You are here

Nagy frekvenciás rendszerek vs. alkatrészek szórt paraméterei

25 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Egyetlen kérdésem volna: Relatíve nagy frekvenciás rendszereknél (1-200MHz) az ellenállásoknak (nem huzal ellenállásra gondolok) már például figyelembe kell venni a soros induktivitását, a kérdés, hogy itt is igaz-e, hogy ha több ellenállást párhuzamosan kapcsolunk, akkor az ő szórt induktivitásuk is osztódik, vagy a hozzávezetések miatt inkább összeadódik így is?

Comments
kolya61
kolya61 picture

Szia !
Jó pár évet hangoltam tv tunereket , akkor még nem smd alkatrész bázis . A méteres csatornák frekvenciáin 48-230 megáig , nem igazán jelentett semmit az alkatrészek lábainak a hossza , egyedül a 6-12 csatorna oszcillátorában jelentkezett némi változás ha hosszabb lábai voltak a kondiknak, de az ellenállásoknál se milyen változást nem okozott , ha nem volt teljesen beültetve az ellenállás.
A deciméteres sávban, 470-790 megáig viszont már jelentősen beavatkozott a hullámokba a lábhossz . Itt már a kondik nagyobb része is kivezetés nélküli volt .

Üdv! Miki.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Te is hangoltál tunereket? Én is kb 3 évig dolgoztam az Orionban a Tuner műhelyben. Még az "átkosban".

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Igen , hangoltam. 3 évig a VHF és 15 évig UHF tunereket , SZKM-24 és SZKD-24 .

Üdv! Miki.

0

ha7pj
ha7pj picture

Szia!
Kicsit pontosítva :szórt kapacitásról szoktunk beszélni.Valami alkatrész(ez az egyik fegyverzet) és a környezet(ez a másik fegyverzet) kapacitása.
Az induktivitásra nem hat a környezet hanem az alkatrész(beleértve a kivezetéseket) határozza meg a nagyságát.
A párhuzamos ellenállások induktivitása csökken de a szórt kapacitás nő.
Akkor kell figyelembe venni az ellenállás induktivitását ha az adott frekvencián az induktivitásból származó
ellenállás érték összemérhető az Ohmikus ellenállás értékével.
A gyakorlatban ezzel nem nagyon kell foglalkozni még a VHF tartományban mert nem szokott rezgőkörként viselkedni az ellenállás.
üdv Emil

0

Kumi
Kumi picture

Szia jakyg!
A fizika ebben a frekvenciatartományban is igaz.
A kisebb frekvenciákon elhanyagolható járulékos alkatrész paraméterek itt már jelentősen befolyásolhatják a működést.
Ilyen például az egyes alkatrészek hozzávezetése, melynek van ohmos ellenállása, kapacitása és főleg induktivitása, melyekkel számolni kell.
Párhuzamosan kapcsolt ellenállások esetében kisebb lesz a csak az ellenállás szórt paramétereiből adódó induktivitás, de számolni kell minden ellenállás hozzávezetésével, illetve szerintem a szórt kapacitás nagyobb értékű lesz.
Általános szabály, hogy nagyfrekvenciás áramkörök esetében minél rövidebb alkatrészlábbal kell azokat szerelni.
Sokszor előfordult velem is, hogy a próbára lengőben összerakott nagyfrekvenciás áramkör remekül működött, aztán a panelra első nekifutásból megtervezettel már voltak gondok.
Üdv.: Kumi

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Köszönöm, arról van szó, hogy egy nagyfrekvenciás videó erősítőt oly módon akarok tovább gyorsítani, Hogy a meghajtó fokozat áramát megnövelem, ám hogy a kivezérelhetőség ne csökkenjen a munkaellenállást csökkenteni kell és mivel ezen megnőne a disszipáció jó volna két ellenállásból összerakni és ha még az induktivitás is csökkenne az már csak hab volna a tortán.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia jakyg!
A munkaelenallas induktivitasat sztem pont elenkezöleg, növelned kell ahhoz, hogy nagyfrekin kiemelest, azaz "elesebb" atvitelt erhess el, ezt elerheted soros L-taggal is de esetleg az elleallok kivezeteseinek megfelelö (hosszusagu) kialakitasaval is_Te tudod kikiserletezni, hogy mi eleg a celod eleresehez _ami nyilvan kapcsolastechnikad függvenye is...
Kari

0

Kari
Kari picture
*****

Szevasz Jakyg!
Csak visszakerdeznek: miert is hasznalunk URH-tol mar lapos szeles vezetekeket? :-)
Kari

0

thanatos
thanatos picture

Szevasztok!
Azt hiszem, ilyen frekin - 100-200MHz - még nem nagyon számit az ellenállás lábainak a hossza, hiszen az néhány mm, az átmérője is kicsi, tehát az induktivitás 10 nH nagyságrendű lehet. Nagyobb baj, hogy az ellenállás pontos értékét spirál alakú köszörüléssel állitják be, ezért egy párhuzamos RL-kör jön létre, ahol az L már jóval nagyobb.Ezen viszont a párhuzamos kapcsolás - jó esetben - segithet.
Ami a szerelési/szórt kapacitásokat illeti: erre valóban nincs általános "csodarecept" - ki kell kisérletezni, akkor is, ha a végeredmény szemre igen ronda lesz, de működik.
(A seregben volt szerencsém szovjet gyártmányú DMH adó-vevőhöz: itt a problémát úgy oldották meg, hogy nem NYÁK-ot, hanem kerámiába ültetett ezüst - vagy ezüstözött - kontaktusokat használtak, és az alkatrészeket közvetlenül ezekhez forrsztották.)A szerkezet gondos árnyékolása ugyan nem szünteti meg a bajt, csak annyival enyhiti, hogy a parazita kapacitások legalább nem változnak a környezet változásának hatására (pl. kézzel való közelités),a hatásuk igy különféle trükkökkel csökkenthető.
A legjobbakat: Thanatos

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Esetemben Ő az ellenállás:

Neki elég terjedelmes lába van, számít ha sima drót lábú ellenállásra cserélném, 150MHz környékén?

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nagyfrekvenciás részben van?

Bálint

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Igen, és bár nem látszik, de a típusszám alapján legalább fémréteg ellenállás lapul a ház alatt.

0

Kari
Kari picture
*****

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Igen így van!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a huzalkivezetésűek általában huzalellenállások.(a tekercselés induktivitása és a szórt tér már bejátszik.

Bálint
Esetleg ezen a frekin még működhet

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Balint!
Adott esetben a linkelt adatlap egyertelmüen megadja, hogy EZ METAL OXID FILM.
"BGR: Wirewound, (Glass core)
BWR: Wirewound, (Ceramic core)
BSR:Metal oxide film"

Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: hiszek neked, de arról van szó, hogy jakyg a képen levőt drótlábúra cserélné.

Bálint

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Ilyet fogok kapni, paraméterei alapján mindenféleképpen jobbnak tűnik, kérdés, hogy ezt az áramkör is észreveszi-e majd?

0

Kari
Kari picture
*****

Szia jakyg!
Ullaccik sok piized van-vagy legalabbis draga a bigyod_de sztem az aramkör nem fogja eszre venni a valtozast (thanatos)_egyebkent hany Ohm-os lenne?
Kari

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Ingyen kapom :) 400 Ohm-os. A kütyü amúgy nem drága csak értékes, CRT projektor.

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo!
Az tökeletes megoldas! :-) Viszont ha 10 MHz-es s 10nH-s nagysegrendekbölböl indulnek ki= talan nehany-tized Ohmnyi Xl a realis, szoval a 400 Ohm-hoz kepest nem okvetlen rugna labdaba- ha jol sacimetriaztam... Különben a Beyschlag pl. kinalt MiniMelf-eket, rozsaszin alapszinezes jelölte, hogy "RF-Geschliffen"-ü csalad tagjai, s max. 470 Ohm-ra emlekszem mint rendelhetö ertek...
Kari

0

Kari
Kari picture
*****

Hali Balint!
Ok, kisse elsiklottam efelett_különben nem cserelnem le, mert ezen lapos kivezetes parazita-L-re nezve jobb lenne!
Az mas tema, hogy a film retege esetleg köszörült-e, azaz L-szegeny kivitelkent bifillarisan, avagy csak siman, persze lehet, hogy egyaltalan nem ily (spiralis)modon köszöröltek, hanem csak egy lapka vekonyitasa-keskenyitese törtent...
Kari

0

Kari
Kari picture
*****

Szervusz thanatos!
"..kerámiába ültetett ezüst - vagy ezüstözött - kontaktusokat használtak," Ez vegül is a csöves technikabol atmenekült (jo)megoldas ha nagy szigetelesi ellenallasok, ill. "ellenörzött" RF feltetelek szüksegesek.
Meg a Tek 30-40 eves szkopbemenetek, s Keithley Elektrometerek konstrukcioiban is helyet kaphatott :-)...
Kari

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Kari!
Tökéletesen igazad van: ilyen megoldással találkoztam nemrég az ódon, csöves, még az ideiglenesektől seftelt kétsugaras szkópomban is! Úgy hogy valószinüleg nem hülyeség!
A legjobbakat: Thanatos

0

Sponsored links