You are here

Számítógép RAM hiba?

18 posts / 0 new
Last post
romulusz
romulusz picture

Szevasztok!
Számítógépem memóriájának bővítéséhez kaptam néhány darab 1GB DDR 400-as memóriát azzal, hogy valószínűleg rossz is van közöttük. Sebaj, gondoltam, erre van a Memtest. Végig is futtattam a memóriákon 4-szer, 5-ször a tesztprogramot. A jónak minősülő 2 darabot beraktam a gépembe. Néhány órát használtam a gépet, majd kikapcsoltam. Másnap, amikor bekapcsoltam a gépet, a BIOS lefutott, de a monitor sötét maradt (az alaplapi VGA vezérlőt használom). Azt hittem, a VGA csip vacakol, kiszedtem az alaplapot, és próbáltam a csipet melengetni. Visszaraktam az alaplapot, és bekapcsoltam a gépet. Bootolt, és a monitor ismét sötét maradt. Visszatettem a régi, 512 MB-os memóriát, és lett kép. Kikapcsoltam a gépet, és félretettem. Néhány óra múlva jött a fiam, és mondom, hogy rosszak a memóriák. Erre ő visszatette a jónak talált 1 Gb-os memóriákat, és bekapcsolta a gépet. Megjött a kép, semmi probléma nem volt vele. Fél napot futtattam ismét a Memtest-et, hibátlannak mutatta a memóriát. Másnap szintén sötét maradt a monitorom. A régi memóriát visszatéve jó a gép. Van e valami ötletetek, mi okozhatja ezt a fajta hibát. 2GB memória csak jobb lenne, mint 512MB, de szívni nem akarok. Próbáltam a RAM-ok érintkezőit megtisztítani, de nem használt. Mi okozhat olyan problémát, hogy nem kap a monitor vezérlést?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv: Gyula

Comments
renfe
renfe picture

Szia!
Lehet átkell nézni a ramokat,mert a használatból adódóan vagy gyártási hiba miatt le van törve smd ellenálás vagy kondenzátor,azis okos ilyesmi hibát.

0

romulusz
romulusz picture

Köszi!
Üdv: Gyula

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia Romulusz!

Ha még nem ment el a kedved az egésztől, akkor lehet találni a gépedbe olyan pár memóriát, amivel jó lesz, de szinte csak a ráolvasás segít, más nem.
Volt olyan gépem, amiben a ramot hetente húztam ki a helyéről, meg vissza, hogy beinduljon. Ugyanaz a ram más gépben pedig csont nélkül futott. Adtam tovább azonnal (a ramot), amint volt valami gépépítés, aztán egyik alkalommal - már direkt teszt géppé vált az a PC- nem volt négerek az alagútban kezdésnek. (Fujitsu Siemensnek gyártott Asus ABV-E alaplap volt.)Onnantól stabil gép lett. Vaterás beszerzés volt.
A beleillő Ram gyártójaa Kingmax volt, de 128-as, meg 256-os. meg 512-es bármelyik névtelen jól működött vele, csak a 2Gb nem ment. Még azt is el tudom képzelni, hogy a proci segédtápján a kondi nem túl jó (akkor még nem volt ESR mérőm), és ha több RAM-ot kell frissíteni, akkor megrántja. Az AMD prociban benne van az integrált memóriavezérlő)
A másik ilyen lehetőség a powergood jel a PC tápból. Ez lenne az RESET bekapcsoláskor, és az impulzus 'hossza' . rövid. Egy új tápot még rápróbálnék, ha van kéznél. Hátha csak az impulzusszélességet meghatározó kondi hidegen keskeny RESET-et ad.

üdv.
T.

0

Ashmodeus
Ashmodeus picture

Csak a biztonság kedvéért, ugye a cpu-n rajta van a segédtáp?

0

romulusz
romulusz picture

Szia Ashmodeus!
A nélkül el sem indulna!
Üdv: Gyula

0

Ashmodeus
Ashmodeus picture

De, csak nem mindegyik (nagyon kevés)és nem minden cpu-val. Annak idején volt lehetőségem kipróbálni.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Hűha...évtizedek óta úgy használom számítógépeimet, hogy erre a kérdésre nem tudom a választ! Remélem én vagyok az egyetlen, akinek erről abszolúte semmilyen sejtése sincs...viszont a legtöbb általam használt CPU-n...rajta van a hűtőborda!
Az alaplapra viszont csatlakoztatva van néhány tápcsatlakozó... http://pcbonto.hu/portal/static/upload_apro/2011-09-23/565733_orig0.jpg

Üdv.: uniman

0

Tranzix
Tranzix picture

Üdv!
"Hűha...évtizedek óta úgy használom számítógépeimet, hogy erre a kérdésre nem tudom a választ! "
A 4 -pólusú az.

0

cezar
cezar picture

Szia.
Na pont ilyenek miatt hagytam abba a gépek összerakását.
Sajnos nem minden alaplap kompatibilis minden memória chippel, sőt az is lehet azonos típusú modulok közül az egyik jó a másik már hibázik vagy valami nyügje van, a memtest, sajnos valóban nem mindig mutatja ki a hibát. Mást se csináltam, mikor gépet raktam össze mint vissza a boltba, másik típút adtak helyette, próba azt vagy be jött vagy nem. Na ezt untam meg.
Valóban nem mindegy melyik prioritásos foglaltba dugod őket, érdemes cserégetni, aztán vagy sikerül vagy nem.
üdv Attila

0

romulusz
romulusz picture

Szevasztok!
Először is köszönöm mindenkinek segítő hozzászólását! Továbbá: Az alaplapon (Asrock P4i65G) eleve meg van határozva, melyik az 1. RAM slot. Ha oda nem teszek memóriát, memóriahibát csipog a gép. Az a legérdekesebb az egészben, hogy ha nem is kap vezérlést a monitor, a gép nem jelez RAM hibát (nem csipog). Ráadásul ugyan azzal a memóriával egyszer működik, egyszer nem, és a ramteszt sem jelez hibát. A BIOS-t látom, hogy megy, mert az előlapon villognak a meghajtók LED-jei, ahogy a BIOS teszteli őket. A BIOS rezetelésén már túl vagyok, nem hozott változást. Megpróbálok keresni egy video kártyát, hát ha tényleg azzal van gond.
Köszönöm még egyszer mindenki segítségét!
Üdv: Gyula

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

próbálj a BIOS beállításokon állítani.

elvileg a Flexibility enabled javítja a kompatibilitást. Meg lehet adni a memória frekvenciáját kézzel alacsonyabb frekvencián, ami nem optimális de működhet!

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Én még arra is gondolnék, ha nem egyformák a RAM-ok, hogy van köztük olyan, amelyiknek kicsit nagyobb feszültséget kell adni, mint a beállított, hogy hibátlanul menjen, és azt a megemelt feszültséget most nem kapja meg.
Nekem GEIL RAM-jaim vannak, és azoknak eleve nagyobb feszültséget kell adni, mint az alap fesz, amit a BIOS beállít neki.

Üdv: formasu

0

Ashmodeus
Ashmodeus picture

Régi AMD-k csináltak ilyet ,ott cpu hiba volt majd minden esetben vagy ha intel akkor tápellátás hibája is lehetséges. 1db ram-al elindul?

0

Krila
Krila picture

Helló mindenki.
Én találkoztam olyan alaplappal,aminek nem volt mindegy,hogy melyik ramslot-ba melyik ramot teszem.Azon 3 db ramslot volt és 2 db 512-vel és 1 db 1G-s rammal kínlódtam mire kisakkoztam,hogy melyiket hova tegyem,hogy jó legyen.Sőt,amiről most írok annál volt olyan,hogy gondolt egyet több hónapi használat után,egyszer csak nem indult el,csak kisípolta a ramhibát.Megmozgattam,megtakarítgattam a ramokat,semmi.A megoldás az volt,hogy megcseréltem a 2 db ramot.Ezen 4 db ramslot van és 2x 1G ram van benne.A legszebb az egészben,hogy teljesen egyforma két ram /GEIL/. Olyannyira,hogy párban,válogatva árulják őket.Viszont azt még kipróbálhatod,hogy külön-külön használod őket /1G/,az egyik slotból aztán a másikból.Lehet valamelyik döglődik.Remélem tudtam segíteni.
Szia.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

lehet hogy a bios hülyesége, nekem proci csere után volt megbolondulva. Csinálj bios resetet vagy ami jobb feszültségmentes gépből vedd ki az elemet igyál egy kávét be a 2G ram vissza az elem tápot vissza biost beállítod és hagy menjen.
Ha minden igaz megjavul!

Üdv,
Oszi

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Mivel az alaplapi kártya is onnan kapja a memóriát,hátha csak az nem szívleli.
Üdv!

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Próbára dobj bele egy VGA-t!

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Sponsored links