You are here

Hullámzó wlan vétel lakásban, mi lehet a probléma?

16 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Adott egy klasszikus felépítésű pesti bérház egy lakása, hagyományos telefon vonal alapú ADSL internet van a magenta színű szolgáltató jóvoltából. A modemből kijövő UTP kábel közvetlenül egy TP-Link wlan routerbe csatlakozik amihez csak egy számítógép csatlakozik wlanon keresztül, a routernek a gyárinál jobb, nagyobb antennája van, a gáz csőre felragasztva a saját mágnese segítségével.
A számítógép légvonalban kb. 4-5m-re van a routertől és 2-3 falon kell átmenni a hullámnak, a számítógépben belső wlan kártya van és felragasztható (nem gyári bot) antennája. A probléma az, hogy a jelerősség időről időre ingadozik látszólag indokolatlanul, van amikor jó a jelerősség és teljes a sebesség, van hogy leugrik rosszra és nagyon belassul és nincs internet, ugyanakkor néha olyankor sincs internet amikor a kijelzés szerint jó a térerősség, a modem szerint van internet kapcsolat, sőt ezt az internetszolgáltató ügyfélszolgálatán is többször megerősítették.
A tulajdonos nagyon kényes arra, hogy az internet minden körülmények között működjön -mivel a munkája nagy részét ott végzi.
Mit gondoltok, mi lehet a probléma és merre kéne elindulni?

Comments
mindigehes
mindigehes picture
**

Ha a csatorna váltogatás nem hoz eredményt, akkor még egy tipp:

Vannak olcsó, kínai, kombi mozgásérzékelők. (PIR+micro..) És biza az utóbbi időben 2,4GHz-re is. A barom, aki kitalálta.. az...

Sőt, van, aminek csak akkor megy a micro része, ha be van élesítve. Ismerős egy bérházban szívott ezzel. Amikor a szomszéd elballagott otthonról, nem volt WiFi...

0

dehogyisnem
dehogyisnem picture

Üdv!
Ha van egy Androidos telcsid akkor a Wifi-Analyzer progival gyorsan és könnyen meg tudod állapítani a környék wi-fi viszonyait. Állítsd minél távolabb a többiekétől. A modemtől is tedd távol mert az is szór rendesen. Tedd fel minél magasabbra és 1-2 méteren belül ne legyen semmi fém a közelében. Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Tibor

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello,
az, amit itt olvashatsz mind igaz. DE...

Nagyon egyszerű a TE problémád. Mert nem írtad le, hogy a lehetséges 13 rádiófrekvenciás csatornából melyiket is használod.
Tegyük fel, hogy a tied gyári beállítása a 6. csatorna.
Az összes szomszédod (legrosszab esetben, de miért ne) ugyancsak a gyári beállítást, tegyük fel éppen Ók is, a 6. csatornát használják. ÉS, persze szépen zavarjátok egymást!

Érted már?

Tehát a megoldás: megnézed a számítógépeddel, a telefonoddal, vagy bármi mással azt, hogy ott, ahol használni szeretnéd gépet, a lakásodban, a konyhában, az udvaron, vagyis mindenütt, MELYIK CSATORNÁKON VAN "idegen" WiFi berendezés reggel-délben-este-éjszaka.

Fogadjunk van olyan csatorna 1-13 között amelyik ÜRES! Sőt, mellette sincsen senki!
Ha ez megvan, akkor belépsz a routeredbe, és beállítassz egy olyan csatornaszámot, amelyik ÜRES, sőt, mellette sincsen senki.

Sikerült? Eredmény?

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Én is a csatorna elállításával kezdtem, igaz csak egyszer állítottam el, de az eredményt nem hozott.

0

gbenyov
gbenyov picture

Ez rendben van, de megnézted előtte, hogy melyik csatorna ÜRES?

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

uniman
uniman picture
***

Hello Gbenyov.

Egy jó WiFi radar prg. jól jönne nekem is...de csak valami komolyabb, amilyet a "gugli" nem szállít...

Üdv.: uniman

0

csikszi
csikszi picture

Szia!

Én az inSSIDer nevű programot szoktam használni ha valahol hasonló problémával találkozom. Ingyenesen letölthető. http://www.metageek.net/products/inssider/

0

uniman
uniman picture
***

Hello Csikszi.

Köszönöm, kipóbálva, -82/83dBm "térerővel" stabil a kapcsolatom...az 1.-es csatornán. (11-től fölfelé nincs senki). De én azt tartom, hogy az alacsonyabb frekvencián mindig jobb a vétel...

Üdv.: uniman

0

Bicika
Bicika picture

Sziasztok

Az egyik szomszédéval összeakad, azután a másik szomszéd meg lopja? :)

0

lizakl
lizakl picture
*****

Ezért is sokkal jobb az ethernet(UTP) kábel! Azt ugyanis nehezebb "lopni".

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Az antennák, mind az adó, mind pedig a vevő oldalon legyenek a tereptárgyaktól távol! Az antennák legyenek egymással párhuzamosak(vagy ha mégis nagyobb a térerő más pozícióban, akkor úgy!). Egyébként, ha ilyen kicsi a távolság(4-5 méter), akkor nem lenne célszerűbb átfúrni azt a pár falat és kábellel megoldani? A jó öreg "tyúkbél" mindig sokkal stabilabb kapcsolatot ad, mint a vezeték nélküli!
Üdv: lizakl

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Gázcsőre antenna??? ...az nekem nagyon nem tetszik...úgy tudtam a fémtárgyaktól minél távolabban helyezendő el...
Hardver típusokat is le kéne írni, talán tudnánk ajánlani "erősebb" hardvert...
Ezt üvegre kéne ragasztani: http://www.dnd.hu/index.php?page=reszletek&action=index&id=1414_Sirio_In... ...de semmiképp sem fémre: http://www.dnd.hu/uploads/termek_doc/Sirio_In-Glass.pdf

Üdv.: uniman

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Nekem sem tetszik az antenna a gázcsövön, ezért említettem meg mint érdekes részlet, már az is furcsa, hogy az antenna talpán gyárilag van mágnes.
De ami zavarba ejtő, hogy néha megy néha meg nem.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Milyen titkosítást használsz? Milyen csatornán megy a forgalom? Egy wi-fi térképező szoftverrel sok mindenre fény derülhet.

Üdv! Kalex

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

WPA-PSK titkosítás van, nem tudom pontosan melyik csatornán ad a router, de abban biztos vagyok, hogy már elállítottam a default 11-ről, valami egészen másra és nem segített.

0

Sponsored links