You are here

Veranda es muhelyvilagitas... Milyen megoldast ajanlatok? Mi a tapasztalat, merre induljak?

48 posts / 0 new
Last post
Imyke
Imyke picture

Sziasztok!

Most keszul az uj muhelyem es szeretnem egy kicsit "modernebben" megoldani a vilagitasat, mint a neoncsoves vagy "elavult, vacak, kornyezetszennyezo" izzolampas megoldasokat.

A helyseg maga kb 2,5m x 4m, belmagassaga kb 2,5m. Ezt szeretnem valami "modern" modon megvilagitani, hogy lassak is meg botorkalni se kelljen. Gondoltam itt kis kicsi spot-lampakra, de erosen melegednek, aramot egyenesen zabaljak. Ha lehet, akkor a neonos megoldast is kihagynam. Vagyis valami led-es, esetleg energiatakarekos izzos megoldas???

Egyaltalan mekkora teljesitmenyu ledekbol kellene mennyit osszeraknom? Van erre valami aranyszabaly, szamitasi mod?

Masik problemam, van egy veranda, nyitott eloter vagy ki minek nevezi. Kb 3m x 15m hosszu, magassaga szinten 2,5-3m. Ide valami olyan megvilagitasi mod kellene, aminel azert lehet latni ejjel is, de nem olvasni kell. Tehat ilyesmi, hogy kulcsot elovenni, biciklit tolni lehessen a fenyenel. Nagy elonyt jelentene, ha mozgaserzekelo ha nem is kozvetlenul, de tudna kapcsolni.

Meg egy! Ha lehet, mindket helyre 12V-os megoldas lenne a jo, nem igazan kinlodnek a halozai feszultseg esetleges veszelyinek kikuszobolesevel.

Koszonom!
Udv!
Imre

Comments
perlaci
perlaci picture

Üdv!
Csak egy megjegyzés a fénycsövekhez-ról. Nekem a műhelyben 9m2 a mennyezeten 2db 36W-os többsávos (gázkeverékes) philps fénycső világít inverterről.
Előnyei: Szép egyenletes villódzásmentes színhelyes erős fény.
Hátrány: Nagyfrekis mérésnél valóban zavaró jelforrássá válik.
Mivel van az asztalon helyi világítás ilyen méréskor lekapcsolom a fénycsöveket. A ledes világításnál is javaslom a trafós hagyományos tápot a műhelyben mert a kapcsolóüzemű táp szintén zavarhatja a szkópot.
Laci

0

Imyke
Imyke picture

Szia!

Esetleg meg tudnád mondani a fénycső típusát? Az utolsó szám érdekelne (3 számjegyből áll).

Üdv!
Imre

0

perlaci
perlaci picture

Üdv Imi!
Bocsi nem jól emlékeztem nem Philips cső.
Osram L 36W/840 Lumilux Cool White
nagyon szép a fénye de ha jól tudom már van ennél is jobb színvisszaadású. Ez ha jól tudom 3sávos vagyis 3 féle gáz keveréke van betöltve.
laci

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia. Nem három féle gáz, hanem fénypor. De abból sem biztos három fajta.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ez egy T8-as cső. Itt az adatlapja. Tényleg jó a fénye.

Üdv! Kalex

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Köszi Kalex a kiegészítést. Műhelyben azért nagyon hasznos mert a színkódokat nem keveri az ember, ja és nem fárad annyira a szem.
Laci

0

nagypapi
nagypapi picture

Sziasztok!
Én a műhelybe fénycsöveket tennék,a verandára meg UV.fénycsöves rovarcsapdát.Igaz télen felesleges,de a többi hónapban?
Üdv:Endre

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia.
Nyílt térbe nem illik elektromos rovarcsapdát rakni. Aki ilyet csinál az igen durva "paraszt". Szúnyogok ellen nem hatékony a többi ártatlan kis lényt meg puszítja.

1

videos56
videos56 picture

szia .
én maradnék a kompact fénycső mellet a folyosónál, kapható jó minőségű és küllemre is elfogadható ip 40-65 szigetelésű típusú lámpatest akár mozgásérzékelővel is.világítástechnikai szaküzletben kell érdeklődni.
a műhelybe én fénycső világítást ajánlok electronikus előtéttel és ha van rá lehetőség 3 fázisú kapcsolásban így a stroboszkóphatás sem érvényesül

0

Imyke
Imyke picture

Sziasztok!

Koszonom mindenkinek a valaszt, a javaslatokat, a sajat velemenyeket!

Leszurve a hozzaszolasokat, arra jutottam, hogy egy "enyhebb" tervilagitast fogok alkalmazni, mely arra nagyon jo lesz, hogy az ugyfelekkel valo beszelgetes akadalytalanul megtortenhessen. Tovabba az ugyfel miutan felterkepezi a szemevel a helyet, teccen neki az. Asszem, ezt nem kell nagyon magyaraznom, sokan ugy itelnek meg embereket, hogy a korulmenyek milyenek, csili-vili, popokinyalas, stb. Az, hogy az erdemi munka van-e mogotte, vagy nincs, az sok ugyfelet nem hogy nem erdekel, hanem elhiszi a "tudomanyos magyarazatot".

Termeszetesen, itt nem az en, vagy masok munkajat akarom lenezni, leminositeni, de sok ugyfelt a latvannyal, korulmenyekkel lehet megfogni. Nem beszelve arrol, hogy nincs meg igazan elterjedve a lakasokban a ledes vilagitas.

Tehat, termegvilagitaskent led, ledszalag, munkafelulet megvilagitasnak pedig halogen spot. Baaaaaaar itt jegyzem meg, hogy eddig karos nagyitos fenycsoves lampat hasznaltam, mellyel idaig 99%-ban elegedett voltam.

Veranda megvilagitasnak pedig szinten ledszalag darabolva, fenyerzekelovel, mozgaserzekelovel.

Koszonom mindenkinek megegyszer!

Udv!
Imre

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Hali!

A kundcsaft nem igazán a műhelybe való. Én egy paravánnal elválasztanám az ügyfél teret a műhelytől.

Vadászom Utamból Kotródj!
(Fekete István)

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A németek sem félnek a LED világítástól, rengeteg helyen működik náluk:
http://www.energieeffizienz.ch/files/SB_Flyer_2010_d.pdf
http://www.google.de/search?q=Strassenbeleuchtung+auf+LED-Leuchten&hl=de...
Üdv.: uniman

0

Imyke
Imyke picture

Szia!

De a nemetek meg mikoztunk van 1000km meg 50 ev!

Udv!
Imre

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: 1 kg kenyérért hány db LED-izzót adnak, vagy egy havi jövedelemből mennyit vehetsz?
Csakb a gazdagok tudnak spórolni.

Bálint

0

ty
ty picture

Műhelybe javasolnám legyen egy általános háttér világítás, pl. fénycső és helyi világítás pl. hagyományos izzó, halogén, stb.
Nekem egyébként fordítva van; háttérben izzó, asztal fölött belógatott dupla fénycsöves lámpatest.
Szerintem jobb legalább két fajtát használni, így szélesebb spektrumú lesz a fény.
Ne használj alulvilágított helyiségben erős asztali világítást, mert kápráztatni fog;
csillognak majd az apró fém felületek.
Én egyébként ezzel szívtam a legtöbbet. A vége az, hogy akkor nem kápráztat, ha egyenletes a fény eloszlásod.
(ebből a szempontból a fénycső pl. homokfúvott üveglappal elég jó)
Nem előnyös hasonló okból a pontszerű fényforrások (LED, tükrös spot) közelre helyezése.
Fontos szempont még, hogy úgy helyezd el a fényforrást, hogy ne láss bele közvetlenül. Ha magad elé rakod, akkor kellő mértékben meg kell emelni.

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Szerintem a legjobb az "elavult vacak izzólámpás" megoldás, kompromisszumként halogén. Szerintem a helyi (munkaasztal) megvilágításhoz nemigen alkalmas más.

A terem megvilágításához már lehet kompaktot vagy ledet használni. Esetleg lehet kísérletezni nagyobb (min. 40")LCD CCFL hátterekkel. :) Ezeknek (mármint az invrternek) ráadásul elég a 24V :))

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Tiszteletben tartom mindenki véleményét, de nekem a (kicsit márkásabb nem nagyon kínai) kompakt csövek váltak be. Keress olyan színhőmérsékletű típust ami jó a szemednek, nekem a 2700K megfelel.
Ezek tartósak, olcsók és erősek. A Pilips csövei szerintem kirívóan nagyon jók.
A 12V nem tossz ötlet, de ha kettős szigetelésű kábellel szerelsz és jól rögzíted akkor az első 50 évben nem lesz ezzel semmi gond.
Ne feledd, az a módszer amit sokan használnak általában jó módszer.

0

cseteferenc
cseteferenc picture

Szia!
Attol fuggoen,hogy naponta mennyit tartozkodsz a muhelyben,azonkivul hany evet,a szemed es a latoidegek megkimelese miatt en csak azt tudom ajanlani,hogy helyi vilagitasokkal oldd meg,hagyomanyos izzokkal,szerezd be a tartalekot,ami kitart addig amig feltalaljak a helyettesitojet,ugyanis a takarekos lampak,ledek,...mind egy nagyon szuk spektrumban bocsajtjak ki a fenyt,ami nagyon eltero a termeszetes fenytol.Tanulmanyok alapjan allitjak orvosok,hogy ez sok karositassal jar a latasra.Peldaul orvosok egyenesen ellenzik,hogy energiatakarekos egot fel meternel kisebb tavolsagbol hasznaljak,teszem azt,olvasolampaba.A neoncsoveknel a problema a vibralassal van,ami
ugyanugy karosito,mondjuk az elektronikus fojtok eseteben nem annyira zavaro,viszont ezek is hidegfenyuek.A termeszetes fenyhez legkozelebb a hagy. izzok fenye all a legkozelebb.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

"A neoncsoveknel a problema a vibralassal van,ami ugyanugy karosito,mondjuk az elektronikus fojtok eseteben nem annyira zavaro,viszont ezek is hidegfenyuek.A termeszetes fenyhez legkozelebb a hagy. izzok fenye all a legkozelebb."

Azért ez egy kicsit másképp van. A természetes fényhez a 4000K fok körüli fényforrás áll a legközelebb. Az izzók fénye csak a megszokás miatt tűnik jobbnak. Eredendően azok a vörös szín felé tolódnak a napfényhez képest. Elektronikus fojtók (nagyfrekvenciás gerjesztés) nincs stroboszkópikus hatás. A LED-ek keskenyebb spektrumát többsávos kialakítással, valamint a szennyező beállításával igazából már megoldották. Ez részben igaz az F-csövekre is (nem neoncső - az vörös színnel világít, ha gerjesztik).

Üdv! Kalex

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Kalex !
"A LED-ek keskenyebb spektrumát többsávos kialakítással, valamint a szennyező beállításával igazából már megoldották." :taps: Ez nagyon így van !
Sajnos én nem értek egyet vele ! A LED-nél az a gond , hogy soha nem lesz 4000K a színe, ez csak kib@szás a szemünkkel . A LED fénye eredetileg világoskék , a kristályra rácseppentett gyanta sárga színe miatt tűnik fehérnek , tehát ez egy szűrt fény, csak a spectruma hasonlít a fehérre , de nincs benne vörös (sem) és ez a baj .
Nekem is az a véleményem , hogy a munkahely megvilágítását , csak halogénnel szabad megoldani , semmi esetre sem LED-el, vagy takarékos csővel.
Persze tudod, ez csak az én véleményem...

Üdv! Miki.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"A LED fénye eredetileg világoskék"

Már amelyiké. Az alapanyagtól függ. Egy kis emlékeztető.
"csak halogénnel szabad megoldani "
Akkor már maradok a természetes napfénynél. Nekem az is jó lesz. Legfeljebb este n(s)em dolgozom. =vigyorog=
És egy szakdolgozat magyarul.

Üdv! Kalex

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Mivel itt most fehér és nagy fényerejű LED-ekről beszélünk ,én nem tudok más technológiáról, csak a világoskékről . Ha Te igen , világosíts .... kérem, kérem !

Üdv! Miki.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok!
Ami a kereskedelemben van és ami már ki van fejlesztve az nem ugyanaz. Fehér ledeket készítenek kék és (nagyon) közeli UV csippel. Ki van már fejleszve a több sávos fényporozás is (jobb LCDkbe már olyanokat raknak). De egyenlőre én csak gyatra szívisszaadású típusokkal találkoztam. Mivel a LED-ek nem öregszenek olyan gyorsan mint a többi dolog, azért egyenlőre telítik a piacot sz@rokkal, utána majd előveszik ezt a színvisszaadás dolgot meg a többi másodlagos paramétert. Az üzlethez ők értenek!

Én még egyenlőre fénycsöveket raknák mindenhova ahova jó megvilágítás kell. Most már olcsó a legtöbb típus, meg a fényporozás is rendben van a jó nevű gyártmányoknál.

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Igen, a fénycső lenne a legjobb csak ne zavarná a műszereket, szkópot és frekimérőt főleg.
Üdv! Tranzix

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Most ez a téma : "Veranda es muhelyvilagitas... Milyen megoldast ajanlatok? Mi a tapasztalat, merre induljak?" .
Arról beszéltem , amit megtud venni , a kísérleti stádium szóba se jött .
A kapható LED-ek spectrumáról akartam írni , de látom ez is baskír ...

Üdv! Miki.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Egyetértek. A jelenleg kapható LED-es világítás általános célra alkalmatlan. Fényszóróba, fejlámpának, intenzív helyi megvilágításra megfelelő. Műhelybe, előtérbe megfelel a többsávos F-cső, lakótérbe a halogén, esetleg márkásabb kompakt F-cső.

Üdv! Kalex

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
:taps: Jól müxik a fordítógép. még baskírból is !

Üdv! Miki.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
LED-es technológia többféle is létezik. A szervetlennél valóban csak a "kék alapon sárgát világítunk" jöhet szóba. Viszont OLED alkalmazásával nincs ilyen korlát. Egy kis tanulmány.

Üdv! Kalex

0

welding alt
welding alt picture

Szia Kalex!

Egy kis kiegészítés részemről a villódzással kapcsolatba.
Valamikor régen ipari csarnokokban a csövek más-más fázisról müködtek. Bekötési sorrend előre megvolt határozva. Ez főleg forgó részeket tartalmazó gépek esetén ( pl. eszterga ) volt lényeges, ezáltal elkerülve azt a látszatot, hogy egy bizonyos fordulatszámon a tokmány áll.

Üdv!
welding alt

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Hali!

A forgó gépeknél kötelező bolt a helyi megvilágítás izzószálas égővel. Nem tudom, hogy még mindig kötelező-e?

A helyiség megvilágítására lehet használni energia takarékost vagy akár ledet is. Az asztal fölé peddig helyinek hagyományos izzószálast, és a gyönyörök csúcsa, ha még egy mozgatható spot lámpa is van halogénnel, amit oda lehet tekergetni, ahova akarja az ember.

Erről jut eszembe. A fénykoromban a pákazsinórnak csináltam egy rendkívül bonyolult rugós-ellensúlyos kábel feszítőt-visszahúzót. Sikerült úgy kiegyensúlyoznom, hogy szinte súlytalan lett a pákakábel.

Ha valakit érdekel, akkor lerajzolom.

Vadászom Utamból Kotródj!
(Fekete István)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"A forgó gépeknél kötelező bolt a helyi megvilágítás izzószálas égővel."
Nem jól emlékszel. A stroboszkóp hatás elkerülésére vagy izzólámpás, vagy több fázisra kapcsolt F-csöves világítás a javasolt.

Üdv! Kalex

0

cseteferenc
cseteferenc picture

Sziasztok!
Amit Boldogblog irt, tenyleg benne volt a munkavedelmiben,amugy meg Kalex igazad van, a sztroboszkop hatas miatt volt,hogy bizonyos helyzetekben forgasban levo dolog ugy latszik mintha allna,igy nehogy benyuljon valaki,ez volt az ok.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Hopp! Boltot írtam volt helyett. Én a helyi lámpára gondoltam, ami ott volt a gépre erősítve.

Régi: http://img12.aprod.hu/images_aprodhu/3467649_3_644x461_esztergagep-egyeb...
Új: http://www.szerszamgep-csomor.hu/images/normal/eszterga_uj20120725145830...

Vadászom Utamból Kotródj!
(Fekete István)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A Bolt-Volt mindegy. Így is érthető volt. A géplámpáknál, azért terjedt el az izzós megoldás, mert a korai időkben a megkövetelt törpefeszültségű (24V) kivitel, másként nem volt biztosítható. Ma már simán szerelhető egy inverteres F-csöves, vagy LED-es lámpa. Mondjuk egyenáramról!

Üdv! Kalex

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Nappali belső megvilágításra építhetsz egy napfénnyel működő megvilágító rendszert is.

Kell egy fény nyerő állomás. Ott egy nap követő forgó tükörrel bevetíted a fényt egy fix irányba. A világítandó helyiségeket a fehér falra vetett fény folttal lehet megvilágítani. A fény szétosztását 45 fokban elhelyezett üveglapokkal lehet megoldani. Persze ezt még ki kell próbálnom, mert nem építettem meg. De hasonló elven már működik világítás, persze itt nincs aktív napfény követés...
http://www.epitesimegoldasok.hu/index.php?id=20091015termeszetes_megvila...

0

welding alt
welding alt picture

Szia!

Ez tetszik nekem: "Nappali belső megvilágításra építhetsz egy napfénnyel működő megvilágító rendszert is." Mifelénk már régen használjuk, neve pedig ablak. Ne csak vicc legyen, egy sötét pince nappali megvilágításához megvalósíthatónak találom.

Üdv!
welding alt

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Éjszaka meg egy talpas félhomálymérővel összegyűjti a távoli csillagok fényét?:lol:

0

welding alt
welding alt picture

Szia Tranzix!

Nem így van ez , mert éjjel a lopótök segítségével tájékozódsz a sötét pincében.

Üdv!
welding alt

0

alexff
alexff picture

Szia
A leddes megoldast ajanlom

0

61karcsi
61karcsi picture

A LED-ek fényhasznosítása ma még megegyezik a jobb minőségű fénycsövekével. Ebből az következik, hogy azonos megvilágításhoz azonos teljesítményt kell beépíteni LED-ből, mint fénycsőből!!!

A nagynyomású lámpák fényhasznosítása jobb, mint a fénycsöveké, tehát a fémhalogén csarnokvilágítókat nem érdemes LED-es lámpatestekre cserélni, mert azonos megvilágításhoz a Led-ek többet fognak fogyasztani. A beruházás költségéről már nem is beszélek.

A LED-ek fejlesztése is rohamléptekben halad. Egyenlőre inkább reklám célú világításra, vagy olyan helyen érdemes alkalmazni, ahol sok a ki-be kapcsolások száma.

Ezt kiollóztam egy cikkből van amivel nem értek teljesen egyet, de a lényeg benne van, vagyis kb. fénycső teljesítményt kell elérnünk.

Ami nagyon fontos add meg a LEDnek ami jár a normál 3528-as méterenként 0,4A-t igényel akkor van jó fénye, az 5 méter 2A-t eszik, de én 12V/3A táppal járatom (laptopgép táphoz hasonló).
Az 5050-es tripla LEDes tehát kb. 3 szoros árammal megy!!!

Ennyit előzetesben.
Nekem a szobámban kb. 6*4-es 5 méter LED szalag volt aminél már jól láttunk, de az egyenletes elosztás miatt betettem még 5 métert. A tv nézésnél kb 1,5 méter világít és a párom a mellett is jól olvas.
A műhelybe én beraknék legalább 5 métert fel a sarokba, tudod a sugárzási szögük kb 120 fok. Ezért én veszek hungarocel díszcsíkot amire kb 45 fokban feltudom ragasztani a szalagot.

A verandára:
Az előszobában nekem éjszaka 6 db LED világít és jól látunk mellette. Szerintem ha Te is ilyen 3-6 darabokra osztod, oszlopokra, vagy egyéb tartókra nem lesz vak sötét, de nem is lesz fényár, de elesni nem fogsz, a kulcslukat is megtalálod, mert adnak annyi fényt. Lehet kapni külön mozgásérzékelőt, amit ha kell megrelézed és akkor kapcsolhatod vele a LEDet bár mennyiszer mert nem-igen érzékenyek a kapcsolgatásokra.

A LEDek 12 voltosak tehát ha akarod csak akkuról is működhetnek. Ha tiszteled akkor az áramtól sem kell félned, ha szabályosan bekötöd a 230-at a trafóra semmi baj nem lehet. Minden vezetékkel úgy kell bánni mintha áram alatt lenne.

Ha valami még érdekelne nyugodtan keress meg.

Üdv

Karcsi

0

Imyke
Imyke picture

Szia Karcsi!

Koszonom az alapos tajekoztatast! Gondolom, valami ilyen/hasonlo parameteru led-szalagrol beszeltel: http://www.hqelektronika.hu/info/hu/ribbon-w001n.html ?

Ezeknel a szalagoknal -gondolom- nincs ertelme ledmeghajto aramkorrol beszelni mint a cree ledeknel, itt csak 12V oszt annyi :)

Cree ledekkel hogyan jonnek ki? Olcsobban-dragabban?

A verandas vilagitast ugy gondoltad, hogy ebbol a ledszalagbol 2-3 tagot levagok es akkor azok elosztva oszlopokra, egyeb helyekre enyhe szort vilagitast adnak?!

Koszi!
Udv!
Imre

0

61karcsi
61karcsi picture

Szia Imi!

Igen erre led szalagra gondoltam. A veranda pedig ahogy írtad 2-3 tagból álló
részek.
Igen itt nincs meghajtó áramkör, csak sima 12V-os egyen trafó.
Nekem a hideg fehér fény jobban bejön mint a meleg, de nem vagyunk egyformák.

Cree ledeket még nem használtam, mert a szalaghoz jutottam hozzá elfogadható áron.

Üdv
Karcsi

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia Karcsi!

Tapasztalataim szerint fényerőben 100W izzó = 20W energiatakarékos izzó = 10W LED.

Üdv: Jácint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Inkább: 100W= 25W, 20W. Azonos színhőmérsékleten.

Üdv! Kalex

0

Imyke
Imyke picture

Szia / Sziasztok!

Tudtok nekem tippeket, beszerzesi helyeket mondani, vagy inkabb tipust, fajtat, hogy milyeneket hasznaltok? Szinhomersekletben is melyik az a tartomany, ami kellemes? Nem sarga es nem is kek arnyalatu?

Gondolom a 60 led/meter fajta ledszalag jo, de azokbol is sok letezik... csak hogy ne legyen egyszeru az elet...

Tovabba -gondolom- ebay mint lehetoseg, csak nagyon szet kell nezni, hogy egy het mulva is meg mindig vilagitson is a led :D

Ez a fenycsatorna dolog nem rossz, csak sajnos, nagyobb bontas kellene hozza, hogy meg lehessen valositani, de maga az otlet nagyon jo!

Koszi!
Udv!
Imre

0

61karcsi
61karcsi picture

Szia!

Én vettem már (nem tudom a nevét írhatom-e) licitálós oldalon 60 led/méteres hideg fehér szalagot ( 5 méter 3800-4800 Ft) , de lehet a Kőbányai úton is kapni a simát kb. 1000Ft/m áron.
Én kb. már 60-70 métert vettem és ebből 1 db 3-as csoport nem világít csak.
Szerintem nem rossz arány, és szerencsére ott el is tudom vágni, mert nem kell mindenhova 5 méter.

Üdv:
Karcsi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: kültérre lehet kapni méterben világító kígyót, hozzá szabványos 230 V-os csatlakozást.
Kisujjnyi vastag, hajlítható burkolatban.

Bálint

0

Sponsored links