You are here

Luxeon LEDek

16 posts / 0 new
Last post
pihe
pihe picture
*****

Szal, ahogy a címben írtam, Luxeon leddekel szeretnék kicsit tüzetesebben foglalkozni.
Konkrétabban, hogyan lehet őket meghajtani (nem a gyári, megvásárolható tápegységgel, hanem) saját kivitelézű áramkörökkel, impulzus- ill. folyamatos üzemben.
A luxeon LEDtípusa pl ez: http://ledaruhaz.hu/a12030

Ehhez szeretnék tapasztaltabb emberektől tanácsot, leírásokat.

Előre is köszönöm!

Comments
Janszi
Janszi picture

Sziasztok...Skori weblapja sokat segíthet...

0

perlaci
perlaci picture

Itt a csodás kínai luxeon?
vajon mit tudhat. Többféle típusjelzéssel készülnek de sajnos semmiféle alkatrészkereső nem ismeri. Annyi a korrekt bennük, hogy polaritás jelezve és alumínium lapkán van ami hűthetővé teszi. Ja és legalább nem írnak rá hamis nevet.

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: hol lelted?
Bálint

0

perlaci
perlaci picture

Ezek a ledek vannak a piaci fém rúd lámpákban amiben csak egy van és nem több 5mm-es. Apám kijárogat a piacra valami haverjához aki odaadja a nem működő vackokat neki adja.
Üdv Laci

0

perlaci
perlaci picture

Édesapám kapott pár kínai csoda lámpát bontásra. Ezekben "szuper" star ledhez hasonló csodák vannak. Zhongsheng zs20hba felirat van rajtuk.Próbáltam rákeresni de semmi hasznos infót nem találta. Tud valaki ezekről valami elérhető infót, hogy mekkora árammal hajthatók? Ezekben a vacak lámpákban simán rákötik a 3db AAA elemet. Tesztjeim alapján ezekben ócska cink-szén elem lakik, a terheléstől leesik a fesz és ezért bírja ki a led. Berakva jó alkáli elem a ledek pillanatok alatt kiégnek. Ugyan ez a helyzet a sokledes csodalámpáknál is. Gondoltam mivel klassz házuk van valami korrektebb meghajtással lehetne lámpát faragni belőlük, de ahhoz ismerni kéne a ledek adatait.
Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Dobj fel egy képet. Általánosságban a fehér 1W-os LED 500mA körül simán kihajtható. A 3W-os 1000mA-t is kibír. Azzal együtt nem érdemes ennyire megtolni. A nyitófeszültsége 3,2V körül van.
Csatolom a 3W-osak legfontosabb adatlapjait.

Üdv! Kalex

0

perlaci
perlaci picture

Üdv medcsi
Sokat keresgéltem valahogy nem sikerült olyan oldalt találnom ahol képen is látható a szerelés mikéntje. Az a gondom, hogy ha hagyományos nyákra szerelem akkor ugye az a hőt is elszigeteli tehát gyenge lesz a hűtés. Házilag ezért nem értem a hűtés megoldását. Gyárinál teflon nyák felragasztva az ok. Nagy ledeknél meg teflon nyák és csavar. Én smd méretű teljesítmény ledet szeretnék hűteni. Olvasgatva a fórumokat jött egy pár ötletem. Köszönöm a keresési tanácsokat.
Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ne görcsölj vele. LM317HV és 50V-ig jó vagy a tápfesszel. Azért érdemes emelni a tápot, mert így kezelhető marad az áram. Figyelembe véve a nyitófeszültségeket 12 db-ot simán sorba köthetsz.

Üdv! Kalex

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:írdd be a keresőbe,fehér led táplálása,több oldal foglalkozik vele,van leírás,elmélet, építés.
Bálint

0

perlaci
perlaci picture

Üdv
Szeretném megkérdezni, hogy az ilyen nagyteljesítményű ( 1-2W ) ledek hűtését, hogyan célszerű megoldani. Kis smd szerelésű vackok amit felforrasztunk a nyákra de az tartós üzemnél zárt helyen nem ad elég hőelvezetést. Esetleg képe van valakinek egy kivitelezésről. Például kerékpárlámpa, autó helyzetjelző kivitelezésére gondoltam.
Köszönöm Laci

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

A téma a végletekig ki van vesézve:

http://catalog.osram-os.com/catalogue/catalogue.do;jsessionid=293942AADC...

Üdv,
DM

0

perlaci
perlaci picture

A linkelt oldal sajnos nem magyar nekem meg elég döcögős az angol.
Az lenne a kérdésem, hogy ezeket a nagyteljesítményű ledeket ugye áramgenerátorral hajtják. Ezek legtöbbször valami kifejlesztett ic. Van valami különleges bennük vagy sima áramgenerátoros /diszkrét elemekből/ kapcsolással is hajthatók? Gondolom kapcsolóüzemű ick hogy ne fűtsenek és jó legyen a hatásfok, de ettől eltekintve simán táplálhatók ugye más áramgenerátorral is.
Tapasztalatokat kérnék.
Köszi Laci

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia Laci!
Persze, hogy! Nyugodtan táplálhatod őket egyszerű egyenfeszről egy áramkorlátozó ellenálláson keresztül!
Üdv: lizakl

0

sasa11
sasa11 picture
*

Üdvözöllek bemcorp !
Találtam egy ide vágó oldalt itt elég sok minden van !
http://www.educypedia.be/electronics/circuitsled.htm
Itt saját építésű dolgokkal foglalkozik az oldal.
Padra Sándor
Alias :sasa11

0

bemcorp
bemcorp picture

Naggyon köszönöm!

0

Sponsored links