You are here

Samsung LE46D550 kijelzon erdekesseg? -MEGOLDÓDOTT- Köszönöm!

13 posts / 0 new
Last post
Imyke
Imyke picture

Sziasztok!

Szeretnem megkerdezni, hogy velhetoen mi okozhatja, hogy "pixelhiba" van a kepen?
http://elektronika.vatera.hu/televizio_antenna/lcd_tv/samsung_full_hd_11...
Az utolso kepen latszik a legjobban!

Koszonom!
Udv!
Imre

Comments
toma98
toma98 picture

Sziasztok!

A készüléknek az oldalvezérlője zárlatos azért produkálja ezt a hibát. Több sor is hibás van képtartalomtól függően fehér vagy fekete. Én javítottam ezt a készüléket azért tudom biztosra. A Vezérlés a kijelzőn belül található.

üdv Tomi

1

kocici
kocici picture

Szevasz.(tok)
A kijelzőn belül raszterenként egy fet vagy tranzisztor +/típusfüggőként dióda, és ellenállás van/. a vezérlést cog, vagy cof végzi, de az kívűl van. A vízszintes oldalra, az üvegre felvitt getter viszi át a szükséges tápot, és információs vonalakat. /ezeket lehet esetenként kerülővezetékkel kikerűlni./
Az egyébbkénti nem igazán jól értékelhető fotókról azt lehetett megállapítani, hogy a cof/cog
vagy hozzá, vagy elvezetés /az üvegen lévő getter felé/ zárlatos, levált, vagy a kijelzőn belül a raszter vonal szakadt, zárlatos, inkább erre hasonlított,/mintha meg lett volna nyomva a kijelző/ de ez a fotó alkalmatlan volt ennek korrekt tisztázására. Ha a cof/cog lett volna zárlatos /belül az ic/akkor az egész széles sor hiányozna, csak akkor nem hiányzik ha szakadt, de akkor nem az egész /a cof/cog / által kezelt terület/marad sötét, csak annyi csík amennyi a lefedettsége.
A lényeg, hogy ha egy ilyent ajánlanának megvételre, nem kellene, mert egyik sem javítható csak kijelző, vagy kijelzőlap cserével. Ezt pártatlannak tekintheted.
Üdv:kocici

1

Imyke
Imyke picture

Sziasztok!

Köszönöm az elmondottakat és hogy sikerült rávilágítani az eladó "korrektségére".

Köszönöm!
Üdv!
Imre

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Mivel "házi" szakértőnk: Kocici nem szólt hozzá, megpróbálom közérthetően összefoglalni.

A pixelhiba azt jelenti, hogy egy, vagy több pixel (elemi képpont) nem világít, vagy állandóan világít. Ez általában nem zavaró, mert csak közelről látszik.

Itt viszont valószínűleg nem erről van szó, hanem egy csíkról, ami vagy sötét, vagy állandóan világít. (A képen nem látható, és a szövegből sem derül ki pontosan.) Ezt csíkhibának nevezzük.

A csíkhibát okozhatja COF (áramkör a fólián) hiba, COG (áramkör az üvegen) hiba, de egy, vagy több pixel belső cella (pin) átvezetése is.

A COF hibák oka általában gyártási (ragasztási) probléma. Ezek nagyrészt javíthatók, de csak nagyon komoly felszereltséggel és felkészültséggel, és nem olcsón.

A COG és a cellahibák általában valamilyen mechanikai ráhatás miatt keletkeznek, amikor ütés éri a kijelzőt (pl. szállításkor).

A COG hibák csak nagyon kis százalékban javíthatók.

A cellahibák pedig egyáltalán nem, illetve csak a komplett kijelző cseréjével.

Üdv:
Fülesmester

0

kocici
kocici picture

Szevasz.(tok)
2 . jogos..Fülesmester által felsoroltak valamelyike. És ha jól láttam akkor /persze nem igazán ideális a fotó/ ez pixel, vagy vonalhiba az üvegen /nem valószímű, hogy a cof, vagy cog lenne a hibás a vízszintes oldalon/.Ráadásúl nem is egy.
Üdv:kocici

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia(sztok)!
Én pedig befogom és tanulok... :bow:
Üdv, Z.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Kocici!

Bocsánat, hogy belekontárkodtam!

Üdv:
Fülesmester

0

kocici
kocici picture

Szevasz.(tok)
Ugyan kééééérem, nem hiszem hogy egy kicsit is jobban tudtam volna megfogalmazni, Szerintem profi volt a válasz.
Üdv:kocici

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!

Alapból kijelző hibát (cof) "tippelnék".
Bár lg esetén volt már driver ic hiba is a kijelző panelján. Nem tudom ebben milyen típusú kijelző van.
Üdv, Z.

0

kocici
kocici picture

Szevasz.(tok)
Ne keseredj el Zoli.
Nem nagyon állsz messze az igazságtól, mert valójában az is tudja okozni, igaz akkor általában az egész / a cof által kezelt sáv/ "meghal", az az nem müxik.
Ha jobban megnézed a képet, viszont látni, hogy nem az egész sort hagyja ki, csak kb a felét. Sőt van egy olyan kép is benne, ahol 5, vagy 6 sor is részleges hibás.
A probléma az, hogy igy és ilyen fotóról, én is csak tippelni tudok, mondjuk 85% os arányban. Ahhoz hogy valós és hiteles diagnózist állítsak fel látnom kéne a készüléket. Akkor mondhatnám el, hogy felelőséget vállalok a véleményemre, De evvel együtt, nagyon helyénvaló szerintem is és korrekt Fülesmester válasza.

Arról nem beszélve, hogy ha egy pixel hal meg a rendszeren, az a kijelző belsejében van, és vagy a ráintegrált fet, vagy a hozzávezető gette ragasztás, a hunyó. ilyenkor az az 1 pixel képes az egész sort- és vagy oszlopot megfogni. Pixel hiba lehet gyártási, vagy megnyomták, vagy nekirepült valami tárgy megfeszítették stb.
Üdv:kocici

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nem keseredtem el, hiszen csak "tippeltem". Ráadásul komolyan gondoltam a tanulás megjegyzést. Ha megnézed milyen "képet" választottam magamnak, az sem véletlen. Éppen ezért(is) jó hely ez a tanya, lehet tanulni. Ezt a jó pap is holtig teszi... (ezért írják sirjára: "befejezte tanulmányait") én meg még az sem vagyok.
Üdv. Z.

0

flottweg
flottweg picture

Üdv!
Ezek lehetnek benne:

LCD-PANEL;V460H1-L11,CM46H11,8BITS
LCD-PANEL;V460H1-L13,CM46H13,8BITS
LCD-PANEL;LTF460HN01,SSEZNS,8BIT

Ez eddig kijelző hiba... De tudja ezt az eladó is :-(

0

Sponsored links