You are here

Peugeot 806 ajtó nyitásérzékelés-átmenetileg megoldva

17 posts / 0 new
Last post
papir
papir picture

Sziasztok!
Saját autó, 95-ös 1,9SRTD menet közben kigyulladt a tükör fölött a visszajelző lámpa miszerint nyitva van a bal hátsó toló ajtó, persze nem volt nyitva, később derült ki, hogy a jobb hátsót meg nem is jelzi ha kinyitom, időnként villog a visszajelzés ill. eltűnik, ilyenkor rendben le lehet zárni a központi zárral is az ajtókat, tehát nyilvánvalóan kontakt hiba, a központi zár vezérlőjét megtaláltam a jobboldalon lábnál a fűtőmotor mellet de nem kontaktos mozgatásra ill. szemrevételezésre ill. látszólag.
Kérdésem, hogy tudja-e valaki hogy milyen módon érzékeli az ajtók nyitott vagy zárt állapotát az elektronika mert nem találok semmi ráutaló alkatrészt, nyomógombot, a tolóajtóba csak két szál vezeték megy az ajtóérintkezőkről a központi zár motorjához, az oszlopon a nyomógomb meg csak a világítást kapcsolja le-fel, az működik.
Elég ciki a dolog mert általában nem lehet lezárni, eddig még megúsztam.

Comments
papir
papir picture

Nos valamilyen formában megoldva a helyzet, lebontottam még balról az oldalkárpitokat is és kiderült, hogy a hátsó tolóajtónak nem egy hanem 3 zárja van, ezek közül a hátsó részen lévőben található egy mikrokapcsoló ami érzékeli a nyitott-zárt állapotot.
A gond, hogy ez kiválóan működik, a kábelezés és a csatlakozások is rendben vannak, tovább nyomozva eljutottam a belső tükör felett elhelyezett valamiféle panelhez ami a visszajelző lámpákat működteti és ha valamelyik ajtó nyitva van hibajelzést küld a közponi zár-vezérlő felé, kivettem átvizsgáltam-forrasztottam-méricskéltem szerintem jó, a bejövő csatiját nem volt időm átmérni mert nagyon macerás hozzáférni a kialakítása miatt, mindenesetre ezt lehúzva megszünt a hiba, így nem érzékel semmit, ill. úgy látja hogy minden ajtó csukva van, a központi zár működik, így több mint egy hónap után le tudom zárni a járgányt.
Ha lesz egy kis időm a következő lépésnek a tetőkárpit lebontását látom, az ajtóktól oda mennek fel a kábelek amiket látnom kéne mostmár, lehet esetleg korrózió valamelyik csatlakozásnál.
Köszi mindenkinek a segítséget.

0

papir
papir picture

Mostmár csak a hétvégén tudom folytatni a keresést, köszi mindenkinek a hozzászólásokat, unimannak a rajzot amit most már meg tudtam nyitni, így azért könnyebb lesz.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Még az érintkezőfelületek alapos tisztíttását, csiszolását/polírozgatását ajánlgatják a neten...

Üdv.: uniman

0

papir
papir picture

Szia Kari, értem mire gondolsz de a jobb oldali tolóajtónál a nyomógomb működteti a belső világítást az ajtót pedig folyamatosan zárva jelzi, a bal oldalinál szintén kapcsolódik a világítás de a visszajelzés folyamatosan "nyitva", az első ajtóknál nyitott állapotban ha megnyomom a gombot a belső világítás kialszik de az "ajtó nyitva" jelzés megmarad. Valami más egység kell hogy érzékelje a kinyitást, legalábbis egyenlőre így látom.

0

papito56
papito56 picture

Bocsi a rossz pdf-ért.!!!!!

0

uniman
uniman picture
***

Hello Papito.

A pdf fájlod jó volt, csak "megférgesedet" a Tanyán...

Üdv.: uniman

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Valahol IC-s, vagy dioda kapuzos logika feszül, s az mehetett gajra...
Kari

0

papito56
papito56 picture

Talán ez segit.
A hibás csatolmány törölve.
Itt megnézhető.

0

papir
papir picture

Szia papito56 elküldenéd priviben a csatolmányt, mert nem tudom megnyitni, kössz.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Papir.
Itt a "meghibásodott" csatolmány még "jó" korából:
(Bár ebben mi van...?) PÜ-ben csatolmányt? Nem lehet küldeni...
Üdv.: uniman

File csatolás: 

0

papir
papir picture

Ilyenek után nyomoztam én is, de mint írtam is a bevezetőben a tolóajtóba csak két szál vezeték megy az ajtóérintkezőkről a központi zár motorjához, az oszlopon a nyomógomb /unimann képe középső gomb/ meg csak a belső világítást kapcsolja le-fel, az működik. Ha lenne még valamilyen érzékelő ahhoz madzag is kéne hogy menjen ill. az ajtóból ki kéne vezetni az érintkezőknél, azonkívül le is vettem a kárpitot, ott nem látok ilyet, valahogy más módon érzékeli az ajtó becsukott állapotát. Az első ajtóknál szintén csak egy nyomógombot találtam ami a belső világítást kapcsolja de a nyitásérzékeléshez nincs köze. Nem értem a dolgot egyenlőre.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia papir!
Nem lehet, hogy a nyomogombok nem az egöket kapcsoljak, hanem elektronikan-jelfogon keresztül vezerlik, s igy azokat ezen egysegnel letapogatva törtenik a központizarhoz valo leagaztatas?
Kari

0

romulusz
romulusz picture

Szia!
Nekem Ford-om van, abban a záron van egy elektromos érintkező, ami akkor kapcsol, ha beugrik a zárnyelv. Ezért akkor is jelez, ha látszatra be is van csukva az ajtó, de a nyelv még nem ugrott a helyére. Nálam az érzékelőt műanyag fül rögzíti kívülről a zárra. Javításához a zárat ki kell szerelni.
Üdv: Gyula

0

papir
papir picture

Jól látod, pontosan ez ill. az ellendarabja a tolóajtón végzi az elektromos csatlakozást, a legfelső ill legalsó érintkező van csak bekötve, itt megy át a központi zár motorjához a két madzag, a középső nyomógomb pedig a belső világítást kapcsolja, az ajtó nyitva vagy zárva létét viszont nem tudtam megállapítani, hogy mi figyeli, rövidzár sincs az ajtóérintkezők között ami a becsukást jelezni tudná, itt fogtam padlót.

0

glmikc
glmikc picture

Hello.Ha az Uniman által feltöltött képen látszó érinkezö van a tolóajtodnál,akkor az érinkezöpárok között kell lennie egy nyomogombnak még.Üdv.

0

uniman
uniman picture
***

0

Sponsored links