You are here

Orion ltv2768 scartról van adás, egyébként kék képernyő, és semmire nem reagál

10 posts / 0 new
Last post
Kori27
Kori27 picture

Sziasztok!
Van egy orion lcd-m, ami egy elég érdekes hibát produkál. Eredetileg nem kapcsolt be egyik napról a másikra, több szerelőnél is volt, majd hozzám került, hogy kezdjek vele, amit akarok. A gép csak távval kapcsol be, ezért először kicseréltem benne az infra szenzort. Most bekapcsol, de csak kék képet ad. tettem bele üres eepromot, kicseréltem a proci kristályát, de ugyanaz. (a gyári eepromja is volt már forrasztva, nem tudom előttem mit kezdtek vele) Aztán rájöttem, hogy valamit mégis csinál. Ha számokat nyomkodok a távon, elsötétül egy másodpercre, mintha csatornát váltana. Ha teletext gombot nyomok, utána nem "vált", csak ha megnyomom még kétszer, hogy kilépjek. CH- CH+ -ra nem csinál semmit. És most jön a durvább része: beledugtam a scartot, és lássatok csodát, van kép és hang. Audio és picture gombokra váltja a kép árnyalatát és a hangszínt, de volume up down, és mute gombokra nem reagál, meg nagyjából semmi másra sem, kivéve még a powert ;) AV gombbal sem tudok váltani a módok között, csak úgy tudok átkapcsolni AV-ra, illetve ha egy számmal TV-re váltottam, visszakapcsolni AV-ra, hogy kihúzom, és újra bedugom a scartot, ami ugye automatikusan átváltja. OSD nuku. Ami van tápfesz az oké,bár fogalmam sincs, megvan-e mind, mert rajzot nem találni a cucchoz. Ami van: 5v, 12v, 24v az inverternek, lapon 5v és 3v3 stab, ill. az 5v ami a tápot kapcsolja. Megy a tápról még két drót a tunerra, amin semmit nem mérek se kikapcsolva, sem bekapcsolva. Ennek még utánajárok, a tunerről hátha találok valamit. Ha valakinek van ötlete, hol keressem a hibát, azt nagyon megköszönöm.
Üdv!
Kori

Comments
uniman
uniman picture
***

Hello.
"scartról van adás"...ez úgy értendő: 1.: euroscartra csatlakoztatott monitoron, 2.: ezen a készüléken látod egy külső forrás jelét, ???
...merthogy: "beledugtam a scartot", ha ez kábel akkor két vége van. Mi van a másik végével, lóg a levegőben?
Üdv.: uniman

0

Kori27
Kori27 picture

Bocsi, hogy nem voltam egyértelmű... Szóval DVD-t kötöttem rá. Egyébként mindjárt rakok fel képet róla, hogy könnyebben ki lehessen igazodni a regényeimen ;)

0

Kori27
Kori27 picture

Sőt, további fejtörés után odáig jutottam, hogy a kék képernyő szerintem egyszerűen azt jelenti, hogy nincs adás. Mert ugye ez nem mai tévé, és akkoriban még divat volt a kék képernyő mint tévén, mint VCR-en, másik orionnál is néztem, hogy be lehet állítani a jel nélküli képernyőt kékre. A dolgait meg teszi rendesen, mindenre úgy reagál, ahogy azt elvárnám, csak épp nem látok semmit. Odáig merészkedek, ohgy csak OSD nincs. Nem lehet, hogy beállítási probléma az egész? Mert a mai tévékben már elég elnyomni egyetlen értéket a szervízmenüben ahhoz, hogy teljesen elmenjen a kép, ebben meg ugye üres EEPROM lett téve... Nem lehet, hogy emiatt nem jelenít meg semmit? Bár ezzel sem avgyok előbbre, mert nincs hozzá tartalom...

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Már megcsinálhatnád amit mondtunk: kijön a video/audio jel a scart-on, ezt egy másik Tévével (AV-mode) kiderídheted (de lehet, hogy ezt be kell állítani a menüben).
Ha OK akkor nem hibás a tunerod...
Ha nem OK, akkor még ott van jópár IC, ami megakadályozhatja ezt. Már szinte mindegyik IC kapcs. rajza linkelve van csak neked, amibe nem hiszem, hogy belenéztél volna.
Meg ha írnál végre egy listát az elédtáruló IC-k típusáról, és a "gugli" a barátod lesz...

Üdv.: uniman

0

Kori27
Kori27 picture

Nem láttam rajta se hangot, sem képet. Egyébként elég lenne összekötni egy scart kábellel a két tévét? Mert és egy s-videó kábellel taperásztam a scart lábait. Meg egy fejhallgatóval. Azt hogy tudom megnézni, hogy a tuner tuningol-e? Egyébként a csatornalistát nem az eepromban tárolta? mert akkor sehol sem lesz jel, és nem is fog tuningolni, scarton is lehet, hogy azért nincs kimenet, se hang, mert nincs jel.
Egyébként ha valaki tudja, hogy milyen menüje van egy orion lcdnek (mert azért egy gyártónál jellemzően egy menütípus van), akkor segíthetne, hogyan csináljak automatikus keresést vakon. Ja, és bocsi, hogy a kép késik, de sehol nem találom a fényképező akkuját, mobillal meg nem tudok használható képet készíteni... Holnapra előtúrom, aztán 8 megapixelben már majd meg lehet csodálni az IC-ket alaposan :)

0

Kori27
Kori27 picture

További nyomkodás során rájöttem, hogy még a számjegyváltó gombot is kezeli. Ha megnyomom, akkor két számjegy megnyomása után csinál úgy, mintha csatornát váltana, ha mégegyszer megnyomom, akkor három számjegy beütése után. Ha megint megnyomom, akkor megint minden számjegy megnyomására csatornát vált. Azaz a cucc dolgozik, lefogadom, hogy még a menü elemeit is kezelné, ha mellé tennék egy másik tévét, és látnám a menüpontokat. Egyébként ha megnyomom a menu gombot, akkor a számokra nem vált, ha back gombbal kilépek belőle, akkor megint vált. Mintha minden rendesen működne. De akkor miért kék a képernyő!?!?!?

Ja, és a tuner megkapja az 5 voltot, csak valaki, akinél előttem már járt a tévé, összecserélt két egyforma csatit, és azért nem volt rajta az 5 volt. És jogos a kérdés, de szerintem nem ez vágta haza a maint, mert a kábelek felcserélésével a táp kapcsolt 5 voltja volt a lap kapcsolt 5 voltjára kötve, a tuner 5 voltjára meg valami másik drót, amin feszt nem mértem, és két 47k-val kapcsolódik a tápra, de a helyes bekötésnél a main kapcsolt 5 voltját kapja, talán valami visszajelző szál lehet, nem tudom. Más változás nem volt, a feszek a fordított bekötésnél is jók voltak. Egyébként a tuner és a lap közti kábel volt megfordítva, csak ahelyett, hogy a lap kapcsolt 5 voltja is menne szépen a tuner felé, itt a lap kapcsolt 5 voltja visszamegy a táp felé, a tuner meg külön kapcsolt 5 voltot kap a tápról. De nem ez indítja a tápot, azt egy másik szál végzi, meg amúgy is, a táp eddig is indult, a fordított kábellel. Nem tudom, mi értelme ennek, a lap TUNER kábelcsatija direktbe kötve pont ellátná a tunert a kapcsolt 5 volttal. Rajz nélkül nehéz megérteni a dolgokat, de ez nem nyírhatta ki, ugye?

0

Kori27
Kori27 picture

Sziasztok!
DVI-ről nem próbáltam, mert sajnos nincs hozzá kábelem, VGA monitort használok (sajna). De ez az egész olyan, mintha csak részben működne a lap. A Scart jelet dekódolja, az ok. De a CPU felől meg nem épít fel képet. Ezen töröm a fejem, hogy most mi lehet, bár először javítok LCD-t, és ez így elég nagy falat :D Szerintem azzal kezde, hogy mindjárt elbattyogok a boltba, és veszek egy marék cserekondit a tápba, mert a tuneren nincs 5V, na meg ki tudja, milyen zavarok vannak a tápfeszben, amit a multi nem mutat. Elektronline-on is ovlastam jópár esetet, hogy a zavaros tápfesz még az eeprom-ot is megkavarta. Aztán ha nem lesz semmi, akkor arról a lengyel oldalról kéne vhogy rendelni egy lapot, de ki tudja, mennyiből jönne ki a posta, ha egyáltalán szállítanak magyarországra (a lap ára nem vészes, 100 zlaty v mi az 7054 Ft, és ha 10k-ból kijövök, az nekem megéri). Esetleg az, hoyg üres EEPROM van benne (legalábbis az volt, amikor beletettem, most ki tudja mi van benne), nem csinálhat ilyen hibát? Mert mielőttt egyik napról a másikra nem kapcsolt be, teljesen jó volt. Nem lehet, hogy az IR szenzor nem magától ment tönkre, hanem valami más nyírta ki, ami esetleg egyéb hibát is okozott? A tapasztalatlanságomért bocsi, lehet, hogy hülyeséget írok, de nem vagyok egy szervizes, csak otthoni hobbista :D
Egyébként köszi a segítséget, főleg zsugorinak a sok kutakodást ;)
Üdv!
Kori

0

zsugori
zsugori picture
***

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Csak a mainbord képét próbálom megkeresni....: http://www.cultraview.com/Product_en.asp?BigClassName=&SmallClassName=
A DVI bementét próbáltad PC-ről?
Mások is küzdöttek ezzel(...és leírták bővebben a belseje tartalmát): http://www.elektronline.hu/wwwboard/thread.php?sorszam=173034&reply=5
Figyelünk: http://www.elektronline.hu/wwwboard/thread.php?sorszam=564550&reply=0 http://www.elektronline.hu/wwwboard/thread.php?sorszam=565059&reply=7%20...
Üdv.: uniman

0

Sponsored links