You are here

Renault Clio2 töltésvezérlés beállítása, szervizkönyv az elektromos rendszerre

24 posts / 0 new
Last post
Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok!

A címben megadott típusú gépjárműben szeretném befolyásolni az akkumulátortöltés feszültségét. Az akkumulátor csak félig lesz tele a 13,6 V-ól, amivel tölt. Ez télen problémákhoz fog vezetni nem beszélve arról, hogy az akkumulátornak igencsak nem tesz jót az állandó alultöltöttség. (A fényszórókat majd megoldom, ha gond lenne velük a fesz miatt.)

Úgy adódott, hogy sok alkalommal fognak a nyakamra járni a fentebbi típusú gépkocsi javítási kérelmével. Ezért nagyon örülnék minden jól használható leírásnak eme gépjármű elektromos rendszeréről, mert nem nagyon találtam a neten hasznavehetőt. (Irtó sok bigyó, lekövethetetlen vezetékezés, ismeretlen funkciójú modulok - egyszerűen borzalmas egy trabanthoz képest, pedig ez még az egyszerűbbek közül való. Még a műszerfalat is félek megpiszkálni, mert légzsák van benne. Segítsetek rajtam, szenvedek!)

Comments
Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Itt a generátor és a töltőkör rajza. Sok dolog nincs benne. Esetleg a méréseknél segít azonosítani a vezetékeket.

Üdv! Kalex

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok!
Még egy kérdés: Mi látható a képeken az akksi + pólusa felett? Két azonos színű vezeték megy bele. Valamilyen zsanérszerűen kapcsolódó pléhek láthatóak benne. A felettük lévő műanyag alkatrész rugalmas, nyomogatható.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Transzduktor!
Bukás kapcsoló, magyarul inertia sw.
Üdv:
exGelkás
Mielőtt nagyon belegabalyodnál, a szíjfeszességet ellenőrizted?

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Na, megint okosabb vagyok, inerciakapcsoló - ühüm... - remélem nem kizárólagosan ez határozza meg a légzsák kipukkanását!

Persze, a szíj meg rendben, hisz a hiba oka is már meg van - alacsony a töltőfeszültség. Az újkeletű ezoterikus tanok a töltőfeszültségről meg nem hatnak meg. Tele akkut akarok és kész!

Évente egyszer meg savsűrűséget ellenőrzök. Mivel az erre kitalált eszközzel mindíg félremértem, ma már erre 10ml-es mérőlombikot és első világháborús analitikai mérleget használok. Azóta még nem csalódtam ólomakkumulátorban.

Most éppen azon töprengek, hogy a vékony fehér vezetékről, vagy a főáramkörről van levéve e a referencia?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: újszerű akkumulátorokról pedig újszerű-nem ezoterikus tanok- vannak.
Másképp kell kezelni.

Bálint

0

Józsx2
Józsx2 picture

Szia !

A 13,6V-al semmi gond nincs ,mivel ezek már hőkompenzált rendszerek ,amik jellemző tulajdonsága ,hogy a hőmérséklet növekedésével csökkentik a töltőfeszt ,így növelve az akku élettartamát. A napokban javítottam egy Punto II-es generátorát ,az melegen 13,7 V-al tölt ,hidegen ( ~30°C-okosan ) 14,15 V-ot ad .

1

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Háát... az van, hogy én még nem láttam olyan akkumulátort, ami 14,4 volt alatt rendesen feltöltődne ha mindíg startolnak róla, meg egyebekkel rángatják (ha tél, ha nyár).

Néhány éve meg van ez az új divat, hogy a normális akksikat leragasztják matricával. A matricán meg az áll: "maintenance free". Ez egy akkora szemétség, hogy csak na!

A kérdéses autóba fél éves akksi volt, és egy órás út után szedtem ki a kocsiból (és csak a parklámpa ment elöl). Ennek ellenére ez a 14Ah-s cucc több mint 8Ah-t bevett a rárakott töltőről. Empirikusan megfigyelt tény tehát: Csúcstechnika ide-oda, a töltés egy nagy kalap sz@rt ér!

0

Józsx2
Józsx2 picture

Szia !

A mostani akkuk csak névleg "gondozás mentesek". Ugyan az a belük ,mint a sima akksiké ,csak a záródugók helyett van leragasztott sapka van . A vízveszteségük ciklikusabb ,mert egy golyós szelep van a sapkában ( ezt lehet hallani szuszogni néha ). Rohadt nagy hátrányuk ,hogy nem lehet az elektrolitot pótolni ,ezért hamar be is döglenek...
A normálisabb akkuknál ez a fedél levehető egyben és után lehet tölteni a hiányzó elektrolitot - érdekes megnézni ,hogy ezek az akksik nem a márkás ,drága kategóriából kerülnek ki - ,ezek megfelelő gondozással nagyon sokat elbírnak ,többszörösét ,mint a nem levehető verziók. Én minden akkucserénél ilyet szoktam betenni.
A nem utántölthető verzióknak a 14 V alatti töltőfesz. nagyon sokat jelent az élettartamban. 14,2-14,4V töltőfesznél átlagosan ,használattól függően 1,5-3,5 évet bírnak -utántölthetőnél minimum 3,5 év !- ,14 V alatt -jellemzően 13,5-13,8 V - ,ez minimum 3 év - utántölthetőnél minimum 5 !!! év -.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:
---------------
Töltés Töltőfeszültség, amit a jármű feszültségszabályozója állít be 2,3-2,37 V/cella ( 13,8-14,2 V, 27,6-28,4 V ) közötti legyen. ( Ezért készülnek névlegesen 13,8 V-os feszültségre a mobil készülékek ).

Külső töltésnél a fedéllezáró dugókat el kell távolítani. A töltőáramot a kapacitás tizedének megfelelőre kell beállítani ( pl. 44 Ah-s akkumulátornak 4.4 A-t ). Ha az elektrolit hőmérséklete meghaladja az 55 C-t, a töltést meg kell szakítani. Az akkumulátor töltött, ha savsűrűség és a feszültség 2 órán keresztül állandó marad. Töltés után ellenőrizni kell a savszintet. A lemezek felső szintjétől számított ( pl. ) 15 mm-ig desztillált vízzel kell pótolni.
------------------
Tárolás Száraz, fagymentes helyen kell tárolni. Önkisülés miatt 3-4 havonta ellenőrizni kell. Ha a terhelés nélküli feszültség 2,05 V/cella ( 12,3 V, 24,6 V ) vagy a savsűrűség 1,23 g/cm3 alá csökken, akkor tölteni kell.

Töltöttségi állapot meghatározása Nyugalmi feszültség: az akkumulátor kapocsfeszültsége az utolsó töltés vagy kisütés után 5 órával.

Savsűrűség korrekció a hőmérséklet függvényében:
-0.0007 g/cm3/C * ( T - 25 C )

Nyugalmi feszültség
V/cella Nyugalmi feszültség
V Savsűrűség 25 C-on
g/cm3 Töltöttség Megjegyzés
>2,1 >12,6; 25,2 1,26-1,29 1 Rendben
2,07-2,09 12,40-12,55; 24,80-25,10 1,24-1,25 0,7-0,75 Rendben
2,04-2,07 12,25-12,40; 25,40-24,80 1,21-1,24 0,5-0,7 Tölteni kell
1,98-2,03 11,88-12,18; 23,76-24,36 1,13-1,18 0,2-0,4 Tölteni
<1.98 <11,88; 23,76 <1,12 0 Mélykisütött

-----------------------

2,39 V/cella ( 14,34 V, 28,68 V ) felett vízbontás és eredményeképp robbanásveszélyes durranógáz ( 2H2 + O2 elegy ) keletkezik

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

"a fedéllezáró dugókat el kell távolítani" Ennél hogyan...?
Mert ezt is kellett tölteni...hát kifúrtam, ráadásul az elektrolit szintje is pótlásra szorult, a pozitív csatlakozója kiolvad a helyéről...és azóta mellete "kifúj" a "savszag", két hét alatt a rézsarut is "megeszi"...most ólomból készült saruról álmodozom, hátha az jobban ellenáll a savgőznek. Mindez helyszíne a hátsó ülés alatt, a beltérben...

Üdv.: uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a gondozásmentes akkunál is le lehet venni, a zárócsíkot általában le lehet pattintani, alatta vannnak a gumisapkák.
Ezeknél kifejezetten ajánlott a 13,8 V.

Bálint

0

Hashberry
Hashberry picture

esetleg ha nem talaltal meg akkor a mega n fent van. 18mb file ez csak a renalt clio II
https://mega.co.nz/#!wEMggQIL!N84jNT-MCy0BvgiXJiAefhN8RStuWwb1JXPxnBroKJ4
valahol van nekem a gyari dialogys dvd m, azon az osszes renault tipusa fent van, ha erdekel szolj es feltotltom valahova.

Emlekszem regen volt egy tarhely ami csak renault, az orbitfiles.com de nalam nem megy, vagy elkoltoztek onnan.
Ha utobbi akkor az index oldalan van egy renault forum talan kerdezz ra ott.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Csak a "regulátort" kell kicseréned a generátorban...
Nemrég pl. én is 18,9 Voltot mértem a kocsim akkumulátorán töltés közben...a cseréhez több darab példányt is kipróbátam, és akadt köztük 13,8...14,00...14,1 Voltos is. A 14,1 Voltos marad benne véglegesre! Az eredeti 13,8 Voltossal pár éve télen valóban zűrök voltak az aksival...
Cseh okosságok.
Üdv.: uniman

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Hello!
Köszi! Még azzal sem voltam tisztában, hogy a szabályozó bele van e integrálva a generátorba, vagy valamelyik nagy központi modulba van rejtve.

Most már világos, hogy nincs hőkompenzálva (vagy ha mégis, úgyse működhet rendesen), mert a generátor közvetlenül a hűtő, és a motor közé van berakva. Bár a fehér drót funkcióját még nem tisztáztam (nem az akkura megy).

Tiszta átverésnek néz ki az is, hogy perforált az aluház. Szerintem nem a jobb hűtés miatt, hanem hogy jól belemenjen a kosz a kényes részekre. A tekercselés meg majdnem kilóg a lyukakon, ráver az esővíz. Úgy hallottam, hogy az ilyen ötleteket az autógyárak legmegbecsültebb mérnökei agyalják ki.

0

glmikc
glmikc picture

Hello.A fehér vezeték:D+,ezen keresztül kapja a gyujtáson a pozitivot.A generátor pajzs azért bordázott mert ezen keresztül adja le a höt-ergó hütöborda,ill a belekerült folyadék eltud távozni,elpárologni,ha nem igy lenne a benemaradt viz elkezdené enni az álórész vasmagját,és a rozsda szétfeszitené a pajzsot-mondjuk igy is megtörténik néha.Szerintem a generátornak semmi baja,nem látam még olyan akumlátort,ami,ha töltöre rakjuk nem vesz fel 1-2A töltöáramott.Az akkumlátort sok helyen ingyen bevizsgálják.Üdv.

0

glmikc
glmikc picture

Hello.A generátor maximális töltése max 14.4 volt lehet.A 13,6 volt-al sincs semmi gond.A töltési fesz függ az akkumlátor állapotátol is,egy régebbi akksinál már lehet kisebb a töltési fesz,mivel az akksit már nehezebb feltölteni.A generátorban a feszultségabályozást a generátorban levö fesszabályzó végzi,független az autó elektronikájátol.Ennél nagyobb gerjesztöáram szabályozást külön elektronikával biztos meglehet oldani-de mivel a fesszabályzó egyben van a szénkefetartóval,kicsit körülményes lenne a megvalósitása-viszont az autó elektronikája-,föleg a Can-bus rendszerüek nem nagyon dijazák a tulfeszultséget.A legegyszerübb megoldás:generátor levesz,generátoroshoz kivini,és probapadon megnézni,hogy megfelelöen tölt-e.Üdv.

1

egerfogo
egerfogo picture

Üdv
Elméletileg van hozzá szervizkönyvem ./pdf/
Kb 88Mb
Hogy bent van -e ami neked kellene nem tudom .
Érdekel ?
-----Rengeteg javítási kézikönyv van, cd-dvd lemezen vannak, akit érdekel írjon.
Nem mondom hogy azonnal,de akinek kell szóljon.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Egy 2002-es kábelezési, reléelhelyezési, elektromos kapcsolási rajzzal tudok segíteni, ha kell.

Üdv! Kalex

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia, kell! Hogy kaphatom meg?

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Adsz egy címet, és küldöm vagy a fájlt, vagy az elérhetőségét.

Üdv! Kalex

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: agk akkuk töltőfeszültsége 13,6-14,4V gyakorlatban13,8-13,9V-ot szoktam mérni.
Az autómon 13,8V a töltőfeszültség közepes fordulaton, fényszórók bekapcsolásakor 0,1-0,2 V-ot eshet.
Varta ezüst akkut 6 és fél éves korában cseréltem tél előtt,ennek másfél éve, most erősítőkhöz használom a lakásban.

Ha nem tölti fel rendesen:
Megnövekedett átmeneti ellenállás a csatlakozásoknál
A generátor nem ad elég áramot.
Rossz a feszültségszabályzó.
Rossz minőségű vagy gyengül az akkumulátor.
Az akkusarukat az akku kivezetéseihez igazítani, sokszor nem azonos a kúposság, kisebb felületen érintkezik.
A generátor, motor, alváz, akkumulátor testeléseket és az összes csatlakozót fémtisztára takarítani,horganyzott alátéttel szerelni, utána a csatlakozásokat WD40-nel kezelni, vagy hasonló korrózióvédelmet alkalmazni.
Hirtelen ennyi jutott eszembe.

Bálint

0

User
User picture

Szevasztok!
Akkor szokott még a generátor ilyen kis végfeszültséget produkálni, ha a 3 fázisú hid egyenirányítóból egy fázis hiányzik (1 dióda szakadt?). A lüktető egyen átlaga egy kevesebb végfeszültséget eredményez.
Üdv.

0

Józsx2
Józsx2 picture

Szia !

Ha a teljesítményhídnak valami nyűgje van ,azt a töltésellenőrző lámpa világítása azonnal jelzi. Ha a gerjesztődiódák halódnak ,vagy halottak ,azt viszont nem mindig jelzi a lámpa ( attól függ ,milyen a generátor és a szabályzó belső felépítése )

0

Sponsored links