You are here

MiniWeld98/ Güde80 inverteres hegesztő hibát jelez

37 posts / 0 new
Last post
potkan3
potkan3 picture

Sziasztok! Ezt a gépet úgy kaptam hogy le volt benne égve egy pár dolog amiket kicseréltem. 4db IRFP450, 1db STAA1206D (dióda), 2db 10r 2w ellenállás. Más alaktrészeket nem láttam/mértem hibásnak. Két LED van rajta az egyik zöld folyamatosan világít a másik sárga villog. A kimeneten nincs feszültség. Az egyenirányítás után a nagy ELKO-n mérek feszültséget van hogy 320V környékét de van olyan is 1000V fölött kiakasztja a műszert. A leválasztó trafó tranzisztorok felé eső oldalán nem stabil, de van feszültség. A bementen a relé egész biztosan behúz tehát a FET-ek kapnak hálózati áramot. Már nem tudok mire gondolni. Merre keresgéljek? Kapcsolás.

Comments
potkan3
potkan3 picture

Sziasztok! Megint szünetelt egy kicsit ez a project. Mostanra sikerült mindent befejzni a gépen és áramkorláttal már indul. Ha be van elé kötve az izzó szépen indul megvan a kimeneti fesz stabilan megy. De amikor felfelé tekerem a potit hallani egy pici kattanást a trafóból. Áramkorlát nélkül ez kattanás ismétlődik és a védelem aktív. A hiba meg van, a trafót lebontottam a primer tekercs átüt valahol de nem látom sajnos hogy hol. Mit tudok vele csinálni? Lakkozzam le?

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Vákumimpregnálás?

Üdv.: uniman

0

potkan3
potkan3 picture

Csak egy rétegben van tekercselve nem hiszem hogy kell ide a vákum, de ezek szerint a lakk jó megoldás.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Sziasztok!

Megkérnék mindenkit, hogy az off topic hozzászólásokat szíveskedjen a söröskorsó mögé helyezni! A továbbiakban szó nélkül törölni fogom, a nem megfelelő hozzászólásokat!

Üdv! Kalex

0

potkan3
potkan3 picture

Sziasztok! Megint volt egy kis időm a gépre, így megint hozzáültem, átnéztem mindent kiforasztottam a FET-eket, megmértem őket. Az egyik teljesen rosz volt. Tehát úgy néz ki hogy ismét meg van egy hiba, azt hiszem tudom is hogy miért szállt el. A kérdés az hogy így megpróbálhatom-e beindítani a hegesztőt? Tehát az egyik oldalon az egyik FET nincs bent, szerintem ez nem kéne hogy gondot okozzon. Csak azt szeretném látni hogy így ad-e feszültséget, tehát érdemes-e hozzá alkatrészt vásárolni.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

"azt hiszem tudom is hogy miért szállt el"...mi meg tudjuk, hogy miért fog majd a 3 db FET-el indított gép újra elszállni...(de mi sem írjuk le, ahogyan te sem tetted)...
http://markobakula.files.wordpress.com/2012/10/sg3525_flyback_driver_wit...

Üdv.: uniman

0

potkan3
potkan3 picture

Azért szállt el, mert nem volt bent a védő dióda saját hibából. Én meg arra mertem gondolni, hogy mivel a 2-2 FET párhuzamosan van kötve az egyik nem fog megsértődni, hogy ő csak egyedül van, hiszen üresjáratban nem kéne olyan nagy áramoknak keresztül folyni rajta amit ne bírna el 1db is. De ezt csak gondoltam, ezért feltettem itt egy kérdést hátha valaki ad rá egy választ, de úgy tűnik hogy ez csak hiú ábránd... :)

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Akik értenek hozzá (én nem), azok az egész FET/IGBT "garnitúrát" új darabokra szokták cserélni...de még inkább előbb meggyőzödnek a meghajtófokozat helyes működéséről...

Üdv.: uniman

0

potkan3
potkan3 picture

Én is ezt tettem, ebből az új garitúrából szállt el 1db a további próbálgatások során. De egy miatt azért nem vennék megint egy egész garnitúrát.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A HQ-ban pl., ha 5 db-t rendelsz, akkor kb. a 4 db árát kell fizetni a 5 darabért...és garantáltan egy szériából származó tranzisztorokhoz jutunk...(Én gyakran vásárolok így...)
"Kamaro...Kamaro..."- HE...
Üdv.: uniman

0

Ízirájder
Ízirájder picture

Az a 6 Amper nem sok, hanem bazi nagy!!! Nekem az asztalbóa eg y100w-os leválasztó van és arról elindul a 200A-es gép is!!!
Ennyi áram semmi máson csak a feteken tud folyni. Ennek 2 oka lehet, zárlatos a kimenet, rossz a meghajtás, ill. fetek. A gép eleve lágyindítású (részleteket kérdezd mpistitől). Elsőnek csak simán kikapcsolt állapotban mérd meg a kimenetet. Olyan 2-300mV-ot kell mérned diódavizsgálóval. Ha jó akkor nézd meg szkóppal a fetek meghajtását. Ki is vehetek azt a lábat ahol a tápot kapja. Ügyelj arra, hová is teszed a szkópod testpontját és, hogy mi megy leválasztótrafóról!
Üdv.: Ízuirájder

0

potkan3
potkan3 picture

A 6A kismegszakítóval egy aljzat van biztosítva a műhely falon. Gondolom nem kellene neki üresjáratban 6A felvenni. Az közel 1,4kW, az ennél a hegesztőnél az üzemi áramfelvétel lenne. :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a bekapcsolási áramlökéssel számoltál?
Egyébként ha nem új a kismegszakító, már kisebb áramlökésnél is lekapcsolhat.

Bálint

0

potkan3
potkan3 picture

De beindul, megy is egy pár másodpercig, aztán kis füst és akkor old a le. Viszont nem ég el semmi, ezt már eljátszotta egyszer kétszer. Valószínőleg az a kismegszakító védte meg eddig.

0

potkan3
potkan3 picture

A mérésnél a két PNP tranzisztor ami a FET-eket hajtja furán viselkedett ezért cseréltem őket. Még mindig ugyan ott tartok. Nincs kimenő feszültség. Ha le van tekerve a poti megy magának ha feljebb tekerem fura hangokat ad majd leold a bizti, de továbra is működik ha újraindítom nem ég el benne semmi...

0

mpisti
mpisti picture

Azok a bizonyos PNP tranzisztorok nem a FET meghajtását végzik, hanem a Gate kapacitás kisütését akkor, amikor a meghajtójel éppen kisebb mint a meghajtótrafó utáni diódák nyitófeszültsége.
Ha nem akarsz még egy-két kiló FET-et megsütni, akkor felejtsd el a 6A-es kismegszakítót. Az nem fogja megvédeni az invertert ha hiba van. De egy soros 60-100W-os izzó jó eséllyel megvédi ha a tápkörbe azt kötöd. Ha a segédtáp nem áll fel az izzón keresztül, akkor a meghajtókör hibás.Ilyenkor az izzó legfeljebb fel-fel villan. Ha az izzó folyamatosan világít, teljes,vagy közel teljes fénnyel, akkor vagy a graetz,vagy a kondik, vagy a végfok hibás/zárlatos. Ha az izzó bekapcsoláskor felvillan, majd kialszik, akkor a graetz jó, a pufferkondik feltöltődtek, lehet kezdeni a vizsgálódást. Ha az üzemjelző lámpa világít, akkor a segédfesz rendben van. Ha a túlmelegedés lámpa is világít, akkor a hibaellenőrző áramköri részt kell górcső alá venni. Egyes invertereknél a letapadás figyelő áramkör is kigyújtja a sárga hibajelzőt. Szkóp nélkül nehéz hibát keresni, de a szkóp mindenképpen leválasztó trafóról menjen, és a háza a környezetétől elszigetelt legyen. Mint ahogy korábban talán Uniman (vagy Marosi?)írta, a vizsgált gépet célszerű szintén szigetelt hálózatról járatni, így a zárlati teljesítmény korlátozódása mellett még az áramütés veszélye is lényegesen kisebb lesz. A hibakeresést mindig a PWM IC tápfesz ellátásának ellenőrzésével kell kezdeni. Ha ez OK, akkor a PWM IC kimenetétől a kapcsoló FET-ek Gate elektródjáig a meghajtó jelet kell vizsgálni. Ehhez szkóp kell, mert a jelalak igen fontos dolog. Aztán ha a jel OK, akkor a kitöltési tényezőt kell ellenőrizni, mert ha ez több mint 42-43 % akkor szinte biztos hogy a végfok terhelés hatására újból elszáll.A megengedett maximális kitöltési tényezőre nincs egzakt adat, az géptípusonként változik a meghajtás és a snubber kör kialakításának, valamint a kapcsolási frekvenciának a függvényében. Pl .a régebbi ESAB invertereknél előfordult 37-38% maximum is.A kitöltési tényezőt PWM vezérelt gépeknél mindig üresjárásban mérjük,ugyanis ekkor a maximális a kitöltés, mert a primer áramjel nem módosítja azt.Ha a FET-ek cseréje után újból elszállt valamelyik, annak komoly oka van. Célszerű lenne végfok nélkül ,csak segédtáppal a gépet végigellenőrizni.

0

potkan3
potkan3 picture

Okés, az izzó mindenképp bekötsére kerül. Sajnos szkópom nincsen. Van a primer körben két dióda. Kapcsolás szerint D8-D9, ezek közül az egyik nem volt bent egy indításnál, szerintem ez vágta haza a FET-et. (Ez még nagyon az elején történt.) Azóta viszont nem is gondoltam rá hogy zárlatos a FET, ezt csak most vettem észre.(Eddig ezért dobálta le a biztit.) Végül a kérdés: Vegyek új FET-et a zárlatos helyett, rakjam be és úgy próbáljam ki izzóval, vagy kipróbálhatom így is izzóval? (A zárlatos FET nélkül.)

0

mpisti
mpisti picture

Ne haragudj, de egy hegesztőinverter nem egy 9V-os elektronikai kísérletezőcsomag. A hegesztőinverterben minden alkatrésznek konkrét funkciója van, és ha egyet kihagysz, akkor annak következménye van, mint ahogy tapasztalhattad is. És most újból felteszed a kérdést,hogy ezt vagy azt kihagyom, akkor inditható-e a berendezés. Korábban már leírtam itt is, a hobbielektronikán is(úgy láttam ott is feltetted a kérdést, csak más felhasználónéven)hogy egy hegesztőinverter indítása javítás után miként történik. Kérlek vedd a fáradságot és olvass. Itt is és ott is. És ha még azután is lesz olyan kérdés amire nem találsz választ e két elektronikai fórumon, akkor bármelyiken kérdezz újra. De csak akkor. Kérlek nézd el nekem, ha kissé nyersen fogalmazok, de úgy érzem, olyan gép javításába fogtál, aminek a működéséről halvány gőzöd nincs. Nem csak a hegesztőinverterekről, de még a kapcsolóüzemről se. Nem akarom kedvedet szegni, de az elektronikával történő ismerkedést nem egy hegesztőinverter megjavításának kísérletével kellene kezdeni,hanem sokkal egyszerűbb áramkörökkel, hogy az alapáramköri szintű működést megértsd. Enélkül nem megy. Nagyon szívesen segítünk a javításban, de ahhoz hogy segíteni lehessen, egy minimális elvi ismeretre szükség van. Gondolom a fórumtársaim se vennék jó néven, ha egy balul sikerült javítási kísérlet után azt olvasnák valahol egy másik szakmai fórumon, hogy ez vagy az a szaki rossz tanácsot adott a javítás mikéntjére vonatkozólag. Én személy szerint azért nem foglalkozom autóelektronikával, illetve média termékek javításával, mert nem értek hozzá. Megjavíttatom az enyémet is azzal, aki(k) ért(enek) hozzá.Ők pedig hozzám hozzák az ipari cuccaikat javításra, mert én abban vagyok jártas.Így kerek a világ. Egyébként hogy a kérdésedre is választ kapjál, nem csak a zárlatos,hanem az összes FET-et ki kell forrasztani, és ha a D8-D9 dióda hibátlan, és helyesen is van beforrasztva akkor a gép bekapcsolható. De elképzelhető hogy nem leszel előbbre akkor sem, mert a vizsgálathoz szkóp az kellene mindenképpen. Enélkül nem tudod megállapítani hogy a meghajtó áramkör hibátlan vagy hibás.

0

potkan3
potkan3 picture

Rendben, értelek. Azt csináltam amit hobbielektronikán írtál. 1-1 FET van bent, izzó bekötve az áramkörbe. Ha a poti le van tekerve akkor az izzó felvillan majd elalszik, zöld LED világít, a PWM IC kap tápfeszt. Ha a poti félig fel van tekerve az izzó gyengén világít, a zöld LED is világít, a trafó primer oldalán mérek feszültséget, szekunder oldalon nem. Ha teljesen fel van tekerve akkor ugyan ez. Ez most jót jelent, igaz? Kipróbálhatom izzó nélkül is?

0

mpisti
mpisti picture

Mivel ezek a gépek 25-100 kHz közötti frekvencián mennek, bárminemű multiméteres mérés félrevezető tud lenni. Ezért írtam már le néhányszor neked, hogy ez szkóp nélkül nem fog menni.A trafó feltehetőleg jó lehet benne, mert a FET-ek nem lettek zárlatosak.Ha a zöld LED világít, az már fél siker. Már korábban is írtam, hogy a potméter tekergetése nem változtathatja a gép áramfelvételét. Ha az izzó fényereje változik a poti tekergetésére, akkor az árammérő áramkör hibás. Egyébként a primeren mit tudsz mérni multiméterrel? Milyen méréshatárral, milyen üzemmódban(AC;DC) mutat a műszer?
Mekkora értéket mutat a műszer? A szekunderen AC üzemmódban sem tudsz mérni semmit? Ha a szekunder oldali alkatrészeket beforrasztod(diódák, kondik, fojtó stb...)akkor sem mutat semmit a kimeneten DC üzemmódban V mérő állásban a műszer? A kimenetet terheld le egy 1 kohm 8-10W-os ellenállással,és úgy próbáld ismét a mérést elvégezni. Ha a terhelt kimeneten sem mutat semmit a műszer(50-100 mV nem számít,az nem a trafóból jön ki)akkor nem megy a végfok.Izzó nélkül semmiképpen ne próbáld. Izzó nélkül majd akkor lehet próbálni, ha a kimeneten megjelenik a gép üresjárási feszültsége ami 45-80V között kell legyen, az említett ellenállással terhelt állapotban.

0

potkan3
potkan3 picture

Minden tiszteletem a tiéd! Azthiszem sikerült végre megoldani. Mikor azt írtad hogy forasszam vissza a szekunder kör alaktrészeit ezembe jutott valami. Én ugyan a kezdetekben kivettem a trafó szekunder egyik szálát, és megmértem úgy is a feszültséget hogy nem-e zárlatos a kimenten a dióda, de akkor nem is lehetett feszültség mert akkor már zárlatos volt az a bizonyos FET, azóta meg már visszaforasztottam. Szóval most végig a szekunder kör alaktrészeivel próbálgattam és bizony zárlatos az a dióda.... Ismét csak az én hülyeségem miatt nem tudtam hamarabb előrelépni. A trafó szekunderén is van mostmár feszültség, sajnos nem tudom hogy mennyi mert nagyon összzezavarja a műszert és össze vissza ugrál, a primer oldalon ugyan ez. Az izzó már épphogy csak pislákol, ha teljesen le van tekerve a poti akkor nem, ha egy kicsit feljebb tekerem akkor elkezd és onnantól állandó a fényerő. Ebből gondolom hogy van megjató jel és a végfok is működik. Ezek szerint lesz egy FET és egy dióda a kimenetre, remélem végre jó lesz. Köszi szépen a segítséget! :)

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Cserélted a STTA1206D típusú diódát...nem STTA1206DI volt az eredeti?
(Mivel a topicnyitódban is elírtad a típust...egy karakter is sokat számíthat!)

Üdv.: uniman

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

...hát nem tudom, ha a topicnyitó egy egyszerű kérdésre 4 hét alatt nem tud válaszolni...
...ráadásul még valóban el is írta volna a dióda típusának betűjeleit...
...hogyan boldogulhat egy ilyen speciális szerkezet "táv"javításának megvalósításával...

Üdv.: uniman

0

potkan3
potkan3 picture

Szia! Igen, elírtam a dióda típusát. Nem tudom hogy miként tudsz egy embert pár hozzászólás alapján megítélni. Másrészt a topicot 5 hete nyitottam. Azóta időnként beírsz egy ilyen hangvételű hozzászolást, de segíteni nem tudsz/nem akarsz, sőt azt is kijelentetted hogy nem értesz ezekhez a dolgokhoz. Kérdem én, akkor meg minek? Én nem látom értelmét, és gondolom neked sem ez a legjobb időtöltésed. Nem akarlak megsérteni vagy ilyesmi, csak nem értem miért piszkálsz.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: dolgozni(javítani) csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.

Bálint

0

mpisti
mpisti picture

Unimant nem kellene piszkálnod. Azt hiszem Ő volt az, aki belinkelt neked egy kapcsolási rajzot, ami kézzel volt rajzolva. Gondolod hogy aki egy ilyen rajzot elkészít, az nem ismeri a hegesztőinverterek lelkivilágát? Hogy azt írta nem ért hozzá, az nem jelenti azt, hogy a technológia teljesen ismeretlen a számára. Én se mondhatom el magamról hogy értek hozzá, mert ha ezt állítanám, akkor nem a javításukkal, hanem a tervezésükkel és gyártásukkal foglalkoznék.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Mpisti.

Mosom kezeim, csupán az Anonymus topicban utaltam egy cseh weboldal alapján arra, hogy a hegesztő azonos a Güde CP 80 A típusú készülékkel...
A "skiccet" a topicnyitó csatolta, persze a forrását nem: http://www.svarbazar.cz/phprs/storage/elektro/miniweld.pdf Igaz én ezt is kritizáltam, hogy ezt kapcsolási rajznak nevezni...hmmm.
(Inverteres hegesztők "lelkivilágában" valóban hiányosak a tapasztalataim, ámbár jó ideje "gyűjtöm" a neten mások tapasztalatait, hogy a végén sikeresen megjavítsam a sajátomat.)

Üdv.: uniman

0

potkan3
potkan3 picture

Igazad van nem tudhatom hogy mennyire ért hozzá, hiszen nem ismerem. Ennek ellenére tisztában vagyok vele hogy jobban mint én. Csak nem értem hogy akkor mért nem tudott segíteni a dologba, mint például Te, vagy ha nem akart akkor miért írt. Egyébként fogalmam sincs hogy mért mutatta azt a kapcsolást mert azt nem írta oda. :) De mindegy, nem akarok veszekedni vagy ilyesmi, én ennyiben hagyom a dolgot.

0

potkan3
potkan3 picture

Ismét történt valami. Láttam hogy a hegesztő áram szabályzó potméter le van tekerve. Hát feltekertem kb. félig, bekapcsoltam a hegesztőt kis füst majd lekapcsolt mellettem a 6A biztosíték. Nem túl bizalom gerjesztő...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a 6A-es biztosíték a hegesztő segédvilágításáé?

Bálint

0

potkan3
potkan3 picture

Közben tovább léptem. Nézelődtem a FET-ek meghajtásánál és észrevettem hogy ugyan a gate ellenállások nincsenek megégve de megnyúltak. Kicseréltem őket. Most a hegesztő már normál üzemben van a sárga LED nem világít viszont a kimeneten még mindig nincs feszültség.

0

marosi
marosi picture

Szia
Kapcsold be terheletlenül a hidat,mérj feszültséget,ezer voltnak sehogyan sem szabad ott lenni,aztán elne felejsd kisütni,égőn vagy ellenáláson keresztül,a sárga lámpaavédelem ledolgozását mutatja,nézd meg a radiátorra szerelt hőérzékelő gombát,nem e az vacakol.Óvatosan a méréssel primer feszültséget mérsz.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: impulzustechnikával működő szerkezetben a digit műszer sokszor nem a valós értéket mutatja.
Analóg műszerrel mérsz?

Bálint

0

potkan3
potkan3 picture

Digizálissal, lehet akkor hogy emiatt volt.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Enyje...de sok ilyen hegesztő hibásodik meg mostanság!: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/miniweld98-inverteres-hegeszto-hiba

Üdv.: uniman

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Én megvizsgálnám a relé érintkezőit. Az tud ilyen hibát okozni.
A rajzot kösz. Felteszem a tanyára.

Üdv! Kalex

0

Sponsored links