You are here

74 hct4020 helyettesithetö K561NE16 IC VEL???

48 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok.A neten rendeltem két darab 74HCT4020 ic t viszont amikor megérkezett azt tapasztaltam hogy a számlán a fent emlitett ic van feltüntetve , a csomagban viszont K561NE16 ic van.( az N betü nem egészen N hanem olyan mintha az N betü fejre lenne állitva , mintha orosz i betü lenne. sajnos olyan karaktert nem találtam pc -n ami találna ide) 16 lábon jár ez az ic akárcsak az eredeti ami a számlán van.Az a kérdésem hogy ez a két ic azonos e???Sajnos nem találtam rola dokumentáciot .Egy 50 Mhz-es frekvenciaméröt szerettem volna épiteni belöle::.Elöre is köszi a segitséget mindenkinek!

Comments
welding alt
welding alt picture

Szia dddemeter!

Néhány apróságot elküldtem , folyamatban van a 74HCT4020-as beszerzése, igaz nagy valószinüséggel bontásból ered majd. Addig is az alapkisérleteket már elvégezheted. Amúgy e kapcsolás informatív jellegű mérésekre megfelel, de pontos méréseket elvégezni ezzel nem lehet.

Üdv!
welding alt

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia welding alt!Megkaptam az alkatrészeket amiket küldtél nagyon szépen köszönöm ezuton is hogy ilyen rendes vagy és ujra segitettél. Ahogy az idöm engedi le fogom tesztelni hogy menyire müködöképes ez a "frekvencia indikátor", mert ugy látom nem nagyon lehet mérönek nevezni.Akkor majd jelentkezem ujra a fejleményekkel megegyszer nagyon köszi üdv Demeter! :beer: :beer: :bow: :bow: :bow: :beer:

0

welding alt
welding alt picture

Szia!

Minimális segítség részemről, de áruld már el a cég nevét ahonnan beszerzed az alkatrészeket.

Üdv! János
welding alt

0

matyi89
matyi89 picture

Szia minél előbb panaszkodj a szolgáltatónak ahonnan rendelted,az a fontos.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Nem akarlak lebeszélni róla, de az ilyen egyszerű frekvencia-feszültség átalakítók rendkívül pontatlanok. Csak közelítő értéket fogsz kapni. Sokkal célszerűbb egy számláló elven működő frekimérőt készíteni, pontos referenciával.

Üdv.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Edmundson!Ezt a kapcsolást az egyszerüsége és az olcsosága miatt gondoltam megépiteni ,a pontossággal szemben nem tul nagy követelményeket támasztottam volna , a leirás szerint 50 megahercig tudna mérni ,gondoltam ha beválik akkor késöbb egy 10 es osztoval már meglenne az 500 megaherc ,ha nem is herces pontossággal de meg tudtam volna saccolni egy bizonyos freki értékét .Sajnos azzal nem számoltam hogy nem azt kapom amit kellene.Ha ezt tudtam volna elöre akkor veszek egy pic ket és egy kijelzöt és felprogramozom s azzal kész is , azok is tudnak 50 megát talán még pontosabban is mint ez , de hát az ember ha tudná hogy elesik akkor fel sem áll..:-) csak hobbi célokra kellett volna ...

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

PIC-el max 100kHz-ig tudsz mérni, ha az órajele 20MHz. FPGA-val lehet akár 500 MHz-et is. A fenti f->U átalakító hibája legalább 20%, nemhogy Hz-es, de MHz-es pontossággal sem tudsz mérni. A másik dolog, hogy kellene a bemenetre egy osztó és egy AGC, mert a PIC és FPGA is 3-5V-os négyszögjelet igényel. Egy pár 10 vagy 100mV-os jellel nem tud mit kezdeni. Márpedig MHz-es tartományban ritka a nagy szintű négyszögjel.

üdv.

0

city217
city217 picture

Szia.
..és megkérdezted már az eladót hogy miért ezt küldte. és lehet-e korrigálni?
Téged se küldenek a piacra. :)

Üdv.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia!A csomag mikor megérkezett épp csak belenéztem hogy minden megvan e láttam hogy darabra megvan és mivel nem volt pillanatnyilag idöm arra hogy öszerakjam nem is néztem meg egyenként hogy mit ir rajta mert máskor is tölük vásároltam és soha nem volt semmi gond a csomaggal biztam bennük . Késöbb mikor aztán nekiáltam hogy összerakjam a kapcsolást akkor láttam hogy bibi van és nem az van a csomagban ami a számlán szerepel. Amikor jeleztem nekik ezt, akkor azt mondták hogy miért nem jeleztem nekik a megrendeléskor hogy más ic nem jo helyette,,, kérdezem én: Ha megrendelem az illetö oldalon , és azt mondják van 200 darab és amikor el akarják küldeni ,látják hogy nincs egy se belöle akkor ezért én vagyok a hibás, ? kérdem én ha látják hogy az illetö alkatrészböl már nincsen egy sem nem ök kellett volna jelezzék hogy mi a gond és esetleg küldhetnek e helyette más tipusokat?Mégis honnan tudnám én kitalálni hogy idöközben nincs már meg az az alkatrész? Elkérnek telefonszámot .e mailcimet stb és egyikre sem lehet jelezni ha valami gond van?,,d

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

A küldeményben ezekszerint volt sok más egyéb is. Ezt az IC-t mennyiért vetted? Ha kb a normális cd4020 árába adták, akkor csak azt kell tenned, hogy írsz nekik a tévedésükről, miszerint ez nem az az ic, mert a határfreki, stb...
De ha jóval drágábban adták, akkor viszont már megkárosítottak, mert a jobb-több tudású árában adták el neked!

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Boldogblog!Bocsi kicsit késön reagálok a kérdéses alkatrész nem mondhatom hogy tul drága volt 100 forintocska lehetett itt nálunk 1Ron+Áfa voltak más alkatrészek is a csomagban de nem olyan nagy számban .Végülis most már mindegy legközelebb ha kapok valamit azonnal átnézem mert az ördög sosem alszik lehet tévedés is meg lehet üzleti huzás is .

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Szerintem ez egyszerű tévedés volt. 100 forint körüli összeg az szinte semmi.

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Tranzix
Tranzix picture

Üdv!
°Szerintem nem a határfrekit nézték hanem, hogy tudjanak adni mégis valamit ami funkcionálisan helyettesítheti az eredeti alkatrészt egy szokványos helyen/kapcsolásban. A rendelt alkatrész híján gondolom az eladó rákeresett a helyettesítőre és ezt dobta a gép.

0

welding alt
welding alt picture

Szia dddemeter!

Sok helytálló vélemény hangzott el, Neked kell eldöntened ,hogy milyen felbontásban (pontosságal) akarod megjeleníteni a mért frekit. Sajnos a HCF 4020 BE ,mint írtad, csak 16 megáig garantált (adatlap!). Megy az IC+foglalat ,nem bonyolult kapcsolás ,kisérletképp megépítheted - legalább látod hogyan müködik, és ha lesz odavaló IC , akkor csere és potikkal újra beállítani az üzemi feltételeket.
Nem tudom honnan rendelsz alkatrészeket, nekem ilyen gondom még nem volt.

Üdv! welding alt

0

kolya61
kolya61 picture

Szia DDDemeter !
Az szovjet К561ИЕ16 teljes anlógja a : CD4020B .
Tehát nem lettél átverve .

Üdv! Miki.

0

nagyis
nagyis picture

Szia Miki !
Ez igaz, csakhogy Ő nem azt rendelte hanem a 74HCT4020-at.

Üdv nagyis

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Akkor vissza az egész ! =SORRY=
Arra az IC-re nincsen szovjet analóg .
De mi a különbség a CD74HCT és a CD között ???

Üdv! Miki.

File csatolás: 

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia Miki!
A különbség a lábkiosztás, a sebesség és a tápfeszültség(a többi már nem is lényeges! :super: )!
Üdv: lizakl

0

nagyis
nagyis picture

Szia Miki !
A különbség óriási, nézd meg a csatolt képeken.
A cikk többi része megtalálható az RT Évkönyv 1989 számában a 44. oldaltól kezdődően.

üdv nagyis

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Nagyis , Lizakl !
Köszi mindkettőtöknek !
Így már értem !
Akkor végül is átb...ták az internyetes bótban , sajnos.

Üdv! Miki.

0

nagyis
nagyis picture

Szia Miki !
Nem biztos hogy rossz szándékkal jártak el, inkább a hozzáértés hiánya okozta a téves szállítást.
Valószínű hogy valamilyen kiskereskedés lehetett. Annyi tanulság mindenképpen van ha HC vagy HCT
jelöléssel találkozunk valamilyen áramköri kapcsolásban akkor oda csak az az alkatrész jó és ne hagyjuk magunkat lebeszélni róla !!!

üdv nagyis

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok!"ha HC vagy HCT
jelöléssel találkozunk valamilyen áramköri kapcsolásban akkor oda csak az az alkatrész jó és ne hagyjuk magunkat lebeszélni róla !!!"
Nos pontosan ez mérgesit a legjobban hogy nem beszéltek le az eredeti ic röl még csak nem is szoltak hogy nincs az amit rendeltem ,ök "megoldották "nélkülem is a problémát ....

0

welding alt
welding alt picture

Szia dddemeter!

Néha nem árt érdeklődni a Tanyán ,mielőtt rendelsz alkatrészeket.
Küldök HCF4020BE típust ( MMC-t kerestem, és ráakadtam ezekre), talán ez megteszi amit kell.

Üdv!
welding alt

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia welding alt! Szerinted ezzel meg lehetne csinálni a kapcsolást? , Egy helyen ugy olvastam az adatlapján hogy 16 megahercig birja a strapát de lehet hogy rosszul értelmeztem valamit .Mindenképpen köszi az eddigi eket is tisztelettel dddemeter!

File csatolás: 

0

nagyis
nagyis picture

Semmiképpen nem jó a CD vagy K561 sorozat kapuideje feszültségtől függően 300-500 nS, a HCT sorozat
viszont 30-50 nS. Nincs orosz lábkompatibilis helyettesítője.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia nagyis!Hát akkor lassan de biztosan állithatom azt hiszem hogy ez a project a Kész átverés nevet fogja kapni...mivel ebböl már HCT csak akkor lessz ha ujraszületik... :falfej: :falfej: :falfej:

0

nagyis
nagyis picture

Küldöm az eredeti kapcsolás linkjét
http://oernst.f5lvg.free.fr/div/fre/fre.html

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia ! Köszi a linket gondoltam amatör célokra elég lessz nekem de kezdek valami máson gondolkodni mert itt alkatrész gondok adodtak .A pic es frekimérökröl mi a véleményetek???

0

nagyis
nagyis picture

Szia dddemeter !
Nem lehet itthon megkapni a CD74HCT4020 ic.-t ? Amit Neked küldtek az nem tudja a 20 MHz frekvenciát
feldolgozni.
Ha nem ragaszkodnál a CMOS alacsony fogyasztásához és széles tápfeszültség tartományához, használhatnád a TTL sorozat szigorúan 5V-ra készült és egy kicsit több áramot igénylő S sorozatát,
cserébe 100 MHz körüli jelfeldolgozást kapnál.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Nagyis!Elöször is nem Magyarországrol vagyok hanem Erdélyböl , másodszor pedig kezdem elveszteni a bizalmammat az internetes vásárlással kapcsolatban mert az ember csak akkor tudja mit vett amikor kézhez kapja,,,Nem kimondottan célom a kis fogyasztás meg a széles feszültségtartomány ugyanis nem egy hordozhato elemes szerkentyüt akarok hanem egy olyan eszközt amivel mondjuk 500 megahercig tudnék frekit mérni.. a küldö cég azt irta hogy azért küldtek ilyent mert más nem volt . ezek szerint akkor kellet volna külön könyörögjek hogy olyan alkatrészt küldjenek amit rendelek,

0

nagyis
nagyis picture

Szia !
Én sem bízom az internetes vásárlásba,bár szerintem ilyen téves küldés csak kiskereskedő boltoknál
fordulhat elő, azok a cégek akiket itt belinkeltem szerintem nem követik el ezt a hibát.
Láttam hogy erdélyi vagy, nem ismerem az ottani lehetőségeket, de szerintem személyesen keresd nagyobb
kereskedőknél.

".Ha ezt tudtam volna elöre akkor veszek egy pic ket és egy kijelzöt és felprogramozom s azzal kész is , azok is tudnak 50 megát talán még pontosabban is mint ez , de hát az ember ha tudná hogy elesik akkor fel sem áll..Mosoly csak hobbi célokra kellett volna ..."

Ha benne vagy a PIC programozásba, és van programozód is vagy tudsz készíteni ajánlom ezt az 50 MHZ-ig
mérő frekvenciamérő kapcsolást, én is ezt használom előosztóval MB501 alapu 100-as osztóval 1GHz-ig
biztosan használhatod.

0

nagyis
nagyis picture

0

nagyis
nagyis picture

Szegeden is lehet kapni
http://www.ret.hu/Page.aspx?pageid=3

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia nagyis!Köszi a reagálásod akkor hát egyelöre elnapolom a dolgot amig gyorsabb ic k hez jutok üdv Demeter!

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

0

dddemeter
dddemeter picture

Köszi . hasznos linkeket küldtél!

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

"K561IE16 chip tartalmaz egy 14-bites aszinkron impulzus számláló. A mérő egy kaszkád súlyosbító clock (Schmitt trigger) bemenet C. A tartalom a számláló nő negatív impulzus bomlik számláló bemenet C. Impulzus frekvencia elérheti a 3,5-4,0 MHz (attól függően, hogy a tápegység). Alkalmazása során magas szintű a reset bemeneten R számláló minden kimenet 0-ra." Gugli fordítás!
Nem valami gyors...
Csaba

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia!Hát ha ilyen lassu akkor ezzel nagyon melléfogtam azt hiszem.Ugyanis az eredeti 74hct4020 al a leirás szerint 50 megaherces frekimérö készithetö néhány alkatrész és egy multiméter hozzáadásával frekvencia-feszültség átalakitást végez.A4 megaherc az nem nagyon elég nekem:-)

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Yandex.ru (orosz gugli) a barátom, ezt adta, talán segít.

http://tec.org.ru/board/k561ie16/149-1-0-1420

Vigyázz a felső tápfeszhatárra, +15V, mert ezek az orosz CMOS Ic-k
szépen tudnak lánggal égni. Tapasztaltam. :szetver:

Csaba

0

dddemeter
dddemeter picture

Köszi neked is nem járatom magasabb feszröl az ovatosság kedvéért de most már kezd kétséges lenni hogy tud e müködni 50 megán üdv Demeter.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

http://elektron.uw.hu/catalog/Rus-crossref.pdf

Contol F és 4020.

Eredmény: 561ИЕ16 CD4020

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Boldogblog!Nagyon szépen köszönöm a gyors segitséget most már csak azt kell kideritenem hogy a CD4020 egyenlö e HCT4020 al:-)A táblázattal kapcsolatosan megkérdezném hogy hogyan vannak jelölve azok az IC tipusok amelyek lábkompatibilisak ???

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Demeter!
A 4020 vegzödesü IC-k mind az eredeti RCA CD4020 valamifele derivatjai, szinte mindenki csinalta.
A 74HC(T)4020 (szinten több gyartotol, kisse elterö jelölessel kaphato) azonban csak funkcionalisan azonos az eredeti 4020-al (pl. max. 7V-ot viselnek_a "T" termeszetesen max 5,5V-t), annal akar 10x is gyorsabbak, konkretabb infokert muszaj a hozzajuk tartozo adatlapokat nezegetned...
Kari

0

welding alt
welding alt picture

Szia!

Valamikor a Microelectronica gyártotta nálunk is , MMC4020 jelölésel. Talán még rendelkezem néhány példányal, megnézem, ha van postázom.

Üdv!
welding alt

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

city217
city217 picture

Szia.
Ezt a kérdést a küldőnek is feltetted? De ha kell akkor belinkelem az orosz szótárat.
A fordított n az tényleg úgy néz ki mint az orosz i, de ott se mindegy hogy kicsi vagy nagy.
Üdv.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia!Nem tettem fel a küldönek még ezt a kérdést mert idáig mindig korrektül kiszolgáltak és gondoltam lehet hogy ez ugyanaz csak más "köppenyben" ezért akartam egy kicsit informálodni mielött reklamálnék.Különben pontosan olyan a betü mint amilyent Boldogblog itt fentebb leirt.

0

Sponsored links