You are here

Yamada Dvd lejátszó táp

9 posts / 0 new
Last post
mitibi
mitibi picture

Sziasztok!
A kisfiamnak van egy táp hibás Yamada dvd lejátszója.
Szétszedéskor a Viper22A táp Ic-nek két lába volt leégve(ha jól emlékszek Source lábak),bizti megszakadva, valamint a puffer kondi is picit fel volt puposódva.
Kicseréltem a fent említett alkatrészeket de a táp most sem indul.Szekunder oldalon nincs meg egyik feszültség sem.A táp Ic-ig primer oldalon eljut a 320V.
A primer és szekunder oldal között van egy fotótranzisztor(optocoupler) amit ha kiiktatok és nagyon rövid időre bekapcsolók akkor a táp indulna csak pl a 22V helyett mértem 40V.
22V a legnagyobb feszültségem ide rákötöttem egy 220V égőt(terhelésnek) de semmi.
Az optocoupler egy TL431-es vezérli ha jól értelmeztem a rajzót,ez nem szokott elszálni?Elkókat igaz nem egyszere az összeset de egyenként oda-vissza cseréltem.Passzív alkatrészek kimérve.
Az 5V,12V -12V V+,V- közül az 5V az indító fesz nem?
Tudnátok segíteni merre tovább?
Segítségeteket előre köszönöm!

Comments
mitibi
mitibi picture

Sziasztok!
Ismét segítségre szorulok.Kicseréltem az optocsatolót(BO431-B17C-ezt írja az eredeti alkatrészen,de a táp rajz szerint H11A817B) egy H11A1-el(ez volt a boltban).Most a táp elindul,és ennyi.
A táp panelen van két csati, az egyiken az 5v és +,-12V ezek meg is vannak, a másik csatin van a -22V,mérve -27V,illetve egy V+,V- ahol mindkettőn -25V mérek.Ez a rész a trafó szekunder oldalán lóg,úgy hogy egyenirányítás illetve szűrés után a két ág közti ellenállás osztóra rá van kötve egy 4,5V zéner dióda, aminek az anódja a -22V ágon van(trafó másik tekercse).
A V+,- a kijelzőnek a tápja és szerintem az tulajdonképpen +,-4,5V.Amit lehetett cseréltem illetve 0,7V váltó feszültséget mérek a dióda előtt, trafóra gyanakszom,de ettől még el kellene indulni a dvd lejátszónak.
Amikor a táp részét mértem, egy rövid ideig kiiktattam az optót és voltam annyira ügyes,hogy a többi részét rajta hagytam,arra is gondoltam ,hogy ekkor nem e csináltam egy új hibát,de ma néztem a A/V processzor(SPHE 8281A) panelját és nem tudom mennyire nyugtató de én úgy láttam hogy fontosabb IC-k nem direktben kapják ezeket a feszültségeket(1117-33 stabkocka).
Azt szeretném kérdezni tőletek,nem tudtok e valahol egy kapcsi rajzot(Yamada MX105),vagy az perc optocsatoló nélkül végzetes hiba volt,beállt a proci és vége?
Próbáltam kihámozni a panelt,de feladtam, két oldalas és zsúfolt.
Bármilyen segítséget, tanácsot nagyon szépen köszönök!

0

dav53
dav53 picture
*****

Mtibi,
itt találsz néhány rajzot VIPER22 IC-vel, biztosan tudod valamelyiket használni.

http://elektrotanya.com/?q=showresult&megnev=cce&megnev2=viper&kategoria...

Dávid.

0

mitibi
mitibi picture

Szia!
Köszönöm a rajzokat,megvan a táp rajza most már csak idő kell azt újra nekiugrok.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia mitibi,

ennek a viper IC-nek az indulási feltétele az, hogy a VDD kivezetésén a feszültségnek el kell érnie kb. 14,5V-ot, ekkor beindul a kapcsolójel. Ha ez a feszültség lecsökken kb. 8V-ra a kapcsolójel leáll. Ha nincs kapcsolójel az IC a VDD lábon keresztül áramgenerátorral tölti a VDD és a SOURCE közé kötött kondit. Ha a kapcsolójel működik áram nem folyik, ekkor a trafó segédtekercséről egy diódán át töltődik a kondi, ha rossz a dióda a táp nem indul, ha zárlat van a szekunder oldalon akkor se, ill. ha az IC DRAIN lábán nem jelenik meg a pufferfeszültség akkor se indul. Egyébként az optocsatoló tranzisztorának zárlata esetén is lehet hiba, főleg ha nélküle be is indulna.
Azt írtad az IC lábai leégtek, ez nagyon nagy primer oldali zárlatra utal, a DRAIN és a pufferfeszültség között. Az áramkörében lévő RC elemek ill. a trafó is hibásak lehetnek. Sajnos nincs rajzom így többet nem igazán tudok mondani.

Üdv,
Oszi

0

sanyika45
sanyika45 picture

Üdv!

Ellenőrizni kell a szekunder diódákat. Én labortápból adok záróirányba feszültséget, mert müszerrel mérve jónak tűnő is lehet rossz.

Azt az ágat, amire szabályoz terhelem egy 12V-os izzóval. Terhelés nélkül nem megy a táp, mer a puffer 1-2 ciklus után feltöltödik és terhelés nélkül nem tud csökkenni a feszültség ezért nincs oka működni.

A javitás közben 40-60W hagyományos izzót kapcsolok a táp és a konnektor közé sorosan. Ha valami hiba van ez korlátozza az áramot és megvédi a kapcsoló-ict/tranzisztort.

A tl431-optó párost úgy ellenörzöm, hogy külső tápból adok névleges környéki feszültséget a pufferre és picit változtatva a táp feszültségét az optó led-jén leesik a feszültség, amikor meghaladom a kapcsolási szintet. Az optó tranzisztor ellenőrzéséhez a primer és szekunder oldalak testjét ideiglenesen összekötöm, a tranzisztor kollektora a labortáp betáplálási pontja közé egy néhány kilós ellenállást teszek. Szükség sesetén megszakitom a kollektor és a vezérlő között a kapcsolatot (pl. kiforrasztom a vezérlő adott lábát) és picit változtatva a labortáp feszültségét figyelem a kolletkor feszültséget. Ha meghaladom a kapcsolási szintet leesik a feszültség. Ha minden rendben megszüntetem az ideiglenes összekötéseket. Természetesen az adott kapcsolás határozza meg mit hogyan kell mérni...

Amig az összeköttetések benne vannak a hálózatra kapcsolni TILOS!

Javitás után a terhelő izzóval terhelt, de egyébként terheletlen (kiépitett) táp többi feszültsége a névlegest meghaladhatja!

Talán segitettem...

sanyika45

0

mitibi
mitibi picture

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ már megint tanultam valamit.

0

dav53
dav53 picture
*****

Szevasz.

Mivel konkrét típust nem írtál, ezért általánosságban:
A szekunder oldalon nincs valamelyik ágban zárlat?
A +5V-ot figyeli a TL431, és az optón keresztül szabályoz. Bizony, ezek is elpusztulhatnak.
Nagyon gyakori a VIPER 4-es lábán lévő 10-47uF elkó kiszáradása is.
Az a 22V véletlenül nem -22V?
"Elkókat igaz nem egyszere az összeset de egyenként oda-vissza cseréltem."
Már bocs a kérdésért, de ez esetleg nem azt jelenti, hogy egy rossz kondit hol ide, hol oda tettél?

Dávid.

0

mitibi
mitibi picture

Szia kösz a gyors választ.
A készülék tipusa Yamada MX105.
A 22V igazad van -22v én ezért ide tettem a terhelést,mert hogy ez a legnagyobb feszültség.
A szekunder oldalon probáltam olyat hogy csak az 5V-os dióda maradt a helyén a többinek egyik lábát kiforrasztottam ezért nem hinném hogy zárlat lenne.A kondi cserét meg úgy gondoltam,hogy általában 22,100,és 1000uF kondik vannak a tápban,előző javításból maradt 3db vadi új a fent említett kapacitású kondim természetesen a megfelelő feszültséggel és ezekkel cseréltem az eredetieket egyenként.Azért is említettem a kondikat mert arra gondoltam hogy ha rendelek optot és TL-t akkor ki cserélem az összes elkót,nehogy többnél jelentkezne a száradás és akkor az én egyenként cserélgetős módszerem nem segít.

0

Sponsored links