You are here

Mitől hullanak a dvd lejátszók ha nincsenek is használva?

51 posts / 0 new
Last post
Rattanee
Rattanee picture

Valaki homályosítson fel mert most elgurult a gyógyszerem... Most már x-edszerre történik hogy veszek dvd lejáttszót vagy dvd írót, és fél év nem használat után egyszerűen nem olvas be semmit...

Van egy külső DVD íróm ami kb 20x volt használva és az írott CD-n és az üres lemezeken kívül semmit nem hajlandó beolvasni. A PC-ben DVD írómba lemez sem volt majdnem két évig, most kellett volna, és persze semmit nem olvas be. Van egy asztali dvd lejáttszóm ami 3 évet állt, szintén nem hajlandó semmit beolvasni, pedig elötte is alig volt használva.

Most a mai elektronika időzített halálát tapasztalom és kezdjek el az összesküvéselméletekben hinni, vagy ezeknek az eseteknek van valami oka is? Mert ha szénné használt cuccok lennének még lenyelném a dolgot...

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Az a baj ezekkel az optikákkal, hogy a lézer dióda gyártását nagyon elkapkodják. Olcsó anyagokat használnak. De ami a legfontosabb az öregbítési fázist kifelejtik, mert az időigényes. Ráadásul a tervezésnél nem is veszik figyelembe. Idővel a kristály némi kémiai átalakuláson megy keresztül, melynek következtében megváltozik a hullámhossza. Világítani világít, a teljesítményével nincs probléma. Viszont a megváltozott hullámhossz miatt már nem működik a rendszer interferométerként, azaz a pit pásztortáskakor interferáló sugarak nem oltják ki egymást. Ha megnézed a szemábrát nagyon össze van szűkülve és rendkívül zajos. Ezzel semmit nem lehet kezdeni, kuka. Hiába takarítod, nem a kosztól nem működik. Régi gépekben már ellepte a por az optikát amikor akadozott a lejátszás. Tisztítás után ismét hibátlanul működött. Mert az öregbített lézer már csak nagyon lassan öregszik tovább.

Továbbá az tapasztaltam, hogy célszerű rendszeresen megtisztítani. Mert ha poros akkor a szervo növeli a lézerteljesítményt, hogy "átlásson" a porrétegen. Ez viszont gyorsítja az öregedési folyamatot.

Üdv.

0

boros.karoly0923
boros.karoly0923 picture

Hello:
Én is nosztalgiával gondolok a régi, és sokáig hibátlanul működő keszülékekre. Igaz, hogy ez nem DVD, hanem VIDEO lejátszó volt. Egy nagyo régi, még távirányítóval sem rendelkező, kis felbontású készülék volt. Akkoriban a VIDEOTÉKÁBÓL kikölcsönzött kazettákat másoltam vele hibátlanul. Az ismerőseim, akik próbáltak másolni kazettákat, panaszkodtak,hogy nekik nem megy a másolás. Annak ellenére, hogy a legjobb készülékekkel rendelkeznek. Ekkor szembesültem azzal, hogy az én lejátszóm nem érzékeli a szalagon lévő kódjeleket, és ezért másolja azokat. Innen is, a régi készülékek iránti nosztalgia.
Károly

0

mindigehes
mindigehes picture
**

3 konkrét példa:

Philips CD: minden tálca nyitáskor kicsi kefe söpörte le az optikát. Helyesebben söpörte bele a port, szöszt.. A kefe helyén volt koszcsík, szépen látszott..

Aiwa CD/DVD kombó: a laser 20 másodpercenként felvillant. Készenlétben is. Lemezzel benne, de üresen is. Nem kell nagy matematikusnak lenni az élettartam kiszámításához, mennyit villanjon, hogy 1 év alatt pusztuljon meg, picit túlhajtva a lasert..

noname DVD: nem volt porsapi a laser egységen. Látszott az eltérítés, a tükör, minden. Élt pár hónapot.

és akkor még ki tudja, milyen software bug lehet direkt a mai DVD-k belében :)

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok!
Íme, itt egy kiváló példa a gyártók huliganizmusára - a tokozatlan lézer! A fényképen látható alkatrészt egy olyan készülékből szedtem ki néhány éve (szintén nagyon rövid életű volt a cucc), amelyben még a 100%-os porvédelme sem volt biztosítva.

Elraktam ezt a bigyót, mert olyan abszurdumnak tartottam amit mutogatni kell majd egyszer a harmadik világháborút túlélők okulására. "Chip on chip" szerelést láthatunk. A lézercsip becsillanó, kontaktpad-méretű pontként látszik a második félképen. A nagy, kb. 1x1 mm-es, első képen becsillanó csip a monitordióda, amire rávilágít a lézercsip hátsó optikai kicsatolása. Ilyen eszközt csak egy barom rakhat szabad atmoszférába!

0

thanatos
thanatos picture

Szevaszm Rattanee!
Mármost: én is jártam igy. Sikerült úrrá lenni a problémán, a megoldást - kizárólag erős idegzetűek részére - az alábbiakban vázolom.
Tehát: beszt a DVD-meghajtó. Mivel az elektronika nemigen tud elromlani, valószinű, hogy a fej koszos. Meg kéne pucolni,praktikusan a video-DVD-CD reinkarnálásával megátkozott t. Kollegák által a pokolba kivánt módszerrel: tisztitó lemez alkalmazásával.
Ilyenem viszont nem volt.
Megoldás: elbott CD,(ukrán gyártmányú) lenvászon konyharuha széléből 2 db,5x20mm-es csikocska, CD-re egymással szemben ócska pillanat-ragyasztóval feltapasztva, Kontakt61-gyel érzéssel lefújva és papirzsepivel leitatva. Ezt a szörnyszülöttet betettem a meghajtóba (mit veszithetek?), megvártam, amig észreveszi, hogy ez kerek, de nem DVD (viszont közben pörgette és pucolta magát), ezt eljátszottam három-négy alkalommal - és láss csodát: a szerkezet működésbe lépett (minden további nélkül feltelepitette a WIN XP-t konkrétan, pedig a kezelés előtt a legváltozatosabb hibajelzéseket adta).
Garanciát persze nem vállaolk az eljárásra - viszont licencdijat sem kérek érte!
Sok sikert! Thanatos

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Jujj! Én fültisztító pálcikát és denaturált szeszt használok.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Csatlakozom: izopropilalkohol vagy denszesz. Ez utóbbi jóval olcsóbb és könnyen beszerezhető, de jobb ,mint a gyógyszertári tisztának mondott, 70%-os alkohol (96%-os már nincs szabad kereskedelmi forgalomban) Az 1%-nyi keton, amit tartalmaz, a tapasztalat szerint nem oszt, nem szoroz.

0

Tranzix
Tranzix picture

Üdv!
Lényeg, hogy ne újrahasznosított/visszaöntögetett legyen.

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Boldogbog és t, Többiek!
Irtam, hogy csak erős idegzetűeknek...
A legjobbakat: Thanatos

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! A kontakt 61 olajos, kenő spré, és maradandó nyomot hagy, ami fénytörést okoz, nem értem, hogy let jó, még ha kontakt WL lett volna, vagy isopropil alkohol...

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz!
No igen, ez igaz. Eszmei-politikai szinten nem tudom magyarázni én sem - a lényeg, hogy bevált, az anyja Krausz!
A legjobbakat: Thanatos

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: vagy Kontakt 60-nal kezelted. Az olajmentes.

Bálint

0

Luki
Luki picture

Szia !

A kérdésedre a válasz egyszerű: mert ezek elektronikai hulladékok, már a gyártásnál is.
Nem azért gyártják hogy soká használd, hanem azért hogy minél hamarabb újat (ugyanilyen szart, vagy szarabbat)vegyél.
De ezt már kiveséztük a "Tervezett Elavulás" vagy milyen topicban.
Hálával gondolok A Sony fejlesztéseire, mivel a régi, közel 20 éves CDP-297-em napi szinten használva a mai napig pörgeti a lemezeket, az 1995-ös MDP-850-ről nem is beszélve, ami szintén hibátlanul teszi a dolgát.
Igaz, egyiket sem a Tesco-ban vettem 7000-ért :p

Üdv! Luki

0

Rattanee
Rattanee picture

Naja de azért mikor a 7e Ft-os hulladékok mellett 30000 Ft-ért veszel dvd lejáttszót attól valahogy elvárná az ember hogy legalább a nem-használattól ne dögöljön meg...

0

Luki
Luki picture

Szia !

Nincs köztük számottevő különbség.( Az eladási árat leszámítva :lol: )
A loaderek ugyanott készülnek, a tápok egy kaptafára készült szabadonfutó mocskok,
a digitpanelek szintén, a SW és HW hibáikkal együtt.
Üdvözöllek a "Szép, Új Világban".

Üdv! Luki

1

Cormyus
Cormyus picture

Sziasztok!
Sajnos az a tapasztalatom hogy a mai cuccok ennyire kiszámíthatatlanok. Én is vettem jó pár éve egy pc-s belső DVD írót akkor még 20e-ért,kb 30 lemezt sikerült megírnom vele,alig hogy elmúlt 1 éves egyik pillanatról a másikra semmit nem olvasott be többé. Csináltam tisztítást, takarítást, olajozást, firmware frissítést,kábelek átfordítását,az ég világon semmi sem segített rajta. Utána vettem egy Samsungot(azt már "csak" 10e-ért) kb 100 lemez után szinte ugyan az. Na azt is szétszedtem próbáltam állítgatni a potikat a fejnél semmi változás. Lemondóan visszaállítottam mindent a helyére,és összeraktam,azóta (másfél éve) mindent beolvas és működik rendesen. :) Fene sem érti. Bezzeg a legelső CD olvasóm(Mitsumi) amit még 92' ben vásároltam(külön ISA ide csatolót adtak mellé),kapaszkodjatok meg 1x ! sebességű a mai napig hibátlanul üzemel a retro gépemben. Mindössze egyszer kellet ékszíjat cserélnem benne.
Üdv! Laci

0

Rattanee
Rattanee picture

Na pontosan ez a bajom nekem is... igaz a DVD-re archiválásról már évek óta lemondtam annyira szar az "időállósága" a lemezeknek, de néha azért még kellene írkálni, és már idegesítő hogy lassan ott tartunk hogy ahányszor egy évben egyszer DVD-t írnék, írót is kell vennem nem csak üres lemezt... -.-

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Vegyél sz.gépbe Plextort, azzal nem lesznek gondjaid. Én is ezt tettem.

Üdv: formasu

0

Rattanee
Rattanee picture

Elég rég vettem utoljára plextort (akkor még csak CD írót), de sajnos az is így járt... igaz az valamennyire még volt használva legalább.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

A "Plextor" ban már Nec van.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

greatman
greatman picture

A motor tengelyének kenése mellett, sűrített levegővel fújd ki az optikát, persze csak ésszel...

0

Rattanee
Rattanee picture

Hmm... az ésszel mit jelent? :D Hány barral küldhetem meg kompresszorról? 4-et elviseli?

0

greatman
greatman picture

Ne fújd ki a lencsét a helyéről.. csak finoman, a 4 bár az kicsit sok. A lényeg, hogy a belső tükrökön lerakódott por kijöjjön.

0

Rattanee
Rattanee picture

Na meglátjuk. Majd valamelyik nap ha lesz energiám szétkapom mindegyiket aztán 2-barral átfújom.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Ha nem akarod a kalapodat a földhöz csapkodni utána, akkor előbb egy roncson próbáld ki azt a 2 bar-t.

Egyébként a kompresszorod mennyire tiszta levegőt fúj? Az olaj és vízpára nagyon szép foltokat tud hagyni.

Alternatíva:

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Rattanee
Rattanee picture

Olajmentes kompit használok, így igen tiszta levegőt küld, ezzel nem lesz gond szerencsére. Szétrobbantok majd egy rossz olvasót aztán megpróbálom azzal akkor első körben.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Városi legenda szintjén hallottam (én még nem próbáltam), hogy az ultrahangos tisztítóval ki lehet tisztítani az optikákat. Még a Süni ben halottam, de már rég. Még akkor amikor a Jászberényi boltjuk először volt bolt.... Hú már 10 éve.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: nem legenda,működik, előtte vissza kell állítani a statikus védelmet.

Bálint

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Elhiszem. Viszont még sosem csináltam. Kérlek magyaráz el, hogy mit is kell vissza állítani?
"előtte vissza kell állítani a statikus védelmet"

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
A szállításbiztosító rövidzárat forraszd össze.

Üdv! Kalex

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Aha.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az kifújja a lencsét a helyéről.
Inkább egy biciklipumpával és egy vékony csővel csináld.
A lencsét csak isopropil alkohollal érdemes tisztítani, mert az etilalkohol oldhatja a tükrözésgátló réteget.
A motort és tengelyt csak óraolajjal vagy hasonló nagyon híg olajjal szabad kenni.Mással tilos a szintercsapágyak miatt.

Bálint

0

Rattanee
Rattanee picture

Biciklipumpám nincs csak kompresszorom :) Majd egy rossz olvasó kipróbálom a dolgokat, max egész alacsony nyomással csinálom. A 2 bar a viszonylag nagy fúvókaátmérő miatt szerintem jó lesz, nem is biztos hogy erősebb a spray-knél.

Van lencsetisztítóm kameraoptikákhoz at csak jó erre a célra nem ?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: azt használhatod.

Bálint

0

Rattanee
Rattanee picture

Azt nem teljesen értem hogy az hogy van hogy a külső író írni tud mindent, de olvasni -csak- az írott cd-t hajlandó... gyári cd-re vagy dvd-re rá se szagol....

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Az én első DVD írom egy Toshiba 4x csak negatív lemezt megíró masina volt. 34990 forintért vettem. Kb 2000 db lemezt írtam meg vele, majd elromlott a lemez forgató motor benne. Kicseréltem, de ezek után már csak kb 500 lemezt bírtam megírni. Azután végleg beadta a kulcsot.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Rattanee
Rattanee picture

Hát a lemezt forgatja mindegyik az tuti. Én inkább arra gyanakszok hogy az optikával van valami... csak azt nem tudom hogy a semmittevésben hogy tud megdögleni az optika...

0

papito56
papito56 picture

Egy csepp olaj a CD-meghajtó motor csapágyaira és megjavul !!!!

0

Rattanee
Rattanee picture

A lemezt forgatja mindegyik az tuti mert azt azért lehet hallani, illetve a szánt is réngatja, olyan hangokat hallat mintha szar lemezt tettem volna bele.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Nejlonzsákban kellett volna tartani, vagy próbálj meg egy tisztító lemezt megjáratni benne, hátha az segít.
Üdv: lizakl

0

Rattanee
Rattanee picture

Hát ha valamit pl beépítek a PC-be azt nem fogom nylonba tenni :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: elmacskásodik, mint a lábad, ha nem mozgatod.
A csapágyakban a kenés(olaj) beáll, az optikára a por leülepszik.

Bálint

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
A gyárilag való kenetlenül hagyás is egy jó időzítő. Biztosan sok más helyen is alkalmazzák.
Pl: a kenyérsütőről is lehetne elmélkedni ebből a szempontból, de most nem ez a téma.
Nekem van egy cirka 20 éves Philips CD lejátszóm, én is használtan vettem már.
Akkor még használtan is 17 ropi volt!
Az lejátszaná talán még a köszörű korongot is. Pedig használva is volt rendesen egy időben.
Csak annyi, hogy meg lehetne csinálni rendesre is, ha akarnák.
A kollégák által írt operációkat feltétlenül érdemes megcsinálni.
Motorok, vezetőszárak kenése, optika tisztítása, és jó eséllyel működni fog.
Üdv.: Pista.

0

Rattanee
Rattanee picture

Megpróbálom szétkapni őket és megpucolni. Mivel érdemes? Tiszta alkohol+fültisztítő a lencsének a többit meg áztassam meg féktisztítóval aztán olaj?

0

ppeti84
ppeti84 picture

Szia.
A lencsét csak száraz fültisztítóval szoktam megtörölni, nem merem alkohollal.
A féktisztítóval vigyázz mert bemattul a lencse tőle és kuka.
Egyszer hoztak egy dvd lejátszót hogy nem olvas pedig már a lencsét is átfújták féktisztítóval.
Már csak a kuka segített rajta.

0

Rattanee
Rattanee picture

A féktisztítót a tengelyekre gondoltam. A szilikonzsírt jól fel szokta oldani és ha jól tudom azt a vackot előszeretettel használják pedig köztudott hogy megkeményedik idővel...

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Rattanee!
Dohanyzol, vagy a környezetedben levök?
Kari

0

Rattanee
Rattanee picture

Én dohányoztam (konkrétan múlt hétfőn tettem le, eddig még bírom :) ) de mindíg kint, tehát ezeket a kütyüket nem érte füst.

0

city217
city217 picture

Nem látod, most nyert egy trafikot. :)
bady

0

city217
city217 picture

Szia.
A dohányzás és a por káros az egészségre, a dvd-k se szeretik. Mindig hagyj benne egy lemezt vagy kazettát.
Tisztítás és kész, ha nem akkor a motorok is lépesek leülepedni, spray-zni kell.
Üdv.

0

Sponsored links