You are here

Evig Ba 1.5-1 Tip áramforrás felépítése. Tengelykapcsolat módja a motor és a generátor között? /Lezárva, elkeszult/

15 posts / 0 new
Last post
lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A címben szereplő aggregátorról szeretnék kérni információt. A meghajtó motor Briggs and Stratton gyártmányú. Azt szeretném megtudni, hogy a motor tengelye hogyan van összekötve a generátor tengelyével. A csapágyakat kellene cserélnem. de nem tudom, hogyan kezdjek neki tönkretenni nem akarom. Kívűlről nem látom, hogyan lehet összeszerelve a tengely vége tömör. A másik vége a pajzs alatt van és nem tudom, hogy kúpos, ékes vagy hardy tárcsás megoldást használtak e. Ha esetleg valakinek rajza vagy leírása van a gépről és megosztaná megköszönöm.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Köszönet mindenki segítségéért!

A tengelykapcsolat a kúpos-csavarorsós megoldás volt!
A szétszedés menete: a forgórész vastagabb tengelyének melegítése kb 5 percig, a ventillátor kihajtótengelyén lévő lapolás egy franciakulccsal kitámasztva majd a motor tengelyének svédfogóval való elforgatása. A csavar job menetes tehát az óramutató járásával ellentétesen jön le.

Comments
lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A mű végűl elkészűlt ezért összefoglalnám a tapasztalatokat.
A gépezet fő hibája az volt, hogy erős csapágyzaj hallatszott üzemelés közben. A hátsó pajzsban lévő csapágy halk volt de a motor felőli oldalról zaj hallatszott. Ekkor még nem gondoltam volna, hogy az első pajzsban nincs csapágy hanem a motor főtengelycsapágya zajos. Segítségetekkel sikerűlt a tengelykapcsolatot oldani a forgórész és a motortengely között és ekkor jött a meglepetés: az első pajzsban nincs csapágy a főtengely viszont kotyog. Sikerűlt szervízmanuált szerezni a benzinmotorhoz így elkezdődhetett az alkatrészek beszerzése. Az alakatrészeket végűl itt tudtam megvásárolni: http://www.agroforg.hu/ (Nem reklám hanem elég bonyolúlt volt olyan helyet találni ahol minden szükséges dolog beszerezhető.) Kellemes meglepetésként ért, hogy a hajtókar a dugattyú és a hengerpersely kitűnő állapotban volt valószínű a blokk ezen részét egy jó gépműhely újította fel talán nem is túl sok üzemórával ezelött. A többi rész viszont nem teljesen az előírás szerint keűlt beszerelésre a csapágy meghibásodását is ez okozta.
Buktatók a benzinmotor összeszerelésekor: mivel a Briggs and Stratton amerikai cég ezért az összes létező menet és csavarfej withwort szabványú. A szükséges szerszámok: 6,5mm 11mm 12mm 14mm dugókulcs. A legfontosabb a 6,5mm mivel a gépben elég sok ilyen méretű csavarfej van. A főtengely csapágy mérete 6204 egy oldalon zárt C3 minőségű. Az összeszereléskor a zárt rész kerűl a főtengelysonka felé, erre külön kiemelten felhívják a figyelmet a szervizmanuálban. A hatókart úgy kell beszerelni, hogy az olajozó furat a vezérműtengely felé essen.
A gyújtásmegszakító hézaga 0,5mm. Mivel a motor léghűtésű ezért a hozzá való gyújtógyertya és motorolaj más mint a gépkocsikban használatos alaktrészek.
Buktatók az elektromos rész összeszerelésekor: mivel a pajzsot az állórészhez rögzítő csavarok hosszúak ezért azokat még a pajzs motorblokkra töténő felszerelése elött be kell helyezni mivel késöbb nincs elég hely. A generátor szellöző fedelének egyik csavarja az elektromos kapcsoló doboz takarásában van ezért elöszőr a fedelet kell feleszerelni majd utánna lehet az elektromos részt tartalmazó kapcsolódobozt a helyére illeszteni. A hátsó csapágy 6205 méretű a gyári nyitott kivítelű de én duplán zártat szereltem bele. A generátor gerejesztése a két sárga vezetékre csatlakozó kondenzátor segítségével történik. A kondenzátor 50uF 450V.
Az első üzembehelyezéskor a generátor felgerjedéséhez fel kellet túráztatnom a motort rövid időre de felgerjedés után már alacsonyabb fordulaton is adott feszűltséget. Ezután üzemmeleg állapotban a regulátort beállítottam hogy a frekvencia 50 Hz legyen. A beállítás alatt műterhelésnek egy fözőlapot használtam mint ellenállást.

A segítséget mindenkinek köszönöm!

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Lapatnet !!
Gratula ! :taps: Ez a topik mérvadó kéne, hogy legyen !
Persze, ez csak lenni az és baskír véleményem ! :lol:

Üdv! Miki.

0

mpisti
mpisti picture

Remek munka, és kiváló leírás. Köszönet érte!

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Köszönöm az eddigi segítséget, ötleteket!
A képeken látható mennyire jutottam vele. Szerintem ahogy Dsanyi írta kúpos megoldás, de sehogy nem tudtam még szétválasztani. Ha van valakinek jó ötlete kérem segítsen. Melegíteni mennyire lehet? (Nehogy a forgórész sérűljön ha van benne műanyag.)

0

mpisti
mpisti picture

No, ezzel a megoldással még nem találkoztam. Köszönöm a részletes infót és a képeket.

0

dsanyi
dsanyi picture

Szia!

Már szedtem szét ilyent, sűrű káromkodással, mert a gyártó nem gondolt a szétszedésre.
Egyébként kúpos illesztés van és a közepébe egy menetorsó, mely mindkét tengelybe bele van hajtva. Csak erős melegítéssel és csavarással, ha már a kúpos illesztés elfordul (jobb menet).
Én a későbbi bosszúságok elkerülésére a generátor tengelyét végig fúrtam és a ventilátor oldalról egy hosszú csavarral rögzítettem, mely egyben lehúzónak is használható.
A főtengelyben lévő menetre figyelj, mert nem metrikus.
Sok sikert!

Üdv:

Dsanyi

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Köszönöm a segítséget! Akkor első kőrben megpróbálom elforgatni a tengelyt elvileg akkor lefeszíti a kúpot is.

0

sanyó
sanyó picture

SZIA .Úgy 3 éve cseréltünk csapágyakat,egy ilyesmi gépen ( 8 lovas briggs hajtotta) azon kúpos volt a csatlakozás. Úgy ,hogy a forgórész tengelyébe volt a kúp kialakítva + rajta a csapágy. Nem egyszerű szétszedni. Ja ja ,igaza van D SANYI-nak van benne bizony egy menetes orsó is,már emlékszem .

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

Ha megadod a Briggs motor pontos típusszámát, akkor talán a robbantott rajzról ki lehet találni, milyen a tengelyvég. Nem valószínű, hogy utólag azon itthon alakítottak.
Valamelyik gépemen/vinyómon van egy link meg egy csomó Briggs típus rajza letöltve. Csak megtaláljam...

Üdv: Laci

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A motor dokumentációja már megvan egy 5hp vízszintes kihajtású gép. A baj az, hogy 3 féle kihajtással készűlt: csapott tengely, ékpályás és kúpos kivitelben. Ha kúpos akkor érdekes lesz a téma mivel a tengelyben nincs furat amibe lehúzót rakhatnék. Még várok vele egy kicsit hátha valakinek volt már hozzá szerencséje zután legvégső esetben lehúzom az állórészt és kiderűl a dolog.

0

mpisti
mpisti picture

A kúpos kötést melegítéssel tudod oldani. Körkörösen egyenletesen egy gázlámpával megmelegíted, és ha szerencséd van,simán szétjön. Ha összekorrodált, akkor nehéz dolgod lesz. Ha egyenes a motortengely akkor simán(?) lecsúszik róla a forgórész.

0

mpisti
mpisti picture

Ha a hajtómotor felőli oldalon is van pajzsa a generátornak, akkor a generátor tengelye ékkel van rögzítve a motor hajtótengelyéhez. Ha a generátor állórésze direkt módon(első pajzs nélkül) van a hajtómotor forgattyúsházához rögzítve, akkor a a kapcsolat valószínűleg kúpos, és íves retesszel van a hajtási nyomaték átadva.Hardy-tárcsát, vagy tengelykapcsolót még nem láttam ilyen gépnél.

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Köszönöm a választ!
A generátornak van első pajzsa. Akkor valószínű az ékes rögzítés. Azt néztem, hogy az első és a hátsó pajzs külön van az öntvénybe rögzítve nem átmenő csavarral.

0

mpisti
mpisti picture

Az EVIG gépek esetében ezt így szokták csinálni.A generátor öntöttvas háza kb. 3-4 kW-os aszinkron motoré lehet. Ebből készült az aszinkron generátor hajdanán.

0

Sponsored links