You are here

Mozgásérzékelő nem kapcsol ki

7 posts / 0 new
Last post
JohnLenin
JohnLenin picture

Sziasztok! Segítségeteket kérem. Már többször találkoztam a jelenséggel, hogy az egyébként hibátlan (nem törött, nem beázott, nem bemattult lencséjű) jó pár éves mozgásérzékelő nem kapcsol ki. Az alkonykapcsoló működik, tehát a hiba csak sötétedés után jön elő. Még mozogni sem kell az érzékelő előtt, mégis bekapcsol, és órákon keresztül nem kapcsol ki. Régebben próbáltam megkeresni a hibát, mérve minden jónak tűnt. Az infraszenzoron nem tudom mit kéne mérni, de emlékeim szerint izzóval megvilágítva valami mérhető paramétere változott. Biztos ami biztos kicseréltem a puffer elkót, de ez nem segített. Nem maradt más mint a csere. Manapság párezer forintért kaphatók, nem egy nagy érvágás. Most viszont a saját mozgásérzékelőm adta meg magát. Az a nagy bajom, hogy egybe van építve a lámpával, és már nem kapható a tizenvalahány éves lámpa. Ha újat veszek, nem takarja el a régi lámpa nyomát a homlokzaton, sőt a furatok is máshova esnek. A feleségemtől kapnék! (Gondolom ezt ismeritek...) Van valami tippek, hogy mi adta meg magát a mozgásérzékelőben?

 

Comments
welding alt
welding alt picture

Szia!

Nem írtad milyen model ( IC típus pl.),régebbi típusoknál, hasonló jelenség esetén sok esetben az LM324-es cseréje segített. A periférikus elemek ,ha rendben voltak, nem méregettem az IC lábain,hanem csere.

Üdv! welding alt

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

ezek eléggé egy kaptafára készülnek, itt az egyik alkalmazott IC a BISS0001 adatlapja. Segít feltérképezni a tiédet!

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: az enyémekben, egy kivételével LM 324-ek vannak.

Bálint

0

jandu
jandu picture

Szia,
általában mérésel tudom megtalálni a bajt. Milyen kivitelü a elektronika - relés vagy triakos a végfok?
Elkéne hozzá egy rajz is, mert több részre bontható az áramkör:
-napfényt érzékelő rész
-mozgás érzékelő rész
-billenő áramkör
-időzítéo árramkör
-végfok
-tápellátás a szenzor és áramkör részére

Bármelyik lehet hibás, ezért mérni kel.

jandu

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
"jó pár éves mozgásérzékelő nem kapcsol ki." Nekem is egy 20 eves Bosch-t kellett nemreg potolnom-sajna!
Az uj, mint esetedben is lenne, nem fedte a regi nyomait, de nagyobb baj, hogy minösegben is joval gyatrabb, pedig arban nem szamit olcsonak, lenyeg, hogy mar ugy 3-havi üzem utan ugyan ez a jelensege, azzal spekelve, hogyha feszt rakapcsolva inditom(manualis start)=akar 4 oraig is eltart mig lekapcsol, de ha magatol kapcsol be ugyanakkor (pl. egy ilyen hosszu ciklusa utan is)- normalis idözitessel is lekapcsolhat :-( _ nalam szüksegmegoldasnak a poti kis ide-oda tekerese kapasbol megoldja (tüneti kezeleskent), sajna szetszedhetetlen az egyseg, nomeg közös garazs tartozeka...
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:a benne levő elkókat újra cserélni, forrasztásokat ellenőrizni, a potmétereket megmozgatni,kontakt 60-gyel kezelni.
PIR-szenzor működést ellenőrizni.

Bálint

0