You are here

"S196" jelű, sot23 tokozású SMD "valami" beazonosítása

19 posts / 0 new
Last post
cape-t
cape-t picture

Sziasztok Mesterek!

A fenti SMD alkatrész beazonosításában kérnék segítséget. A tranzisztor(?) egy modell helikopterben található, és az egyik főrotor motorját hajtja PWM vezérléssel. (Természetesen van még egy ugyan ilyen kialakítású kör.) A mellékelt képen látszik a bekötése, NPN jellegű. A tok méretei 3x1,5mm, a magassága 1mm. (A rajzon felülről ábrázoltam a tokot.) A motor ohmos ellenállása 1.5R és 3.7V-ról jár, úgyhogy elég nagy csúcsáramok folyhatnak a félvezetőn...

A segítséget előre is köszönöm!

Üdv:
Gyula

File attachment: 
Comments
cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

A gép működik! Oszi videója lendített meg jelentősen. Neki ezúton is Köszönöm! Ez alapján egyértelműen kimérhető volt, hogy a keresett alkatrész FET. Ezután az alkatrész környezete alapján kilogikáztam, hogy nagyon kis csatorna ellenállású, min. 2,5A áramot kapcsolni tudó típus kell. Kéznél volt az IRLL2705, igaz SOT 223 tokban, de 5A-el és 0.06R csatorna ellenállással. (Természetesen mindkettőt cseréltem, nehogy az esetleges paraméter eltérések miatt a szimmetria felboruljon a két főrotor között.) Beekecseltem, szerencsére hely volt, és tökéletesen működik. A kis helikoptert ma el is vitte a gazdája.

Köszönöm még egyszer a segítséget!

Üdv:
Gyula

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Gyula,

nincs mit!

Üdv,
Oszi

0

cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

Köszönöm az infókat! Zsugori küldött két linket (ezúton is köszönöm!):
Egy FET:
http://www.vishay.com/docs/72322/72322.pdf

És egy darlington:
http://www.diodes.com/datasheets/FMMT634.pdf

A paraméterei alapján mindkettő bírja a terhelést, lábkiosztása/méretei is megfelelők... De vajon az eredeti alkatrész micsoda? Ha kiforrasztom, ki lehet valahogy mérni? (A tranzisztort még csak-csak megismerném :) ) Azért húzódozok tőle, mert félek kiforrasztásnál teljesen tönkreteszem. Az 1k soros ellenállás alapján nekem a darlington a szimpatikusabb... Ez esetben milyen értékeket kell mérnem?

Üdvözlettel:
Gyula

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha kiveszed az egykilót a proci és az alkatrész közül, akkor szabad a Bázis/Gate. Ha tudsz diósát mérni a föld felé, akkor tranzisztor.

Üdv: Jácint

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Kiforrasztottam mindkét S196-ot alkatrészt. FET-nek tűnik, mert a vélhető Gate szakadás mindkét lábhoz. A D-S között egyik irányban 600mV-ot mérek, mint a záró irányú diódán "szokás". Ha nem jövök rá pontosan milyen alkatrész ez, megpróbálom kiváltani egy fentebb ajánlott típussal. (Elvileg baj nem lehet, mert ha át is üt a FET, max. a motor folyamatosan forogni fog, az 1k pedig lekorlátozza az áramot, a uC tönkre nem mehet. Jól gondolom?)

Üdv:
Gyula

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

az, hogy szakadást mérsz rajta semmit nem jelent, lehet csak a műszered csap be vagy hibás a tranzisztor! A MOSFET source drain ellenállása lecsökken az után ha source és a gate között megfelelő polaritással rámérsz a műszerel! (Általában a műszer com csatlakozója negatív polarítású!) ez azért van mert a gate kapacitása tárolja a nyitófeszültséget és a fet nyit!
Itt egy videó a mérésről:

http://www.youtube.com/watch?v=7piJzaBzZ5o

Üdv,
Oszi

0

cape-t
cape-t picture

Szia Oszi!

Nagyon hasznos volt a videó! Ez alapján egyértelműen kiderült, hogy FET-ről van szó. Beépítettem melóhelyen 2 szerintem megfelelő paraméterű (ám mechanikailag erősen eltérő tokozású) FET-et. Ma este próba...

Üdv:
Gyula

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

ez nagyon meglepő, ilyen nagy impedanciáról fet-et meghajtani?! Feleslegesen lelassítja a fet-et, hacsak a mikrovezérlő kimenetének a védelme miatt esett a választás ezekre az értékekre, és spórolni akartak a bufferrel!
Azt tudni mi okozta a fet halálát? A másik kérdés az új fetben benne van a source és a drain között a záróirányú dióda? Ha nincs tegyél rá egyet, nehogy a motor ellője a fetet!

Üdv,
Oszi

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Igen van benne dióda. Az eredeti FET nem halt meg teljesen. Műszerrel mérve tökéletesnek mutatkozik, de üzemi körülmények között nem volt jó.
A gép REPÜL! A FET típusát holnap megírom.

Üdv:
Gyula

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Ezt találtam:
http://www.weiku.com/products/10471725/S196_S196C.html#.Udqg4OfwkVU
Eszerint FET, SOT-23 tokozással.

Üdv.:
nils

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Szerintem alacsony gate-feszültségü fet lesz, pentium alaplapokon szokott lenni, már 3voltról bekapcsolnak.

Üdv: Jácint

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Gyula ! Ugyancsak S betüvel kezdödik IRLML6244, de hasonló a U betüvel kezdödö IRLML6344 is.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

cape-t
cape-t picture

Szia Jóska!

Ez is jónak tűnik, ha valóban FET kell legyen és nem tranzisztor. Még ezt kell kiderítenem...

Üdv:
Gyula

0

zsugori
zsugori picture
***

Szia Gyula
Hasonló
plusz1

File csatolás: 

0

ppeti84
ppeti84 picture

Szia.
Nem lehet esetleg S19B az a jelölés?
Mert ha igen akkor LM2760.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Köszönöm a tippet, de nem OK. Ez csak 3 lábú és valami kapcsoló elem (FET, tranzisztor, darlington) lesz a funkciója alapján. A jelölés egyértelműen S196, de holnap csinálok képet is.

Üdv:
Gyula

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Szerény véleményem, és a működési körülmények szerint FET lesz a kérdéses alkatrész.

Üdv! Kalex

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

1Kohmos gate ellenállással és 200k kikapcsolás gyorsítással meghajtott fet? Inkább bipoláris tranzisztor! Ahhoz jobban illeszkednek az értékek!

Üdv,
Oszi

0

Sponsored links