You are here

Toshiba 32w300r Lcd

2 posts / 0 new
Last post
epityu
epityu picture

Sziasztok!
Csúnyán megszívatott ez a rohadék! A múltkor végigmértem a tápot,mert nem kapott az inverter 24V-ot. STRX6768 megrendel, csere és megy a gép napokig. Gondoltam összerakom. Az IC egy trafón keresztűl hajt két tranyót aminek a pufferjeit ESR mérés után visszacseréltem az eredetiekre, mondván hibátlanok és amiket próbára beraktam geometriailag nagyok voltak.Tv összerak, indít,fény nincs,IC elröppenve.Én idáig úgy tudtam, hogy nem szólhat vissza a szekunder oldalon lévő hiba a prímer oldalra, vagy mégis? Az IC most sem zárlatos csak nem hajtja meg a trafót! Okítsatok ki légyszi, én kúrtam el?
Előre is köszönöm: epityu

Comments
Oszi11
Oszi11 picture

Szia epityu,

azt, hogy a szekunder oldali hiba, nem hathat vissza a primerre bizony rosszul tudod. Egy transzformátor két tekercse egymással mágneses csatolásban van, ez azt jelenti, hogy az egyik tekercsben folyó változó áram, változó mágneses teret generál, és ez a mágneses tér feszültséget generál a másik tekercsben. Azért egyik és másik tekercs mert ez a hatás oda-vissza igaz.
Ha egy másik szempontból nézük, a dolgot : ha egy idális transzformátor a=primer menetszám/szekunder menetszám, akkor a szkunder oldalra kötött ellenállás a primer oldalon Rp=a*a*Rs értékű ellnállásnak látszik. Ebből látszik ha a szekunder oldalon zárlat van a primeren is zárlat lesz!!! A valóságban persze nem lesz zárlat, de nagyon kicsi ellenállás lesz.
Ebből kitűnik ha esetleg zárlatos volt a kondi amit visszatettél (ami jó ESR értéket ad mérésre) akkor az bizony simán tökretette az IC-t. Ezért érdemes a kondit megmérni ellenállás mérővel ill. kapacitásmérővel megmérni, és még így sem lehetsz benne 100% biztos, hogyha az üzemi feszültséget ráadod nem lesz zárlatos akár egy pillanatra is. Mondjuk, ez a jó ESR-, kapacitás-, és ellenállásmérés fényében nagyon ritka.

Üdv,
Oszi

0