You are here

Travel Mate 4602WLMI laptop nehezen indul és véletlenszerűen csontra fagy.

16 posts / 0 new
Last post
Cormyus
Cormyus picture

Sziasztok!
Ezzel az átkozott Acer laptoppal szívok egy ideje. Bekapcsolásnál normálisan először a billentyűzet két ledjének kellene felvillanni aztán kb 1 másodperc után a merevlemezének,olyat csinál hogy a merevlemez ledje nem mindig világít ki,vagy csak akár 1-2 perc után(ilyenkor hallható egy halk reccsenés is a hangszórókból) és akkor elkezd bútolni. Kocogtatásra mozgatásra(egyhe gépház csavarásra) érzékeny,szóval valami kontakt hiba lehet. Azonkívül ha el is indul teljesen váratlan pillanatokban csontra lefagy(kép ledermed,semmire nem reagál,ventilátor pörög). Ilyenkor csak az segít ha a kapcsoló gombot kb 5mp-ig folyamatosan nyomom,akkor kikapcsol. Már szétszedtem,próbáltam megkeresni a problémás részt óvatos kocogtatással,nyomkodással de szinte mindenre érzékeny.A baj hogy csak indulásnál jelentkezik így nehéz kiszűrni. Ramokat leellenőriztem,vinyót cseréltem próbára. Amit megfigyeltem ha elindítom mondjuk a 3DMark tesztprogramok valamelyikét(01-03-05-06 akár egymás után) amíg ez megy nem fagy le,akár 1 órán keresztül is nyúzhatom vele. Hogyan tudnám jobban behatárolni a hibás területet???
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv! Laci

Comments
Cormyus
Cormyus picture

Sziasztok!
Megint szétszedtem a laptopot. Most már szeretnék a végére járni.Csak az alaplap van az asztalon. Most így vizsgálom.Az indulási nehézséget akarom megszüntetni,remélem a két hiba összefügg.Ezt tudom szétszedve is vizsgálni ha az alaplapra a kapcsolólapot rácsavarozom,tápot bedugom és + a dvd olvasót is csatlakoztatom. Most is van hogy a zöld hdd led bekapcsoláskor egyből kigyullad,de van hogy csak 1 perc után.Mozgatásra érzékeny a dolog. Nehéz behatárolni,mert néha szinte mindenre reagál,ha meg elindul akkor már nem áll le. Nagyon úgy tűnik hogy a PQ5 helyzetjelű fet és tekercse környékén a legérzékenyebb. Ez a fet az 1.8V-ot állítja elő a memóriamodulok számára. Feszmérővel nézve az 1.8V mindig meg van bekapcsolás után,ha indul a gép ha nem.Viszont a FET vezérlő jele változást mutat a jó és a hibás működés között. Mikor a gép megfelelően indul vagy mozgatásra életre kel akkor a vezérlő frekvencia is 2-3 szorosára ugrik a feten.Néha előtte lehet bizonytalankodást is látni a jelben. Most persze azt nem tudom hogy a gép azért indul el mert megfelelő lett a vezérlése a fetnek,vagy azért változik a jel mert elindult. Valami szivatós kontakthibára gondolok,feten belül,vagy a tekercsen belül,esetleg panelhiba a vezérlőjel útjában,persze lehet a fetet meghajtó IC hibája is. Van ott egy 820MF/2.5V kondenzátor,azt már próbáltam cserélni,nem segített. Abban kérnék segítséget,hogy merre induljak tovább,a meghajtó IC-t ellenőrizzem vagy a meghajtott elemeket(fet,tekercs,stb).
Kérdésem az lenne,hogy az normális hogy a FET-en változik a frekvencia vagy annak működés közben állandónak kellene lennie?
Üdv! Laci

0

szsztomi
szsztomi picture

Üdv!

A FET-en lévő frekvencia természetesen változik a működés folyamán ha az tápfesz. előállító körben van.
Meg kellene nyomkodni - nyomva tartani- a déli hidat, és úgy bekapcsolni.

Amennyiben az a baj, nagyon kedvező áron újraforrasztom neked!

Üdv!

Tomi

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Köszönöm az ajánlatod! Sajnos sikerült egy égbekiáltó baklövést elkövetnem. Gondoltam még egyszer át melegítem a déli hidat. Szépen elkezdtem körül alufóliázni a chipet mikor észrevettem hogy a táp még rajta van az alaplapon! Na azóta a hdd led nem gyullad ki és a déli híd is az eddigiektől eltérően érezhetően melegszik. Most az a kérdés egy másik bontott alaplapról átforrasztott chippel megmenthető e az alaplap? A tipusa: INTEL FW 82801 FBM. Sikerült szereznem egy ugyan ilyen típusú hibás alaplapot,azon a videó vezérlő csíkozik,lehet átmelegítés segít majd rajta. Viszont azon radeon x600-as GPU van,az enyémen lévő x700 assal szemben.Durván fele a grafikus teljesítménye. Gondolom nem csereszabatosak egymással.o.O
Üdv!

0

szsztomi
szsztomi picture

Üdv!

Ez a gond a déli híd BGA hiba.
Ez kezeli többek között a HDD-t is.
A tesztprogram a memóriát, és VGA-t terheli. ezért nem jelentkezik a hiba.
Ha elindítasz mondjuk egy DVD másolást, akkor bezzeg egyből fog jönni.
A jó hír hogy 99%-ban javítható.

Tomi

www.informweb.hu

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Már írtam hogy minden BGA chipet(azt hiszem 2 nagyobb volt közöttük+VGA) felmelegítettem kb 300 fokra,persze előtte injekciós tűvel fluxot engedtem alájuk. És semmi változást nem hozott,még csak néhány órára sem. Gondolom nem kerülte el a figyelmemet a déli híd sem. Egy nagyobb BGA-ra is sor került(kb 30mmx30mm) a winchester környékén,lehet arra gondolsz.
Üdv!

0

szsztomi
szsztomi picture

Üdv!

Mivel, és hogyan melegítetted?

Üdv
Tomi

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Hőmérséklet mérős hőlégfúvóval melegítettem.Kb. 1 percig,amíg az ón láthatóan megolvadt,fényes lett a folyasztószer alatt.
Üdv!

0

Cormyus
Cormyus picture

És még azt nem értem ha windows betöltése után elindítok egy játékot:pl.NFS Carbon,COD2,MOHA Pacific assault. Akkor akár meddig nyúzhatom,nem fagy. De ha vissza kilépek windowsba akkor 1-2 perc alatt fagyi.Már telepítettem sp2 és sp3 XP-t is. Win7-nek gondolom nem sok értelme lenne 1.7GHz centrino procival meg 1GB rammal.
Üdv!

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Multkoriban saját gépem hozta rám a frászt mivel csak odáig jutott, hogy megjelent a bootlogó aztán semmi sem történt. Végűl a memóriafoglaltnál találtam kontakthibát, lekopogom 2 hete működik. Amikor elindítod és működik akkor próbálj egy memtestet futtatni mert nekem ott mindig hibára futott de a javítás óta nem talál hibát. (A RAM nem lett cserélve) Lehet, hogy csak nagy mázlim volt mert a BGA hibától Én is féltem.

0

dehogyisnem
dehogyisnem picture

Hali!
A hozzám kerülő gépek jó része ugyanezt játssza el. BGA! :( sajnos. Van hogy sikerül átmelegíteni van hogy nem.

Tibor

0

Cormyus
Cormyus picture

Cormyus
Hát ha senkinek semmi ötlete,akkor elő a fluxot és a hőlégfúvót aztán majd lesz valami. :D

0

Cormyus
Cormyus picture

Cormyus
Sziasztok!
Senkinek sincs valami ötlete milyen területen lapulhat a kontakthiba?
Esetleg BGA forrasztási hiba produkálhat ilyet?

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Persze, hogy produkálhat!
Lehet más is, de befigyel a BGA hiba is. Ha a szokásos dolgokon (memória slotok tisztítása, stb) túl vagy, akkor esélyes.

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Kivettem az alaplapot és minden BGA eljárású chipet áthőlégfúvóztam,de sajnos semmi nem változott.Utoljára még a ramokat is(mivel azok is BGA chipesek). Helyzet változatlan. Csináltam egy boot lemezről ram tesztet,fél óráig futtattam, 3x tesztelte végig a ramokat, hibát nem talált.Viszont szerintem a ramok körül lehet valami,ha felpolírozom a modulok érintkezőit sokszor 1-2 óráig semmi gond,aztán kezdődik elölről a dolog. Amikor azt írod hogy slotok tisztítása,esetleg arra gondolsz hogy a slotokat is tisztítani belülről? Lehet az érintkezők a ludasak? Azok tisztítását hogyan lehet kivitelezni?
Üdv! Laci

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Szia

Szerintem nem bga hiba,nekem is van ilyesmi gondom,hébe hóba jelentkezik,először én is vinyóra gondoltam,most tettem a vinyóra másik kábelt,a fejleményt még nem tudom.Ha lesz változás akkor jelzek.

0

Sponsored links