You are here

Hálózati trafó nélküli tápegységhez milyen kondit?

25 posts / 0 new
Last post
Imyke
Imyke picture

Sziasztok!

Olyan tápegységekhez, melyeknél kondenzátort alkalmaznak feszültségcsökkentésre, milyen anyagú kondenzátor jó/megfelelő? Pl. 1uF/275VAC de X1-X2-Y1-Y2 ?

Pl: http://www.hqelektronik.hu/info/hu/c__1u0_ac275_x2.html ???

Köszi!
Üdv!
Imre

Comments
balage
balage picture

De ha mindenáron ezt a kapacitív ejtő ák.-t akarod akkor itt egy kis anyag hozzá: https://www.google.hu/search?q=capacitive+dropper+power+supply&source=ln...

0

balage
balage picture

Pár háztartási gép elektronikájában találkoztam LNK304 ic-vel felépített táppal.Elég olcsó,és pár alkatrészből áll ez is,érdemes az adatlapját megnézni.

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia balage!

Na erre gondoltam, tudtam, hogy valakinek be fog ugrani! Köszönöm!

Üdv: Jácint

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Imyke!
Egy Sienmens-ajánlás szerint - ha egyenirányitásra egy szem diódát, stabilizálásra meg egy Zenert alkalmazol: I= (kb.)2.82*Ueff*f*C
(Hozzátenném: én kissé egyszerűbben szoktam ilyesmit számolni, az Rhat=1/314*C képlettel, ezzel az effektiv áram egyszerűen meghatározható. A kondinak alkalmas pl. 400V-os stiro, de mindenképpen köss sorba vele egy kb. 68-100 Ohmos ellenállást, különben szépen szikrázik!)
Sk sikert: Thanatos

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!
Köszönöm a hozzászólásokat! Valószínüleg Oszi ötlete alapján dugasztáp belsejét fogom alkalmazni, bár bíztam benne, létezik 1-200mA-s csodabogár.
Üdv: Jácint

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca.

...ezek szerint nem láttad: http://www.designworldonline.com/uploads/Imagegallery/micropower-direct-...

Üdv.: uniman

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia uniman!
Láttam, csak írták, hogy nagy a saját fogyasztásuk. Majd otthon még szemezgetek velük.
Üdv: Jácint

0

thieringpeti
thieringpeti picture

A saját fogyasztás nagy része meddő teljesítmény, mivel kondi van benne. A hatásos (wattos) teljesítménye ennél jóval kisebb. Ne feledd, hogy a (háztartási) fogyasztásmérő (villanyóra) csak a hatásos teljesítményt méri, viszont az áramfelvételbe beleszámít a meddő is. Ezért, ha mondjuk 20mA-t veszel ki egy ilyen kondis tápból, zénerrel stabilizálva, akkor az 230V * 20mA = 4.6VA. Ez kb. stimmel is az időzítő órára, mert egy 600ohhm körüli relé annyit igényel. Mivel zénerrel van stabilizálva, ha a relé nincs meghúzva, akkoris elnyomja a 20mA-t, csak a zéneren.
Természetesen a hatásos teljesítmény az 20mA * 12V = 0,24W-ra adódik. A teljesítménytényező (cosinus fi) pedig a hatásos / meddő képlettel számolva 0,052-re adódik, természetesen kapacitív irányban.
Egy ilyen időzítő óra szépen kikompenzál egy kisebb indukciós motor (pl. asztali ventilátor), vagy egy 7W-os mágneses előtéttel szerelt fénycső által okozott induktív meddőt.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Átnézegettem, horror áron vannak. Nagyon bonyolult lehet kapcsolóüzemben előállítani 5-12V-ot 400-ból? Elvileg egy színuszos inverter tudja a teljes sávot.

Üdv: Jácint

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Jaca,

Ezekből a kis jószágokból is rengeteg fajta létezik, mindig az a kérdés mire van szükséged? Pl. lehet elég egy kis DC/DC átalakító, vagy egy AC/DC átalalakító!
"Ahogy Puskin mondta minden az Anyegin múlik!"

Üdv,
Oszi

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

azt azért jegyezzük meg, hogy ezeket a tápegységeket, csak olyan helyen szabad használni ahol teljesülnek a követelményei, mert az áramkör érintése életveszélyes lehet.
Én inkább egy dugasztáp belsejét ajánlanám. Ma már olcsón lehet kapni akár amperes áramokra képes kis tápokat, ezeket szétszedve jól be lehet integrálni, egy egy projektbe! Persze egy LED-es irányfényhez túlzás lehet!

Üdv,
Oszi

0

balage
balage picture

Az alkatrészigényük ezeknek a tápoknak tényleg csekély,a fogyasztásukról viszont már ezt nem lehet elmondani.Egyszer egy konnektorba dugható időzítőkapcsolónak(ugyan ilyen típusú táp van benne)megmértem a teljesítményfelvételét, és kb. 5-6W körül fogyasztott úgy hogy a bennelévő relé be sem volt húzva.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Mintha olvastam volna itt a Tanyán olyan stand-by tápokról, amik közvetlen a 220V-ból állítják elő transzformátor nélkül a kis feszültséget. Tudnátok valami típust mondani?

Üdv: Jácint

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Jácint !
A kondi kapacitása határozza meg a feszültséget és az Ampert is .
Nálunk létezik világon először alkalmazott soros kondis hegesztőgép is. 3 mm-s elektródával hegeszt hálózatról.
Volt nálunk forrasztópáka is 36V 20W , amelyben egy 10uF, 315V, MBG (ciril) kondi volt , persze kisütő ellenállás is volt rajta , 1 mega, vagy 910 kilo , nem mindegy , vazze :lol: .

Üdv! Miki.

0

Pista47
Pista47 picture

Szia Miki!
Soros kondis hegesztőgép????
Mingyá dobok egy hátast!
A pasit nem rázogatja a villany időnként?
Üdv.: Pista.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Pista !
Igen soros, de nem az elektrodával, hanem a teljesítmény transzformátorral !
A ív gyújtásánál még csak trafo van, de amikor az ív bekapcsol egy áramrelé a trafoval sorba köt, egy 100-200uF kondit , amely rezonanciába van méretezve a primer tekercsel . A secunder oldalon csak egy drosszel (fojtó) van .

Üdv! Miki.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca.
Milyen szinük volt?: http://www.designworldonline.com/uploads/Imagegallery/micropower-direct-... http://www.micropowerdirect.com/PDF%20Files/Datasheets/ACDC/MPL/MPL-03SE...

Előkerült amire én gondoltam, ez AC 120 V-os: ...a "dudorok" azonban akár trafót is rejthetnek:

Üdv.: uniman

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezekre típus nincs.
A jóminőségű kondenzátor(MKP X" típus, 275V fölött )ejti a feszültséget 10-20-30 V-ra,(a váltakozó áramú ellenállása révén) ezután jön az egyenirányítás.Előtte szokott lenni 1-3,3 Ohmos védő/biztosító ellenállás.
A kondenzátor értéke függ a kívánt feszültségtől, fogyasztástól. Értéke 0,47uF-2,2uF között szokott lenni.
Élettartama 1-3 év, a terheléstől, környezeti hőmérséklettől függően.
Csak olyan helyen használatos, ahol mindkét ág sem közvetlenül, sem közvetve nem kerül kapcsolatba a környezettel,(kettős szigetelés)
Pl: kenyérpirító, időzítőóra, fogyasztásmérő, stb.
A kivehető áram pár mA, max. 20 mA.

Bálint

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia Bálint !

"A kivehető áram pár mA, max. 20 mA."
- én személy szerint is szedtem már ki többet belőlük :)
Lásd Miki válaszát fentebb...

Üdv: Dénes István

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz!
Csak példaként említeném meg az esetemet. A 36V-os villanybringa akkumulátoromnak kezdett a kapacitása csökkenni, persze, mert kiszáradt.
Le feszegettem a fedelét, és a kupakokat, injekciós tűvel nyomattam bele ioncserélt vizet.
De.
Hallottam, hogy az eredeti töltővel nem lesz a legjobb elkezdeni tölteni, az impulzus töltés jobb.
Készítettem egy áramkört, röviden:
Hálózat, kondenzátor (5.9uF 380VAC), 47R 7W, biztosíték 5A sorosan. Ez megy a graetzre. Graetz DC kimenete soros biztosíték 5A, megy az akkura. Ja, és a kondenzátoron egy kisütő ellenállás.
Közben derült ki a kutyaság is. Nem lehet a kondenzátort direktbe bekapcsolni, (főleg majd nagyobb áramnál) mert ha az Up-nél kapja meg a feszültséget, a kondin túl nagy lesz a dU/dt feszültségugrás, ekkor elvileg 0 az ellenállása, ilyen esetben minden kap egy nagy áram pofont. Amiatt került bele a 47R.
Az akkumulátor feszültségét időnként mérni kell, mert nem készítettem hozzá automata leállítót.
A folyadék szépen felszívódott pár óra eltelte után, újra kapott egy kisebb mennyiséget, hogy a felülete csillanjon meg.
Tudom, hogy ez nem éppen a szakszerű módszere a regenerálásnak, de eléggé hatásosnak bizonyult.
Ezzel a módszerrel töltés, majd kisütés 10.5V/akkumulátor-ig. Néhány ilyen ciklus után azért jól kicombosodott az akkumulátor.
A töltőáram ezzel az összeállítással 0.35A, néztem a jelalakot az akkumulátoron, 200mVpp-t adott.
Még csak annyi, hogy ez az egész életveszélyes, védelmet kell alkalmazni, pl elkerítés, csak akkor szabad ilyet csinálni, ha ez a feltétel biztosítható.
Üdv.: Pista.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:én a kis készülékekre gondoltam.
Nagyméretű kondenzátorral természetesen lehet nagyobb áramot is kicsalni, ahol a veszteséget a kondenzátor tudja disszipálni.

Bálint

0

Imyke
Imyke picture

Mindenkinek koszonom a valaszokat! Mostmar megnyugodtam, ertem mi miert van!

Koszonom!
Udv!
Imre

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Itt Bálint írt róluk részletesen.

Üdv! Miki.

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Valahol volt már ez téma, legjobb az Y2 (ez a legszigorúbb előírásoknak felel meg), de használható az X2 is.
Természetesen az ilyen tápegység nem tekinthető galvanikusan elválasztottnak, ezért a hálózati feszültségre vonatkozó biztonsági előírások érvényesek a táplált készüléknél, áramkörnél is!!!

0

Sponsored links