You are here

11ak30 tápegység, és ehhhez hasonlók (elméleti kérdés)

5 posts / 0 new
Last post
fbela90
fbela90 picture

Sziasztok!

Több tv tápegység szabályzókörében láttam hogy a szekunder oldalon van egy tirisztor. Ennek anódja a sortápfeszültség váltakozóáramú pontjára van kötve, és a katódján előállít valamilyen kisebb feszültséget. Nem veszélyes ez egy kicsit? Valaki tud erre magyarázatot adni miért így van megoldva, mi a feladata ennek a tirisztornak?

Köszönöm előre is!

Boldog Új Évet!

Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

A kutya ott van eltemetve, hogy ez az SMPS kontroller IC (úgy mint több másik típus is) túlterhelés vizsgálatot végez minden kapcsolási periódus végén, és ha túlterhelést észlel átvált burst (szakaszos impulzus) üzemre.
Ekkor mindegyik szekunder oldali tápfeszültség leesik, mert az átlagos impulzus kitöltési tényező drasztikusan lecsökken. A sortáp is leesik 10-20V közötti értékre (10-20%-ra), ami a STBY állapot tápellátását még képes biztosítani.
A túlterhelést mesterségesen a tirisztor kinyitásával idézzük elő. A tirisztor által egyenirányított sorvégtáppal egy nagy kapacitású (1000-4700uF) elkót töltünk, de mivel a kondenzátoron a feszültség nem ugorhat, csak szép lassan töltődik, nagy induló (majd egyre csökkenő) árammal, amitől az SMPS kontroller IC burst üzemre kapcsol.
A burst üzemállapot addig tart, míg a túlterhelés fennáll.
Amikor a tirisztort lezárjuk, a túlterhelés megszűnik, a tápegység normál üzemre kapcsol, és a készülék indul.

Üdv:
Fülesmester

0

rakocziferi
rakocziferi picture

Szia!A 11AK30 tap szekunder oldalan a thyrisztor a regi jol bevalt Philips protekciot utanozza.Ha a proci inditaskor valamelyik szekunder agon komojabb fogyasztast olvas akkor a Q802-n keresztul st.by-ba tiltja a tapot(Q802,MCR22,fenykapu).Ha valamilyen okbol kifojolag a gep visszazokken st.by-ba es kiveszed az MCR22-est a gep elindul es esetleg meglathatod a hibajelenseget persze ha valami nem reccsen a szemeid koze(ajanlott elotte jol atmerni a kornyeket).Az egesz felallas veszelyessege kerdeses mert az aram csekely a hurokban.En szemelyesen csak egyszer talaltam zarlatos MCR-t de komolyabb halozatifeszultseg ugrasok eseten elofordulhat hogy zarlatba megy es akkor viszi a kornyeket(tranzisztor,fenykapu,estleg az agon talalhato mas felvezetok).
B.U.E.K.!!!

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Fülesmesternek köszönhetően van a működésről egy szinte tökéletes leírás. A tirisztor lényegében Standbyba csökkenti a szekunderoldali feszültségeket ezzel csökkentve a fogyasztást!

Üdv,
Oszi

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Én úgy nézem - a rendelkezésre álló kapcsolási rajz alapján - hogy a kérdéses tirisztor a STBY állapot tápellátását szolgálja. Eléggé furcsa áramköri megoldás. A nagyfeszültségű kimenet hosszú ideig gerjed le a kisfeszű tápágba, míg a többi kimeneten nincs szignifikáns feszültség. Nem 100% hogy jól értelmezem, mert nem tudom mit kap a két STBY pont.

0