
fega72 picture

Szia!
Koszonom a kiegeszitest, igazad van, erre nem is gondoltam (mondhatnam mentegetozes keppen, hogy megis a merevlemezzel mint hardware-el van a problema, hiszen tulsagosan uj az XP-hez kepest :) )
Szoval a BIOS-ban a SATA mode beallitasnal valasszuk az IDE modot XP-hez, kulonben nem latja a SATA meghajtonkat.
Udv,
Gabor

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Szoval a BIOS-ban a SATA mode beallitasnal valasszuk az IDE modot XP-hez vagy olyan XP-t telepítsünk, amelyikbe bele van integrálva a SATA driver!

Üdv: formasu

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A típusa alapján keresd ki a gyártó weboldalán hogy OK-e az XP-hez....
(Meg írd ide is)
Üdv.: uniman

0

qtrica
qtrica picture

Próbáld meg a Win7-et felmegy e. Közben tipus alapján nézd meg a neten, találsz e hozzá XP driver csomagot. Ha nincs olyan, akkor feleslegesen küzdesz ve szvsz.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Nekem van egy DELL XPS L502X laptopom, ami már Win7-el jött ki. Valamelyik drivere biztosan nem lenne XP-re / legtöbbször a WiFi, vagy-és a kamera driver szokott hiányozni / ezért nem is próbálkozom vele.
A gyári Win7-et viszont rögtön töröltem róla, még a visszaállító partíciót is, utána csináltam rá egy C-t, és egy D-t, majd feltelepítettem ezt:
Windows 7 Ultimate Pre SP2 IE9 Lite x86.x64 Activated-Hikomat / már a telepítője is kb. a fele méretű az eredetinek! /
Több, mint egy éve kifogástalanul működik, / pedig BUHERÁLT! /és legalább 2x gyorsabb, mint a gyári volt, és a fele helyet foglalja el a vincsin!

Üdv: formasu

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!

Egyrészt, ezzel elbuktad az eredeti Windowst, amit a géppel együtt megvettél (az aljén levő kóddal feltelepítheted ugyanazt a verziót, ami fent is volt). Másrészt az eredetileg előtelepített Win-t én sem szeretem, mert gyárilag egy csomó szemét is van benne, ami csak a memóriát és a CPU-t használja.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Igen, elbuktam az eredeti Windowst, ami tele volt szeméttel, lassú volt, és sok helyet foglalt el! Van helyette egy gyors, kis helyet foglaló Windows. Ehhez kód nem kell, mert eleve aktivált. A régi kód meg van, csak minek?

Üdv: formasu

0

jbussh
jbussh picture

Hát mondjuk hogy jogtiszta Windowsod legyen a nem jogtiszta helyett. Persze ez nem az én dolgom.
Nem azért volt lassú az eredeti Win, mert eredeti volt, hanem azért, mert tele volt szeméttel. Bármilyen frissen telepített, eredeti Win lehet gyors, amíg nincs telenyomva egy csomó hulladékkal.
Azt meg már nem is említem, hányszor és hányszor szívtam én már a különböző "buherált" (nem tört!) Windowsok miatt...

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Bármilyen frissen telepített, eredeti Win lehet gyors, amíg nincs telenyomva egy csomó hulladékkal. Nem vitázni akarok, de mindjárt az első nap?
A "buherált" meg megy már több, mint egy éve, és nincs tele nyomva szeméttel! Ennek a telepítője is közel a fele méretű az eredetinek! Valójában annyiban buherált, hogy ami nem kell, az ki van véve belőle, de változtatva nincs, ami maradt.

Üdv: formasu

0

jbussh
jbussh picture

Írtam: az, amit előtelepítve megkapsz a gépen, tartalmaz egy csomó haszontalan, szemét programot, azaz hulladékot. Egy lemezképből sorozatgyártásban előtelepített, programokkal gyárilag telezsúfolt Win sosem lesz olyan gyors, mint egy frissen telepített, érintetlen. A helyreállító partíció pedig nem a telepítőt tartalmazta, hanem a gép merevlemezének tükörképét, amiből a gyári állapot visszaállítható, azért ekkora.
Mellesleg nem vitázni akarok. Mindenki azt tesz a gépére, amit akar. A gond akkor van, amikor egy programja nem akar menni - pl. jellemzően a mobilnetes stickek SW-e nem szokott feltelepülni a buheráltakra -, mert olyan szolgáltatást is kilőttek a könnyítés és gyorsítás nevében, amire az adott programnak szüksége lenne, aztán elhozzák, én meg szívhatok, míg rájövök, hogy valójában magával a hackelt vacakkal van a baj. Egyébként pedig az elején írtam az első hozzászólásomban e témában, hogy én sem szeretem az előtelepített s programokkal teletömött Win-t. Éppen ezért én azokat kapásból legyötröm és felteszek egy eredetit, amit aktiválni is tudok a géphez járó kulcsával.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Ezen nem volt meg a Fax, és nekem kellett volna. Ekkor használtam egy eredeti telepítőt, és azt futtatva, abból feltelepítettem a Fax programot, semmi mást, és azóta van Fax is a Win7-en. Más még nem hiányzott eddig.
Mivel inkább a Norton Ghost programot használom, ha vissza kell állítanom a rendszert, a gyári visszaállító partíciót azért is töröltem le, mert nincs rá szükségem, és ezzel növeltem a felhasználható helyet vincsin.

Üdv: formasu

0

Sponsored links