You are here

Fagor Elegance Fe-1158 mosógép szétszerelése

8 posts / 0 new
Last post
Jaca
Jaca picture
****

Mosógépünk egyik nap meglepett azzal, hogy leverte az autómatát. Nosza, lebontottam a fél konyhaszekrényt, hogy kivegyem a pult alól és megvizsgáljam, mi lehetett az ok. Hamar kiderült, a csapágy mellett folyott a víz, természetesen a fűtőbetétre. Kollégáim rémtörténetei után végül is rászántam magam a csapágycserére.

Első lépésként áramtalanítsuk a készüléket, aztán víztelenítsük. Ez utóbbi kényesebb, mert míg az áram eltűnik belőle, víz mindig marad, ami kifolyjon, mikor rátesszük az új szőnyegre :-) .

Itt ez a szép kavics a tetején, ha levesszük, könnyebb mozgatni! Mint látszik, 5-öst kapott rá az ipari tanuló.

Ott a csillag közepén tört elő a víz. Tettem alá egy terelőlemezt, meg leszigeteltem a fűtőbetétet, hogy míg áll a gép, azért legyen tiszta ruhánk...

Mosógép alulról, az oldalán fekve. Na ilyenkor folyik ki az első adag bentmaradt víz..

Ezt a motort levettem, csökkentve a kiemelendő rész súlyát.

Ez itt a termosztát, szépen összejelölgettem, mert lehet, hogy össze kell rakni.

Alábakoltam a gépet, így a szivattyú alá fért egy edény a többi víznek, aminek a felét talán sikerül kiimádkozni. Ja, meg lekaptam az ajtót is.

Ezeket le kell szedni, mert nem fér ki tőle az üst.

Az ajtózár csavarján valamiért műanyag alátétes csavar van, ezt jegyezzük meg!

A tömítőgumit egy rugóval feszített drót tartja a helyén. Vigyázzunk, ki ne szakítsuk a gumit, mert aztán nem tudunk majd mit kezdeni a sok kis mosógéppel..

Logikus! A mosószeradagoló aljára a gumiharangot csakis gyorskötözővel lehet jól felfogatni. Igen, ez gyári megoldás, itt is vigyázzunk a gumira!

Most vegyük le a szivattyúról is a gumicsövet, ilyenkor is hasznos, ha még a bakon van a gép.

Lóg a bele szegénynek. És ez még nem a vége.

Valami hiányzik. A jó megfigyelők felfedezhetik a kép alsó sarkában a bal lábujjamat..

Íme a Rolls Royce legújabb repülőgéphajtóműve. Vagy talán az üst van csak kivéve a gépből?

És ekkor bejött a macska, szemben a mosógép büszke tulajdonosa, balra utódom.

A rugós bizbaszok leszedegetése után le lehet venni az elejét, a tömítésre vigyázzunk! Én feljelöltem, honnan vettem le őket.

A háziasszonyok rémálma, a vízkő! Pedig a mosáshoz víz kő!

A dob kivétele után látható lesz belülről a szimering, és mögötte mégegy csapágy.

Szakértői vizsgálat következik ezután...

És míg vár a gép a csapágyra, ami 6205Z-s meg a szimeringre, ami 32-52-10-es számmal bír, addig kicsit puritánabb állapotban a helyére kerül.

A csapágyak közül a külső könnyen kijött, a belső viszont nem adta ilyen könnyen magát, így ehhez külső segítséget vettem igénybe. Jó, ha az embernek vannak lakatos műhellyel rendelkező barátai. A szimeringet csípőfogóval kifeszegettük, a csapágy viszont ragaszkodó volt, pedig olyan profi szerszámokat még nem láttam. Olajoztuk, ütöttük, mint a répát, először danamid kalapáccsal, aztán rézzel. (persze danamid rudat ütöttünk) Végül bevetettünk egy hőlégfúvót, mivel az alamíniumnak mégiscsak nagyobb a hőtágulása. Végül sikerült rábeszélni, hogy kijöjjön a helyéről. Ezekről a műveletekről inkább nem teszek fel képet. Részben nem akarok senkit megrémíteni, részben mert nem készültek...

Folytatjuk

Comments
esaman
esaman picture

Üdv!

A minap volt szerencsém nekem is egy ilyen masinához.... Fagor Fch-94... Dettó ugyanez, még a kábelkötözős megoldás is ugyanaz a mosószeradagoló alján! :) Ez azért szerintem egy kicsit low-cost megoldás... :) mondjuk az egész gép olyan... Pl a burkolat is elől, alul erősen korrodált volt és még csak alig múlt el 3 éves.... Bár a szerelhetősége nem annyira vészes, nincs idétlen keresztmerevítés felül amibe a két rugó szokott beakasztva lenni, stb... hamar szétjött viszonylag, csak mindent ki kellett pakolni a gép felső részébőlből, mert csak így lehetett kivenni a "repülőgép hajtóművet" :) A szivattyú is cserés volt, lógott a bele szegénynek és a tekercse is eléggé el volt már színesedve...
Hát ennnyi...

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Jaca!
Akkor a címet meg kell változtatni, szét és összeszerelésre!
Remélem a cicát nem építetted bele.
Gratulálok:
exGelkás

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!
Összeraktam a drágát, és működik! Nekem ugyan nem tűnt fel, csak a nejemnek, hogy a gombsort fordítva raktam be... Az összerakása egyszerűbb, mint a szétszerelése, arra viszont rájöttem a saját káromon, hogy az üstöt a rugóknál fogva a legkönnyebb berakni. Ja, és jó, ha van valaki a közelben, nekem 10 éves kisfiam segített.

Üdv: Jácint

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Jácint!
Gratulálok a türelmedhez!...
Korábban volt szerencsém néhány hasonló felépítményhez (hála a magasságosnak, már a gyártó nevére sem emlékszem), és akkor merült fel bennem a gondolat, hogy az összes ehhez hasonlót, a kitenyésztőjével javíttatnám, természetesen úgy, hogy munkadíj fejében egy tányér paprikás krumpli a fizetség. :doubt:
Mind ezt azokhoz a típusokhoz hasonlítva mondom, melyeknél a dobcsapágy/szimering csere(ha nagyon megijesztenek :D ) akár 30-40 percet is igénybe vehet, vagyis nem kell szétlapátolni érte az egész gépet.
Még egyszer elismerésem, a szépen dokumentált melóért!
Üdv Tibi.

0

gyuri50
gyuri50 picture

Szia Jácint!
Gratulálok! :king:
Üdv. Gyuri

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Jaca!
Gratulálok, szép munka!
Az érdemjegyet megtalálod a "kavics" tetejére írva! :-)
Üdv:
exGelkás

0

mdecsi
mdecsi picture

Parádés!!! :)

0