You are here

Grundig cuc4635 hol indul,holnem,kevés a magas.Megoldva

29 posts / 0 new
Last post
marosi
marosi picture

Szevasztok
Van ez a fentebb leirt tv,érdekes hibával,bekapcskor,valamikor van raszter,de a kép olyan mintha lehuzna valahol a magas,valamikor nagyon kicsi a raszter,és középen egy világosab függőleges csik lenne,és fől a sorvég tranyó,a 8140esből valami borzalom jonki,de nem nyitó frekvencia,aztán gondol egyet,és minthasemmi sem történne kiugrik a kép,és semmi baja.Tud e ilyet produkálni a TDA8140 es,eddig nemtalálkoztam ennek az ic nek ilyen fajta hibájával,c507 et,c541 et cseréltem semmi változás,panelt átforrasztottam.
Ha a sortrafó hibája lenne,gondolom,akkor enné a tranzisztort,illetve forósodna,marad az ic,ami elég huzós árban van,esetleg nektek is lenne pár tipp mit nézzek még.

Comments
marosi
marosi picture

Szevasztok
Valami tippet tudtok e még adni hogy mit keressek,teljes szinkron modul csere után,a hiba megmaradt.
Ha eltünik a videó jel,megmarad e a sor frekvencia?

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Persze ! A frekit a 2579 állítja elő. A videojelből csak a videojelben lévő frekvenciát használja a sinchronizáláshoz. Emlékezz vissza a videós korszakra , ha Play-nál megnyomtad a tekerést előre , vagy hátra , a sichron nem tűnt el , csak picit "gondolkodott".
Az eltérítőt nézted már lehúzva, nincs égés benne, vagy áthúzás. Lent a panelen, az eltérítők stekkere jól be van forrasztva ?

Üdv! Miki.

0

marosi
marosi picture

Szia Miki
Néztem a tekercset,semmi égés nincs benne,szép tiszta,kontaktokat átforrasztottam,azzal kezdtem.
Tegnap éjfél fele már ugy bemelegedett,hogy pár másodperc alatt hejreált,már tényleg semmi tippem,nincs,kezdem azt hinni,hogy tényleg nem a 8140 es,de akkor mi a fészkes fene.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Hogy érted, hogy helyreáll ? Amikor bemelegszik, akkor jó ? Utána müxik rendesen, csak hidegen rossz, vagy mi a f... ???

Üdv! Miki.

0

marosi
marosi picture

Szia Miki
Pontosan,ott a harmadik képen,ha hejreáll akkor megyen reggelig,semmi baja,mig kinem kapcsolod.Tegnap este,már olyan gyorsan hejreált,hogy nem érkezdtem,mérni.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Tibi , akkor hajts rá az elkókra !!! A sortáp kondiját már cserélted???
Nem láttam a felsorolásodban...

Üdv! Miki.

0

marosi
marosi picture

Szia Miki
Sortáp kondit,12 volt bemenő-kimenő,táp primer oldalába mindet,kivéve a puffert,245 volt van rajta,szerintem jó,de kicserélem azt is.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Az nem hiszem , hogy csinál ilyen hibát . A 8140 test oldalán minden lábat átforrasztottál ?

Üdv! Miki.

0

marosi
marosi picture

Szia Miki
Hát kicseréltem az IC t,és lőn világosság,pöcre indul.
Először azt hittem nemjó az ic,mert beforrasztásnál letört a test loábáról a drót,már kiakartam venni mikor észrevettem a bibit,ugy hogy köszönöm mindenki segitségét,ez volt az első megérzésem.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Gratula! :taps:
Nehéz szülés volt !
De tanultunk ..... " Ne hallgass senkire, úgy is csak félre akarnak vezetni!"

Üdv! Miki.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

A TDA8140 mindenféle furcsa hibát tud produkálni ha hosszabb ideig használják kontakthibás lábakkal vagy szikkadt elkókkal. Főleg a hol működik hol gerjed jellemző rá. Vannak itt a tanyán megoldások a kiváltására, olvass vissza és találsz egy okos kapcsolást néhány tranzisztorból - ami jó helyette.
Ha nem is hagyod a készülékben, legalább az átépítéssel behatárolható hogy az ic a hibás vagy sem.

0

marosi
marosi picture

Szevasz Hjoco
Hát most már tényleg az maradt,holnapra rendeltem 8143 ast,itt a tanyán láttam egy fényképes leirást az átépitésről,ugy hogy holnap megpróbálom,ez az ic nem olyan drága mint a 8140 es.
A tranzisztoros sormeghajtós trfós változatot,már csináltam,de nemvoltam elragadtatva tőle,igaz hiba kiszürésére ösze lehet szedni.
Mugy a 8140 esnek a lábai tényleg hideg forrasztásuak voltak.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
holnapra rendeltem 8143 ast kívánom, hogy sikerüljön. Ezt már én is megtettem, és nem jött be! Nálunk a S nevű cégtől rendeltem, és meg sem nyikkant vele. Természetesen nem kártalanítottak, ezért többet azóta sem vásároltam tőlük semmit. Végül egy használtat sikerült szerezni, ami éppen annyiba került, mint a S-nél az új 8143-as, és azzal semmi gond nem volt.
Jobban járnál, ha inkább megépítenél egyet, mint a TDA8143-al kísérletezel. Ott a lábeltolás, hűtés megoldása..... nem biztos, hogy megéri, de sikerüljön!
Ui: nagyobb esélyt látok, hogy nem ez az IC okozza a hibát, mint hogy az.

Üdv: formasu

0

marosi
marosi picture

Szevasz Formasu
Hát nemtudom,akiktől mostanság szoktam rendelni eddig még minden müködött,az előbb kicseréltem a sorvégtrafót is hátha belül huz le
Valahol,de semmi,változás meg ált a tudomány ahogy szokták mondani,az öszes csatoló kondit cseréltem,hiba maradt,még a BU ,meg az I C amit nemcseréltem.
Ja igen szorzó csere is megvolt.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Tibi !
Osztom Formasu véleményét és szerintem sem a 8140 a ludas .
A sinchronnal van valami , a tranyó a nagyobb sorfrekvenciától izzik.
Ha a 8140 lenne a hibás , az első ilyen reszketésnél kiégne a BU , de látod , az csinálja a dolgát , csak "nem bírja a tempót" .

Üdv! Miki.

0

marosi
marosi picture

Szevasz Miki
Na várjunk egy kicsit,a 8140 es,bekapcskor megadott frekvencián kezd dolgozni,nyitja a sort,a 2579 es csak szinkronba teszi,jól mondom?
A c514c513 közös pontjáról kapja a 8140 enes s sor meglétének a viszajelzését.
A TDA2579 est cseréltem.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Tibi!
Nem éppen, de könnyen ellenőrizheted, ha lekötöd a 8140-ről a szinkront , működnie kell, csak nem lesz szinkron , ha Neked van igazad.
Ha nem müxik, akkor nekem, mert a sorgenerátor a 2579-ben van , szerintem .... de nem biztos, vagy biztos, de az 100% . :lol:

Üdv! Miki.

0

marosi
marosi picture

Szia Miki
Igazad van,megpróbáltam,kevertem a szezont a fazonnal.

0

marosi
marosi picture

Szia Miki
Itt van három kép,mikor rosz,illetve most ilyen mikor rosz,és egy mikor megjavul.

0

marosi
marosi picture

Szia Miki
valamikor van raszter,de a kép olyan mintha lehuzna valahol.
Aztán, illetve most ilyen mikor rosz.
Most pont a kis raszteres hibát nemprodukálja,az egészet olvasd el amit leirtam,necsak ,felületesen.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Sajnos én csak abból következtetek , amit leírsz, de a leírás , az sajnos .... =RÖHÖG= A képen látható hiba : Gerjed a sor ! Az a vékony fehér csík mutatja hányszoros a gerjedés . Na de nem ugatok bele , mert felületes vagyok.
A C542, R542, R544 és C657 is megérdemel egy kis figyelmet.

Üdv! Miki.

0

marosi
marosi picture

Szia Miki
Ezeket az alakatrészeket még tegnap csréltem éjszaka,csak már nem akartam irni,de sajna igy se semmi.amugy ne kapd fel a vizet,nem sértésnek irtam amit irtam,ha esetleg nemjól fejeztem ki magam,akkor javitsd ki ;)

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
"valamikor nagyon kicsi a raszter,és középen egy világosab függőleges csik lenne,és fől a sorvég tranyó,a 8140esből valami borzalom jonki,"
Tibi :jajj: , ez függőleges csík ???? :lol: :lol
Amikor rossz akkor gerjed a sor !
A sichron IC tápját és a visszacsatolását nézném át a sortrafotól.

Üdv! Miki.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Ennek semmi köze a 8140-hez, a függőleges csík a kollektoron lévő kondi lábának a szakadása . Persze, csak szerintem ! :D

Üdv! Miki.

0

marosi
marosi picture

Szia Miki
Akkor nem kellene a tranzisztornak záros időn belül elhalálozni,és ezteddig ugynézték,hogy5 percet is ment mig beindult.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Tibi !
Én vagyok látnok, de a horizontális irányban kis méretű kép, csak a kevés sortáp és a kollektorban lévő kondi kis kapacitásával függ össze ! Gondolom az eltérítő csatlakozóját már nézted ?

Üdv! Miki.

0

marosi
marosi picture

Szia Miki
Sortáp rendbe 159 volt csatlakozóját átforasztottam a sortápnak,kicserélem azt a9 nanós kondit,de ezekkel a kondikkal még grundigban sosem volt bajom.Ha hibás lenne a kondi,akkor egy idő után nemjavulna meg,ez valameik alkatrésznek a bemelegedésével függhet inkább ösze.

0

ELKO4
ELKO4 picture

TDA8140 hiba lesz szerintem.

Üdv.

Tamás

0

Sponsored links