You are here

EAG AV760C csöves erősítőben milyen szerepe van a végcsövek előtti kis trafónak?

10 posts / 0 new
Last post
KOCSA
KOCSA picture

Sziasztok!
EAG AV760C csöves erősítőben milyen szerepe van a végcsövek előtti kis trafónak?
Estleg kihagyható a kapcsolásból?
Köszönettel:Csaba

Comments
KOCSA
KOCSA picture

Sziasztok!
KÖSZÖNÖM MINDENKINEK a hozzászólást!
Ezek szerint senki nem ajánlja a trafó elhagyását, legalábbis ezt szűrtem ki a hozzászólásokból.
Egy AV 760C erősítő átépítésében gondolkodom sztereo változatban.
Nem szeretnék rontani az átvitelen, ezért merült fel bennem a kérdés.
Köszönettel:Csaba

0

Tranzix
Tranzix picture

Üdv!
Itt is olvashatsz róla, bár a trafót nem említi:
http://www.elektroncso.hu/cikkek/ae785.php

0

bekeipeter
bekeipeter picture

Jim Marshallék ettől a jajta hangzástól lettek világhírűek. Csak ők telített vasmaggal hozták ugyan ezt a hatást és nem +1 trafóval! Mi itthon +1 trafóval oldottuk meg ugyanezt. A Marshall erősítőkben túl van hajtva a magas és a nagyon mély átvitel is. Ehhez hozzájön még egy alacsonyfrekvenciás dinamika kompresszor is, ami az erősítő mélyfrefvenciás átvitelét a kivezérléstől teszi függővé. Ebből áll össze a Marshall-sound!

0

H_Mike
H_Mike picture

" A Marshall erősítőkben túl van hajtva a magas és a nagyon mély átvitel is. Ehhez hozzájön még egy alacsonyfrekvenciás dinamika kompresszor is, ami az erősítő mélyfrefvenciás átvitelét a kivezérléstől teszi függővé." Ezalatt azt érted, hogy ha a kivezérlést növelem, közelítek a teljesítmény maximum felé, a trafó telítésbe megy, így a kimenő teljesítmény nem növekszik tovább (főleg mély frekvenciákon) és emiatt alakul ki a "dinamika kompresszor" effektus? Magyarán a trafó telítésével az alacsony frekvenciás hangokat megfogom (sőt erőteljesen torzítom!)? (frekvencia középen gondolom "később" megy telítésbe a vas)

0

Kari
Kari picture
*****

Szia H_Mike!
Ez ugyan "kisse marketinges szagu" elnevezes, de azt fedi. Epp ez a kategoria volt a `70 evekben 1-x tranzisztorral nagyobb cegektöl is (pl. Agfa, Braun..) forgalmazott "kompjuteres vezerlesü" vaku...
Kari

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
"A Marshall erősítőkben túl van hajtva a magas és a nagyon mély átvitel is. Ehhez hozzájön még, egy alacsony frekvenciás dinamika kompresszor is, ami az erősítő mély frekvenciás átvitelét, a kivezérléstől teszi függővé. " :taps: Ez, nagyon korrekt leírása a Marshall és Marshall koppintású erősítőknek is . Nálunk a Koroljov féle kop-kop volt elérhető , dettó ez volt bennük is.

Üdv! Miki.

0

bekeipeter
bekeipeter picture

Ezzel a tekercsel akarták "megkímélni" az erősítőt a nem kívánt alacsonyfrekvenciás elemektől mint pl. 50Hz és P-betű. Ez egy nagyon primitív mélyvágó szűrő és frekvencia függő dinamika kompresszor is tekintettel, hogy a csöveknek van ám bemenő Kg kapacitásuk is! Ezáltal lehetett "még nagyobb hangerőt" kihozni a korabeli "szélessávú" (600-800Hz - 3-4kHz) pléhkutyákból, ami elvileg 12,5W/db! Mivel a tekercs némi belső ellenállással és még jelentékenyebb induktivitással is bír, ezáltal egy frekvenciafüggő mélyvágó szűrőt képez. Kis kivezérlésnél szinte észrevehetetlen, de ahogy nő a kivezérlés, annál jobban emelkedik a törésponti frekvenciája, tehát annál feljebb vágja a mély hangokat! Így tudtak akár hat-nyolc darab 10W-os erősítőkkel és érzékeny hangszórókkal nagyobb "eredményt" elérni Rákosi elvtársék beszédének kihangosításakor, mint a mai 2-20kW-os!!! professzionális hangtechnikákkal, miszerint a tömeg minden szót hallott, de annál kevesebbet értett. Bár a mai korban ezekre a régi és jól bevállt és valahol Moszkva környékén, vagy attól keletebbre kitalált rendszerekre a mai kor vezetői miatt ismét nagy szükség lehet újra akár itthon is!

0

glaci52
glaci52 picture

Az alacsony frekvenciás zajok szűrésére és a magas frekvenciás összetevő emelésére.

0

KOCSA
KOCSA picture

Szia!Köszi!

0

Sponsored links