You are here

Acer Aspire 5520 nem indul. Típushiba?

7 posts / 0 new
Last post
Tomee
Tomee picture

Sziasztok!

Adott egy Acer Aspire 7520 alaplap. Töltőt rádugva a töltés jelző LED világít, viszont a bekapcsoló gombot megnyomva nem történik semmi sem. Bekapcsoló panel volt már tesztelve másik gépben, szóval azzal nincs gond.
Ahogy láttam, ez egy eléggé sűrűn előforduló hiba ezeknél a gépeknél. Valamit típushiba lehet? Esetleg valaki tudja, mi szállhat el benne ilyenkor?
Ugyanez az alaplap van az Aspire 5310, 5520, 5720, 7520, 7720 gépekben is.

Előre is köszönöm a segítséget!

Comments
jbussh
jbussh picture

Üdv!

Szerintem nem javíthatatlan, más kérdés, megéri-e egy olyan lapot megjavítani, amin egy időzített bomba ketyeg az AMD északi és déli híd párosának képében, ami előbb-utóbb (de inkább előbb) úgyis tönkremegy.
Ezeknek valóban van egy kellemes kis táp-típushibájuk, ami azonban nem javíthatatlan, és tud ilyen jelenséget produkálni. Azt azért mérd meg, ha nem tetted, van-e egyáltalán a bekapcsológombon valami feszültség.
Sajnos ezt a hibát okozhatja a fent említett AMD hidak egyike is, akkor meg eleve halott ügy. Persze lehet az LPC is az oka.

Másrészt NEM ugyanez az alaplap van az 5310/15, 5710/15/20, 7720 gépekben, mert azok intelesek (az AMD-seknél a második számjegy 5), és nem megy tönkre rajtuk a NB, szemben az AMD-sekkel. Ezek a lapok elég tartósak, legfeljebb a VGA-k purcannak ki a gépekben, ha nem integrált van bennük.

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

Természeten ne kötekedésnek vedd a hozzászólásomat, csak helyeselni tudok amit írtál.Így van.
És én azt nem írtam hogy javíthatatlan.
És természetes az említett laptopokban nem azonos platform van szerelve.
De ezek számomra egyértelműek.
A tápot nem írtam, mert azt feltételeztem kimérte a topic nyitó.
Én egy viszonylag egyszerű listát szerettem volna írni a hiba kiszűrésére, amit gondoltam a már megszerzett tapasztalattal el tud végezni.Amikor én kézzel foghatóan kezemben tartom a hibás készüléket, az alap mozzanatoktól, lépesektől haladva, szűröm ki a hibát.Így teljes részletességgel nem lehet leírni mindazt, amik nekem rutin javítási lépések, mert akkor még terjedelmesebb lett volna a hozzászólásom.Így még mélyrehatóbb hozzászólást nem akartam írni.Amiket leírtál azok helyes információk.Nekem természetesek, de a topic nyitónak nem biztos hogy az.

Üdv!

Norbi

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!

Én sem kötekedésnek szántam a dolgot, csak a topicnyitó ismereteinek bővítése céljából. Amiket leírtál, természetesen mind helytálló. Ha azt érezted ki, hogy kötekedésnek vettem az előző hozzászóláásod, akkor elnézést kell kérjek, mert nem így van.

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia semmi gond, semmi harag!
Én is azért jöttem erre az oldalra, hogy a szakmai tapasztalataimmal segítsek a kérdezőknek és én is magamba szívjak olyan információkat amik számomra fontosak lehetnek.
Természetesen van olyan terület ami a megfelelő diagnosztikai eszközök hiányában, sajnos én sem tudok segíteni, ilyen az autók vezérlésével kapcsolatos hibák.
Mint pl a feleségem 2003-as Fiat Punto 1,2 16V motorvezérlő elektronikával kapcsolatos hiba.
Így szerintem én is az üzenőfalra leszek kénytelen feltenni az összes eddig általam idáig sikertelenül lefolytatott hibakeresési lépéseket, hogy valaki által nyújtott segítséggel meg tudjam javítani a hibát.És a pénztárcámnak kedvező költségekkel tudjam megoldani a javítást.Mert az a típusú makacs nehezen feladó ember vagyok, aki a mindenáron megjavítom szakmai betegségben szenved.Ezért természetesen a szakmai tanácsokat el tudom fogadni, nem veszem sértésnek.

Üdv!
Norbi

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

Sajnos jók az információid.
Hozzám hoztak már többet is az említett típusokból és a kuncsaftoknak nem volt szerencséjük, egyiket sem tudtam bekapcsolásra bírni, az alaplapon semmi égésnyom, semmi szemmel látható sérülés, a mérhető alkatrészeket kimérve, sem szakadt, sem zárlatos alkatrész.
Aki tudott hozni, olcsón beszerzett, törött kasznis, vagy törött kijelzős donort, abból alaplap ki, be a rossz helyére, és rögtön működött.
Természetesen alap dolgokat érdemes lenne megtenni, ellenőrizni hogy az akku nem cellazárlatos-e, a BIOS akku nincs-e kimerülve, csinálni egy CMOS resetet, érdemes a hűtést leszedni, és a procit kivenni a foglalatból, majd visszatenni, a legideálisabb, ha lenne egy teszt procid ami tuti jó, és akkor a proci hiba kizárható, utána a megfelelő pasztázást ne felejtsd el, és ha már szétszedted, portalanítás nélkül ne tedd vissza a ventit, érdemes lenne a HDD, optikai meghajtó nélkül és egy tuti jó memóriával kipróbálni és ha a BIOS-ig eljutsz már örülhetsz, mert a HDD, optikai meghajtó vagy a memória hibás.Még maradt egy macerásabb hibakizárás, a kijelzőkeretet le kellene szerelni és lehúzni az invertert, és külső monitort rákötni a VGA csatira és így megpróbálni bekapcsolni.Kizárni az inverter zárlatosságát.Itt ÓVATOSAN!!!!!!!!! mert a nagyfesz ami a CFL csöveket hajtja az nagyon veszélyes!!!
Dióhéjban ezeket a lépéseket tudom javasolni, és ha egyik sem jut pozitív eredményre, akkor alaplap hiba sajnos.Az alaplap ilyen jellegű meghibásodása sokszor a túlmelegedés vagy a rengeteg melegedés és lehűlés ciklus miatt bekövetkező hődiletáció eredménye, és az SMD, CHIPSET alkatrészek forrasztásai, hideg forrasztássá válnak, vagyis nem érintkeznek, mert hajszálvékony repedés, kontakt hiba keletkezik a forrasztásban.És mivel az alkatrészek lábai, forrpontjai saját maguk alatt vannak, házilagosan nem lehet újraforrasztani, erre az ún. reball eljárás van amivel elég sok cég foglalkozik.Nem azonos a házilagos hőlégfúvó alkalmazásával, mert azzal nagyobb kárt tudsz okozni mint hasznot.Természetesen láttam már vállalkozó szellemű ismerőst aki kipróbálta és sikerült, de kis idő múlva újra előjött a hiba.
Remélem tudtam segíteni.
Ha van további kérdésed, szívesen válaszolok!
Üdv!
Norbi

0

Tomee
Tomee picture

Szia!

Köszönöm a választ, ezeket mind végigpróbáltam, de sehogy sem tudtam működésre bírni.
Tudom, hogy ezek közül szinte mindegyik chipset hibás lesz, elválik az alaplaptól, de akkor nem ilyen hibát szokott produkálni (legalábbis ilyennel még nem találkoztam), ezért gondoltam, hogy valami más lehet a hiba és menthető a lap.
Köszönöm a segítséget, akkor nem foglalkozom vele tovább.
Az újragolyózással nincsenek jó tapasztalataim, pedig elég sok helyen próbálkoztam már. Az itthoni melegítés, sütőzés és társai meg eszembe sem jutnak, semmi értelmét nem látom.

Üdv.: Tamás

0