You are here

Peugeot 206 üzemanyagszint jelző probléma.

17 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Annyiféle téma felmerült már itt a "tanyán", hogy arra gondoltam ebben is tud valaki tanácsot adni.
Az egész azzal kezdődött, hogy tankolás után nem változott az üzemanyag szint. Mivel nem sokat csepegtettem bele (5liter), gondoltam nem igazán érzi a változást. Tovább haladva a "megszokott kutamnál" tankoltam, (bő tíz litert) de ismét ugyanaz a szint fogadott. Megnéztem a jeladót, problémát nem találtam. Szétszedtem a műszerfalat, motor rendben mozog (mutató akadálytalanul mozgatható). Vagyis lehet ez inkább "komputer" hiba? Nem teljesen nullán áll a mutató, gyújtás ráadásakor kissé kitér.
Jó lenne valami orvosságot találni, mert bár ismerem a fogyasztást és a megtett távot is mérni tudom, kissé zavaró a képletet számolgatni állandóan.
(na meg persze a 4L/100Km is csak egy átlag)
Ha valaki ismeri ezt a "mérő rendszert" és tud valami okosságot amit megosztana, örömmel venném.
Köszönettel: Kiss Z.

Comments
bencsi01
bencsi01 picture

Szia!
Nem biztos, hogy 5-10L tankolásánál kell változást mutatni. A gyújtás elvétele után memorizálja, a következő gyújtás rá alkalmával méri és összehasonlítja a két értéket. Ha nem számottevő a változás nem foglalkozik vele. Bár ha korábban másként működött és nem volt szoftverfrissítés akkor vélhető a hiba.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Összesen szoktam tíz liter körül tankolni, ami majdnem negyed tankot jelent, így mindenképp "jelentős" a változás. Eddig (és jelenleg is) jól érzékelhetően jelezte a műszer. A gyanúsítottam (jeladó) kiszedése után remélhetőleg többet megtudok a problémáról.
Üdv, Z.

0

Dönci
Dönci picture

Szia!

Itt ki van vesézve a jeladó, azt hiszem teljes mértékben. De az is eszembe jutott, hogy nem lehet, hogy az úszó van kilukadva?

http://www.peugeotlogic.com/workshop/wshtml/electric/fuegaug/fuegaug.htm

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Mindenképp hasznos információk lesznek mikor kiszedem a jeladót, KÖSZÖNÖM!
(az úszó hibájára nem gondolnék, hiszen érintkező összezárás után jól működik a visszajelzés)
Üdv, Z.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Zoltán!
Minden üzemanyag jeladó , két ellenálláson alpaszik. Egyik egy változó paraméterekkel rendelkező, ez van a tankban , a másik, a MÉRŐMŰSZER ellenállása, ami néha kalibrálva van , a műszerfalon belül.
Meg köll keresnek az elektromos rajzot és ez után ellenőrizni a változásokat , a beöntött literek után.

Üdv! Miki.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Amit sikerült kinyomoznom, hogy ennél a masinánál nem "direkt" mérés van. A jeladó a komputerbe küldi az adatokat ami vezérli az üzemanyag szint mutatójának motorját... vagyis kissé túl bonyolították.
Üdv, Z.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Látom ismét sikerült , a fordítás .... =RÖHÖG=
A mérés a tankban történik egy ellenállással , az újabb modelekben kerámiára felhordott rétegen . Ezek hamarabb besz@rnak, mert így vannak trvezve.
Hogy a müszerfalban milyen a visszajelzésed, az egy másik dolog, eza része ritkán romlik el, főleg a processzor által vezérelt analóg, vagy digitális kijelzők. A hiba a tankban van a legtöbbször. Ilyenkor megkeresed az ellenállás kivezetését és egy 1 kOhm ellenállással rövidre zárod, ha van változás a műszerfalon, akkor rövidre zárod . Rövidre záráskor általában max szintet , vagyis FULL szintet fog jelezni .
Ha kiszereled a tankból , a szűrő-injektor-szintmérő szerkezetet, az esetek 50 százalékánál, a potméter rétege lekopott , vagy a kivezetése levált.
Nem gondolom, hogy problémát fog okozni a felújítása , vagy cseréje egy szakinak . :beer:

Üdv! Miki.

File csatolás: 

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia Miki!
"Nem gondolom, hogy problémát fog okozni a felújítása , vagy cseréje egy szakinak " Annak lehet nem, de én fogom csinálni... :fun:
Jelen pillanatban működik, majd hétvégén szétkapom és jobban szemügyre veszem. Első nekifutásra mikor próbáltam rövidre zárni, nem volt változás. (lehet nem érintkezett jól a csipeszem)
Kicsit megijedtem a "túlbonyolított" mérési szisztémától, ott szedtem jobban szét ahol nem kellett volna. Sok helyen panaszkodtak a mutatók hajtó motorjairól. Ahogy tegnap olvastam a tanácsokat, mégis visszatértem a jeladóhoz, láthatólag eredménnyel.
Azért pár képet mindenképp készítek majd és megírom tapasztalatai, hátha jól jön másnak is a későbbiekben.
Üdvözlettel: Z.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Zoltán !
OK ! Hagy szójjon ..
Addig is ismerkedés gyanánt.

Üdv! Miki.

File csatolás: 

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia Miki!
Látom nálatok leszállt egy "UFO"... legalább ismerkedhetek vele.
Üdv, Z.

0

wzsola
wzsola picture

Helló!
A mutató kitérés a gyújtás ráadásakor normális. A jeladó csatlakozója a hátsó ülés alatti tetőt felvéve hozzáférhető. rövidre zárva a mutatónak végkitérésbe kell mozdulnia. Diagnosztikai műszerrel egyszerűbb lenne a hibakeresés, mert a műszerfal adatblokban látható a mért liter, valamint tesztelhetőek az órák.
A tanknál lévő csatlakozónál van az üzemanyagszivattyú kivezetése is. a vékonyabbik vezetékek a jeladó kábelek.Problémát többnyire a jeladó hibája okozza.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Sokadszorra állapítom meg: a tanya az a TANYA. Olvasva amit írtál és újraértelmezve, ismét megnéztem a jeladót. A két mérőpontot összeérintve elaludt a lámpa és a mutató kitért... (előző próbánál erre nem reagált) helyére dugva a csatlakozót helyes (vélhetően) értéket mutat. Beleöntöttem a tartalék (kanna) üzemanyagot és a szint emelkedett. Tehát jó volt a megállapításod, itt bizony valami jeladó probléma lehet. Hétvégén még kiszedem teljesen és átnézem/mérem.
(gyújtást levéve, majd pár perc után ismét ráadva, még mindig helyes mértéket mutat)
Közben egy részlet is beugrott: egyszer már csinált olyat, hogy minimum állásnál tankoltam, de nem jelezte a növekedést. Aztán használat során kúszott egyre lejjebb, míg teljesen nullára ért és akkor ugrott a helyes értékre. Vélhetően akkor kezdett "haldoklani".
Még egyszer köszönöm :bow: a hozzászólásod!
Üdv, Z.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha szerencséd van, csatlakozó kontakthiba.

Bálint

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Hátsó ülés alatt??? Nekem olyan nincs...
Komolyan: szóval azzal kezdtem, mármint a jeladó kibontásával, vagyis a mérésével. A vezetéket lehúzva, (összezárva) nincs változás. Mutató minimumnál és világít a sárga lámpa. Ha jól értem, mivel a jeladó dolgozik és a mutató is rendben (motor) szinte már csak az "agya" lehet hibás.
(szervizbe nem merem vinni, elég spéci motorvezérlő programja van, nem szeretném ha azt is változtatnák.)
Üdv, Z.

0

wzsola
wzsola picture

Hello!
A motorvezérlő programját a szervízben nem fogják bántani, szoftvert kizárólag kérésedre, vagy amikor már motorhibát nem tudnak máshogy javítani. A jeladót egyébként a BSI modul fogadja, és CAN jelen keresztül adja az óracsoportnak. Ha a jeladót kimérve jónak találtad, ellenőrizd a vezetékek folytonosságát a jeladó és a BSI között. Diagnosztika nélkül nem tudsz mást kezdeni a problémával.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Ez kicsit kínai nekem, de a lényeget megértettem azt hiszem. Ha nem találok a jeladónál mérhető/látható problémát, ne akarjak belemászni...
(bár most van reményem, hogy orvosolni tudom a gondot)
Vagy majd pálcát dugdosok a tartályba, mert ahogy nézem 25ropi körül mozog egy jeladó.
Köszönettel: Kiss Z.

0

Sponsored links