You are here

Gorenje RK6333W kombinált hűtő, felül is fagyaszt hűtés helyett.

3 posts / 0 new
Last post
Csabesz
Csabesz picture

Üdv! Szakik!
Segítséget kérnék. Szomszédomban van ez a Gorenje RK6333W kombinált hűtőgép szerkezet, ami hűtés helyett a felső részében is fagyaszt. Nos a gugli nem volt a barátom, először a használati utasítást próbáltam megkeresni, de nem jártam eredménnyel. Azt nem tudom eldönteni, hogy eme csodának hogyan lehet a felső hűtő, ill. az alsó fagyasztó részét szabályozni. A felső részében van jobb oldalon egy "hőfok" szabályozó egybeépítve a belső világítással, amin van egy kétállású kapcsoló, melynek egyik állásában egy nagyobb a másik állásában egy kisebb hópihe látható. Jól látom-e, hogy ezen kapcsoló csak a felső részt szabályozza, és a szabályzóval van a gond, vagy sem.
Egyszóval a felső részeben a beépített elpárnál, ahol le kellene folynia a lecsapódott párának egy jégtömb alakult ki, és emiatt nem tud kifolyni a víz a kompresszor felé. Azt mondják, hogy amióta megvették (5 éve) azóta így működik.
Lehet-e az, hogy a felső részben lévő hőfokszabályzó halott és emiatt jelentkezik a probléma? De akkor az alsó fagyasztórészben hogyan szabályozódik a hőfok?
Segítő hozzászólásotokat előre is köszönöm!
üdv. Csabesz.

Comments
feci
feci picture

Szia Csabesz.

Lehet hogy rossz a hőfokszbályzó. Ha nem kapcsol ki akkor a hűtőben is elérheti a mínusz hőfokot. Ha kikapcsol de még a teljes leolvasztás előtt újraindul akkor előbb utóbb megnől a jég az elpárologtatónál.
Ez egy kompresszoros készülék így az az egy hőfokszabályzó szabályozza mindkét rész hőmérsékletét. A fagyasztóban jóval nagyobb a hűtőfelület mint a hűtőben és ott kezd a gáz is beáramolni.
Mire felér addigra a fagyasztóban már mínuszok vannak. A hőfokszabályzó a normál hűtő elpárologtatójának a hőmérsékletét érzékeli. Azon is kb. -16 alatt van a hőmérséklet mikor kikapcsol. Ekkor elkezd leolvadni a hátlap a hűtőben. Amikor kb. +2 fokot eléri akkor bekapcsol. A fagyasztó ennyi idő alatt nem fog felmelegedni. Az a kapcsoló általában valami melegítő forrást kapcsol be. Ez lehet a hűtő lámpája is becsukott ajtónál nem teljes erővel csak halványan világít, vagy valami gyenge fűtést kapcsol.
Azt kell kideríteni, hogy időnként megálle a gép vagy nem és a hőfokszabályzó 0 állásban leállítja e a gépet. Ha nem akkor hfsz csere. Bár ha szökik a gáz a hűtőből akkor sem fog kikapcsolni mert nem éri el azt a hőfokot aminél a hfsz reagálna. Sokkal több hibalehetőség nincsen.Ha már nagyon kevés benne a gáz vagy eldugult a rendszer akkor a hűtőben nem lesz hideg, végül már a fagyasztóban se hiába zúg a kompresszor.

0

Csabesz
Csabesz picture

Szia! Köszönöm a kimerítő válaszodat, csak most jutottam gép elé, megnézem amiket leírtál, és visszajelzek.

Szép napot!

0