You are here

TR-9120 tapegyseg javitas - KIALAKULT - De! megis vannak aprobb hibak...

30 posts / 0 new
Last post
Imyke
Imyke picture

Sziasztok!

Egy kis segitseget szeretnek kerni gyakorlottabb kollegaimtol!

Szerencsesen hozzajutottam egy a fenti cimben szereplo tapegyseghez. Sajnos, az egyik ellenallas fustol benne, ami nem igazan szerencses. Itt az ET-n fenn van a szervizdoksija a szerkezetnek, nagyon jo a leiras, csak egy baj van! Ami szerepel a szervizkonyvben kapcsolasi rajz, na abban nem arrol van szo! Ket verzio van a kapcsolasi rajzbol. Az egyik a szervizmanualban, a masik szinten itt az ET-n de mint csak kapcsirajz szerepel.
Az egyik nagy kulonbseg, hogy az egyikben benne van a fustolgo ellenallas, a masikban nincs. Ez konkretan a Tr3 trafo alatt talalhato, R74 neven, meg a hozza tartozo T18 tranyi.
Valaki fel tudna homalyositani, hogy mi a szerepe ennek a kis reszletnek az aramkor mukodeseben? A szervizleiras ezeket a pozicioszamokat nem is emliti az alkatreszlistanal!

Koszonom!
Udv!
Imre

Comments
JohnLenin
JohnLenin picture

Sziasztok!

Én is segítséget kérek tőletek! A múlt héten vettem egy ilyen tápegységet. Fél perc tökéletes működés után füstölni kezdett a képen jelölt ellenállás.
Azóta a kimeneten nincs feszültség, CV lámpa világít, tirisztoros fokozat működik, a feszültség állító helipottal C2 elkón 9-37V között állítható a feszültség. Találkoztatok már ilyen hibával? Mi lehet a megoldás?

Előre is köszönöm, üdv:
JohnLenin

File csatolás: 

0

m_gabor90
m_gabor90 picture

Kedves Mindenki!

Mivel nem minden megjelenítési módban látszik, hogy mire volt válasz az előző hozzászólásom, így azt gondolom, hogy a legjobb, ha részletesen leírom a szimptómákat a beteg tápegységgel kapcsolatban.

Eredetileg tökéletesen működött, de egyszer csak minden előjel nélkül elkezdett rakoncátlankodni. Először csak annyi volt a hibajelenség, hogy amikor áramgenerátoros üzemben használtam volna, akkor a feszültséggenerátoros üzemről való átváltás nem azonnali volt, hanem a kettő között úgy egy másodpercre leesett nullára a kimeneti feszültség (a visszajelző izzók egyike sem világított, tehát se a CC, se a CV, se az overload). Ez már gyanús volt, de akkor épp nagyon fontos volt, hogy működjön, így egyelőre nem nyúltam hozzá. Aztán két-három bekapcsolással később odáig fajult a dolog, hogy az előszabályozó már el sem indult (jól hallhatóan nem gyújtottak a tirisztorok).

Ekkor jött a szétszedés; próbáltam lokalizálni a hibát, tehát méregettem benne szkóppal - eközben kiderült, hogy az előszabályozó néha azért mégis hajlandó elindulni, de csak teljesen véletlenszerűen. Néha elindul bekapcsolásnál, néha nem - és amikor elindul, akkor is van, hogy magától leáll pár perc után. Némi méregetés után kiderült, hogy gerjed az előszabályozó - a hidegítőkondik cseréje ezt orvosolta (egyúttal elkókat is cseréltem, ha már hozzá kellett nyúlni), de a probléma maradt ugyanaz. Szóval gerjedés már nincs, de a táp még mindig a fenti tüneteket produkálja.

Egyelőre itt tartok; ha bárkinek bármi ötlete vagy iránymutatása van arra nézvést, hogy hol-merre folytassam a hibakeresést, azt nagyon megköszönném!

Üdv:
Gábor

U.i.:
Bbgames, köszönöm a választ! Természetesen végigolvastam a topicot, csupán a fent említett kis malőr történt, azaz a megszokottól eltérően itt nem feltétlenül látszik, hogy mikor kinek válaszolok.

0

Imyke
Imyke picture

Szia!

Nem lehet, hogy az eloszabalyzoban levo trimmer vacakol, kontaktozik egy kicsit?

Sajat tapasztalatom, hogy az eloszabalyzo trimmerevel a "ellenallas fustol" es "tapegyseg kapkod" es a "nem tudja a 10A kimenot" allapotok kozott kell megtalalni a kompromisszumos utat. Ha arra a feszultsegre allitottam, amit a doksi is ir, akkor nem tudta a 10A kimenot. Ezert vegul ugy allitottam be, hogy beallitottam arra a feszre, amit a gyari doksi ir. Ez asszem 6-7V kornyeke. Ezutan rovidzar, aramhatarolas lassan, odafigyelessel felteker max-ra. Ez nekem kb 6-7A volt. Ezutan az eloszabalyozo trimmert allitottam, amig a kimeneti aram elerte a 10A-t. Meg egy kis "biztonsagi tartalek" erzesbol es kesz. De ha elmeretezed a "biztonsagi tartalekot" akkor fustol az ellenallas. Az meg mar sok :)

Tovabba en valamelyik kiegett izzot kicsereltem led-es megoldasra. Azonban olyan az eredeti izzo kornyezete, hogy kell az aramkornek az izzo kis ellenallasa, igy be kell majd a led-es megoldassal parhuzamosan 100-150 ohmot, hogy az izzot "szimulalja" az aramkornek. Ha nincs az a kis erteku ellenallas, akkor mindenfele vad jelalakok jelennek meg a led kapcsain, amik halvanyan gerjesztik a ledet a fenykibocsajtasra. Neha olyan, mintha glim-lampa lenne benne, vagy parazsfeny :D

Udv!
Imre

0

m_gabor90
m_gabor90 picture

Sziasztok!

Imre: nagyon köszönöm az iránymutatást - amint lesz egy kis időm, kipróbálom a dolgot.

"arra a feszultsegre allitottam, amit a doksi is ir, (...) Ez asszem 6-7V kornyeke."
Ez az áteresztőkön mérhető C-E feszültségre értendő?

"Tovabba en valamelyik kiegett izzot kicsereltem led-es megoldasra."
Igen, ez még az elején nálam is szóba került, de átfutva a rajzot arra jutottam, hogy az a tuti, ha bent maradnak az izzók. Majd ha valamelyik kiég, és nem tudok másikat szerezni, akkor még mindig ráérek elgondolkodni a ledesre való átalakításon. Megjegyzem, a párhuzamos ellenállás nem jutott eszembe, de határozottan jó ötlet!

Bbgames: ismét köszönöm a hasznos hozzászólást! Most épp ezer egyéb dolgom van, de azért villámgyorsan rámértem a tirisztorok katódjára (rettentően furdalt a kíváncsiság), és csak 50Hz-es brummot mértem - tehát ezek szerint az egyikük nem gyújt.
Na de egyelőre ennyi - amint bármi fejlemény van, jelentkezem.

Üdv:
Gábor

0

m_gabor90
m_gabor90 picture

Kedves Mindenki!

Még januárban, nem sokkal azután, hogy utoljára itt jártam, odáig fajultak a dolgok, hogy egy idő után már egyáltalán nem indult az előszabályozás. Ami még nagyobb baj, hogy közben a szkópom is elkezdett súlyosan betegeskedni, így a tápegységben való hibakeresés tekintetében csak "vaktában tudtam lövöldözni" - ennek pedig az lett az eredménye, hogy mindenféle további keresgélés nélkül mind a hat IC-t kicseréltem. Ezek után a táp még mindig nem indult, így hirtelen felindulásból az összes BCxxx tranyót is kicseréltem.
Jelen állapotban a táp már biztonsággal elindul, terhelhető is, és látszólag tökéletes mind CV, mind CC tartományban. Viszont két nagy problémám is van vele, amit sehogyan sem tudok megoldani:

- egyrészt ismét gerjed az előszabályozó (hallás alapján, mert a szkóp ugye szintén nem megy - viszont ugyanazt a zavart hallom néha egy-két pillanatra a tirisztorok gyújtásában, amivel párhuzamosan mindig gerjedést láttam a szkóp képernyőjén)

- másrészt a CV és CC üzem közti átváltás bizonyos kimenő feszültség (kb 6-8V) felett érezhetően nem azonnali, hanem késleltetett (az átváltás idején a kimenő feszültség és áram is nulla), ami nem csak zavaró, de gyanítom, hogy hibás működésre is utal. A beállított áramerősségtől nem függ a jelenség. Készítettem róla egy videót is (bocsánat a minőségéért), hogy egyértelműbb legyen a hibajelenség; a videón az utolsó előtti (ötödik) CV-CC-CV ciklus mutatja a legszemléletesebben a hibajelenséget.
A videó: http://electronics.atw.hu/20130305015.mp4

Ha bárkinek bármi ötlete lenne a dologgal kapcsolatban, azt nagyon szívesen venném!

Üdvözlettel:
Gábor

0

bbgames
bbgames picture

A video link nem él.

üdv
bbgames

Most már él

Szerintem semmi baja, a hirtelen feszültség csökkenés védelem lép be. Ugyanezt csinálja akkor is, amikor pl. túl gyorsan tekered le a feszültség helipotot. Ha mondjuk egy tolóellenállással növeled a terhelő áramot, nem fog "lefulladni".

üdv
bbgames

0

m_gabor90
m_gabor90 picture

Köszönöm, ez megnyugtatott. Még szoknom kell.
Esetleg arra van bármi ötleted, hogy az IC-k és a hidegítőkondenzátorok cseréje után mitől gerjedhet még a táp?

Üdvözlettel:
Gábor

0

bbgames
bbgames picture

A kimeneti feszültségen van gerjedés?

üdv
bbgames

0

m_gabor90
m_gabor90 picture

Nem, legutóbb a tirisztorok gate elektródáján volt. Ezért is lehet hallani, amikor gerjed, mert nyilvánvalóan „beleszól” a tirisztorok gyújtásába.
Nem tudom, hogy vannak-e tipikusan gerjedésre hajlamos áramköri részletek a tápban, vagy sem - mindenesetre ha nagyon kilátástalannak tűnik a tippelgetős hibakeresés, akkor addig inkább nem is használom a tápegységet, amíg el nem készülök a szkóppal.

Üdv:
Gábor

0

bbgames
bbgames picture

Bizonyos zizegő hangot adhat a trafó ill. a fojtó, ezt nemigen lehet megszüntetni, csavarokat persze azért lehet húzkodni.
Várjuk meg a szkópot.

üdv
bbgames

0

Osika
Osika picture

Tiszteletem!

Általában a segéd trafó szokott ilyen hangot adni, persze adhat az előgyújtás kis trafója is
ha helytelen a beállítás.
Nekem is sikerült szereznem kettőt, pár éve működés képtelen volt mindkettő.
Némi adjusztálás után működésre sikerült őket bírni.

Tisztelettel: Majoros László.

0

m_gabor90
m_gabor90 picture

Sziasztok!

bbgames:
Értem, de nem pont erre gondoltam. A tirisztorok kapcsolási frekvenciája bőven a hallható hang tartományában van, ilyenformán pedig - levett fedőlapnál - remekül lehet hallani, hogy néha valami zavar keletkezik abban az amúgy egyenletes zizegésben. Egyébként elég könnyű megkülönböztetni a többi, a táp által kiadott zajtól, mert csak akkor hallható, amikor működik az előszabályozás.
Persze mindez csak terheletlenül hallatszik, mert egyébként a hálózati trafó zúgása elnyomja a hangját.

Szabi:
Extrém dolgok alatt mit értesz? Egyébként nálam nincs probléma a sorkapoccsal - megfelelő minőségűnek tűnik, és az eddigiek alapján nem hajlamos a kilazulásra. Bár az is igaz, hogy még csak fél éve van nálam a tápegység.

Üdv:
Gábor

0

lipi
lipi picture

Szia Gabi

Jó, lehet kicsit túloztam az extrémmel... szóval inkább típushibák...Nálam volt/van Lazulás a sorkapocsban-> forrasztás direktbe+ zsugorcső. Hálózati kapcsoló kh! Tirisztorok gyújtásproblémája ->kétsugaras szkóppal a G-eken. Nálam gerjedés nem hallatszódik. Belül elkók cseréje, referencia elmászása... kh. poti ,ismert problémák. Viszont most jött elő a kapkodás kb. 2 év után...hmmm valamikor én is előszedem aztán ... írok..

Üdv
Szabi

0

lipi
lipi picture

Szevasztok

nekiláttam a repair-nak. Amit sikerült belőni: +/-15V fesz, referencia 10V, potik cseréje, kondik cseréje. 10A ki is jön, meg szabályoz is.

Sajnos még nem az igazi. Kapkodás még mindig van. Ami még nem tetszik, hogy kb. 10V kimenőig az átkapcsolás áramgenerátoros módból feszgenerátorra,azonnali efelett kimenő fesz pillanatra 0-a , aztán indul meg.
Másik dolog ami érdekes, hogy csak az egyik tirisztor (Ti.1)melegedik 10A-nál. A másik borda hideg. Ha egyformán gyujtanak miért nem egyformán melegednek? Lehet nem megy valamelyik tirisztor? A G-re mindkettő megkapja a gyujtófeszt.
Lehet kicserélem a tirisztorokat. igaz "párba válogatottat kéne"...

Köszi
Szabi

0

lipi
lipi picture

Sziasztok

Én is "boldog" tulajdonosa vagyok egy ilyen tápnak.
A hálózati trafó szekunder oldali sorkapocs hajlamos a kontakthibára, (kilazul a csavar) ilyenkor extrém dolgokat művel, amellett, hogy ugye nem jön ki a 10 Amper.
A trimmereket, kondikat cserélni kell, mint írták feljebb.

Üdv
Szabi

0

bbgames
bbgames picture

Üdv mindenki,

Imre írásához csak annyit teszek hozzá, hogy a beállítás közben oszcilloszkóppal mérni kell a brummot (2 tirisztor 100Hz, egy tirisztor 50Hz) a tirisztorok katódján, így tesztelhető a biztos gyújtás és az is hogy mindkét tirisztoron nagyjából egyforma áram folyik-e a teljes terhelési tartományban. Előfordulhat, hogy leáll az egyik tirisztor, emiatt kell nagyobb folyási szöget beállítani, emiatt meg túl nagy lesz a disszipáció. A készülékbe gyártáskor párba válogatott tirisztorokat szereltek, amiket ennek ellenére is néha cserélni kellett az első élesztéskor.
(A lentebb leírt jelenséget hüppögésnek hívtuk)

tisztelettel
bbgames

0

Imyke
Imyke picture

Sziasztok!

Megiscsak nem stimmel valami a tapegysegnel, de nem tudok rajonni, hogy mi.

A problemam az, hogy amig a K3 nyomogomb nincs benyomva, addig az IC1 kimeneten valami furcsa jel jelenik meg, ami nagyon kicsit vilagittatja a CV-lampamat, pontosabban mar ledemet, mert ki lett cserelve led-re. Mondjuk ez meg nem is lenne akkora problema, hanem inkabb az a nagyobb gond, hogy amikor K3-at bekapcsolom, benyomom, akkor a tapegyseg el kezd "kapkodni". Rosszabb esetben 8-10-szer is csinalja, mig jo esetben egyszer sem, hanem egybol beall a stabil fesz. Sajnos, a video elejen csak egyszer lathato ez a "kapkodas", aztan egybol beall minden a tapegysegen.
Tovabba a K3 kikapcsolasakor fellep egy olyan jelenseg, hogy a feszultseg leesik ugyan, de nem teljesen nullara, pontosabban leesik egy pici idore majd ujra felemelkedik, es ezutan folyamatosan esik egeszen 0-ig. Ez sem egeszseges megoldas, hogy ilyen libegest csinal, hanem egybol le kellene esnie 0-ra es ott is maradnia.

tapegyseg video

A foton pedig az IC1 kimeneten merheto jel lathato, amikor nincs K3 benyomva. IC1 kicserelve, tapfesz hidegitesek rendben, bemeneti jelek rendben. Nem tudom mire velni ezt a jelalakot. ???

Valaki multkor irta, hogy hajlamos a tapegyseg az alacsonyfrekis gerjedesre. Ez lenne az? Hogyan lehet kikuszobolni???

Koszi!
Udv!
Imre

File csatolás: 

0

m_gabor90
m_gabor90 picture

Szia!

Nálam is a tieddel azonos a hibajelenség; nagyon sokat segítenél, ha meg tudnád mondani, hogy nálad mi volt a hiba oka. Köszönöm előre is!

Üdv:
Gábor

0

bbgames
bbgames picture

Üdv,

kicsit lejjebb itt megtalálod a tranzisztor funkcióját, és a beállítás módját.

tisztelettel
bbgames

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha tudod, inkább cseréld a tirisztort és a meghatást, jobb a békesség.

Bálint

0

Imyke
Imyke picture

Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólásokat, tippeket, segítő szándékokat!

Úgy néz ki a dolog, hogy mostmár tényleg elkészült a tápegység. Lazán tudja a 10 ampert, melegszik is a mérőzsinór :D A tirisztoros előfeszültségállítón kellett még egy kicsit állítani, mert amikor közeledett a kimenő áram a 10A felé, akkor az áteresztő tranzisztorokon eső feszültség kezdett 4,5-5V felé esni. Meg az egyik tirisztor tényleg nem mindig akaródzott nyitni. Tekertem egy kicsit a trimmeren, mostmár nyit a tirisztor is, meg a 10A-nál van 6V az áteresztő tranyin. Igaz, így nulla áramnál megemelkedik 7,5-8V-ra a tranyifesz, de az a bizonyos R74 még ekkor sem melegszik :D _KIRÁLY_

Továbbá a CV izzója elköltözött az örök vadászmezőkre, led-del, ellenállással helyettesítettem.

Továbbá egy adandó alkalommal a tápban levő trimmereket ki fogom cserélni, mert állítás közben látszott jónéhány kontakthibás példány belőle!

Azonban még mindig szokatlan számomra, hogy pl ha hírtelen tekerem le a feszültséget, akkor van hogy letilt egy pillanatra, mert -szerintem- úgy érzékeli, hogy akülső feszültség nagyobb X %-kal, mint amire beállítottam abban a szent pillanatban a kimenőfeszt. Jó, tudom, ennek így kell működnie, de mégis szokatlan számomra, de még mindig az ismerkedős időszakban vagyunk :)

Mégegyszer köszönöm a segítségeket!

Üdv!
Imre

0

Imyke
Imyke picture

Sziasztok!

Jelentem, latom a fenyt az alagut vegen! Sikerult elinditani a tapot. Az ellenallasfustolesnek egy trimmer tekergetes segitett, mostmar nem is igazan melegszik, nem hogy fustologne! Ket dolog es egy kis erdeklodes!

1. Csak kb. 8-9 amperig tudom terhelni mert utana elkezd ingadozni az aram es a feszultseg is. termeszetesen lefele.

2. Ha az aramkorlatot letekerem 0-ra, terheles nelkul vagy kis terheles mellett a kimeno feszultseg -0,7V lesz amikor az aramkorlat elindul (CC vilagit) !

3. (erdeklodes) terheles nelkul ha az aramlimitet letekerem 0-ra, akkor a CC-lampa eppen kigyullad vagy eppen nem kell meg kigyulladnia?

Es megegy: amikor normalisan megy a tap, nem mukodik meg az aramkorlatozas, akkor a CV-nek kell(ene) vilagitania?

Koszonom!
Udv!
Imre

0

lhanzi
lhanzi picture

Üdv!

A táp jelent estben az enyém teljesen kihajtható 10A-ig! Nem ingadozik, mint a cövek a beállított korlátnál határol! Tehát még nézelődj! És kondizz, és mint fórumtársunk írta álítsd be ezt az értéket! Az, hogy ha (az áramkorlát potit) letekered nullára vílágít az áramgenerátoros lámpa nálam is így van, és mivel több táp is ugyanezt csinálja, szerintem normális!

Igen ha a táp épp nem áramgenerátoros üzemmódban van akkor az a feszültséggenerátoros üzemmód és azt jelzi a CV lámpa(izzó).

Leiszt Jani

0

bbgames
bbgames picture

Ez a kiegészítés egy védelem, ha az áteresztők kollektor feszültsége túl magasra szökik, nagyon megnő a disszipáció. A kollektoroknak kb 6V-on kell lenniük, ezt a tirisztor gyújtási szögével kell beállítani. Nagyon finoman kell bánni a potival, és ellenőrizni kell, hogy mindkét tirisztor gyújt-e terhelésnél is. A fojtó előtti brumm frekvenciáján látszik, hogy megy-e mindkét tirisztor, ill. az amplitúdón az is, hogy kellően egyformák-e. A kimeneti 30V-ot, 10A-t és a 0 V-ot és 0 A-t a potikkal kell kalibrálni értelemszerűen. A szabályzó hajlamos a gerjedésre, ezért a teljes tartományban vizsgálni kell szkóppal is. Terhelés vagy áramlimit nélkül a CV lámpának kell égnie.
Figyelem, akkutöltésre nem szabad használni átalakítás nélkül.

üdv
bbgames

0

Imyke
Imyke picture

Szia!

Köszönöm a tippeket, sikerült beállítani ezeket a dolgokat!

Azonban azt szeretném kérdezni, hogy miért nem lehet aksitöltésre használni?

Köszi!
Üdv!
Imre

0

bbgames
bbgames picture

Ha a kimeneti feszültség nagyobb, mint a beállított, akkor begyújt a kimeneti tirisztor, és a kimenet 0V lesz. A védelmet úgy kell tesztelni, hogy például egy 1000u-s elkót feltöltesz a táppal 30V-ra, letekered a tápot modjuk 10V-ra, és visszateszed a kimenetre az elkót. Jól látszik a védelem működése, a kimeneti feszültség leesik 0-ra, majd visszaáll a 10V.
Mellesleg a hirtelen letekerés is ugyanezt a jelenséget váltja ki.
Ha akkumulátor van rajta, és a védelem valamiért aktiválódik (pl. pillanatnyi áramszünet), akkor az akkuból folyó áram szénné éget a tirisztorral együtt mindent a kimenet környékén. Jó pár készüléket láttam anno. ilyen akkutöltés után. Volt hely ahol minden példányra ráírták hogy Akkut Tölteni Tilos!
Egy dióda vagy izzó kell az akkuval sorba, ha mindenáron tölteni kell vele, mert ezt a védelmet én nem szedném ki belőle.

üdv
bbgames

0

Imyke
Imyke picture

Na, ezekrol beszelek!

0

lhanzi
lhanzi picture

Szia!

Légyszi egy linket, hogy melyik rajzról van szó! A tápegységről sem lenne rossz! Mert lehet, csak bennem van a hiba, de a TR-9120-ban 16 tranyóvan összesen! Lássuk a macit!

Leiszt Jani

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Jani!
http://elektrotanya.com/?q=showresult&megnev=&megnev2=TR-9120&kategoria=...

A 30Megásban lévő rajzon valóban szerepel az említett kiegészítés...
Üdv Tibi.

0

Sponsored links