You are here

Kemence hőfok visszajelzés.

33 posts / 0 new
Last post
schmiditv
schmiditv picture

Sziasztok, T. Kollégák, barátaimnak van egy kemencéjük amiben agyagcsetreszeket szeretnének kiégetni, bekötöttem minden rendben. A hőfok szabályozhato, viszont szeretnék tudni mennyi a mennyi pontosan. Adott mégegy szondának a helye, kérdésem lenne milyen érzékelőt érdemes beszerezni, illeteve egy bevált kapcsolás is jól jönne. Kb. 1000_1200 fokot kellene mérni, akár analóg, akár digitális kijelzővel. Köszönettel. Imre

Comments
lacoka
lacoka picture

Sziasztok
Nem biztos hogy ma már érdemes az építéssel kínlódni majd hitelesíteni mikor már olcsón beszerezhetőek ezek a műszerek pl
http://www.aliexpress.com/item/Freeshipping-New-Arrival-TM-902C-K-Type-T...
http://www.aliexpress.com/item/New-Arrival-1-Channel-K-Type-LCD-Digital-...
csak a szondát kell itthon megvenni hozzá
Nekem is van 1 eladó műszerem csak szonda nincs hozzá Tipusa Nivelco Thermocont M-1603 S 0-1600 C fokig mér Pt-PtRh hőelem kell hozzá

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: kihez beszéltek?

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia schmiditv: ha komolyan érdekel, magánban megadom egy kemenceépítő telefonját.
35 éve épít egyedi ipari kemencéket.

Bálint

0

zsugori
zsugori picture
***

Szia Imre
Iparikemence.hu

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

schmiditv
schmiditv picture

Szia, igen ez bennem is felmerült, ez lehet tapasztalati ut vagy mivel itt van öntöde ott is tudnak segíteni, de mint szokták mondani majd akkor gondolkojunk, hogy megyünk át a hídon ha oda értünk. Üdv.: Imre

0

ty
ty picture

"ha építesz, hogyan hitelesíted?"

Ott a pont.

Egyébként ha építeni akarnék, akkor "TYPE K THERMOCOUPLE (Chromel / Alumel)200°C to +1260°C / -328°F to +2300°F"

High Temperature -100~1250°C Thermocouple K type 100mm Probe Sensors

kb. 1700 HUF postával, a hitelesítéshez pedig kölcsön műszer.

0

welding alt
welding alt picture

Szia ty!

Állandó üzemmód esetén , inkább PtRh-Pt hőmérőt ajánlanék.

Üdv! welding alt

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:
Kérdés még, hogy a munkadarab felületi hőmérséklete, vagy a belső hőmérséklet mérésére van szükség.
Előbbi esetén az infrás mérő javasolt.
Ez akkor érdekes ha üvegzománc bevonat készül a darabon, mert az átszíneződéshez, színbeállításhoz 10 fokon belül pontosan kell tartani a hőmérsékletet.
(egyébként: a kemencék 1000C fok felett szuperkantál vagy szilitrudas fűtésűek.)

Bálint

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Azért vigyázz ezzel a kemencével! Nehogy le égesd az ujjaidat próbálgatás közben.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

schmiditv
schmiditv picture

Szia, dolgoztam orosz technikáju öntönének, a 80-as években, ott csak egy mezei vérmérgezést sikerült kapnom, utána meg tetanuszt, egyébként nem lennék itt. Üdv.: Imre

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Imre!
Csak egy ötlet: mit szólnál a klasszikus optikai pirométer elv felhasználásához? A legegyszerűbben talán - a referencia-izzószál fűtőáramának érzékelésével - igy mérhetnéd viszonylag pontosan a kemence hőmérsékletét ( no meg a legolcsóbban is, mivel a Pt-Rh hőelem kissé baromi drága).
Sok sikert: Thanatos

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Ez nagyon jó ötlet! Fogok egy izzót, különböző feszültség/áram viszonyoknál megmérem az izzószál hőmérsékletét és ezt táblázatba foglalom. Mondjuk x feszültségnél/ y árammal az izzó szál cseresznye piros és a mért hőfoka 850 fok. Ha az izzó tárgy elé teszem, csak a fényerőt kell össze hasonlítani. Amíg a háttér sötétebb, addig hidegebb is. Ha a háttér világosabb, akkor melegebb. Ha egyforma fényűek, akkor a hőmérsékletük is egyforma.

Ez nagyon frappáns és olcsó, de nem ipari módszer. Mindenesetre elgondolkoztató.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Boldogblog!
Az alapelv természetesen nem tőlem származik:ilyen műszerrel mérik a gonosz izzó tárgyak - pl. a kráterben lévő láva, stb. - hőmérsékletét. Kicsit bonyodalmasabb/egyszerűbb a módszer az Általad gondoltnál: van egy speciális izzólámpa, amelynek az áram-ellenállás görbéje, és minden szükséges adata ismert (fura szerzet: ránézésre egy ablakkal ellátott, kormos elektroncsőre hasonlit).Van egy szabályozható áramgenerátora: a fenti adatok ismeretében a szabályozóka gombját közvetlenül hőmérsékletre lehet skálázni. És: van egy egyszerű optikai herkentyű, ami úgy fest, mint egy dupla látcső: az egyikben a mérendő tárgy, a másikban az izzószál képe látható. A mérés meg úgy történik, hogy a halálra szánt kutató megcélozza a mérni kivánt tárgyat, ekkor egyszerre látja a két képet, egymáson, majd az izzószál hőmérsékletét az áramgenerátor tekertyűjével addig bezgeti, amig az izzószál képe a mérendő tárgy képéről el nem tűnik,(a hőmérsékletük azonos). Ekkor már csak a tekertyű skáláját kell leolvasni.
No, ennek az "elektronizált" változatára gondoltam!
A legjobbakat: Thanatos

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
Ezek szep dolgok, de sztem nem gyakorlatiasak a megvalosithatosag soran, ill. a kalibralas itt tenyleg gond! Ellentetben egy termoelemes merövel (J..K s egyeb)_mert ahhoz csak az ellenallasdekad kell, hogy hitelesithetö legyen.
Az ellenallas ertekek regesregen tablazatban foglalva publikusak...
Kari

0

huzitibi
huzitibi picture

Kari !
A termoelemes hőmérőt ohmdekáddal nem tudod hitelesíteni, mert nem ellenállás-hőmérő. A termoelem feszültséget ad ki a hőre, magyarul a hőfoktól függő nagyságú, de mV-os jelet, ráadásul a hidegpont, vagyis a hőelem anyaga és más (pl. réz) anyag találkozási pontján is mérni kell a hőmérsékletet, mert az is egy hőelem. Ellenállás hőmérőt max. 500 celsius fokig szoktak használni, affelett már hőelemet, annak hitelesítésére viszont drága, speciális kalibrátor való, "amiért nem egy hónapig dolgozol". Hiába van táblázatod a hőelemről és egy jófajta feszültséggenerátorod, nem tudod kalibrálni a hidegponti feszültség miatt. Ezért írtam, hogy célszerűbbnek tartom megvenni egy programozható kis digitális szabályzót, az érzékelő egy méteres kábelje elér a szabályzóig, beköthető direktben (sorkapcsos a bekötésük, de ne használj érvéghüvelyt !), így az lesz a hidegpont, annak hőmérsékletét pedig méri a szabályzóban belül elhelyezett érzékelő és így kompenzálja a mért hőfokot, ismervén a kompenzációs kábel és a sorkapocs által alkotott (parazita) hőelem által kibocsátott termofeszültséget.
Bár a működése bonyolult, de a mérőkör könnyen megépíthető, nem kell hozzá nagyon érteni és tulajdonképpen a portalanítást leszámítva nem igényel karbantartást sem.
üdv. Huzitibi

0

welding alt
welding alt picture

Szia thanatos!

Mellékelek egy egyszerű vázlatot a pirométeről (ha sikerül).

Üdv! welding alt

File csatolás: 

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, welding alt!
No, hát ez volna az, illetve az általam emlitettnek az "egycsöves" változata!Úgy gondolom, a két szinhőmérséklet azonosságát egy relative egyszerú elektronikával simán lehetne érzékelni, a többek által felvetett hitelesitéssel se nagyon lehet baj, hiszen a szál hőmérséklete - elvileg - a rajta disszipált teljesitmény alapján számitható.
A legjobbakat Mindenkinek: Thanatos

0

welding alt
welding alt picture

Szia thanatos!

80-as években , a székelykeresztúri Acélműben használtunk PIRO 1 névre keresztelt IEMI gyártmányú pirómétereket. A müködési elvét ,Te szépen leírtad. A potméterre ,egy nagyméretű skála volt rögzítve, erről lehetett leolvasni a hőmérsékletet, ha eltünt az izzószál.

Üdv! welding alt

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Akkor tévedtem. Van ipari kivitel is.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

welding alt
welding alt picture

Szia Boldogblog!

Igen ,van számtalan ipari gyártmány, sőt egyes modelek széles spektrumbam is dolgoznak (- 50C-től 1300 C -ig).

Üdv! welding alt

0

thanatos
thanatos picture

Szevasztok!
A pirométer "elektronizálásával" kapcsolatban arra gondoltam konrétan, hogy a hőmérsékleti sugárzó szine csak a hőmérséklettől függ, igaz (v.ö. szinhőmérséklet)? Ergo, ha az ember "elkövetne" egy olyasmi kétcsöves szerkentyűt, amiről irtam - és weldig alt is, csak ő az egycsöves változatról - ,fogna két egyforma fényelemet két egyforma szinszűrővel, a fényelemeket szembe kötné egy műszeren keresztül és a "hid" kiegyenlitését indikálná, egészen jó kis műszerhez jutna (talán).
A legjobbakat: Thanatos

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Érdekes elgondolás, de nem működne. Te a fény színét akarod detektálni, de a fényelem a fény mennyiségét detektálja.

Valahogy másképp kell a színt érzékelni. Vagy egyformára kell hozni a kettő fénymennyiséget és utánna lehet színre szűrni.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Boldogblog!
Pontosan igy van, ezért gondoltam beléje a monokromatikus szűrőt. Ez szinte úgy működne, mint egy soros rezgőkör: a "rezonancia" - értsd: áteresztő tartomány - felé közeledve a csillapitása egyre csökken (utána persze megint nő). Ez azt jelentené, hogy az átengedett fény mennyisége annak hullámhosszátől - szinétől - függene.
De hát végül is az egész csak egy ötlet, afféle agytorna!
A legjobbakat: Thanatos

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Ez csak akkor igaz, ha egyforma a sugárzó felület. De egy izzószál és egy égetni való kerámia felülete más méretű. És akkor még ott van a fényforrás távolsága is. Tehát először a beérkező fénymennyiségét kell a izzószál fénymennyiségének a szintjére hozni, méghozzá a leolvasó optika szempontjából.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Boldogblog!
Ez is igaz. Viszont: fix beépités esetén egy alkalmas blendével és egy hitelesitő méréssel talán ezt a kellemetlenséget is lehetne kompenzálni.
Hangsúlyozom: ez csak egy ötlet!
A legjobbakat: Thanatos

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Igazad van. Fix telepítésnél ki lehet a fényerő különbségeket küszöbölni. Akkor lehet hiteles mérésre használni. De amatőr szinten elég nehéz megoldani.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a kohókban így mérik az izzó, folyékony vas hőmérsékletét.
Kérdés, hogy a kerámia 800-1100 fok körül izzik-e?

Bálint

0

welding alt
welding alt picture

Szia Bálint!

800-on nem igazán, de 1100 fokon már szép színe van. Ez igazán jól látható a szilitrúdas, szénelemzésre használt mini kemencék pirulánt csövén.Hasonlóképp ,megfigyelhető a színváltozás, gázfűtésű kovácskemencék kerámia tokozású hőmérőin is.

Üdv! welding alt

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Nagyon frappáns!

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

huzitibi
huzitibi picture

Üdv. mindenkinek !
Nem tudom, milyen költségekig mehetsz el, de ha a hitelesítésre is költhetsz, akkor talán azt megspórolva több jut a mérésre. Az ipari tapasztalatból kiindulva én is a "K" típusú hőelemet ajánlom, ugyanis az egyik legjobban elterjedt és nem drága, pl. a TC Direct-nél már 4-5000 Ft-ért kapsz 1 m kábellel (kompenzációs kábel, nem réz !!) és ugyanitt vagy a Nivelco-nál 15-20000 forint között vehetsz digit. szabályzót, amit csak programoznod kell és ő tudja a hidegpont-kompenzációt, stb., nem kell hitelesítened, egyből mér kellő pontossággal. Ha a szabályzás már megoldott, riasztásra használhatod a szabályzó kimenetét.
Ha használat előtt hitelesíteni akarod, javaslom Celsius bácsi módszerét: az olvadó jég 0, a forrásban lévő víz 100 celsius fokos.
A két cég netes címe: www.tcdirect.hu , ill. www.nivelco.com . Ez utóbbihoz ki is mehetsz újpestre, megnézni élőben.
ui.: Nem tudom, mennyire vagy otthon a témában, de hőelemes mérésnél nem lehet csak úgy madzagolni rézvezetékkel, ide spec., az érzékelőhöz való kábel kell, nem lehet csak simán toldani, stb., de a fentiekkel ezt mind megspórolod, nem kell agyalni.

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
"ide spec., az érzékelőhöz való kábel kell, nem lehet csak simán toldani.."
Ehhez jarul, ertelemszerüen, a megfelelö (spec.)csatlakozok hasznalata is!
Kari

0

Sponsored links