You are here

Proporcionális (feszültségvezérelt ) hidraulikaszelepet mivel jobb vezérelni? DC vagy PWM?

17 posts / 0 new
Last post
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Adott egy hidraulikus szelep, ami 0-24V-ig vezérelhető, és a feszültség függvényében nő az áteresztő képessége. (Konkrétan egy mixerautó tartályát forgatja). Az eredeti vezérlőkártyája bizonytalanul működik, de le van öntve műgyantával, így javítása nehezen megoldható, főleg, hogy a betonszállító autó napi használatban van. Kellene készítenem egy ideiglenes (vagy ha jól sikerül, akkor végleges) elektronikát, ami kiváltja. A kérdésem pedig az lenne, hogy ezeket a szelepeket PWM vagy DC feszültséggel illik hajtani, esetleg áramgenerátorral? Ha direktben hajtom 24V-al, akkor 1A áramfelvétele van a szelepnek.

Üdv: Jácint

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Köszönöm a hozzászólásokat, akkor PWM-es szabályzó lesz belőle. Túl sok követelmény nem lesz, mivel 6-8 köbméter betont kell forgatni állítható sebességgel.

Üdv: Jácint

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca.

...és honnan fogják tudni, hogy milyen sebességgel forog az anyag? Saccra?...vagy van egy külön műszer hozzá?

Üdv.: uniman

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia uniman!

Jogos a kérdés. A gép oldalán van egy potméter, (kicsit betonos, de ez részletkérdés), amitől középállásban áll a dob, és attól függ, melyik irányba tekerem, úgy forog jobbra, vagy balra. Ugyanez megvan a távvezérlőn is, csak az nem fokozatmentes. Ha valaki tizen-akárhány évig hajt egy ilyen járgányt, szemre be tudja lőni a sebességet.
Egy hasonló monstrimról van szó.

Üdv: Jácint

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca.

... az OK, de ha holnaptól ha én ülnék bele, vakargathatnám a fülem, ha a góré "aszongya": Na vigyed fiam 47 km-re és forgasd közben 127 mm/perc kerületi sebességgel.
Oszt, ha más sebességet lövök be, megköt a beton egy része, vagy fordítva, "osztályozódik" a beton: előbb "kijön" a víz, majd a cement s végül a "kavicsok"...

Üdv.: uniman

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Jaca!
Az az erzesem, hogy (megjött a vezsesem :-)); ezt a ketös forgasiranyt nem kellett volna "elhallgatnod", nomeg ahhoz az itt ajanlott kapcsolas nem elegendö! Vagy hidba kell kötnöd a motrod, vagy kettös tapot kejvan-sztem...
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kari!

Két szelep van, egy oda, egy vissza, és mindig csak egy működik. Nekem csak annyi volt a kérdésem, hogy mivel hajtsam a tekercset, ez megválaszolódott, a többi apróság már megy saját kútfőből is.

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

Hali Jaca!
OK; oszlik a homaly_bàr mindezt egyben beirhattad volna a nyito szövegben-eccerübb lett volna altala az ilöt :-)
Kari

0

AC-DC
AC-DC picture

Szia Jaca!

A proporcionális szelepeket minden esetben PWM-mel vezérlik. Sima állítható feszültség vezérléssel nem tudod szabályozni.

Üdv .: Zoli

0

mpisti
mpisti picture

"A proporcionális szelepeket minden esetben PWM-mel vezérlik"
Ez ebben a formában nem igaz. Ahol dolgozom, ott volt 4 db hidromotorral hajtott szerkezet, mind a négy analóg jellel ment, a szabályzójel pedig 0-10V között változott.
Sőt, a szabályzószelep dugattyújának pillanatnyi állásáról is tudott az elektronika.
Tehát nem csak a PWM szabályozásnak van létjogosultsága, de az már más kérdés,hogy melyik a gazdaságosabb energiafelhasználás és kapcsolástechnika szempontjából.

0

Kari
Kari picture
*****

Emberek!
Az, hogy valamit 0-10V DC-vel vezerlünk=NEM kizoro ok, hogy PWM-s a tenyleges vezerles, s a visszajelzes meg a 3. tema...
Kari

0

mpisti
mpisti picture

Nem is a szabályzójel milyensége miatt volt analóg a szabályzás, hanem azért, mert a gyártó a szelep működtetését analóg szabályozásúra alakította ki. A 0-10V os szabályzójelet illetve a pozíció visszacsatolást, csak mint információt említettem meg.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Kari.

A fordított forgásirány, csak a "kipakoláshoz" kell...szerintem.

Üdv.: uniman

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Nem értem, hol itt a kérdés?

Természetesen passzív szűrővel ellátott PWM kimenetű áramgenerátorral! Hisz a mágneses mező ereje az áramtól függ, és a tekercs ellenállása erősen változik a hőmérséklet függvényében.

Bár te tudod legjobban mik az elvárások a cuccra. Lehet hogy ide elég két tranzisztor is néhány színes csíkos díszítőelemmel körülvéve.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Jaca!
Hidraulika szelepet, PWM-l szoktak vezérelni.
Három NOR kapuból(4025) két diódából, két ellenállásból , meg egy potiból, igen jóminőségű impulzus szélesség generátor gyártható, ja meg egy kondi.
Az egész belefér, egy gyufaskatulyába.
A kimenet szűrése, maga a szelep mechanikai tehetetlensége.
Üdv:
exGelkás

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a lényeg, hogy a táp a teljes vezérlési tartományban elég energiát tudjon leadni, mint például a fórumon már szerepelt labortáp

http://elektrotanya.com/?q=hu/content/elado-szabalyozhato-tapegyseg-0-30...
Ha megfelelően szűrt a PWM kimenete, használható az is, ha tudja a paramétereket.Viszont ilyen tág határok között működő egyszerű PWM tápot nem ismerek, de ettől még lehet.

Bálint

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Egy ilyen elég, persze a FET-ek száma csökkenthető! Minél egyszerűbb annál kevesebb baj lesz vele!

http://www.electronica.mk/all_articles/Electric_Car_Projects/PWM_Motor_C...

Üdv,
Oszi

0

Sponsored links