You are here

Vénembereknek, bakelitimádóknak LENCOCLEAN recept, lemeztisztító

28 posts / 0 new
Last post
SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: most találtam meg a receptet.

Formaldehydum solutum 6 gramm
Propylenglycolum 6 gramm
Alcohol propylicus 40 gramm
Aqua destillata 250 gramm

Bálint

Comments
jepe
jepe picture

sziasztok,

az imént véletlenül "jött fel nekem" egy hasonló topic-ként ez a topic...
és azon nyomban elmentettem, annyira megörültem neki...
csak a következő másodpercben gondolkodtam, hogy basszus, anno úgy "jöttem le róla", mint valami drogról...

mert amit 1x “belenco-ztak”, az lenco nélkül recseg...

végül külön becsben tartottam a lemezeket, amik nem voltak lenco-zva...

a tisztítást pedig egy antisztatikus kefe segítségével lehetett remekül elvégezni... lejátszás előtt...

szóval, üzenet (+1), tapasztalatból:

NE HASZNÁLJ LENCO-t.. soha... mert visszafordíthatatlan / nehezen visszafordítható változást okoz...

érdemes utánaolvasni, mielőtt az ember zöld utat ad a lenco-nak..
beleértve, hogy a nedves lejátszás nem minden esetben rossz dolog, csak ne lenco-val...
(erről keveset tudok)

 

:::: DE/ÉS, Bálint, köszönet a receptért!!

és ha van egy lemezed, amit nem tudsz szárazon jól lejátszani, mert régebben lencozták, és szeretnéd jól bedigizni, akkor a lenco NAGYON hasznos lehet...

szóval, végül magam is elmentettem a receptet!! :)

a kép illusztráció a momentán kupleráj íróasztalomról:

File csatolás: 

1

cs_laci
cs_laci picture

Sziasztok!

Volt nekem egy lemeztisztító 'apparátusom' (kb 30 éve) Ez állt egy speciális, méznél kicsit hígabb zöld színű folyadékból, egy lemeztartó álványból és egy folyadékot adagoló-elterítő műanyag vályúból. Nos ez a tisztító anyag, amikor a lemezen körben elterítettük, kb, fél-egy milis réteget hozott létre, ami -nem kibírhatatlanul sok idő elteltével- gumi szerű anyaggá alakult. Makett festéshez a folyékony maszkolóra hasonló volt az anyag. Amikor átalakult, a színe is sötétebb lett, na akkor le lehetett húzni a lemezről és hozott magával minden koszt. A LENCO cleannel nedvesen lejátszott lemezt úgy megtisztította, hogy szárazon újra lehetett sercegés nélkül használni. Aki tudja a termék nevét/elérhetőségét, feldobhatná. Nekem nagyon jó emlékeim vannak róla.

Szép napot: cs_laci

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Lemezőr-nek hívták. Az anyag nem más, mint PVA (polyvinyl-acetát). Folyékony faragasztóként is ismerik, de az fehér, tejfölszerű anyag. Az eredeti Lemezőr kapható volt zöld és pink színben. Nők még ismerhették arcradír néven is laugh

http://www.hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM2213.HTM

Faragasztóval én is próbáltam helyettesíteni. Gyakorlatilag ugyanolyan (csak olcsóbb). Az egyetlen probléma, hogy nem szabad túl vékonyan felkenni, mert elszakadhat, illetve foszlányok maradhatnak a barázdákban. Próbálkoztam azzal is, hogy a faragasztó rétegre rásimítottam egy selyempapírt, és azzal húztam le. A faragasztó a palackból kinyomva fehér, és a levegőn megkötés után lesz áttetsző, rugalmas.

Itt még kapható valami hasonló:

https://hanglemeztasak.hu/Winyl-WG-500

Üdv, lcsaszar

Szerk: a Lemezőr színe attól függött, hogy hogyan esett rá a fény. A palackban rózsaszín, a lemezre kenve zöld volt. Gondolom, UV-fényben lehetett az igazi wink, az ilyen anyagok szépen tudnak fluoreszálni.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

A svájci precizitás legendás. Ismerjük ugye a svájci órákat (Swatch előtti fénykor). A Thorens és a Lenco két kiemelkedő lemezjátszó-gyártó volt. Ha jól tudom, a Lenco L75-öt nálunk is lehetett kapni. Állítólag nagyon zenei hangja volt, a dörzskerekes hajtás ellenére. Ezeket a régi darabokat meg kell becsülni, mert ma már nem gyártanak ilyen minőségben. Ha mégis, akkor egyből a high-end kategóriába sorolják, és egy autó árát kérik el értük. Pedig annak idején ezek jó középkategóriás darabok voltak. Valamivel jobbak a Tesla és Unitra cuccoknál, de nem sokkal.
Akinek még van Lencoclean szerkentyűje, nyugodtan használja. A lemezt nem teszi tönkre, csak utána szárazon jobban serceg. Ebben közrejátszik a papírzsebkendős törlés, mivel nedvesen nem lehet elrakni a lemezt, a száradásra várni pedig sok idő lenne. Az eredeti Lencoclean-hez volt csomagolva p.zs. is! A p.zs. pedig szöszöl.
Végleg megszabadulni a Lencoclean után beszáradt piszoktól ultrahangos mosással lehet. Én magam is tervezek egy ilyet készíteni. Lényegében egy UH kád, amire egy lassú motoros forgató szerkezetet szerelnek. Én mikrosütő tányérforgatót fogok használni. A mosófolyadék itt is desztillált víz és izopropanol (izopropil-alkohol, esetleg etilalkohol) keveréke, plusz egy pár csepp folyatószer, amit régen a filmes fotósok használtak a felületi feszültség csökkentésére. Erről az ultrahangos lemeztisztításról érdemes lenne nyitni egy külön topic-ot.
(Végül egy érdekes tapasztalat: a hanglemezek sercegése tranzisztoros és IC-s RIAA korrekciós előerősítőn zavaróbb, mint elektroncsöves előerősítőn. Természetesen azonos frekvencia-átvitel mellett.)
Vannak felvételeim, amik megvannak "bakelit" hanglemezen és CD-n is (mint a korábban emlegetett Solaris, Yes, Led Zeppelin). Egyértelműen a vinyl a nyerő, élvezetesebb, kevésbé fárasztó, kevésbé idegesítő a hangja. Én ezt úgy szoktam lemérni, hogy melyik mellett lehet nagy hangerőt hallgatva normál beszédhangerőn beszélgetni. És melyiknél érzek folyton késztetést arra, hogy lejjebb tekerjem a hangerőt. Természetesen a CD sokkal kényelmesebb, és az is tud nagyon jól szólni (csak ahhoz drágább lejátszó kell, mint a hanglemezhez, ha ugyanolyan hangminőséget szeretne az ember).

Üdv, lcsaszar

És egy kis nyálcsorgatás:

https://www.origo.hu/techbazis/galeria/20210611-hifi-millios-aron-galeria.html

1

jepe
jepe picture

szia,

azt írod: "A lemezt nem teszi tönkre, csak utána szárazon jobban serceg. "

logikailag stimmel az állításod :)
csak a gyakorlatra lefordítva ez azt jelenti, hogy elkezded lenco-zni, és onnantól mindig lenco-znod kell... nemde?

én a faragasztótól jobban félnék :)
mert abból nagyon sok féle / sokféle van...

ezzel együt, egy antisztatikus kefe trilliószor jobb... DE... ma a lemezlejátszás célja a bedgizés... nem?

(legalább is, esetemben az lenne, mert ha egy lemez normálisan lejátszható, azt egyúttal digizném is, ha már...)

a bedigizésnél viszont minden megengedett... 1x élünk, 1x játsszuk le... mondhatni...

x évtized után pár napja (1 hete) hallgattam lemezt újra, mert nem volt meg letöltve fájlként az adott előadás... Klemperer / h-moll mise... fordtani kellett lemez-oldalanként, meg recsegett is, de... a zenére figyeltem, és elhatároztam, sosem fogom eladni vagy kiselejtezni a lemezjátszóm...

(ennyit a "csak bedigizés" elméletemről :) )
és

0

kolya61
kolya61 picture

Sziasztok !
Nagy kalap sz.r ez a keverék !
Nem Bálint ellen szólok :oke: , csak nem kell kipróbálni , főleg a ritkaságokon nem , de a meguntakon ajánlom ...
Sajnos én sem ajánlom senkinek !
Kocsa-nak igaza van ! :beer: Ezt a bakelit gyártók találták ki , hogy mindig vegyél újat , mert ez a lötty lemoshatatlan és végleg beágyazza a porszemcséket a vájatba .

Üdv! Miki.

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Én is használok LP-t a mai napig. Sőt kövessetek meg de a Lenco tisztítót is. A kis kefe nálam mindig szépen kiszedte a barázdákból a koszt. Persze a retkes lemezekkel nem tud mit kezdeni. Viszont a szép és csak néhány porszemcsés lemezekkel csodás így a zenélés. Barátaim időnként elhozták Meghallgatás (tisztítás) célzatból a lemezeiket. Ha valakit érdekel lötyi Én szoktam kotyvasztani. Isopropil és aqua destillált vízből.
Laci
MARCI arról a fali gyaluról feltétlen kérekszépen képet, gondolom egy Bang&Olufsen HŰ:)

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Laci!
Csatolok pár képet a vasról, nem olyan puccos masina.
Üdv:
exGelkás

0

perlaci
perlaci picture

Üdv Marci!
Köszönöm a képeket. Azért nem kell szégyenkezned miatta nem egy ócskaság.
Biztosan van hangja nem úgy mint a mai CD-nek. Azokat Én csak háttérzenélésnek bírom elviselni. Még szerencsére jó a hallásom és a túl steril finom kis részletektől megszabadított digitális izé nekem kevés. Igaz ritkán van időm leülni lemezt hallgatni egy pohár jóféle vörösborral.
De ígérem hétvégén kis whisky amit nagybátyám hozott nemrég valami lemezzel össze párosítom.
Laci

0

Boldogblog
Boldogblog picture

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

Lemez tisztításra pár éve kitaláltak egy okosabb módszert is: fa ragasztó!
http://www.audiokarma.org/forums/showthread.php?t=99837
vagy
http://tisztasag.wordpress.com/2009/12/03/bakelit-lemezek-tisztitasa/

üdv,
ck

0

Boldogblog
Boldogblog picture

0

HiFreak
HiFreak picture

Hallo kollégák,

miért hívják Magyarországon az ún. LP-t a vinyl (vagyis PVC)alapanyagú mikrobarázdás lemezeket "bakelitnek"?

Amikor az 1950-es évek elején a mikrobarázdás lemezek elterjedtek, ehhez PVC-t, vagyis vinyl anyagot kezdtek használni, mert ez gyakorlatilag törhetetlen és a felületi zaja lényegesen alacsonyabb, mint a korábbi ún. shellackból (különbözö adalékokkal) készülteké. Ezeket a 78-as fordulatú lemezeket állaguk és törékenységük miatt (tudomásom szerint szintén csak Magyarországon) térvesen "bakelitnak" neveztek.

A nedves lemeztisztitásnak (LENCO és hasonlók)sok elönye mellett nagy hátránya, hogy a feloldott piszok a barázda alján beszárad és valóban száraz lejátszáskor sokszor jobban recseg és pattog, mint azelött.

Üdvözlettel: Marcell

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Marcell !
A bakelit az bakelitből van , de annyit segítek , hogy a Shellac az egy márka , de amit a villamosságban shellacknak ismernek , az bakelit lakk .
Remélem segítettem ....

Üdv! Miki.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:úgy látszik, nálunk más a szóhasználat.

A sellak Indiából, Thaiföldről származik, a Laccifer lacca nevű, fákon tenyésző növényélősködő rovar, a lakktetű váladékából készítik. A rovar leggyakrabban az Aleurites laccifera és a Croton lacciferus növények hajtásaiból táplálkozik, és testéből vöröses színű, sűrűn folyó nedvet választ ki. Ez az anyag vastagon beborítja a növény ágait, ezért sokáig úgy hitték, hogy a gyantát a fa izzadja ki a tetű csípése következtében; ma már tudjuk, hogy ez a megtermékenyített nőstény rovar váladéka, mely az ivadékgondozást segíti elő. 1 kg sellakot kb. 300 000 tetű képes előállítani.
-----------------------------------------------

bakelit a legrégebben használt valódi szintetikus műanyag. A polikondenzációs műanyagok csoportjába tartozik.

Leo Hendrik Baekeland flamand vegyész 1907. július 13-án szabadalmaztatta a saját magáról elnevezett műanyagot. A fenol és a formaldehid között végbemenő kondenzációs reakció hosszú láncokat képez, amely hevítve megolvad, majd formába sajtolva térhálós szerkezet alakul ki, ami már hőre nem lágyul. A polikondenzációval létrejövő anyagokat gyűjtő néven fenoplasztoknak nevezik. A bakelit volt az első polikondenzációval előállított heteroláncú mesterséges polimer. Kedvező fizikai tulajdonságai miatt főleg az elektronikai és elektromos ipar használja jó szigetelő képessége miatt. Az első bakelitből készült termék egy textilipari orsó volt.

A belőle készülő tárgyak mechanikai tulajdonságait a gyantába ágyazott szálas, rostos töltőanyagokkal szokták javítani. (Papírbakelit, textilbakelit.)
------------------------
-------------------------

Nekem van itthon sellak, pehely formájú, vékony lemezkét(0,1-0,2 mm vastag), politúrozáshoz, tekercs/trafó készítéshez használom, den.szeszben feloldva.
Asztalostól szoktam kunyerálni.
Ha kell, készítek képet róla,

Bálint

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Nem más a szóhasználat, csak nem mindig a Wiki-t kell kérdezni, hanem ....
Ha kell fordítani , akkor segíthetek ...

Üdv! Miki.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: annak idején a Kábelgyár gyártotta a "bakelit" lemezeket.
A nedves lejátszás nemcsak a sercegést szünteti meg, hanem kenést is biztosít, kisebb a tűkopás.
Más: jobb minőségű, kis tűnyomású (0,75-1 gramm, gyémánt tű) pick-upnál csökkenti a koszos lemeznél a barázdaugrás eséyét.
Egy porszem a tű halálát okozhatja.
A LENCO régen márka volt, nem véletlenül találta ki.

Bálint

0

KOCSA
KOCSA picture

Sziasztok!
Igen, ezzel lehetett végleg tönkre vágni az összes lemezt!
Aki használta soha többé nem tudta recsegés, sercegés nélkül lejátszani a lemezeit!
Elnézést a negatív hozzászólásért!
Üdv.:Csaba

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: el van nézve, de így hallgathatóbb, kihozza a koszt, recsegés nincs. Egy 1970-es lemez kedvéért vettem elő.

Bálint

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Bálint!
Köszi szépen a receptet!
És hogy a fiatalabbak is tudják, miről van szó: Csatolmányok
Üdv:
exGelkás

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az én flakonom meg fehér, 1975 körül vehettem a Ramovill-nál.

Bálint

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Bálint!
Valóban, ez is fehér, de a fényképező gépet automata fehéregyensúlyban hagytam, és nem korrigáltam. Van két flakkon itthon, de sajnos nincs mihez használni, mert a függőleges állítású lemezlejátszást nem támogatja.
Üdv:
exGelkás

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Jaaaa! Ez a bakelit CD, ugye?

Üdv: Jácint

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Jaca!
Majdnem telitalálat, de itt egy occó masina:
http://www.vkmp3.com/2009/01/laser-turntable-plays-vinyls-without-a-needle/
Üdv:
exGelkás

0

bluemoon
bluemoon picture

Helló,

itt bezárúl a kör, mivel bármilyen drága és komplikált szerkezetről van szó a lemez sercegését nem tudja "kiszűrni". Amúgy én is az LP-vel nőtem fel és bárhogyan is megpróbálok visszaemlékezni, nem a sercegés jut eszembe róla, hanem a tartalma. Gyakorlatilag sok lemez végighalgatása után az ember már nem is veszi észre, hogy zajos, serceg stb, az agy simán elhanyagolya, nem veszi figyelembe. De, ha a tartalom pocsék akkor nem a zaj a hibás az élvezet kimaradásáért viszont észrevehetőbb. Be kell vallanom, hogy a kevésbé zajos lemez élvezhetőbb és azokat az alkalmakat amikor csak tudtam Münchenben vásároltam egy-egy lemezt, annyira tellet akkor sem voltak olcsók mint ma a CD, azok most is féltett audio kincseim. A külföldi vásárláshoz tartozik nálam a Magyar hanglemezprodukció is mert szerintem kiválló minőseggel bírtak. Nem találkoztam, hullámzó, kirívóan excentrikus példányokkal mint a volt YU lemezgyárak termékeivel.
Jó munkát mindenkinek. E topikkal ihletve újra bekötöm a lemezjátszómat, estére előveszem a 4 évszakot (HU kiadás)és egy pohár bor mellett a "lovak közé csapok".

0

Ízirájder
Ízirájder picture

NAD 5120, Revox előfok, Quad 405, HS280. Vastag egyeres 4-es átmérőjű hagszóróvezeték. Én is használtam ezt a lemztisztítót, a mai napig megvan, a NAD is itt pihen a műhelybe becsomagolva. Egyszer biztos lesz rá idő meghallgatni a kedven Solaris lemezemet, mert ahhoz ilyen kell!!!
Üdv.. Ízirájder

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia! Nekem a "Marsbéli Krónikák" van meg. Neked?

http://www.youtube.com/watch?v=980Nk-cH7Z8

Bengésztem egy kicsit a Youtubén. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen nagy kariert futott be a Solaris.

Link:
http://www.youtube.com/watch?v=qqbwN_nWDb0&feature=related

0

Sponsored links