You are here

Awelco Mikro 114 inverteres hegesztő zárlatos IGBT-vel

9 posts / 0 new
Last post
nyaki
nyaki picture

Üdv Mindenki!
Van nálam egy fenti nevezetű készülék. Munka közben elfüstölt, de szó szerint, fémgőzzé vált benne a primer oldal negatív ágában található 2db IGBT-hez tartozó 10db, párhuzamosan kötött emitter ellenállás hálózat (10xR100, vagyis 10x0,1Ohm(?)), valamint a fólia. Egyébként mind a 4 db G15N60HS típusú IGBT zárlatos lett minden irányban, ezért megszakadtak az elégett emitteroldali ellenálláskörhöz tartozó, 15 Ohm-os gate ellenállások is. A másik oldali 2db IGBT-hez tartozó 15 Ohm-ok megmaradtak. A szekunder oldalon zárlatos lett a 2db STTH30R03CG típusú, a kimenettel párhuzamosan található kettős védődiódából az egyik és lehetséges, hogy ez volt a kiváltó ok, bár szerintem ebben lennie kellene valamiféle áramfigyelő védelemnek is és ezért nem kellett volna füstöt eregetnie, de megtörtént.
Bár az IGBT-ket kicseréltem, de nem merem beröffenteni, mert a füstös oldalon megszakadt gate ellenállásokon szerintem visszajutott a nagyfesz a vezérlésre. Sajnos minden felületszerelt és lakkozott, sőt rajzot sem találtam hozzá és az a gyanúm, hogy valami biztosan tönkre mehetett még a vezérlésben is, ezért félő, hogy bekapcsoláskor ismét az örök vadászmezőkre küldeném az egészet.

Jól gondolom???

A szekunderkörben található 2db védődiódának feltétlenül azonosnak kell lenni?

Ha valakinek van ezzel a kütyüvel valami tapasztalata és megosztaná velem, vagy a típushoz lenne kapcsrajza, azt megköszönném.

Köszi

Comments
uniman
uniman picture
***

Hello.
Ácsi...Valamit átjavítottál a topic szövegében! Eddig STTH2003CG(ez meg 2x10A !) típust emlegettél 3 db-t meg a +2 db STTH30R03CG-t...ejnye-ejnye!
Üdv.: uniman

0

nyaki
nyaki picture

Nem javítottam semmit, eddig is ez volt a felállás!
Egyébként az általad adott rajz hasonlít eddig a legjobban erre.
Köszi

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

nyaki
nyaki picture

Lehet, hogy szerencsém lesz ezzel a kütyüvel, mivel az IGBT negatív ága adta meg magát és a vezérlés LVG kimenetében is pont a PNP típusú, tehát a negatívra menő tranyó zárlatosodott be, így a nagyfesz a negatív felé húzott át, kikerülve az IC tápáramkörét és a kimeneteket. :hmmm:

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

mpisti
mpisti picture

A rajzot megtalálod a rendezetlenek között, sajnos csak a szabályzó+PWM kör rajza van meg, a főáramköri részt tartalmazó oldal nincs. De az a része az egyszerűbb. Akár ki is tudod rajzolni.
Üdv. M.I.

0

nyaki
nyaki picture

Köszi, meglestem...legalábbis megpróbáltam, de én csak a AWM5680-AA rajzát találtam és ez nem ilyen. Ez szerintem az 56801-es típus. Nincs benne relé. Kérlek segíts a keresésben!
... :hmmm: nem lesz egy gyaloggalopp, úgy érzem.
A kimeneten van egyutas felállásban párhuzamosan kötve 3db STTH2003CG kettősdióda és az említett 2db STTH30R03CG párhuzamosan kötve a kimenettel. A kettőből az egyiknek a fele lett zárlatos. Szerintem ez antiparalell védődióda, de javíts ki, ha nem így van.
Az SMD 0,1 ohmosak helyett használhatok konstantánt, vagy mindenképpen SMD kell, hogy el tudjon égni, ha gond van?

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
AWELCO_WELDER_5679_80A_SCH néven a "relémentes" változatot megtalálod a Tanyán(most már).
De elképzelhető, hogy ONDULIX 80 típussal némileg azonos lehet a kapcsolás:

(AW 1-3 csatolmányban képek a "neagytestvéreiről").
Üdv.: uniman

0

nyaki
nyaki picture

Ez sajnos nem az, bár hasonló. a Tied szerintem nagyobb teljesítményű, mert az enyémben csak 2-2db IGBT van.
Mindenesetre már haladok, mert kimértem, hogy a megégett LVG meghajtásban a BSR14/BSR16 párból a BSR16 CE zárlatos lett. Egyenlőre ennyi. Ezt a két tranyót helyettesíteném KSP2907A/KSP2222A típussal, mert ez van itthon. Bár ezek nem 800mA-esek, hanem csak 600mA-esek és még csak nem is SMD, de minden más adatuk egyezik a BSR-ekkel.
Felhasználhatom vajon ezeket?
Ennek a kütyünek a max. kimenő árama 80A, a legkisebb típus a sorozatból.
Köszi

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

mpisti
mpisti picture

Szia Nyaki!
Azok a 0,1 ohmos ellenállások a primer áramot mérik, aztán ha gubanc van, elszállnak. A szekunder oldalon található diódák nem védődiódák, hanem azok végzik az egyenirányítást, és bizony csak 2x30A-esek. Jól érzed,az IGBT csere még csak a műtét kezdete, miután a szekunder kör hibás elemeit kicserélted, érdemes az IGBT meghajtó körrel folytatni egészen a PWM IC-ig. Aztán segédtápról csak a PWM kört feléleszteni.Ha frekvencia, kitöltési tényező rendben, akkor lehet éleszteni, de csak egy nagyobb (200W)izzón keresztül, vagy toroidról úgy,hogy a szabályzókör továbbra is segédtápról megy.A primer felvett áramot folyamatosan mérni, 0,15-0,2A-nál általában nem lehet több üresjárásban. Rajzot megpróbálok keríteni, ha találok felteszem.

0

Sponsored links