You are here

Megőrülök, a CD4015 nem azt csinálja amit kell!!!Megoldva!!!!

9 posts / 0 new
Last post
isoram
isoram picture

Sziasztok! Van egy kis műszaki problémám. Kell egy kis áramkört építenem ahol gombnyomásra 4 lépésben kell léptettnem egy ventilátor fordulatát. Úgy gondoltam, hogy a 4015 pont jó lesz mert 4 lépcsős időzítést is biztosítani kell és a fenti IC-ben pont kettő regiszter van egy tokban és kicsi a hely. Viszonylag nagyon egyszerű az IC. Csak három lába van a vezérlésre. CLOKK,RESET,DATA.
no meg a 4 kimenet csatornánként.
Az a baj, hogy léptet szépen de néha több kimenet is aktív lesz (akár három is).
Szóval nem értem lehet, hogy én vagyok a hülye, (biztos)de reset után további gombnyomásra több led is világít.
Segítséget előre is köszönöm.

Comments
isoram
isoram picture

Sziasztok!Megoldva! a tokon belül az egyik áramkör gerjedt, a másik "DATA" lábra semmit sem reagált. addig nem is vettem észre mi is a valós hiba, míg nem szereztem egy új IC-t és nem próbáltam ki. Mind a kettő kör, az eltérő hibákra közel azonosan, bizonytalan billenésekkel reagált, Az új, "Pöcre indult"
Köszönöm a segítségeket!!!

0

balage
balage picture

A rajzot nem tudod felrakni?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: vagy statikus sokkot kapott, vagy az R-C elemek aránya nem jó.
A 8. és 16. táplábakra tegyél egy 47-100 nF kerámiakondit.
Az órajel kitöltési tényezője milyen?

Bálint

0

isoram
isoram picture

Szia! Mint írtam nem őrajel, hanem kézzel nyomógombbal kellene léptetni.
Milyen RC elemekről kérdezel? Ilyenek nem kellenek, csak aut.reset, felhúzó illetve az optókat csatoló áramkorlátozó ellenállások. Köszönöm a segítséget

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Az IC egy léptető regiszter, ennek megfelelően a kapcsolástól függően több kimenet is lehet egyidejűleg magas szintű. A megépített kapcsolás rajzára szükség lenne. Ha Neked egyidejűleg csak egy kimenet lehet magas szinten, akkor a CD4017 IC-vel kell felépítened a kapcsolást. A léptetések száma ott RESET lábra történő visszacsatolással beállítható. Ha 4 lépés kell, akkor a Q4 láb ( 10.láb ) és a RESET láb ( 15. láb ) összekötésével megvalósítható amit szeretnél. Sorrendben a Q0 ( 3.láb ), Q1 ( 2.láb ), Q2 ( 4.láb ) és a Q3 ( 7.láb ) lesz magas szinten. A Q4-re érkező jel reseteli a léptetést.

Üdv.:

Feri

0

isoram
isoram picture

Szia! A 4015 és a 4017 teljesen egyforma logikára épül. Közöttük a 4015 előnye az én szempontomból, hogy 2db 4 bites számláló van benne és nekem pont ez kell.
Köszönöm a segítséget.

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Isoram!
A bölcs katalógus szerint a 4015-ös két db. 4 bites shift, amely pozitiv élre billen. E szerint a clk bemenetet vagy földre húzod egy ellenállással, és +tápot kapcsolgatsz rá, vagy forditva, ekkor a gomb felengedésére lép. Itt az első gond: a gombot prell-mentesiteni kell (hogy egy nyomásra isten bizony csak egy impulzust adjon, ehhez vagy trükkös kapcsolás, vagy prellmentes - pl. Hall-generátoros - gomb szükségeltetik).
Ha azt akarod, hogy a gomb nyomogatásával a 4 kimeneten egymás után 1 szint jelenjen meg (és ez ismétlődjön), a bekapcsoláskor egy RC-taggal az 1. regiszterbe 1-et kell irnod, ezt a tagot a továbbiakban le kell választanod a bemenetről, és a bemenetre rá kell kötni az utolsó kimenetet (igy voltaképpen egy gyűrűs számláncot csináltál)! Ekkor elvileg működnie kell a nyavalyásnak!
Gond lehet még a táp szűrése: ezt az IC közelébe szerkesztett kis, kb. 10 u-s tantállal megoldhatod. Vigyázni kell arra is, hogy a CMOS bemenet baromi nagy ellenállású, ezért módfelett zavarérzékeny, tehát stabil szinteket kér (nem szabad "lógva hagyni").
Végül: minek a második shift (ami a tokban van), ha csak 4 kimenet kell?
Ha további bajaid támadnának, szivesen segitek, de javaslom, privátban (lévén a Tanya nem konstrukciós oldal, és Kalex haragját annyira sem szeretném szegény fejemre vonni, mint a villámszóró Zeuszét).
Sok sikert, kellemes káromkodást! Thanatos

0

isoram
isoram picture

Szia! A tanácsokon, miket leírtál, azokon túl voltam már természetesen, és végső kétségbeesésemben (amiben a saját szellemi képességembe vetett hitem összeomló robaja közt a porfelhőből kitámolyogva) fordultam ehhez a fórumhoz az itteni szakikhoz, itt is direkt a hobbyelektronika rovatban.
Direkt a 4015-t választottam mert két független léptető kell.
Végül megoldottam (megírtam, hogyan).
A tanulság, egy IC az nem IC-
Köszönöm a segítséget!

0

Sponsored links