You are here

EMG-1392 30kV-os nagyfeszültségű mérőfejből hiányoznak az ellenállások

27 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló ! Bocsánat, ha offtopic leszek, de a Javítás rovatba nem tudtam beírni valamiért. Így inkább ötletekre vadászom.

Szereztem egy hibátlan EMG-1392 típusú nagyfeszültségű mérőfejet. Annyi baja van, hogy a benne lakó 2x740 MOhmos ellenállásokat az előző tulaj eltörte (valami üvegtestű ellenállások voltak).

Szeretném megjavítani a mechanikailag tökéletes állapotú mérőfejet. Ötleteket szeretnék kérni, hogy a mai kereskedelmi forgalomban megkapható legnagyobb értékű ellenállásokból összeállított ellenállásosztóval ki lehet-e váltani a hiányzó ellenállásokat ? Annyi rémlik, hogy egy ellenállás párszáz voltot, egy-két kilovoltot tud csak elviselni átütés nélkül. Hogyan lehet megoldani mégis azt, hogy a 30kV-ot elviselje a pótlás, átütés nélkül ? Esetleg az ellenállásláncot zsugorcsőbe téve működne ? Köszi minden ötletet. Tudom, hogy az ötlet elsőre dörzskerekesnek látszik, de attól még megpróbálnám kivitelezni a javítást. Mindenből lehet tanulni. A kudarcból is.

Comments
Boldogblog
Boldogblog picture

-Szia!

Valahol nekem is van 2 db ilyen nagyfeszű ellenálás. Legalábbis volt. 3 csavart lehet bele csabarni a végébe. De már nagyon régen nem volt a kezemben.

Vadászom Utamból Kotródj!
(Fekete István)

0

peugeot605
peugeot605 picture

Sziasztok!
Ha 990M megfelel, akkor abba tudok segíteni. 1/100-as osztót könnyü csinálni belőle. Dale gyártmányú 5%-os nagyfeszültségű ellenállásom van 8mm átmérőjű és 100 mm hosszú, E1-11511. Kb úgy néz ki mint a 968-as típus.
Üdv. Imre

0

zus
zus picture

Szia Peugeot605 ! Jó nick neved. Tehát, a 990Mohm az akkor jó volna, ha lenne még mellé egy 500Mohm is. Akkor kijönne 1490 Megohm, így GBenyov számítása alapján ki tudnék alakítani egy kb. 1%-os ellenállásosztót.

0

welding alt
welding alt picture

Szia zus!

Remélem sikerül megjavítanod a mérőfejet.
Néhány kérdés:- milyen müszerhez csatlakoztatva akarod használni?
- hogyan hitelesíted ?

Üdv!
welding alt

0

zus
zus picture

Szia Welding alt ! EMG-1343/E-hez kukáztam nagyfeszültségű mérőfejet. Karcmentes állapotú. Az előző tulaja kicsavarta a végét, hogy megnézze, mi van benne. Erre kiesett a 2x740 Megaohm és eltört !

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Jani!
Sztem itt nincs nagyon mit hitelesiteni-legföljebb ellenörizni, ha elfogadod, hogy az ellenallok feliratozasa a valos erteknek megfelelö_ez viszont pl. 1%-os toleranciat jelent a legtöbb beszerezhetönel, de legrosszabb esetben lehet 5% is...
A müszer bemeneti osztojat meg egy tulajnak illik ismernie, de merhetö is :-), s eleg egyszerüen kiadodik nemi kez es labujjak hasznalataval a rendszer osztasviszonya_ez sztem a mi mereseinknel elegendö pontossagot jelent, viszont biztos ami sicher alapon össze is lehet hasonlitani valamely mas meglevö/kölcsönzött HV-meröfej adta ertekkel.
Kari

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello,
Ezek szerint 1500 Mohm, (1480) kell.
Arra kell figyelned, hogy INDUKCIÓ-MENTES, NAGYFESZTŰRŐ, PONTOS, ÉRTÉKÁLLÓ típust válasz.
Mi ezeket építjük be:

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

zus
zus picture

Szia GBenyov ! Ismerem ezeket az ellenállásokat, ilyeneket szerettem volna szerezni, de ezidáig nem tudtam hozzájuk jutni. Mindenki, akivel eddig beszéltem róluk, az linkelt. Egyszerűen NEM tudok venni két rohadt darabot belőlük. Az itthoni forgalmazójuk az meg azt mondta, hogy felejtsem el őket, mert úgysem tudok szerezni 2 db-ot. Így akkor hogyan szerezzek belőlük ? Tudsz segíteni benne (persze, az én zsebemre) ? Azt hiszem, hogy csak a szívem fájdítom ezekkel. Pedig pontos műszaki paramétereket is tudok hozzájuk, amivel szívesen rendelnék belőlük.

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello, légyszi mérd meg nekem a lehetséges maximális befoglaló méreteket:
-átm.:
-hossz.:
Megnézném nálunk.
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

zus
zus picture

Szia GBenyov ! Az engem érdeklő ellenállásnál a max átmérő 12 mm, a max hossza az 110 mm. Az általad küldött leírásban szereplő ellenállások pontosan megfelelnek méretben, mivel azok (968-as sorozat) 8 mm átmérőjűek és 103 mm hosszúak, amiket kinéztem (ők asszem 36 kV-osak és azért ezeket néztem ki, mert ezek közelítik meg az eredeti fizikai méretet). Az, hogy az eredeti ellenállások 110 mm hosszúak, az Arcol ellenállásaitok meg pl. 103 mm, az azért nem baj, mert a nagyfesz szuronyban van egy rugó is, a villanyátviteli láncban.

Hivatalosan az Arcol ellenállások így néznének ki: 2 db 740 megaohm, 968-as széria, 698.10 típus: 103 mm hosszú, 8 mm átmérőjű, 36 kV-os átütési feszültséggel, tolerancia kód D (0,5%-os), hőmérsékleti együttható F (50 ppm/C). De toleranciában és hőfokfüggésben bármilyen jó szerintem.

A sapkás kivitel (969-es széria) már nem férne bele a szuronyba. Túl vastag.

Köszi minden segítséget, jó nagy karácsonyi ajándék lenne, ha hozzá tudnék jutni az ellenállás(ok)hoz. :-)

0

gbenyov
gbenyov picture

Beugrottam a raktárba...

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello,
VAN: 500 MOhm, 15 kV, drótvégű, 3mm*10,4mm*52mm, 1%, 100ppm, ellenállás!

Ezek téglatestek, de be férnek oda.

3 db sorba kötve 45 kV-os, 1500 MOhmos lesz. Mivel 10 MOhm fogadja az osztót, ez 10 MOhmmal több lesz a kelleténél, az eredeti meg 10 MOhmmal meg rövedebb volt.

Mekkora hiba ez? (1 - (1490/1500)) * 100 = 0,67% Ez azért jó, nem?

A 100 ppm azt jelenti, hogy 10 C.fok hőmérséklet ingadozásra ((100/1 000 000) * 10) * 100 = 0,1% eltérés lesz. Ez azért jó, nem?

Ennél olcsóbban, sehogyan sem úszod meg.

Mit szósz?
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello, lemaradt valami, ami még érdekes lehet.
Az öreg, 2582 éves, Pithagorász segít nekünk, hogy
Mekkora hely is kell ezeknek? Négyzetgyök((10,4 * 10,4) + (3 * 3)) = Négyzetgyök(117,16)=10,8 mm.

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

uniman
uniman picture
***

0

zus
zus picture

Szia Uniman ! Az ebay-es ellenállások bazinagyok, sajnos a méretük miatt nem jók (bár az értékük az tuti lenne). A Revoltnál láttam valamelyik A betűs cég 969-es sorozatú ellenállásait, tökjók paraméterekben, méretben, DE A JÓ K....A A....T, nem adnak el 1-2 db-ot, még a disztribútoroknak sem ! Amúgy más baj nem lenne velük. Mindegy, köszi az ötletet.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia zus!
Az epay-en azert vannak szamodra normalisabb ajanlatok is , boklaszgass csak egy keveset_
erdemes mindeg az oldalak aljan megjelenö tovabbiakat is megnezni :-) ...
Kari

0

zus
zus picture

A 200MOhmosék nem szállítanak ide sajnos. A másikból meg 14db-ot kéne belevarázsolni a mérőfejbe. Szerintem fizikailag nem férnének be. De majd az ebay-en is búvárkodok.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Azert nem gondoltam volna, hogy ily gyorsan feladod!
Mint man irtam is volt valahol ezen topikban: tessek elkovalyogni kicsit az ebay oldalak aljan megjelenö hirdetesek közt is, ill. az adott hirdetök egyeb termekeit is megnezni, s magad is meglepödhetsz :-)
Kari

0

zus
zus picture

Ó Kari bátyám, nem adtam fel a dolgot. Csak próbálok több fronton támadni, melynek első lépései az itt levő szakiktól kérdezés, aztán a szakik által javasolt linkek végigböngészése, illetve az esetleges segítség igénybe vétele. :-)
De persze, minden megoldás érdekel. Inkább legyen 5-6 db ilyen bazi ellenállásom, megfelelő fizikai méretben, mint egy sem. A fiókban elférnek, ha több van az még akár jó is lehet, legalább lesz tartalék.

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo Zus!
:-) Ugy legyen!
Kari

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
Nekünk van valahol 1GOhmos ellenállásunk, de arról nincs ötletem mekkora feszültséget bír ki.

0

zus
zus picture

Szia Jakyg ! Kár, hogy nem tudjátok a feszültéget. Nekem 2x740 Megohm kéne, hengeres, 8 mm átmérővel, max. 110 mm/db hosszban (2x110 mm).

0

enpesta
enpesta picture

Szia! Nekem talán lenne 330 Megás kb. ilyen méretű. Írjál mail, ha érdekel. Bp-en vagyok. Üdv:enpesta.

0

zus
zus picture

Szia Enpesta ! Nagyon kedves vagy, de sajnos nekem 1 db 1485 megaohm, vagy 2 db 740 megaohm kellene, mivel a műszer, amihez használnám, az úgy van kialakítva, hogy 30 kV méréskor 1500 megaohm a teljes bemeneti ellenállása. Ebből 15 megaohm a műszer, a többi a mérőfej (1485 megaohm).

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO!
Valami ilyen johetne szamitasba:

http://www.tesla-blatna.cz/_soubory/rezistory-vysokoohmove-resistors-hig...

UDV.:LACI

0

zus
zus picture

Elvben jó lenne, gyakorlatban nem. A legkisebb, ami 4kV-ig oké, az beférne a mérőszuronyba, de annak nem jó a munkafeszültsége. Aminek meg jó lenne, az nem fér be a szuronyba.
Körkeresztmetszetű cuccost keresek, lenne is, csak hát úgy jártam mint fentebb már leírtam.

0

Sponsored links