You are here

Régi TV antenna felújítása, átalakítása

63 posts / 0 new
Last post
csikszi
csikszi picture

Tisztelt fórumozók!

Hagyatékból jutott hozzám egy régi TV antenna. Tudomásom szerint legalább húsz éve nem használták, jó ideig még tetőn kívül maradt azonban ez után is, ezt tükrözi az állapota. Szeretném használni DVB-T vételhez, de sajnos nem igazán értek hozzá hogy pontosan milyen átalakításokra lehet szükség.

Ha jól gondolom akkor valamilyen impedancia illesztés mindenképpen szükséges lesz a koaxiális csatlakoztatáshoz. Nézelődtem az interneten, de elég sok féle megoldást találtam, viszont nem értek hozzá és nem tudom mi felelne meg a legjobban? Ha kapható párszáz forintért nem barkácsolgatnék, de akár meg is tudom építeni ha nem kell hozzá valamilyen különleges anyag.
A másik kérdésem az, hogy mennyit számít a rozsdás rács a hátsó felén? Próbáljam letakarítani és lefesteni, vagy érdemesebb lenne valamivel pótolni? A felfogatással biztosan lesz némi lakatosmunkám még.
Szeretném megoldani valahogy a felújítását, tudom hogy 3-4 ezer forintért már kapható olcsó tetőantenna, de akkor inkább ebbe fektetnék be pénzt és nem szaporítanám a hulladékot.

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a tetőre szerelésnél mindenképpen földelni kell az antennaárbócot, nem csak villámvédelem okából, hanem a sztatikus feltöltődés ellen is.

Bálint

0

csikszi
csikszi picture

Délután helyrehoztam a balun trafót, kicseréltem a csatlakozásait és újra forrasztottam minden lábat, valamint letakarítottam az egészet. Azután feltettem egy kettes létrára itt az udvarban és kihúztam odáig egy kábelt a televíziótól. Nagyjából az átjátszóra irányítva is elég jól működik, a 21-es és 29-es csatornákon 100% a jelerősség és 100% a minőség a TV menüje szerint, az 59-esen van egyedül 88% erősség és ott a minőség is ugrál 69-84% között. Ezek a csatornák kissé kockásodnak is.
Holnapra tervezem hogy felviszem a padlásra és onnan is tesztelem a vételt rendes irányba állítás mellett.

Még egyszer mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat, tanácsokat és ötleteket!

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A DVB-T beltérid típusát még nem említetted...ez csak az emlegetett % kijelzés miatt érdekes, ugyanis más gyártmányú beltéri egység - nagy esélyyel teljesen más értéket fog mutatni...69-84% között azonban nem szabadna "kockásodni" a műsornak.
De 100/100 %-ot még nem sikerült eddig látnom, igaz eddig csak 25 km-nél távolabb voltam az adótól...

Üdv.: uniman

0

csikszi
csikszi picture

Szia!
Nem beltérim van, hanem egy Sharp LC32DH500E televízió. Ha érdekel teszek majd fel képet a százalékokról és ha sikerül elkapni akkor a kockákról is. A kockásodás olyan, hogy időnként a kép egy kisebb része kockásodik csak be, ha arra a mux-ra váltok akkor egy-két másodpercig kiírja hogy nincs jel és utána ad csak hangot és képet. Egyébként azon a csatornán sincs gond, nézhető. Ha helyén lesz az antenna és továbbra is csinálja akkor kérek kölcsön egy Telefunken beltérit és azon keresztül is kipróbálom, mert érzésem szerint a TV sem teljesen tökéletes már. A ráépített gombok nyomkodására csinál időnként érdekes dolgokat (pl hangerő le esetén a menü gomb képernyője jelenik meg néha), feltételezem hogy így három év után már egy-két kondenzátor kezdi megadni magát.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
A TV nyomógombjainak lehet átmeneti ellenállása, így azt megnyomva más funkciót fog dekódolni a uP.
Kumi

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

A magasabb frekvenciákon üzemelő csatornáknál számít csak igazán a koax-kábel minősége...minél vastagabb az átmérője, annál kisebb a vesztesége...
A többéves koaxkábeled, tuti hogy nem felel meg a mai kor követelményeinek! Ha láthatnánk a megblankolt végét... (2...4-szeres árnyékolt kábeleket most nem is említjük)
A jófajta szimetrizáló baluntrafók is megérdemelnének egy külön "misét"...eddig én a ferritmagos trafókat elvetettem a magasabb frekvenciákon és mimdenféle "kacifántos" rajzolatú nyákos fajtákat részesítettem előnyben.

Üdv.: uniman

0

boros.karoly0923
boros.karoly0923 picture

Hello:
A koax kábelek minőségéről csak annyit, hogy 20 évvel ezelőtt még, a piacon vettem 50 m. orosz koaxot. Potom áron adták. Fel is szereltem egy 15 elemes antennára, 5 méterrel a tető fölé.
Ez még a mai napig is ott van. Már évek óta nem használom, csak lusta vagyok leszedni. A parabola, és a szélessávu UHF. antennakábelemet már többször is cserélni kellett, de az OROSZ kábel most is olyan mintha új volna. És ami legfontosabb, jó vételt biztosított VHF, és UHF sávon egyaránt.
Károly

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Az orosz koax kábelnek gondolom nem 5 mm az átmérője...talán megtudjuk milyen "vastag"...
Nekem is van majdnem 2 cm átmérőjű, 3 mm-es csavart rézvezetékes belső eres, 50 ohmos koaxom, amely fittyet hány a a katalógusadatoknak, és nem tudja, hogy a műholdas frekiket nem szabadna néki oly kiváló minőségben továbbítania...de mégis azt teszi.

Üdv.: uniman

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Uniman !
"amely fittyet hány a a katalógusadatoknak, és nem tudja, hogy a műholdas frekiket nem szabadna néki oly kiváló minőségben továbbítania...de mégis azt teszi." =CSAPKODVA RÖHÖG !=
Vagy nem tudja olyan nyelven olvasni , a saját adatait ....

Üdv! Miki.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Kolya.
Az a koax német gyárban készült...de még a múlt évezredben.
A másik "csuda" koax-om pedig egy nagyon vékony (kb. 2,5-3 mm), fehér teflon bevonatos, ezüst vezetékes és ezüst árnyékoló harisnyával ellátott kábel...(majd "eccer" megmutatom a fotóját) Talán ezt nem is polgári célokra gyártották...

Üdv.: uniman

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Vannak nekem is "csudáim" . Pl.: dupla árnyékolású 2 cm vastag, légszigetelésű 1.5 mm-s központi szállal , vagy 1 mm-s átmérőjű ezüstözött árnyék, ezüst központi sodrony és teflon (ftoroplast) szigetelés.

Üdv! Miki.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Károly !
"az OROSZ kábel most is olyan mintha új volna. És ami legfontosabb, jó vételt biztosított VHF, és UHF sávon egyaránt." Ezért kapsz egy hangszórót ! Ha eljössz hozzám ! Az én környezetemben sem igen látni, gőzőlt , alufóliás, 4 szálrézdrótos, napfényre repedószigetelésű , vízlevezető drótot .... :beer:

Üdv! Miki.

0

boros.karoly0923
boros.karoly0923 picture

Hello Miki:
Sajnos már nem nagyon tudok utazgatni, de azért köszönöm a felkínált hangszórót. A szóban forgó koax 10 mm. átmérőjű, fekete, és 50 ohmos. Ma sincs rajta egy repedés sem. 1990-es években egy "saját" készítésü beltérivel, az ASTRÁRÓL e kábel segítségével kiváló vételt biztosított. Kissé elkésve, most gratulálok a gyártónak!
Károly

0

marosi
marosi picture

Szevasz boros.karoly0923
Én is ismerem ezt a kábelt,ez katonai kábel,nekem is van belőle,mikor a lokátorosok költöztek elfele sok mindent lehetett tőlük venni.

0

csikszi
csikszi picture

OK, délután ha hazaérek teszek fel képet. A kábel három év két hónapos. Az árnyékolás két fólia réteg között fém harisnya. Balun trafóval így is megkínlódtam, de akkor még nézelődök majd.

0

csikszi
csikszi picture

Sziasztok!
Más családi elfoglaltságok miatt az antennázás mára tolódott. Nem feledkeztem el a képekről sem, délután teszem fel őket, mert tegnap már nem akartam bántani az antennát, este is arról néztük a TV-t. Ma úgyis szét kell szednem a bekötését és ott látszik hogy milyen a koax. Vastagságot is mérek majd.

0

csikszi
csikszi picture

Délután elhelyeztem az antennát a padláson, azt hiszem nem is fog tetőn kívülre kerülni mivel úgy tűnik hogy legalábbis a mai tiszta időben remekül jön mindhárom csatorna. Egyelőre nézem vagy fél órája a TV-t, de nem találkoztam kockásodással vagy bármi problémával.
Csatolom a képet a koax kábelről amit ígértem, a külső méret 7mm, a belső fólia alatt 5mm. Teszek fel képeket a jelerősségről/minőségről is.
Nem győzöm elégszer köszönni a segítséget amit kaptam és remélem hogy az itt felgyűlt információkból később mások is hasznot húznak majd.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Láttunk már rosszabb koaxkábelt, ez valószínűleg az RG6-os valamelyik változata lesz...mivel, a legtöbb helyen azt tartják a polcon.
Most már csak az a kérdés, hogy a mágnes vonza-e a "réz"(-nek tűnő) belső "drótját" és "harisnyáját"...bár ez már annyira nem lényeges, ha jó a vétel.
Az én ugyanilyen antennám szintén a padlástérben van elhelyezve a "kakasüllőn"...25 km-re az adótól, közel 20 m koax végén...

Üdv.: uniman

0

csikszi
csikszi picture

Szia! Igen, vonzza a mágnes a rézszínű belső vezetéket. A harisnyát nem. Hosszabb távon gondolkozzak a cseréjén, vagy várjam meg amíg gondot okoz? Elég macerás a ház oldalán végigfűzni, de ha kell akkor még a téli hidegek előtt megteszem. Néztem négyszeres árnyékolású RG6-os kábelt, többet spóroltam most az antennán, mint amibe kerülne abból húsz méter.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: habosított belső szigetelésűt vegyél.

http://www.besthomesystems.com/wiring/Bulk%20Wire/coax_CATV_Wire_selecti...

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Köszi a választ, ma már mágnessel a zsebünkben ildomos réz-drót vásárba menni...
Ez a koaxom, ha "elromlik"...még jó lesz vízvezetéknek. (Ez tiszta vörösréz):/font> http://elektrotanya.com/files/forum/2012/07/KOAXOM.jpg
Ezt is kipróbáltam(4x árnyékolás), de sok a vesztesége: https://www.technisat.com/de_DE/120-dB-Premium-Kabel/352-1644-1645/
5x-ös árnyékolás !!!: http://www.ws-tronik.de/DVB-Komponenten/Hochwertiges-5-fach-geschirmtes-...
Csillapítások...: http://hg5crv.uw.hu/kabel.htm
...kérek "másfélcolos" koaxkábelt!?: http://www.cabelcon.dk/download/prodsheets/50ohm/959Installation.pdf
Üdv.: uniman

0

Kumi
Kumi picture

Helló!
Amennyiben a nap nem süti és a külső műanyag burok ép, akkor szerintem felesleges a cseréjén gondolkodni.
A belső ér rezezett, de a szkin hatás miatt ez nem gond.
Üdv.: Kumi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nnaa.
Jó vételt!

Bálint

0

csikszi
csikszi picture

Mindenkinek köszönöm a segítséget, hasznos információkhoz jutottam hozzá. Ma sikerült hazahozni az antennát, szereztem be előre egy balun trafót is.
A műanyag elemek még nem törnek, elég rugalmasak. Igaz van néhány laza elem is a sorban de ahogy láttam valamilyen szegecseléssel vannak rögzítve, majd megpróbálom fixálni őket.
Minden csavarfej elrohadt ezért elég sokat küzdöttem mire ki tudtam nyitni a fekete műanyag dobozt. Van benne egy balun trafó szerűség, de a koaxiális (és a szalagkábeles) bekötési pontok is teljesen szétrohadtak. Mivel az általam beszerzett trafó teljesen más formájú és méretű nyákon van, arra gondoltam hogy esetleg át teszem arról a koaxiális kábel rögzítéséhez szükséges kapcsokat és egyúttal minden forrasztást felújítanék. Mit gondoltok, ez működhet így, vagy faragjam meg az új trafós műanyag lapot és toldjam meg valamivel hogy odaérjen az antenna csatlakozásához?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: forrfület vagy nyákcsíkot ónozva hozzáforrasztasz a baluntrafóhoz.
A túlvezérlést úgy tudod megnézni, hogy a boxon nézed a a térerőt és minőséget, ha mindkettő 100%-ot mutat és rossz, töredezett a kép, akkor túlvezérli az antenna a boxot.
Túlvezérléstől nem megy tönkre a box.

Bálint

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
http://www.tatarek.com.pl/index_en.php?produkt=T825&kat=a&podkat=a1 ...még Ausztráliában is használják: http://www.doss.com.au/sx91m-uhf-antenna-mesh-reflector/
Nálam is ehhez hasonló antenna működik, meg a topicnyitónál is: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/dvbt-hianyos-veteljegelve-szeptvegeig
Nem kell semmit csinálni vele, helyezd így üzembe...és meg fogsz lepődni, milyen jól működik.
Persze a koaxkábel csatlakozásának rendben kell lennie, és a baluntrafót (a fotóját megnéznénk) helyzet szerint egy minőségibb darabra cserélni...

Üdv.: uniman

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Annak az antennának, akkora a nyeresége , hogy semmit nem kell átalakítani rajta . Ha maximalista vagy , akkor ha megtudod milyen frekvencián sugárzódik a csomag arról az adóról , amelyik irányába lesz fordítva a vevőd , akkor lehet rövidíteni a V-alakú dipólokon és akár a vibrátoron is . De szerintem felesleges .....

Üdv! Miki.

0

sim01zoli
sim01zoli picture

Szia!
A nevezett antenna a felépítésének köszönhetően meglehetősen széles sávú.
Átfogja az egész UHF sávot. A legnagyobb nyeresége 600MHz körül van, itt több mint 15dB. Ezt tudom mert voltam annó antenna szerelő
A mérete, meg a nyeresége akkora hogy ilyenekkel fogtuk a Grác-ból sugárzott ORF adásokat Győrben! Jól mondtad, nem kell bántani, mert úgy jó ahogy van! Sőt, túl nagy! Persze az elektromos kötéshelyeket meg kell tisztítani.
Az impedanciája 300 Ohm körül van, illesztő kell a KOAX-hoz, amit egyszerűen pár perc alatt lehet csinálni az adott 75 Ohm-os koaxból.
Üdv, Zoli

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Zoli !
Abban a dobozban nincsen balun ?? Nálunk volt ilyen típusú antenna forgalomban , kicsit rövidebb , de volt benne trafo , a TV tunerjához illesztésnek, mert különben minden dipól kimeneti ellenállása 300 ohm.

Üdv! Miki.

0

sim01zoli
sim01zoli picture

Szia Miki!

Igen, lehetett kapni illesztővel is, meg anélkül is. Sőt volt ferrit gyűrűs balun tafós, meg volt nyákra nyomtatott tekercses is. Én mindig a vételi frekvenciának megfelelően KOAX-ból csináltam.
Terjedési sebesség/frekvencia/2*rövidülési tényező(0,66 a tömör dielektrikumu kábelnál, 0,67 annál a kábelnál ahol a belső műanyag szigetelő üreges volt)
Pl.: 300/478MHz/2*0,67=0,213 méter = 21,3cm árnyékoltan, + a bekötés 2-2,5cm. -A két végén az árnyékolásokat összefogni a levezető kábellel is, és leszigetelni. Az egyik végén levő belső eret összefogni a levezető kábel belső erével, ez megy a dipól egyik pontjához. a másik egyedül maradt belső ér pedig a dipól másik pontjához. Ez az illesztőtag kb. 5-6 csatornát fog át, 300/75 OHm
Üdv, Zoli

0

Kumi
Kumi picture

Sziasztok!
A koax kábeles illesztés a szűk működési sávszélessége miatt nem lesz jó mivel Gerecséről a következő UHF csatornák vételét kell biztosítani:
"A" MUX - UHF 26ch H 14.8KW EIRP
"B" MUX - UHF 29ch H 16.2KW EIRP
"C" MUX - UHF 59ch H 41.7KW EIRP

Az internetről letöltött adatbázis szerint az "A" MUX jön még:
"A" MUX - UHF 64ch H 97,7 KW
Ez viszont az NMHH tanulmánya szerint még ebben az évben megszűnik, vagy áthelyezik más csatornára.
Így elég széles UHF frekvenciatartományban kell biztosítani a vevőantenna jó illesztését és ez legegyszerűbben szélessávú UHF balun transzformátorral oldható meg.
Kumi

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Zoli !
Természetesen, ha egy keskenyebb sávot akarunk venni, akkor jobb a kábeles illesztés, de ha szélesebb sávra "fáj a fogunk" , akkor ferrites trafo a valódi .
Mint más sokszor , ez megint csak egymás közötti beszélgetés . Vagy a topiknyitó lába alól, ellopták a létrát és nem tud lejönni az antenna mellől .... :lol:

Üdv! Miki.

0

csikszi
csikszi picture

Szia!

A topiknyitó első körben érdeklődött itt hogy van-e értelme nekiállni és a hasznos információk birtokában ma sikerült tetőcsomagtartón hazahoznia a topik tárgyát. :)
Beszereztem közben egy ajánlott balun trafót is és körül néztem hogy mivel, hogyan fogom felfogatni magát az antennát. Mivel most léptem tovább, most jelentkeztem újra itt a topikban.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Ha még érdekli a "topiknyitót" :D a tapasztalat is, akkor én azt mondanám , azt az új lengyel sz@rt ne rakd fel. Újítsd fel a sajátját , az balun a javából, a gyűrűs csak imitációja a balun-nak, viszont ekkora nyereségű antennának mindegy milyen az illesztés ....

Üdv! Miki.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: mint már írtam, lehet, hogy túl jó, szerintem túlvezérli a 3 km-re lévő adó, ezért elég a fele is.
Viszont úgy látom, a kérdezőt nem is érdekli.

Bálint

0

csikszi
csikszi picture

Szia!
Érdekel továbbra is a téma, de a konkrét antenna hiányában eddig nem sokat tudtam hozzátenni a menet közben összegyűlt kérdésekhez. Ha túlvezérli az adó azt honnan veszem észre? Nem fog jelet a TV, vagy a minőséggel lesznek gondok? Arra gondoltam, hogy ha ennyire jó lesz az antenna, akkor nem fogok árbócot kitenni, hanem hagyom a padlástéren belül... Kevesebbet kellene aggódnom a korrózió miatt is.

0

sim01zoli
sim01zoli picture

Szia!
Csak egy gondolat erejéig! Én a győri TV adótoronytól (kb.1KW, de nem tudom) 16 km-re lakok.
Az emeleti lakásban a DVB-be ha egy csavarhúzót dugok, akkor 70-80% -os a térerő. De azt is tudom hogy már 55-60% nál jó a digitális vétel, nem kockásodik merevedik ki a kép. A te antennád meg több tíz-száz Km távolságról volt képes jelet fogni. Ágyúval lövöd a verebet.
Szia, sok szerencsét a munkádhoz! Zoli

0

csikszi
csikszi picture

Nekem is van jelenleg is működő aktív antennám, ezt használjuk jelenleg, de ezt még három éve vásároltam amikor messzebb volt tőlünk az adó. Valamilyen Strong márkájú eszköz, méretéből és kialakításából először szoba antennának hittem amikor az üzletben megmutatták. Mikor beindult a fejünk felett az átjátszó átfordítottam és azóta is jól működik, pedig ebből a távolságból valószínűleg szintén "ágyúval lövök". Ami nem tetszik benne az az, hogy sokszor kockásodik, megakad ha valamilyen elektromos fogyasztó beindul a házban. Mivel jött ez a lehetőség hogy elhozhattam ezt a régi antennát, úgy gondoltam megpróbálom kiváltani. Egyébként családi ház alsó szintjén lakunk és a szoba pont a lehető legtávolabb van a tv toronytól, ebben a helységben az USB-s DVB_T stick antennája sem nagyon talál jelet. A szomszédos helységben a hozzáadott apró bot antennával is jön mindhárom MUX.
Nem tudom mennyit számít a kábel csillapítása, de a padlástól a tv készülékig kb 20 méternyi koax kellett, ezt szintén három éve fűztem be, akkor volt vadonat új.

0

sim01zoli
sim01zoli picture

Szia!

Szépen megtakarítod, az elektromos kötéseket megtisztítod, és próbáld ki a padláson, ha nem jó akkor kirakod egy árbócra. Ha túl nagy a jel, akkor nemtudom hány elemes, de vágd el középen úgy, hogy legyen 9-10 elemes. De gyárilag is mintha ketté lehetne választani? Semmi gondod nem lesz vele. rengeteget szereltem csináltam méreteztem életemben Hajrá!!!
Zoli

0

sim01zoli
sim01zoli picture

Szia!
Osztom a véleményed...
Zoli

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

???? "akár a vibrátoron is"????
https://www.google.hu/search?q=vibr%C3%A1tor&source=lnms&tbm=isch&sa=X&e...

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Sajnálom, hogy még nem építettél egyedül dipólokat, vibrátort és reflektort !!! Ez legyen a Te gondod , a keresés eredménye, pedig a Gugoló-t használók "okosítására" szolgáljon .... , még sokáig ! :lol: !

Üdv! Miki.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Jó vagy Miki, jól megmondtad :P
Ez van, ha az embernek hamarabb jár az úja, mint az esze.
Ez egy technikai és nem szex fórum, ahol a Vibrátor mást (is) jelenthet :P :D

Üdv: Dénes István

0

Kumi
Kumi picture

Sziasztok!
A Yagi antenna elemeinek általános elnevezése a mellékletben.
Kumi

File csatolás: 

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Kumi!
Én nem tehetek róla , hogy nem tudnak magyarra fordítani , néhányan . :D
EZ a cikk Н.М.Изюмов, Д.П.Линде "ОСНОВЫ РАДИОТЕХНИКИ" , a Rádiötechnika alapjai könyvében van , feketével-fehéren : SZIMMETRIKUS VIBRÁTOROK (DIPÓLOK).
S aztán egy kép , feliratozva :

Mint láthatod az aktív vibrátor és passzív vibrátorok vannak túlnyomó többségben .... :beer:
Üdv! Miki.

File csatolás: 

0

Kumi
Kumi picture

Helló Miki!
Úgy látszik van némi különbség a szakmai zsargonban a két ország között.
Valóban aktív és passzív vibrátorról ír a cikk.
A vibrátort én inkább rezonátornak (elosztott paraméterű) fordítanám, de ez alatt is sok minden érthető.
A lényeg, hogy tudjuk egyértelműen miről írunk, hogy kell azt érteni, a megnevezés másodlagos.
Szép napot!
Kumi

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Kumi !
"A lényeg, hogy tudjuk egyértelműen miről írunk, hogy kell azt érteni, a megnevezés másodlagos." Köszönöm ! Én is így gondolom ! :oke:
Sajnos van akinek a vibrátor , egy mozgó , önkielégítésre szolgáló eszközt jelent , ezeket az "tagokat" sajnálom ....

Üdv! Miki.

0

pgimv
pgimv picture

Üdvözlet mindenkinek!

Én ugyanezt az antennnát használom Érden. Völgyben lakunk és kifogástalan a vétel vele. A jelerősség 95-83-72% a csatornaszámtól függően. Minden időben kifogástalan a kép . Nekem a balun már benne volt eredetileg. Csak csavarokat meg bilincset cseréltem benne és lelakkoztam az egészet.

P.G.

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !
A fenti antenna hasonlitt a nalunk gyartott SUPRA COLOR antennara...

http://www.unikom.sk/novinka:-anteny-na-dvb-t1/anteny-na-dvb-t/

UDV.:LACI

0

george
george picture

szia Laci
nekem meg fentvan fogomvele a digi adast de x color ara joban hasonlit

Gyuri

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Akkor van értelme az antenna felújításának, ha a műanyag alkatrészei még rugalmasak, nem törnek, nem porlanak.
Először próbáld ki tetőantennaként felszerelve, előerősítő nélkül a vételt.
Az előerősítőnek akkor van jelentősége, ha kicsi a bejövő jelszint és elég hosszú a levezető koax kábel.
Üdv.: Kumi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha 2-3 km a távolság, elég az antenna fele is, a toldásnnál szétszedheted.
A teljes antenna távolsági vételhez kell.
Úgy helyezd e, hogy az adó felé ne legyen közben fa, villanyoszlop, kábel.
Az antennán levő fekete dobozba mindenképpen új, UHF baluntrafóval csatlakoztasd a levezető új RG59 tip. koax kábelt.Ne gagyi teszkós vagy más, használt kábelt rakj!

Bálint

0

ityvity
ityvity picture
*

Üdv. Ha jó látom ez egy ELRAD4591 91 elemes antenna és annak idején mikor gyártották ez volt a gyártónak legnagyobb teljesítményű UHF antennája , de lehet hogy DVBT-re nem a legjobb mert már a cég utódja kivette a gyártó programból és csak a kis tesóját (4543) hagyta meg .
http://www.inglar.si/en/

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Egy próbát megér. Elég jó antenna volt ez abban az időben. Hasonlót raktam fel a nyáron, kissé megkurtítva igen jól szuperál.

Üdv Stevepapa

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Ez egy UHF Yagi antenna. A hosszából ítélve elég nagy teljesítményű, elvileg jó lehet a vételre. A rozsda nem számít a reflektoron, rozsdamaróval kell lekezelni esetleg festeni. Megelőzve a további rozsdásodást. A dipól dobozába egy illesztő trafót kell tenni "balun trafó"

Üdv Stevepapa

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: milyen távol vagy az adótól?

Bálint

0

csikszi
csikszi picture

Szia!

Két-három km lehet légvonalban. A Gerecse alatt lakunk.

0

reparátor1
reparátor1 picture

Szia!
Ha nincs valami direkt takarás,akkor működni fog 2-3km-en belül.Pesten ahol látni a tornyot,még a Hirsmann "lábtörlő"is működik.Szerintem ne piszkáld,mert a műanyagok ridegek,és törni fognak.Ha szerencséd van,még balun trafó és "F" csatlakozó is van benne.Tedd föl és várd a rossz időt,ha ködben és nyúlós időben is működik,akkor maradhat.A beltérin lehet az antenna állítás menü pontban a jel minőséget nézni,ez ne legyen 90 százalék alatt!Üdv.Reparator

0

cezar
cezar picture

Szia
Annak idején ez jó kis antenna volt, reméletőleg most se lesz vele gondod.
Kell bele egy 300/75 ohmos illesztőpanelt venni, akkor koax kábelel közvetlenül bekötheted, a panelt az antenna fejébe be tudod rakni.
Ez lenne az.
http://antennak.hu/index.php?kat=112&id=110
Viszont, a kábel csillapításának ellensúlyozására, lehet érdemes lenne erősítős verziót belerakni, ezt tudom ajánlani, de a vételi frekvenciától, vett jel erősségétől függően, 3 változatban található.
http://antennak.hu/index.php?kat=63&id=64

Vagy ha nem akarod a fejbe rakni akkor minél közelebb az antennához, használod ennek valamelyik változatát-
http://antennak.hu/index.php?kat=63&id=474
Minden erősítős esetben, vagy a beltéri egységnek kell adnia a tápfeszt a koaxon, vagy külső tápegységgel kell megoldani
üdv Attila

0

csikszi
csikszi picture

Szia!
Szeretném elkerülni az erősítő használatát, amíg nem indult be a fejünk felett az átjátszó addig Budapestről egy erősítős antennával fogtam a digitális adást, ezt használom most és meg akarom próbálni a kiváltását passzív antennával. Idegesít, hogy rengeteg hálózati zavart belevisz az adatfolyamba. Sokszor egy egyszerű világítás felkapcsolásakor is másodpercekre megakad vagy kockásodik az adás.

0

cezar
cezar picture

akkor balluntrafó kell a fejbe és kész, meglátod mire jutsz, valószínüleg azzal is menni fog.
üdv Attila

0

thanatos
thanatos picture

Szevasztok!
Szerintem ránézésre leginkább egy 24dB nyereségű, régi Hirschmann-antennára hasonlit a szerkezet. Ha valóban az, és rendben vannak a dipol-balun-koax csatlakozások - no meg persze a balun, amit nem nagy mutatvány akár házilag is elkésziteni, v. végszükség esetén egy alkalmas méretű koax-hurokkal pótolni - , valóban Isten ellen való vétek berhelni!
A legjobbakat: Thanatos

0

Sponsored links