You are here

Szakvélemény írása!(mintát keresek)

12 posts / 0 new
Last post
Mitu
Mitu picture

Üdvözlet mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni.Szükségem lenne egy Szakértői szakvélemény mintára.A történet a következő:Elektromos áram szolgáltató elkövetett egy bakit aminek következtében a TV készülék tönkrement (túlfeszültséget kapott,ami a primer oldalon jól látható) a szolgáltató elismerte a hibát és a szakvélemény illetve számla ellenében megtéríti a kárt,ebből a két dologból a számla megvan de még szakvéleményt nem írtam soha ehhez szeretnék segítséget illetve mintát kérni.Egy laptoppal kapcsolatban pedig árajánlatot kellene írnom és ehhez is jól jönne egy minta.

Előre is köszönöm

Üdv:M

Comments
lacatoth63
lacatoth63 picture

Szia Mitu.

Mellékelve küldök 1 mintát.
Nekem a biztosító elfogadta,de mellékelni kellett a szakértői díjról a számlát amit természetesen kifizetett a biztosító.

Üdv:Laca :super:

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Igazából mindegy a formája, csak ne az szerepeljen benne, hogy szakértői vélemény. Ezt csak a papírral rendelkező igazságügyi szakértők írhatják. A felzet legyen: "Hibamegállapítási Jegyzőkönyv". Aztán a hiba pontos leírása, az előzmények ismertetése (nulla szakadás, fázis-nulla csere, stb), majd a javítási anyagok és díjak részletezése. Végül: dátum, pecsét aláírás. Már veheted is fel a pénzt.

Üdv! Kalex

0

Kumi
Kumi picture

Szia Kalex!
Tudomásom szerint alapvetően kétfajta műszaki szakértő van.
1. Mérnökkamarai nyilvántartásban szereplő műszaki szakértő, aki az adott (jogosult) műszaki területen végezhet szakértői munkát, adhat szakértői véleményt.
2. Igazságügyi műszaki szakértő.
Én úgy emlékszem, hogy amikor ezt a nyilvántartást felállították, akkor nem volt kitétel a diploma.
Aki tudott valamilyen hozzáértést bizonyítani a foglalkozása által az már bent lehetett a névsorban.
Ezzel persze nem akarom lebecsülni ezeket az embereket, mert szaktudás nem csak diplomával létezik.
Úgy tudom, hogy ma már az új jogosultságok kiadásakor ez a helyzet némileg módosult.
Üdv.: Kumi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Jól tudod, két féle szakértő van. Viszont az biztos, hogy 1999 óta, csak szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező nevezheti magát szakértőnek, az egyéb feltételek fennállása esetén is.

Üdv! Kalex

0

sequdo
sequdo picture

Szia!
Kb 8 éve kellet nekem is írni szakvéleményt. 2db. játékgép ment tönkre egy kocsmában szolgáltató hibájából. Szolgáltató el is ismerte a hibáját. A szolgáltató biztosítója felhívott, hogy egyeztesse a javítási árakat, majd alkudozni kezdett. Egy fillért nem engedtem. A tulajdonosok meg is kapták a pénzüket.
A szakvéleménynek nem volt semmi hivatalos formája!
Benne volt : cégnév, javítást végző neve, hiba jellege, Oka, Felhasznált anyagok listája- beszerzési forrása (TAB Ausztria Gmbh) + csatolva a számla.
Ha elismerték a hibát nem nagyon kötekednek. Kivétel az én esetem mert itt, ha emlékeim nem csalnak közel 600 rugó volt az összeg. Én is sokalltam, de ennyi volt és kész!

0

Kumi
Kumi picture

Sziasztok!
Úgy látszik van egy összeghatár, amikor a biztosító már bíróságra megy.
Pár éves eset röviden, igaz nem lakóssági körben.
Optikai távközlési kábelt elvágtak egy nyomvonalas közmű építés földmunkái során.
A felelősséget az adott cég nem vitatta, de a biztosítója csak az ideiglenes helyreállítás költségeit volt hajlandó kifizetni.
A biztosító saját műszaki szakértőjének szakvéleményére hivatkozott.
Az úriember műszaki szakértő volt csak éppen nem volt sem végzettsége, sem jogosultsága a távközlési műszaki szakértéshez.
Ilyen esetben pedig ez elengedhetetlen szerintem.
Ja, az összeg valamivel meghaladta a nettó 2MFt-t.
Üdv.: Kumi

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

Több ilyen esetem volt már nekem is, mivel szakmabeli vagyok.

A szakvéleménynél igazán nem a "minta" a lényeg, mert minden eset más és más.

Hanem az, hogy a készülék javítása a vállalkozó foglalkozási körébe illeszthető legyen, pecsételje le a vállalkozói pecsétjével és lássa el cégszerű aláírásával.
A szakértői vélemény, tartalmazza a készülék pontos típusát, gyári számát, a vásárlás idejét és akkori vételárát, valamint a megbízott szerviz pontos nevét telephelyét ahova beszállításra került javításra a fent említett készülék.

És a szerviz megállapította hogy:....
Rövid leírásban tartalmazza a meghibásodást előidéző okot, a meghibásodott alkatrészeket, az anyag és javítási költségeket, lehetséges javítási árajánlatot.

Én így saját magamnak készítettem el a mosogatógépünk, számítógépünk, TV készülékünk, gáz kazánunk vezérlő elektronikájának szakértői véleményét, mikor az Eon vagy villám okozta kárunk keletkezett és megkerestem az odaillő vállalkozót aki aláírta és lepecsételte.(elfogadta hogy ez a szakmám és értek hozzá és helyt adott a leírtaknak, csak mivel nem vagyok számlaképes egyéni vállalkozó nem tudom lepecsételni)
Volt aki nem kért érte pénzt, volt aki pár ezer Ft-ért írta alá és adott rá pecsétet.(de ennyi még elviselhető hogy a kártérítést megkapja az ember)

Eddig mindegyik biztosító és az EON is elfogadta és semmi kifogást nem emelt a vélemény ellen.

Ha ilyen pecsétes szakértői véleményt viszel el fogják fogadni, mert a bejegyzett tevékenységi körű vállalkozó aláírása és pecsétje rajta van amivel igazolja a hiba okát és a javítási költségeket.

Üdv!

Norbert

0

uniman
uniman picture
***

0

thieringpeti
thieringpeti picture

Nem lehet, hogy a szakvélemény írásához megfelelő jogosultság (értsd: igazságügyi szakértői tanfolyam, vizsga, képzés stb...) igazolása, és kamarai tagsági szám, vagy valami regisztrációs szám is szükségeltetik? Én legalábbis úgy tudom.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Régebben én is adtam ki villámcsapott készülékekről szakvéleményt az ügyfél kérésére a biztosítóval történő elszámolás érdekében.
Az utóbbi pár évben nem volt ilyen esetem.
A jegyzőkönyvbe rögzítendő adatokat mások már leírták.
Én ezek mellett magamnak még szoktam fényképeket készíteni a készülékről, annak matricájáról a gyári számmal és a meghibásodás látható jeleiről.
Ezeket a képeket soha nem kérte utólag a biztosító, a jegyzőkönyv alapján minden esetben fizetett.
A cég szervize ahol akkor dolgoztam adott ki ilyen igazolásokat és ott nem volt olyan szakember, akinek műszaki szakértői jogosultsága lett volna.
Ennek ellenére elfogadták ezeket az igazolásokat a biztosítónál.
Üdv.: Kumi

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Eddig úgy működik (dött), hogy a biztosító által megjelölt, " szerződött " szakember véleményét fogadták el. Általában!!! Bármelyik hivatalos szerelő állíthat ki szakvéleményt, de a biztosító kérheti az általa megnevezett " szakértő " vizsgálatát. Ez aztán biztosítóktól függő. Előtte célszerű megnézni hol van biztosítva, és mik a kívánalmak.

Üdv Stevepapa

0

Sponsored links