You are here

Elektrotechnikai példák megoldásához segítség kérése. (lezárva)

36 posts / 0 new
Last post
ilyesimre
ilyesimre picture

Kérem valamelyik moderátort, hogy zárja le ezt a meddő dolgot! Az csak nekem tűnt fel, hogy mindennemű érdemi hozzászólás nélkül, pusztán szájkaratéval összeszedtem 36 pontot?!? Gondolom ez a többiekre is igaz!

A tényleges segítséget Oszi11-nek még egyszer hálásan köszönöm!

Kérésedre a topikot lezártam, de a címet visszaállítottam, mert esetleg másnak is akadhat gondja az elektróval!
Kalex

Comments
csakyt
csakyt picture

Szia.
Mikor van a vizsgád? Akarod, hogy elmenjek helyetted és le is diplomázzak?
Üdv Tibi
ui: Persze a diplomát a te nevedre iratjuk.
S.P.

0

ilyesimre
ilyesimre picture

Volnál olyan kedves tényleg? Lekötelezel. Köszönöm! Csak előtte tanulj meg helyesen írni!

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Ígérem megtanulok helyesen írni. Viszont én is javasolnék neked valamit! Ha már elmentél az iskolába tanulni, akkor tanulj. Tudod, nekem nem ez a szakmám. Viszont ha valamit nem tudok, akkor megpróbálom megfejteni azt amit nem tudok. Tudod, lehet, több könyvem van itthon ami az elektrónikával foglalkozik, mint annak aki már profi szakember. Tudod ha egy kapcsolásban, vagy valami olyan dologban kérsz segítséget amit fizikailag nem tudsz megoldani, akkor segítő kezet kapsz. De ne is haragudj. Ez az ország lassan olyan emberekből fog állni akinek papírja ugyan van, de ennek a papírnak a megszerzése nem egészen úgy történik, ahogy elvárható lenne!

Üdv Tibi

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz!
Bármennyire is "nem szakmád", gondolatolvasó kézikészüléket sikerült készitened eszerint, mert szórul szóra az én véleményemet irtad le! (Egyébként nyilván az én helyesirásommal is baj van - talán, mert a tasztomon nincs hosszű i!).
A legjobbakat: Thanatos

0

ilyesimre
ilyesimre picture

Az előző hozzászólásomat még jó hosszan írogattam, azután megállapítottam, hogy az írásom 98%-a eltűnt az éterben. Így ha megengeded, akkor még egy válaszban leírnám újra. Azzal folytattam, hogy ha nem gond akkor nem egy 5 kredites elektrotechnikából kívánom megírni a diplomamunkámat. Mert nem villamosmérnök akarok lenni! Elnézést kérek, ha megsértek valakit azzal, hogy segítséget próbáltam kérni! Azonban neked is elmondanám, hogy nem azt kértem, hogy vizsgázzatok le helyettem! Azt kértem, hogy egy példa feladatsor megoldásában segítsetek! Hátha azután könnyebben fog menni élesben a vizsga feladatok megoldása! Azt is meg kívánnám jegyezni, hogy nyilván én írok ide, mert én vagyok regisztrálva. De az építő jellegű, segítőkész, okulásra alkalmas hozzászólásoddal egy egész nyíregyházi és székesfehérvári csoportot sértegetsz. Egészen véletlenül egyetlen elektrotechnikus sincsen közöttünk. Szakmai alapok nélkül, távoktatásban, 3 óra konzultációval ugyan milyen elvárásaid vannak? Jegyzeteket persze lehet olvasni, de azoknak ugyan milyen gyakorlati haszna van? A hozzászólásod alapján csupa hülye, hozzá nem értő, tehetetlen embert vettek fel mérnök informatikusnak és tanul harmadikosként. Ez lehet, hogy az elektro tárgyból így is van. Sőt! Biztos. Csakhogy meg kell nyugtatnom mindenkit! Amint sikerül ebből a tárgyból a vizsgánk, azonnal el is fogjuk felejteni és egyetlen szaktekintély kenyérkeresetét sem fogjuk veszélyeztetni azzal, hogy elektrotechnikai szakmában kontárkodunk!

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Tisztelt ilyesmire. Olvasva amit írtál, elszomorít. Elszomorít, mert azt veszem ki az írásodból, hogy jelentkeztél egy iskolába, de ezt az iskolát úgy járod, hogy már előre tudod azt, hogy te nem ezt akarod csinálni. Elszomorít azért, mert vannak olyan fiatalok akik szívből szeretnének ilyen iskolába járni és ezt a szakmát művelni az iskola után. Apám elektrótechnikus volt a BRG.-ben. Felnéztem rá és én is a nyomdokaiba szerettem volna lépni. Sajnos nem tudtam, mert a szüleim hamar elhunytak, így nevelőszülőnél, majd annak halálakor nevelőotthonba kerültem. Nem volt szerencsém ahhoz, hogy egy ilyen iskolába bekerüljek, de ennek ellenére, mindig is ez volt a hobbim és mint autodidakta, ha nem tudtam valamit, elmentem és vettem egy könyvet, hogy megtanuljam azt amit épp nem tudok. Most közel 150 könyvem van. A fiamat azért zavartam el itthonról, mert beirattam a Klauzár utcai iskolába elektrótechnikusnak. Lógott és nem érdekelte. Elvette a helyet olyanoktól akiket érdekelt volna. em viszgáézott le, mert csak 3 évet végzett és inkább elment szórakozni. Most már bánja, mert rájött, valójában ez a jövő! Nem a számítástechnika, mert azt lassan már az ovodáok is tudni fogják. Viszont ahhoz, hogy valaki a számítástechnikával tudjon foglalkozni, ahhoz előbb a hardver kell! Ezt meg azok az emberek készítik, tervezik, akik végigjárták az elektrótechnikai iskolákat! megnéztem mi a bevezetődben a feltett képlet. Gondoltam megpróbálom megoldani. Láss csodát. Beírtam a mindentudó google keresőbe, példaképp a rezgőkört és nem egy olyan találatot kaptam ahonnan a megfejtést kilehet olvasni. Tudod nekem nincs erre szükségem, de beírtam, hogy utána járjak. Csak úgy megkérdezem. Te próbáltad a neten a megoldást megkeresni ezekhez a példákhoz? Ha még nem, akkor tényleg azt javaslom. keress rá és próbálj meg magadtól rájönni! Iskolába kell neked! ha meg oda kell, akkor oda azért kérik, mert meg kell ezt tanulni!

Üdv Tibi

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Eddig csak olvasgattam, de csak nem bírom szó nélkül (a nagy pofám, az fog sírba vinni)

"Most már bánja, mert rájött, valójában ez a jövő! Nem a számítástechnika, mert azt lassan már az ovodáok is tudni fogják. Viszont ahhoz, hogy valaki a számítástechnikával tudjon foglalkozni, ahhoz előbb a hardver kell! Ezt meg azok az emberek készítik, tervezik, akik végigjárták az elektrótechnikai iskolákat!"

Ezt gondold át mégegyszer!

Egy mostani akármilyen készülék csak felerészben elektronika (hardver), a másik fele szoftver. Még egy egyszerű vasalónál vagy porszívónál is egyre inkább ez a helyzet. A szórakoztatóelektronikai készülékekről nem is beszélve...
Szóval az egyik nincs meg a másik nélkül...Nekünk meg mindkettőhöz érteni kell kicsit. Vagy legalábbis nem lebecsülni a másikat.
Ami a tervezést illeti... ebben is nagy segítségre vannak a számítógépek, szoftverek. Enélkül már nem megy, vagy csak aránytalanul magas költséggel, és munkaóraszámmal, annyira komplexek a berendezések. Már nem a csöves korszakban élünk.

Szóval ne torzsalkodjuk, és főleg ne nézzük le más szakterületét.
Ugyanakkor sosem árt egy akármilyen műszaki pályán levő embernek megismerkedni az elektrotechnika, elektronika alapjaival. Mint ahogy nekünk sem árt belekóstolni legalább alapszinten a számítógépek, mikrovezérlők lelkivilágába.

0

csakyt
csakyt picture

Szia Attee.
Bocsánat. Nem! Nem nézem le a másik szakterületét, mert tisztában vagyok azzal, hogy ha valaki egy hardvert épít, akkor ahhoz az kell, hogy előbb a "nevezzük bányásznak" kitermeljék az alkatrészekhez szükséges anyagot. Ez utén elő kell állítani azokat a kis alkatrészeket amiből majd a hardver összeáll. Nem feledkezek meg a takarítónőkről sem, mert ők is nagyon fontosak ahhoz, hogy minden úgy működjön ahogy működnie kell. Viszont! Most a harveres dolgokról és a hardvert működtető szorftveres részéről beszélünk. Most is azt vallom és fogom is vallami, hogy a szoftvert is a hardver oldaláról kell nézni. Gondolj bele. Valaki készít egy hardveres kütyüt amit pont úgy mint mondjuk egy PC alaplapot, egy szoftver, vagyis valami bios féle kezel. Ha te nem érted a hardver működését és én odaadom neked ezt a kütyüt, hogy akkor most csinálj hozzá egy megfelelő vezérlő szoftvert ahol különböző feszültségeket, kapukat kell működtetned. Kérdezem én, hogy oldod meg a feladatot ha csak simán a kezedbe nyomom a kütyüt és nem mondok el róla semmit. Én a 80.-as évek elejétől kezdtem el érdeklődni a számítógép iránt. Akkor, ha ahhoz akartam valamit csinálni, igen csak megkellett tanulnom a hardveres részének a működését. Megkellett tanulnom, hogy miként működik a mönitor, miként tudok megjeleníteni rajta egy pixelt és hasonlóak. Kérdezlek. Hányan ismerik az Assembly nyelvet? Hány programozónak mondott egyén ismeri valójában az, hogy miként jelenít meg egy pixelt a számítógépe ott ahol ő akarja. Mi a folyamat végigfutása a gép bekapcsolásától?
Senkit nem akartam megbántani, csak szerettem volna tudatosítani, hogy ha van egy matematikai képlet, akkor azt nem mással kell megoldatni, hanem ha már iskolába jár, akkor próbálja saját maga megfejteni, megoldani. Mindenkinek menne aki akarja. De aki meg nem is akarja, az a megítélésem szerint nem is érdemli meg azt, hogy egy ilyen iskolát elvégezzen. Hagyja abba! Az ilyen emberkék kapnak úgy bizonyítványokat, hogy semmi tudás nincs mögöttük, és majd ha egyszer azt amit szerettek csinálni és megszünik az a munkájuk, akkor majd ezekkel a papírokkal elmennek dolgozni, és lehet majd pont a te TV.-be fog belenyúlni úgy, hogy azt sem tudja mit tegyen. Mint leírtam. Nekem nem ez a szakmám. De felnézek azokra az emberekre akik ténylegesen értik ezt a szakmát, és sajnos egy idő után így hígúl fel majd ez a szakterület is! Tudod, én a média területén vagyok otthon, de abbahagytam azért, mert az is felhígult mindenféle mondvacsinált "szakemberekkel" akiknek a végzettsége kérdéses.

üdv Tibi

0

ilyesimre
ilyesimre picture

Üdv!

És még engem szólt meg Thanatos, hogy lenézem az elektromos szakembereket! Az informatika nem azt takarja, hogy ülök a PC előtt, feltelepítek egy böngészőt azután internetezek! Na de sebaj! A folyamatban lévő munkáimat még befejezem. Azután a következő rendszer akkreditáció vagy az ősszel megvalósítandó, ideiglenesen üzemelő, több száz embert kiszolgáló hálózat tervezési, kivitelezési, üzemeltetési feladataiból már kivonom magamat. A főnökömnek majd ajánlom a Vackor Óvoda süni csoportját. Az indokom az lesz, hogy hülye vagyok az elektrotechnikához! Neked is sokadszor leírom. Az MI képzésen különböző szakirányok vannak és nem kell mindenkinek hardware-t tervezni!!! Ez már csak így van az informatikában is!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ne csüggedj.Sok posztra nem biztos, hogy hozzáértő kell.
Pl: a budapesti árvízi katasztrófaelhárítás vezetője nyugdíjas orvos volt.

Bálint

0

ilyesimre
ilyesimre picture

???????

Én eddig megálltam a helyemet a szakmámban, ami nem az elektrotechnika! És ezen nem fog változtatni egy papír, ami szintén nem arról fog szólni, hogy elektro- vagy villamosmérnök vagyok. Az, hogy a papír megszerzéséhez mit várnak el az embertől, már egy másik kérdés! A hozzászólásomat meg azért írtam, mert van itt olyan ember, aki szerint már minden óvodás informatikus. Míg egy másik hozzászóló még engem vádolt azzal, hogy nem tisztelem az elektromos szakembereket! Hát az nem tisztelet, hogy beismerem a hiányosságaimat és segítséget kérek olyanoktól, akikről feltételezem a megfelelő tudást? Persze ha le vagyok hurrogva és porig vagyok alázva valaki által, akkor ő se várjon viszont mást!

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
Én azt mondom, hogy "ugorgyunk" .
Kérdeztél.
Kaptál választ.
Kaptál hideget, kaptál meleget.
Ha megnézed a Rádiótechnika újság nagyon régi számait, a szakírók neve mellett (háta mögött) gépészmérnök végzettség van. Számolni-gondolkodni szerető emberek keze (feje) munkája vezetett oda, hogy most csak összedugod a modulokat egy tápegységgel, és nem kell törődnöd azzal, hogy milyen bemeneti ellenállások illeszkednek lezárásként az alaplap csatlakozó felületeire. Könnyedén félrehajinthatsz egy routert, mert régi, és nem áll szóba vele az új alaplapra integrált 'hálókártya'. Egy régimódi emberke keresi a dokumentációban, mit, miért.
Te azt nézed meg, hogy 5.000Ft. 50.000Ft. Nem számít. A cég kifizeti. Azt mondod kell, mert azzal fog működni. És igazad lesz.

üdv.
Tropfehérke

0

ilyesimre
ilyesimre picture

Szia!

Ebben tökéletesen igazad van!!! De mit tudsz csinálni ebben a moduláris világban? A nagy cégek manapság már a fejlesztő mérnököket is azért fizetik, hogy ne is lehessen megjavítani, vagy ne legyen kompatibilis a korábbi verziókkal! És ez a software piacra is érvényes! Főleg, mert az új software-re új hardware is KELL. A kettő egymást generálja. Pénz-orientált piacgazdaság van. Meg fogyasztói társadalom. Éppen az a cél, hogy vegyél sok pénzért másikat és ne is tudd máshogy megoldani! Ebben pedig a fejlesztő mérnökök is partnerek, csak elég jó pénzt kapjanak érte! (Nyomatékosan kérem, hogy akinek nem inge, az ne vegye magára!)

Üdv!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: helyes.

Bálint

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

már bocsáss meg a megfogalmazásért, de ezzel a hozzáállással lehet el kellene gondolkodni azon, hogy elmész inkább péknek! Milyen dolog az hogy feldobsz egy feladatsort, hogy oldja meg valaki! Talán célravezetőbb lenne, ha úgy kérdeznél, hogy itt és itt elakadtam és kellene egy kis segítség! Az, hogy az egészet nem értem, rossz válasz, talán a jegyzet elolvasása segítene!
De, hogy lásd a segítő szándékot egy kis iránymutatás:

Ha megvizsgálod a kapcsolást az első műveleti erősítő egy egyszeres erősítésű invertáló erősítő, így a kimenetén -Xa feszültség jelenik meg! Így csak a második erősítővel kell foglalkozni. Felírod a csomóponti potenciálokat, az erősítő egyik bemenete -Xa a másik Xe, a virtuális nulla természetesen 0, az erősítő kimenete Uki és a visszacsatoló RC tag "közepe" meg legyen X.
Most felírod a csomóponti Kirchhoff egyenletet (Szumma I=0) a virtuális nullára és az X csomópontokra, plusz élsz azzal a hogy Ube=Xa-Xe (ez abból fakad, hogy a szabályzó bemenetére az alapjel és az érzékelő jelének különbsége kerül). Ha ezek után az x csomópont egyenletéből kifejezed az x-et és behelyettesíted a másik egyenletbe, rendezed, és Xa-Xe cseréled Ube-re, majd kifejezed Uki= formára. Ha most az egyenlet mindkét oldalát elosztod Uki-vel. Akkor megkapod a szabályzó erősítő átviteli függvényét, ami adott a feladatban:
Ys=Uki/Ube=R2/R1+1/(s R1 C)=1,98*(1+1/(s2)) ha beszorzol 1,98-cal ugyanolyan formát kapsz, könnyen egyenlővé tudod tenni a valós és a képzetes részt R2/R1=1,98 ill. 1/(s R1 C)=1/(s 2) behelyettesíted az adott 1,5uF-ot C helyére s-sel lehet egyszerűsíteni (s nem nulla megkötéssel) És basszus nem megoldottam, R1 számolható R2 meg 1,98*R1

a 2. ugyanez csak sokkal egyszerűbb soros RC-tagra felírod az átviteli függvényt ami 1/(1+s R C) és ez egyenlő a megadott függvényel 4/(s+4) behelyettesíted az R=470k-t megoldod az egyenletet és kész a második is.

a 3. az RC-tag átviteli függvény e tuti benne van a könyvbe (omega=0 0dB, omega=1/RC -3dB, Omega= végtelen -végtelen)

Zener diódás stabilizátor ellenállás és a zener sorba, a zener záróirányban van előfeszítve

differősítő jegyzet

Az utolsónál behelyettesíted az adatokat a képletekbe, delta UBE/deltaIBE=rBE ill. delta UC/delta IC=rC

Üdv,
Oszi

0

Akaifan
Akaifan picture

Szia!

Annyit hozzászólnék a válaszodhoz és "segítségedhez", hogy míg te a: BME villamosmérnöki szakon tanultad, gondolom nappali képzésben az elektrotechnika tantárgy keretében ezen feladatokat, nem kevés órában leadott konzultáció segítségével, adtak annyi információt, hogy megértsd.

És vajon azért nem fejezted be, mert talán informatikával és azzal kapcsolatos, vagy más kemény dolgokba beletört a bicskád?(elnézést hogy meg kérdeztem, csak azt akartam érzékeltetni, hogy ezek szerint van olyan, ami neked sem megy, ha nem végezted el az iskolát)

A jövőben szerintem szerényebben állhatnál hozzá azokhoz, akik segítséget kérnek, vagy ne írj nekik, ha csak lenézni tudod őket!

Egy Műszaki Informatikai képzés távoktatási formában, nem villamosmérnöki képesítést és alaptudást biztosít.
Kötelező mellék tantárgy az elektrotechnika, pár kredittel.

Amit leírtál a segítségkérőnek szép és jó, de megoldani továbbra sem tudja majd a feladatot.
Mert ami neked természetes, arról az illető 0 konzultációt kapott.

O információból, szakma idegen területen, bármelyikőnk elveszik a részletekben, ha nincs aki segítsen és elindítson!

A segítség kérő is ezt tette, segítséget kért!

A tanya egy olyan oldal szerintem, ahol a szakmában tevékenykedő szakemberek, összetartanak, segítik egymást és a segítségre szorulókat, ha elakadnak valahol és a kezdőknek elindulási, kiindulási útvonalat adnak.
És ha valaki nem tud, vagy nem ért valamit, nem lenézni kell!

És ha nem rest valaki és megkérdez valamit, és segítséget kér, nem lehurrogni kell szerintem.
De javíts ki, ha rosszul gondolom, ha ez az oldal nem erre hívatott, és a létrehozója nem ezért hozta létre!

Azért szóltam hozzá, mert nem szeretem, ha valaki nem ért valamihez és ír ide, aztán földbe döngölik!

Még egy utolsó megjegyzés!

Utána néztem, a segítségre szoruló, tegnap reggel 7 órakor indította a topikját, miért van az, ha olyan egyszerű ez a feladatsor, hogy 24 óra leforgása alatt nem tolong senki a megoldással?
Rajtad kívül senki nem szólt a témához!!

Szerintem az lenne tisztességes, mivel le pékezted, lenézted a felhasználót, hogy privátban, egy részletes, szájbarágós, elmagyarázós, teljes feladatmegoldást prezentálsz neki, és elmondhatod magadról, hogy tudtál valakin segíteni, valakivel jót tenni, ha már az iskolában, nem volt képes a tanár megfelelő információkat és konzultációt biztosítani, hogy az ilyen feladatokat is meg tudja oldani.
És az általad leírt példafeladatsor után, más hasonló feladatokat is meg fog tudni oldani, ha jól magyaráztad.

Te is kérdeztél már itt az oldalon és gondolom fogsz is, nem tudom mit szólnál, ha valaki ugyanilyen lenéző stílusban írna neked, mint ahogy most te tetted!

Bocs hogy mindezt leírtam, de ez a tény, ez az igazság a hozzászólásoddal kapcsolatban!

Üdv!

Akaifan

0

ilyesimre
ilyesimre picture

Szia!

A megfogalmazásért megbocsátok, már csak azért is, mert segítettél. Egyáltalán nem haragszom. Sőt! Köszönöm! A pékek nevében azonban kikérem a dolgot! Az egy tiszteletreméltó, kemény, nehéz szakma, aminek a gyümölcsét te is minden nap fogyasztod. Nem biztos, hogy az általam sütött kenyérből szívesen ennél, mert nem értek hozzá. Ami a feladatsort illeti, ez egy példasor. Azért raktam fel, mert segítséget jelent. Nem egy vizsga, amit megoldasz helyettem! Az elméleti, rizsázós részek nem is érdekeltek. Ezért írtam a címben, hogy a számításos feladatokban kérek segítséget! Én távoktatásban tanulok család, gyerek és munka mellett. Az egész féléves nagyon kemény 3 óra konzultációról meg inkább nem is beszélnék. Az elméleti, elektronikus jegyzeteket is hagyjuk inkább! Azoknak semmi gyakorlati haszna nincsen! Könyv!? 3 félévvel ezelőtt kaptunk utoljára tankönyvet! De tudod a matematika (1, 2, 3, 4) sem ment a jegyzetekből. A számításos feladatok sikeres megoldásához kellett valaki aki megmutatta, hogy konkrétan mit kell csinálni. Amint ez megtörtént, már volt bennem annyi tehetség, hogy a példa feladatok megoldása után levizsgázzak. Ami az egész elektro gyakorlati hasznát illeti, arról csak néhány szóban. Felsőfokú, rendszerinformatikus szakképesítésem van. 2006 óta dolgozom informatikusként. Kijelenthetem, hogy eddig semmi szükségem nem volt elektrotechnikai ismeretekre! Jó! Szervizben is dolgozom és ott sokszor javítottam pl. alaplapot hibás alkatrész kiforrasztásával és cseréjével. De az nem elektro ismeret, hogy mondjuk egy felpúposodott elektrolit kondenzátort kiforrasztok, megnézem mi van ráírva és egy ugyanolyan jót beforrasztok helyette. Munkaállomások, szerverek szervizelésével, hálózat építéssel, karbantartással foglalkozom, ezen kívül 3 különböző rendszernek vagyok a System Administrator-a. A világon semmi szükségem nincsen arra, hogy ki tudjam számolni a példa feladatsorban lévő dolgokat!!! Csak a magyar felsőoktatás olyan, amilyen! Erről meg nem tehetek. Mint ahogy arról sem, hogy már egy takarítónőnek is érettségi kell. Bocsánat! Higiéniai asszisztens. Nagyon jól el tudom látni a feladataimat a szakmai tapasztalatom és a szakképesítésem alapján és nem is kellene nekem diploma, ha a kényszer nem vitt volna rá, hogy elkezdjem. De muszáj! Tisztelek, becsülök mindenkit, aki a feladatsorban lévő számításokat kisujjból kirázza. Tényleg! Biztosan szüksége van rá, velem ellentétben! Azért szerényen jegyzem meg, hogy 20 éve a szakmában DOLGOZÓ elektrotechnikus barátomat megkérdeztem, mielőtt ide felraktam volna. De ő is inkább csinálja a szakmát és nem oktatja!!! Remélem én sem sértettelek meg és még egyszer nagyon köszönöm a segítséget!!!

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

már a hozzászólás, elején bocsánatot kértem, de engem bosszant ha egy mérnök lepattintja magáról a melót! Ennek a kérdésnek nagyon ilyen szaga volt! Én azt gondolom a mérnöknek az a dolga, hogy megoldja a problémákat! Aki meg lepattintja másnak az a manager! Akinek nem inge, ne vegye magára, de akinek inge az öltözködjön fel!
Akaifan-nak igaza van tényleg a BME-n tanultam és sajnos van egy olyan hülye tulajdonságom, hogy nem tudok csak olyan dolgokat megtanulni amit megértek és ez ott komoly hátrányt jelent!
Tisztában vagyok vele, hogy az informatikusok 2 félév alatt tanulják amit a villamosmérnökök 4 alatt! Meg azzal is, tisztában vagyok, hogy az informatikusok lesz@rják az egészet, pedig ez nem egyszerű!
Nem csoda, hogy nem válaszolt senki egy gyakorlati fórumon, hiszen a Laplace transzformációt gyakorlatban nem használják, pedig sokszor nagy segítség!

Na lényeg, a lényeg megcsinálom az első két kérdésre a választ, most ennyi időm van! Egyébként érdemes egy szimbolikus matek programot használni a gyors megoldáshoz (pl.: derive, maxima stb.)

Üdv,
Oszi

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

ahogy ígértem!

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

ilyesimre
ilyesimre picture

KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNJÜK!!! Hogy ez a többieknek miért okozott szinte fizikai fájdalmat?!? Még egyszer hálás vagyok a magam és osztálytársaim nevében! TE tényleg sokat segítettél!

Üdv!

0

ilyesimre
ilyesimre picture

Üdv!

Bocsánatot kérned nem kell! Én is mondtam, hogy nem haragszom! Sőt! A segítségért hálás vagyok. Viszont továbbra sem változott az a véleményem, hogy ha 7 év alatt egyszer sem volt szükségem a munkámban ilyen ismeretekre, akkor továbbra sem lesz! Már csak azért is, mert továbbra is ugyanott, ugyanabban a munkakörben fogok dolgozni, mint eddig. Csak nálam okosabbak kitalálták, hogy nekem erre a diplomára szükségem van, mert enélkül nem tudom ellátni azt, amire eddig képes voltam nélküle is. Egyvalamiben viszont legalább egyetértünk! Én is csak azt tudom megtanulni, amit megértek. Ehhez viszont szükség van arra, hogy valaki elmagyarázza, segítsen! Mert itt mindenki azt szajkózza, hogy miért nem oldom meg magamtól? Itt mindenki mindennek maga nézett utána és maga jött rá a megoldásra?!? Akkor senkit nem tanított senki? Minek vannak akkor a tanárok? Még egyszer (nem neked), hanem minden hozzászólónak leírom, hogy nem 2 félév, 3 óra alatt kellett volna eljutnunk odáig, hogy ezekre a feladatokra úgy tekintsünk ahogy ti! Minden szakmai alap nélkül!!! Azért szerintem ennél mindenki többet tanult erről a tárgyról úgy, hogy valaki aki nála jobban értett hozzá megtanította és nem maga jött rá. Még valamiben egyet értünk! Ahogy írtad, az informatikusok nagy része ezt "leszarja". Ebben szintén igazad van! De kérdem én! A villamosmérnök hallgatók nem ugyanígy vannak az informatikával? Nekem legalábbis van villamosmérnök kollégám és annyira nem érdekli az informatika, hogy nagyon! Mindig kikéri magának, hogy ő nem informatikus! Az informatika nem egy általános, mindent magában foglaló fogalom. Itt is vannak különböző szakirányok és nem mindenki hardware tervezéssel foglalkozik!

Neked még egyszer nyomatékosan köszönöm a segítségedet! Akit meg sértek valami önérzetében, attól újfent elnézést kérek! Valamint kérem, hogy feleslegesen senki ne idegesítse magát és inkább ne is törődjön velem (velünk), ha nem érzi jól magát attól, hogy esetleg mégis segít!

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

csak sajnálni tudom azt a villamosmérnököt akit nem érdekel az informatika! Ebben a digitalizált világban lehetetlen-e nélkül megélni. Az elektronika túl gyorsan változik ahhoz, hogy valaki elutasítsa bármelyik részét. soha nem tudhatja mikor melyik részére lesz szüksége. A rádiótechnika összeolvad a digitális világgal, a digitális elektronika magában hordozza szoftver szükségességét. A hardver magában csak egy üres váz a szoftver visz bele életet.
Ez az a szakma az ahol mindennap tanulni kell, mert a világ elrobog melletted!

Üdv,
Oszi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: más oskolát kellett volna választani, olyat, ahol tudást adnak, nem papírt.

Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság. Gondolkodni és nem

tanulni pedig veszedelmes.

Konfuciusz
---
Még mindig jobb fölöslegeset tudni, mint semmit sem.

Lucius Annaeus Seneca
----
végül:
A tudás hatalom!

Francis Bacon

Bálint

0

ilyesimre
ilyesimre picture

Olyan elég kevés van ma Magyarországon! Az is leginkább nappali képzésen. Ha munka mellett vagy kénytelen valamit elvégezni távoktatásban, akkor csak a pénzed számít! Leginkább úgy, hogy minél többet fizessél be belőle! A kislányom meg ne éhezzen azért, mert nem tudom a munkahelyem megtartani! Én már régen elégedett lettem volna a meglévő végzettségeimmel! Ez sem az én ötletem volt! 1995-ben elég volt egy érettségi. 2006-ban kérték a felsőfokú szakképesítést. Most meg ott tartunk, hogy csak kellene a diploma... Minek? Ugyanabban a munkakörben dolgozom. De csináljad, mert attól leszel jó munkaerő, ha megfelelsz az idióta elvárásoknak! Eddig mit tettél le az asztalra? Az le van sz@rva!

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Oszi!
Bocs, de most hallom először, hogy a Laplace-transzformációt nem használják.(Mi van? Kimenet a divatból, vagy - mint egy 20-egynehány éves kis k. szerint - lejárt, mint a diplomám??)
Másodfokú kinvallatás hatására bevallom, hogy én áruló módon szoktam használni, legutóbb a lakásom hőtechnikai tervezéséhez (de azért nem csuknak le, ugye?)...
A legjobbakat: Thanatos

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Thanatos,

Nem a tervezésre gondoltam, hanem javításra, ki az aki neki áll TV-t javítani és nekiáll a KF-erősítő átviteli függvényét előállítani, azért lássuk be ez ritkán fordul elő. Persze a tervezésnél megérdemli a sorsát aki nem használja ezeket az eszközöket!

Üdv,
Oszi

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Nem volt hiábavaló a válaszod :) én elolvastam :)

Üdv: Dénes István

0

thanatos
thanatos picture

Szevasztok!
Szerény lökött véleményem szerint: ha valaki nem tud/nem akar konstruktivan gondolkodni, illetve az esetleg hiányzó ismereteit nem tudja/akarja pótolni, talán nem szerencsés, ha a mérnökségre kacsintgat!
És - felvágás nélkül -: az én időmben egy ilyen röpdogás feladat kb. igy festett:"Tervezzen PI-szabályozót az alábbi paraméterekkel!"
Bocs, nyilván én vagyok a vén masztodon, de kissé kiakadtam...
A legjobbakat: Thanatos

0

ilyesimre
ilyesimre picture

Elismerem, igazad van! Viszont a te idődben nyilván nem intéztek el egy ilyen tárgyat 3 óra konzultációval távoktatásban, amiért kapsz 5 kredit pontot aztán el is felejtheted. Mindezt gyerek és munka mellett. Ha kapok valamit, akkor jogosan elvárható, hogy adjak is belőle vissza. Na de szakmai alapok nélkül 3 óra után? Én 17 évvel ezelőtt érettségiztem szakközépiskolában és valóban más volt az oktatás. Viszont most meg ez van. Próbálok alkalmazkodni. Pont azzal akartam volna segíteni magamon (és az osztálytársaimon), hogy segítséget kérek hozzáértőktől. Neked is elmondanám, nem azt kértem, hogy bárki levizsgázzon helyettem, hanem egy példa feladatsor megoldásában kértem segítséget, hátha élesben a vizsga esetleg jobban sikerül! Vagy a ti időtökben nem volt ilyen? Akkoriban sem segítettek a szakmailag tapasztaltabbak csak lehurrogták a tanulókat, hogy bezzeg az én időmben? Biztosan durva, hogy manapság egy mérnök informatikusnak ilyen pitiáner feladatokat kell csak megoldani és a sok hülye (a teljes nyíregyházi és székesfehérvári harmadikos távos csoport) még erre sem képes, de ahogyan egy másik válaszomban is írtam egyikőnk sem fog villamos vagy elektro szakmában kontárkodni és veszélyeztetni a szaktekintélyek kenyérkeresetét! Én pl. ha már kötelező tervezés, akkor megmaradok a memóriablokk tervezésénél. Azt legalább megértettem!

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Ilyesimre!
Nyilván nem a lexikális tudással, és nem a szakmai tapasztalattal van baj - hanem a hozzáállással!
Egy leendő mérnöktől olyasmit hallani, hogy abszolut nem érdeklik azok az ismeretek (sőt, le is nézi őket), amik a szakmája alapjait képezik - legalábbis elgondolkodtató, szerintem.
És: a kreditek izgatnak, vagy a szakma: megérteni, hogyan működik egy herkentyű, hogyan lehet megtervezni, megépiteni - szükség esetén helyrepofozni? (Jó esetben nem abból, ami kellene, hanem abból, ami van!)
Ami meg a "kiképzésünket" illeti: minket anno gondolkodni tanitottak elsősorban, és igen szoros időrendben. Aki valamit nem értett, utánanézett, kérdezett, küzdött - ha nem-elvérzett! És: azt irod, nem lesz közelebbi közöd az elektronikához. Nos: azt hiszem, talán több, mint nekem a vasöntéshez vagy a fémmegmunkáláshoz, esetleg az analitikai kémiához - és mindezeknek nagyon sokszor hasznát vettem a praxisban!(Ráadásul baromira érdekeltek is!)
Szóval: nyilván nem az a baj, hogy kérdezel (sőt!), a gond a szakmához való viszonyulásoddal van(ezt egy barátnőm anno úgy fogalmazta meg találóan:"Van egy gondom, oldja már meg valaki!).
A legjobbakat: Thanatos

0

ilyesimre
ilyesimre picture

Egyet szeretnék tisztázni! Én nem nézek le senkit, aki ezzel foglalkozik!!! Sőt! Egy másik hozzászólásomban írtam is, hogy "tisztelem, becsülöm azokat, akik a kisujjukból kirázzák a megoldást." (Próbáltam szó szerint idézni.) A kontárkodást magamra értettem! Meg az osztálytársaimra, mert ismerem őket. Ugyanis tudom, hogy nem értek az elektronikához és bármennyire is nem ez jött le, van önkritikám! Abban azonban igazad van, hogy nem kívánok villamosmérnök lenni. Mint ahogy szerintem a villamosmérnökök sem akarnak informatikusokká válni! Ráadásul egyik szakma sem egy általános, mindent magába foglaló fogalom. Mindkettőben vannak különböző szakirányok. A magam részéről pedig (emiatt ne haragudj meg rám) nem kívánok valóban hardware tervezéssel, nagyon mélyreható javítással foglalkozni! Ez van! Egyszerűen nincs hozzá affinitásom! Ettől még máshoz érthetek az informatikán belül nem? Pl. egy software fejlesztőnek, programozónak, SysAdminnak, hálózatosnak (nem sorolom tovább) miért kellene vágnia a hardware eszközöket elektrotechnikai szinten? Csak hogy mást ne mondjak, az eddig eltelt 5 félév alatt még csak nagyon kevés (talán három) olyan tárgyam volt, amiből úgy tudtam odamenni már végzett mérnök kollégákhoz, hogy ne a következő lett volna a válasz: "Hülye vagy? Ki a f@sz emlékszik már erre?" Azért ez is sok mindent elárul szerintem...

Üdv!

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
=bólogat=

Üdv! Kalex

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Kalex!
..."jövőnk záloga", igaz?
=bánatosan néz a söre fölül=
A legjobbakat: Thanatos

0

ilyesimre
ilyesimre picture

Üdv!

Jelenleg nappal dolgozom. Késő délután, este a családommal törődöm. Éjjelente meg alszom, bizonyos időszakokban azzal foglalkozom (még ha jelen esetben számodra unszimpatikus módon is), hogy megfeleljek az aktuális elvárásoknak. Így nem igen van időm sörözni. De tele vagyok bizakodással, hogy a pici lányom el fog jutni arra a fejlettségi szintre, hogy nem kell hozzá állandó felügyelet! Ha ez azzal az ideális állapottal fog párosulni, hogy már nem kell iskolarendszerben tanulnom, akkor ígérem megiszom egy pár sört! Arra nem tudok ígéretet tenni, hogy szomorú is leszek közben!

0

Tranzix
Tranzix picture

Üdv!
Élj úgy, ahogy neked a legjobb! Nem kell törődni a rosszindulatú károgással és a beképzelt idiótákkal, mert nem ők élnek a te helyedben. Régebben már leírtam, de fontos mindig hangoztatni: Attól, hogy valaki nem 8 diplomás mérnök, orvos, jogász, nyelvész vagy bíró, még lehet hogy sokkal jobb ember az előbb felsoroltaknál. Az igaz ember segít a bajban, még az alljas söpredék kihasználja a nyomorúságba jutottakat és dicsőíti önmagát.
Akinek nem inge...

0

Sponsored links