You are here

hűtő

14 posts / 0 new
Last post
perlaci
perlaci picture

Régi 120l-es lehel hűtő bekötési rajza érdekelne. Van egy bontott kompresszorom és kűlön indítórelém de nem tudom, hogy a relé jó e. Hol mit kell mérnem. A kompresszorhoz rádugással illeszkedik de a 230 hová megy nem tudom.
Segítséget előre is köszönöm.

Comments
Szaki963
Szaki963 picture
*****

elwo
Szia

lehel_zfc252.pdf
Felraktam
Ezt keresd talán jó lesz hozzá

elwo

0

czizso
czizso picture

Az alábbi hibajelenséggel kapcsolatban kérnék segítséget:

A hűtő alatt 2 napja egy barnás színű nedves folt jelent meg a padlón, amit ha feltörlök pár óra múlva újra jelentkezik, valamint a hűtőszekrény "túlhűt", azaz eléggé elkezdett jegesedni a belseje. Van egy csepptálca a motoron, ami csont száraz.

Mire utalnak a tünetek?

Előre is köszi.

czizso

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Vizsgáld meg a lötyit. Vizes vagy olajos tapintású. Ha olajos akkor bizony a kompresszor megadta magát és szivárog az olaj. Ha vizes akkor valahol máshol jön ki a hűtőből a víz, vaj jegesedik a szabadrészen a hűtőcső és ez olvad le.
Próbáld egy ronggyal törölgetni a motorrészt hátha ráakadsz a forrásra. Előtte húzd ki !
Laci

0

Attee
Attee picture
*

Elvileg, mivel teljesen zárt rendszer van (hermetikus kompresszor) nem szivároghat olaj a kompriból, egyrészt a rézcső (esetleg alu) előbb megsérül, mint a kompri lehegesztett acél burkolata, másrészt a hűtőközeg is elszökött volna...

Ha túlhűt, nézd meg, hogy kikapcsol-e időnként a kompri, ha nem, termosztát hiba.

0

city217
city217 picture

Meg az is lehet hogy a csepegője kidugult és kifolyt a sok trutyi. Ilyenkor jobban odafigyelünk minden változásra. Ja és hol volt az a barna folt? Mert lehet az rozsda is a rossz ajtó zárás miatt.Lehet hogy semmi baja, de ha igen akkor az a hőszabályzó.
Üdv.

0

sagyuri
sagyuri picture

Nekem is hűtő-gondom van. Egy Zanussi ZK 21/7 GO (más néven ZLKI 262) hűtőről van szó. Pár napja nem hűt a normál (nem fagyasztó) része. A jó hír az, hogy a kompresszor sem megy, így reménykedem, hogy nem a gáz szökött el, hanem csak valami villamos baja van. A villany ég benne és a fagyasztó rész kompresszora kiválóan üzemel. A motoron van egy doboz, amibe a tápkábel érkezik, de már ezt sem bírom megbontani. Valami nagyon trükkösen van összepattintva... Abban reménykedem, hogy ki tudnám prábálni: ha direktben áramot adok a motornak és ha hűt, akkor nagy baj már nem lehet. Összetúrtam a netet, de semmi. Nem is kellene service manual, csak egy kapcsolási rajz meg valami infó, hogyan férek hozzá a motor kapcsaihoz. De még kapcsolási rajzot sem találok a neten... :(

0

sanyabanya
sanyabanya picture

Szia sagyuri!

Nekem ilyen esetben rendszeresen a hőfokszabályzó szokott tönkremenni. Van egy kb 15 éves Philips Whirlpool kombi hűtőm, amibe már a negyedik hőfokszabályzót cserélem, de más baja még nem volt. Persze ez nem zárja ki, hogy máshol lesz a gond, csak egy tipp volt, - talán itt jobban bele tudsz mérni.

Üdv.

0

sagyuri
sagyuri picture

Hát bízom benne, hogy csak valami "leesett egy drót" vagy "megpurcant a hőfokszabályzó" típusú, viszonylag egyszerű baja van. Mint említettem, a fő gond az, hogy azt a hülye fekete dobozt nem bírom leoperálni a kompresszor oldaláról, így hozzá se férek a motor kapcsaihoz. Ha valakinek van kapcsolási rajza vagy más segítséget tud nyújtani, örök hálám fogja üldözni... :)

0

perlaci
perlaci picture

A fűrész és a kalapács mindent megold ! :yes:
Ahogy mondja az orvosi közmondás: A patológus mindent tud és mindent meg tud csinálni csak már későnÜdv Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

http://elektrotanya.com/?q=hu/node/3271
Itt fent van az én Samsungom, hátha ad ötletet. Az F-THERMO a hőkapcsolója, ha az nem kapcsol be, el se jut a villany a motorhoz. Elsősorban azt kellene ellenőrizned, hogy kihúúzott állapotban eljut-e a motorig a villany.

Üdv: Jácint

0

sziszi
sziszi picture

Ezt könnyű ellenőrizni mert ha ki van húzva biztos nem jut el a motorig a villany:)
Hacsak nem tud egy rövidebb utat.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz perlaci!
Ez segíthet!
Üdvözlettel:
exGelkás

File csatolás: 

0

sasa11
sasa11 picture
*

A kompresszoron találsz 3 db tű kivezetést
szépen háromszögben elrendezve.Az alsó a háromszögben a közös pont. A relé elárulja egy ohm méréssel a főfázis tekercset mert induláskor az induló áram húzza fel a segéd / indítófázist /, majd hogy elindul esik a felvett áram és a relé elejti a segédfázis bekapcsolását.A régi orosz kompresszorok fekete bakelit dobozos relével mentek , a magyarok külön kis fehér sárgás dobozba voltak régen szerelve , de a működésük akkor is ugyan az.
Elvileg új relékkel nem is tudsz hibázni ugyanis túláram esetén a relére építve találsz egy hőkapcsolót /klikszont/ ami elvileg leold.
Padra Sándor
Alias :sasa11

0

Sponsored links