You are here

Négyszöges szünetmentes szinuszosítása.

45 posts / 0 new
Last post
perlaci
perlaci picture

Üdv
A legtöbb szünetmentes, áramszünet esetén négyszög jelalakban adja ki a naftát. Sajnos a keringető szivattyú motorok ezt nem komálják. A valódi szinusz szünetmentesek meg igencsak drágák. Télen viszont jól jönne a vegyes tüzelésű kazánhoz egy szünetmentes nehogy megfusson ha pont akkor jön az áramszünet mikor az ember megrakja. Próbálkozott már valaki miként lehetne elfogadható szinusszá varázsolni a négyszöget, hogy a motorok ezt már elfogadják? Persze, hogy van itthon szünetmentes és nem beszerzés előtti spórolás az oka a kérdésnek. :)
Tanácsaitokat előre is köszönöm.
Laci

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Csak mint ötlet felmerült bennem: Az egyfázisú frekvenciaváltók tudomásom szerint úgy működnek, hogy a bejövő 230-at egyenirányítják, és DC-ből csinálják a színuszt, tehát azokat simán meg lehet hajtani akármilyen szünetmentes táppal.

Üdv: Jácint

0

Nativeelco
Nativeelco picture

Sziasztok!

Annak idején javítottam egy Szivargyújtós invertert.(12V-220V 150W, Voltcraft NPI 150-12)
Ezen készülék első fokozata a 12v-ból előállított egy stabil 235V körüli DC feszültséget, transzformátoros fokozattal, ami egy 330uF/400V-os kondenzátoron landolt. A második fokozat pedig ebből a feszültségből képezte egy pwm fokozattal az effektív szinusz feszültséget, két ellenütemű hidas megoldással. A harmadik fokozat pedig egy soros fojtón keresztül kiszűrte az 50Khz-es impulzusokat, és azok felharmonikusait. A kimenet tovább szűrését egy 22Nf/600V-os stiroflex kondenzátorral oldották meg. A kimenet stabilitását, annak egyenirányítása után, optocsatolós megoldással valósították meg. A zárlatvédelem a második fokozatban kapott helyet. Ezt a szerkezetet 100W-os izzóval terhelve, a kimeneten meglepően jó jelalak született. Persze ez önmagában csak átalakító, de egy egyszerű szinten tartó töltővel, valamint egy feszültség figyelő relével, (ami elindítja az invertert és átkapcsolja a szivattyút a hálózatról az inverterre némi holt idő után,) szerintem aránylag olcsón megoldható a feladat. A holt idő csupán az inverter elindításához szükséges, a hálózati feszültség kimaradásakor, mert ezen készülék terhelve nem indul el. Talán ez is lehet egy alternatíva a feladatra.

0

sandor58
sandor58 picture
*****

Szia!
Gondolom érdekel itt pár embert.Kapcsolási rajzot esetleg fel tudnál tölteni?(vagy ha tilos,akkor linket?)
Üdv.sanyi

0

Nativeelco
Nativeelco picture

Szia!
Kapcsirajzom nincs, mert nem rajzoltam vissza. Csak az elvét követtem vissza, a javításhoz. Egyébként ilyen készüléket a Conrad is forgalmaz. Találtam egy kapcsolási rajzot is efféle szerkezetről. Link

0

romulusz
romulusz picture

Szia!
A Conrad-ra ne vegyél mérget, hogy színusz kimenetű, a belinkelt orosz rajznál pedig kíváncsi lennék a TV1 trafó anyagára, és méretére!
Üdv: Gyula

0

Mikus Sándor
Mikus Sándor picture

Hali!
Valaha rég az Orionban dolgoztam, ott egy aluláteresztő pi-taggal oldották meg, soros tekercs- párhuzamos kondi- soros tekercs alkatrészekkel. A méretezéshez kell az áramérték. Egyébként annakidején az egy gigahertzes jelet állították elő kétszázötven megás négyszögjelből sávszűrővel...

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Valódi színuszt csak nagyon rossz hatásfokkal tudsz csinálni, még ilyen kis teljesítményre is. Nem is szokás, hanem impulzusszélesség modulációval imitálják. Ilyet nagyon egyszerűen lehet csinálni, pl. NE555 ic-t egy egytranzisztoros RC oszcillátorral meghajtva, és a kimenetére valami megfelelő kapcsolóelemet kötve, majd jön a trafó és a szivattyú.

File csatolás: 

0

Tranzix
Tranzix picture

Üdv!
Egy misét megérne:
http://epitkezes-kert.vatera.hu/epitkezes_felujitas/epuletgepeszet_hutes...
"állandó mágneses forgórészű, elektronikusan kommutáló, 3 fázisú egyenáramú, processzorvezérelt villanymotor."

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
És ez igen jó lenne az első jó villámos időszakig. Tudom, nyári időszakban nem igen szokás fűteni, de van, aki nem távolítja el a hálózattól az elektronikát.
Ja, jut is eszembe, pár évvel ezelőtt éppen karácsony másnapján villámlott bazi nagyokat mifelénk.
Jól meg is hülyítette a garázsajtó nyitó elektronikát. A azóta sem normális, időnként megmarhul.
Üdv.: Pista.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Caspan motor szivattyúnak álcázva.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Már csak azért lenne érdekes, mert ennek elég lenne egyenáram(kérdés mekkora 12V? 400V?), vagy négyszöges szünetmentes is.
Régebben már írtam, hogy vannak jó egyenáramú keringetők 8 - 24 Volt DC csak hát az áruk... Egy új építésű rendszerbe én mindenképp ilyet tennék és egy mágneskapcsolóval meg lenne oldva az akkumulátoros táplálás áramszünet idejére.
http://www.szivattyu.neet.hu/index.php?categoryID=506
Üdv!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: eddig a kör négyszögesítése volt a probléma, most meg a négyszög körösítése....

Bálint

0

hwjveress
hwjveress picture

HWJ
Szép jó estét !

Most rajzolom a nyákját, és ha jó lesz csak össze kell rakni és működik. Ez annak a TL494-el épített S inverternek a PIC-es változata amit itt már egyszer feltettem. Ebbe benne vanak Transzduktor hasznos tanácsai is (trafo elötti szűrés stb...).

Üdv. H W J

File csatolás: 

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Köszönöm az értékes hozzászólásokat és a régi link beszúrását.
Én is kipróbáltam már a szivattyút négyszöges szünetmentessel és nekem el sem indult csak zúgott. Pedig nem gagyi kínai. A gáz kazán meg be sem kapcsolt. Na ezért tervezem, hogy télire tisztességesen megoldom a problémát.
Ja a külső nagy akku nem csapja be a töltő elektronikát? Simán tölti?
Laci

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia,

-a külső "nagy akku" nem csap be semmit, azonban mivel a kis akkuhoz van méretezve, nem 10 óra alatt tölti fel, hanem akár 100 óra alatt. (De időnk mint a tenger...) A végfeszültséget - pl akár egy hét töltés után - ellenőrizd le, setöbb- sekevesebb ne legyen mint az előírt "tartóstöltés" esetén használható feszültség, ami 12 V-os akkunál 13,6-13,8 V (csak!!!).
-én színuszosításhoz egy soros (kidobott) hálózati trafót és egy megfelelő értékű (fénycső-) kondit használnék párhuzamosan a szivattyúval. A feladat nem nagy, mert "csak" a 3. harmónikust, 150 Hz-et levenni az 50 Hz-ről. Sőt, még a hatásfok is tovább fog javulni!

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Azért megjegyzem, hogy a hálózati trafóban nincs légrés. Tehát azt legalább megközelítőleg ki kell számolni és át kell szerelni a mágneskört. Az a baj, hogy 50Hz-nél kicsit gond van már az alkatrészek körül. Ha nincsenek jól átgondolva az arányok akkor vagy a rézveszteség lesz nagy, vagy igencsak nehéz lesz a cucc. Van egy harmadik lehetőség is: A világért sem fog jól működni!

0

gbenyov
gbenyov picture

Bocsika, nem írok hangosan, de minek a légrés?
A válaszaidat ide várom.
(Tudok 2 okot a légrésre, de ez itt nem áll fent.)

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Késve vettem észre, hogy itt válaszra van várva. De ami késik az nem múlik. Minek a légrés? :shock: Hát ezt mindenkinek illik tudni, így hát akkor felvilágosítalak:
:idea:
A légrés nélkül összerakott vasmag kb. annyi energia tárolásra képes, mint ami diszipálódik benne az átmágnesezéskor. Ez gyakorlatilag semilyen alkalmazásban nem felel meg. (Ez így igaz mint a pléhes, mint a keramikus magokra is, néhány spéci kivételtől eltekintve.) Csak az áteresztő transzformátorokat készítik légrés nélküli maggal, azokat is csak akkor, ha nem akarják linearizálni valamilyen okból a primer induktivitásukat. Az áteresztőtranszformátorokon csak átfolyik az energia, tehát azoknak nem kell tisztességes induktivitásként viselkedniük. Minden más esetben a tekercsek két legalapvetőbb paramétere az induktivitás Henry-ben és az energiatároló-képesség Joule-ban.

Úgy van a dologgal, hogy bizonyos anyagállandók nagyon nem kedveznek az 50Hz-es technikának emberi méretek mellett. A rézbe az elektromágneses hullám behatolási mélysége kb. 9mm ezen a frekvencián. Ebből következik, hogy bármilyen légmagos tekercs túl nagy ellenállású, vagy túl otromba lesz gyakorlati céljainknak. Ezen a helyzeten sokat javít az a felfedezés, hogy a vasmag segítségével nagy réztekercs kis légréssel (vagyis fizikai vákuumtérrel) kerülhet kölcsönhatásba. Így vagy két nagyságrendel javul a tekercs időállandója, vagyis az L/R hányados.

Tudom hogy ez egy kissé paradoxnak tűnik, de a energia több mint 90%-a a légrésben tárolódik a normális induktivitásoknál.

Ez könnyen belátható abból a suliban említett összefüggésből, ami a mágneses mező energiasűrűségét írja le:

Energiasűrűség = B^2/(2*u0*ur)

Ahol: B = mágneses indukció [T, teszla]
u0 = 4*pí*10^-7 [(Vs)/(Am) vagy H/m], fizikai vákuum permeabilitása, alapvető természeti állandó
ur = relatív permeabilitás (vasaknál nagy, kb. 500 - 100000).

Tehát ha nincs légrés, nincs normális induktív karakterisztika! :yes:

0

besi99
besi99 picture

besi99
Légrésnél viszont erősen lecsökken a rel. perm., kvázi elrontjuk a vas minőségét, nagy trafó kell.

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello,
ugye nem lesz harag, ha nem értek veled egyet? (Erre nem kell válaszolnod.)
Majd egyszer egy hideg mellett megtárgyaljuk az ügyet...

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Na de mi az amivel nem értesz egyet? A vasmagos tekercsek építése nem egy újkeletű tudományág, ezért itt mindent elég könnyen lehet tisztázni. :hmmm:

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia, ez igaz, csakhogy itt nincsen egy korsó hideg sör...

DE, Nézzük a szűrés témát.
Mi kell? Vegyük elő a témát lépésről lépésre.

1. Legalább egy db. kondi, amivel 50 Hz-re hangolt rezgőkört hozhatunk létre a motor induktivitásával. A gond az, hogy a motorban ugyan van induktivitás, de jelentős arányban ezzel párhuzamosan ellenállást is tartalmaz a helyettesítő képe, tehát nem várható hatásosan működő rezonancia.

2. Soros induktivitással és egy párhuzamos kondival aluláteresztő szűrőt hozhatunk létre.
2.1. A kondenzátor jó minőségben, kis veszteséggel a rendelkezésünkre áll.
2.2. Az induktivitás létrehozásához előnyösen minél nagyobb permeabilitású vasat használjunk, mert így kisebb menetszám és ezért kisebb soros veszteségi ellenállást építünk be.

3. Mit okozna, ha légrés lenne a vasmagban?
3.1. A légrés miatt csökken az induktivitás.
3.2. Ennek kompenzálása több menettel lehetséges.
3.3. Ezért viszont nő a soros veszteségi ellenállás, csökkenő kimenő feszültséggel, továbbá melegedéssel számolhatunk.
3.4. Ráadásul ellaposodik az aluláteresztő karakterisztika. A kimeneten megnő a nemkívánt-szűrendő harmónikus tartalom.

4. (Csak zárójelben. Mire lehet jó és miért alkalmaznak mégis itt-ott légrést a vasmagok alkalmazásában?
4.1. A vasmagok sajnos egy "darabig" szinte ideálisan növelik az induktivitás értékét, azonban egyszercsak "telítésbe" mennek, azaz a tekercsünk szinte "légmagossá" válik, hirtelen óriásira nő a veszteség. Légrés beépítésével csökken ugyan az induktivitás, azonban a telítési görbe ellaposodik.
4.2. Elkerülhetetlen a légrések alkalmazása akkor, ha a tekercsen nem csak szimmetrikusan tiszta váltóáram halad át, hanem kisebb-nagyobb egyenáram is folyik. Ez az egyenáram asszimetrikussá teszi a vasmag terhelését, hamarabb- vagy azonnal megy telítésbe a vasmag. A levegő viszont igencsak nem vihető telítésbe.
4.3. Tipikusan ilyenek az "A" osztályú végfokok, a sorkimenő transzformátorok, az egyenfeszültségű tápegységek szűrésére használandó tekercsek. És minden más olyan vasmagos alkalmazás, ahol egyenáram is van a hasznos (szűrendő) váltóáram mellett.)

5. A címben említett szünetmentes tápegységek kimeneti jele minden esetben szimmetrikus, kizárólag váltóáramú komponenseket tartalmazó forrás. Légrés alkalmazása a felharmónikusok szűrésére való tekercsben felesleges és csak veszteséget okoz.

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Én itt nem látom értelmét a kötekedésnek - egyszerűen felesleges.

De akkor csak úgy poénból kérlek számold ki a saját módszereddel: 1kg dinamólemezbe mennyi energia tározódik 1,2 teszlányi telítés mellett és mennyi van 1 köbcenti légrésbe azonos telítésnél? Ja, és pléhből válassz valamilyen közismert (kedvenc) fajtát, és ennek a fentebbi mértékű átmágnesezéséhez szükséges energiát is légyszi.

Nyugodtan mások is bekapcsolódhatnak, csak szépen tessék közzétenni a levezetést! Nagyon érdekes eredmények lesznek itt összehasonlításra. :)

Én úgy gondolom, hogy ez nagyon a topik tárgyához van. Nehogy már valamelyikünk tévhitekben élje le az életét!

0

gbenyov
gbenyov picture

Igaz, várom is...

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

A homogongén mágneses mező energiája adott térfogatban: Wm=1/2*B^2/u*V ahol Wm: a mező energiája B: a mágneses térerősség, u(mű): az anyag permeabilitása, V a térész térfogata. (Csatoltam egy nem túl elegáns, de érthető levezetést.)
Így a levegőben: Wm=1/2*1,2^2/(4*pi*10^-7)*1*10^-6=0,573J energia tárolódik. Sajnos a dinamólemez sűrűsége és relatív permeabilitása nem volt a kezem ügyében így csak a képletet írom fel, de akinek megvan helyettesítse be az adatokat!
A dinamólemezben: Wm=1/2*B^2/(u0*ur)*m/ro ahol B: a mágneses indukció (jelen esetben 1,2T), u0: a vákuum permeabilitása (4*pi*10^-7 Vs/Am), ur a dinamólemez relatív permeabilitása, m a vas tömege (1 kg), ro a dinamó lemez sűrűsége!
Sokkal érdekesebb lett volna mondjuk egy légréses toroid tekercsben a vasban illetve a légrésben tárolt energia aránya.
Erre egy példa:
http://fizipedia.bme.hu/index.php/Magnetosztatika_p%C3%A9ld%C3%A1k_-_L%C...

Szerintem erre iszok egy sört, arra is! :beer:

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

Kezembe akadt egy táblázat, amiben benne van a 3%Si 97%Fe dinamólemez paraméterei (ur=1500 ro=7630 kg/m^3).
Így a vasban tárolt energia: Wm=1/2*1,2^2/(4*pi*10^-7*1500)*1/7630=0,05J
Most már teljes a kép!

Üdv,
Oszi

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!

A levegőre számolt energia kijött ahogy kell, ezen nincs is mit elrontani. Hogy mit tud a vas, azt pedig legegyszerűbb kísérletileg bevizsgálni:

Egy ismert telítésre méretezett trafót (ugyebár ez könnyen visszafejthető) meghajtunk üresben, és a szkópon nagyjából megbecsüljük a felvett áram fázisának eltolódását. Ebből már könnyen meghatározhatjuk a helyettesítő L és R paramétereket. Mivelhogy ezeken ismert áram halad át, már minden kérdésre megvan a válasz. Igaz, metrológiailag ez nem egy korrekt eljárás, de elképzelésünk lesz arról, hogy mit hoz egy trafómag elektromosan, légrés nélkül.

(És nem halunk meg tudatlanul, valamint életünkben jól működő tekercseket szerkeszthetünk első nekifutásra. :D)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Azért megjegyzem, hogy a hálózati trafóban nincs légrés."
Ezért aztán ajánlott a régi higanygőzlámpák fojtóját használni. Abban van légrés.

Üdv! Kalex

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Adott környezetről lévén szó, teljesen igazat adok neked a kondis szinuszosításban.
Előtted is leírták ezt szépen, szkóppal is rá lehet nézni, szépen be lehet húzni a szinusz formát.

Üdv: Dénes István

0

Probert
Probert picture

Sziasztok!
Én csak a saját tapasztalatomat írom meg nektek. Nekem már két éve van a napkollektorom keringető szivattyúján egy APC Smart UPS 420-as négyszögjeles szünetmentes táp megtuningolva egy Exide 46Ah-s 12V-os autó aksival. A két év alatt nemvolt még a rendszer kikapcsolva, de már 4-5 alkalommal volt félnapos áramszünet amit az UPS kifogástalanul áthidalt. Elismerem egy kicsit hangosabb a szivattyú a négyszögjelen, de nem elviselhetetlen és a motor teljesítményén se nem sokat változtat. Zavaróbb volt az UPS sípoló hangja áramszünetnél, de azt még az elején megoldottam egy kis szigszallaggal amit a sípoló nyílására ragasztottam. A hangerejét így a negyedére csökkentettem. Én még senkitől nem hallottam, hogy a négyszögjel tönkretenné a szivattyút, de már sok ismerősöm használ négyszögjeles UPS-t a keringető szivattyújához. Ha valakinek tönkretette a szivattyúját, vagy hallott már ilyet az kérem írjon ide, mert engemet is érdekelne. Nem akarok egy szakemberrel sem szembeszállni, én négyszögjellel kipróbáltam és szerintem működik! A szinuszos UPS-ek többnyire két aksisak és már ezért is gazdaságosabb az egy aksis négyszögjeles. Azt elismerem, hogy próbáltam Trust gyártmányú négyszögjeles UPS-t is, de nekem nem tetszett mert azon kétszer hangosabban zúgott a szivattyú.
(A képen a számítógép ház csak asztalként szolgál, nincs bekötve a rendszerbe!)

Tisztelettel : Pálfi Róbert

0

romulusz
romulusz picture

Szevasz Probert!
Én egy autó inverterrel próbáltam ki a keringető szivattyúmat. Hogy keringette e a vizet nem tudtam megállapítani, mert nem volt felfűtve a kazán. Ellenben olyan hangja volt a szivattyúnak, hogy jobb a békesség alapján abbahagytam a kísérletezgetést.
Üdv: Gyula

0

rn09
rn09 picture
*****

Hello!

Én úgy emlékszem, hogy az APC Smart széria nem négyszögjel, hanem kvázi szinusz kimenetű. Ezért nem annyira hangos vele a szivattyú, mint a másik négyszögjel kimenetűvel.

üdv.
rn09

0

Probert
Probert picture

Valószínű igazad lehet, mert az adatlapján is ezt írja: "Lépésenkénti közelítés egy szinuszhullámhoz".

0

uniman
uniman picture
***

Hello Probert..

Igen, még emlékszünk...: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/koezponti-futes-motorjainak-uezeme...
Én ezzel a típussal kipróbáltam, indult és működött róla a szivattyú, de ronda hangja volt...és melegedett(...vagy csak a fűtővíztől?)!

"Pure Sine Wave": http://www.wpi.edu/Pubs/E-project/Available/E-project-042507-092653/unre...

Üdv.: uniman

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Szerintem egy megfelelő méretű D osztályú erősítő, meg egy trafó megoldja a dolgot. 24V 80W szerintem nem elképzelhetetlen, meg kell egy kis 50Hz-es oszcillátor, vagy egy mp3 lejátszó :)

Üdv: Jácint

0

marosi
marosi picture

Szeasz perlaci
Igaza van trnszduktornak,valamikor mikor még sajátkezüleg gyártottuk az invertereket áramkimaradás esetére,én is a keverőszivattyumra csináltam egyet,és olvastam egy orosz oldalon,hogy egy kondi sorba kötésével,nem teljes szinuszt,de szinuszhoz hasonló jelet lehet csinálni a négyszögjelből,nekem a szivatyu birta ,mainapig is ez van.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Ezt igazán nem gond megoldani. Tegyél be egy rezonanciapuffert az inverter és a motor közé. Az induktivitást alighanem a legjobb lesz egyedileg megtekerni, de kis kompromisszum árán lehet hogy találsz épp megfelelő higanylámpafojtókat e célra és akkor nagyon örülsz.

Tervezési tanácsok: Használj kettő, alapharmonikusra hangolt rezgőkört (f=1/(2pi((RC)^0,5))), hogy biztos ne legyen galiba. Az inverterből egy soros LC taggal indulj ki és ez végződjön egy párhuzamos tagban, aminek a terhelés is része párhuzamosan. A soros tagnak egyezzen az impedanciája (Z=(L/C)^0,5) a terhelés hatásos ellenállásával (R). A párhuzamos tagot inkább nagyobbra érdemes tervezni. Ha ebben a rezgőkörben tárolt energia egyezik a félperiódusban kiadott energiával akkor biztosan nagyon jól fog működni a cucc. Legkevesebb fele ekkorára tervezném, ami kb. 4 szeres energiatárolóképességet jelent mint az első LC tagé. Természetesen a motor reaktans összetevője részét képezi ennek a második LC tagnak, így kell rezonanciában lennie! Tehát a két LC tag kényelmesen külön-külön bemérhető. Utána csak össze kell kötni az egészet - és műköggy!

Nem éppen optimális a megoldás (50%-veszteséget is okozhat), de mindenképpen egyszerű és gyakorlatias.

0

besi99
besi99 picture

besi99
Régebben elkövettem néhány kihelyezett pénzváltók számára kb.12V=/220V~/100VA 50Hz teljesítményű 555-tel meghajtott ellenütemű invertereket. A trafó szekunderét lehangoltam néhány mikrós kondival, a cél az optimális, "majdnem szinuszos" jelalak volt, mivel csupa trafós holmit kellett meghajtani. Elég jól sikerültek, a trafók nem berzenkedtek....

0

romulusz
romulusz picture

Szia
Én megpróbálnék a kimenetre egy megfelelő teljesítményű, 1:1 áttételű, szilicium lemezes trafót tenni (én is foglalkozom a problémával, de még nem vettem meg az invertert, és nem tudtam kipróbálni). Bár én valószínűleg egy nyugdíjas hegesztő trafót fogok visszafelé meghajtani egy inverterrrel.
Üdv: Gyula

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Volt már ilyesmiről itt szó. De én már nem emlékszem a topik címére. De nagy turkálónk, uniman biztos fel leli neked.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

uniman
uniman picture
***

Hello Bb.

Nem "túrkálok" most, mert van 2 db színuszos inverterem is...1000VA (24V-ről) "mükszik" (bár akkuk hiánya miatt most éppen nem)...500VA meg várja, hogy a felrobbant Fet-jei helyett beforrasszam a már beszerzett új tranyókat. A több mint 1800 topic (amelybe uniman bele-"VAU") valamelyikében ott az infók erról...
Meg már azóta kaphatók a DC keringető szivattyúk...jó "pínzért"!

Üdv.: uniman

0

thanatos
thanatos picture

Szevasztok!
Szerintem, ha a táp buherálását kizárjuk, Tranzix ötlete a legéletrevalóbb (meredek aluláteresztó szűrő 50 Hz-re, alkalmas fénycső-fojtóval), ha nem, a legegyszerűbb - és tényleg szinuszos - megoldás a teljesitmény-trafó primerjének a kihangolása egy párhuzamos kondival 50 Hz-re!
A legjobbakat: Thanatos

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !
Gondolom Transzduktort akartal irni...

UDV.:LACI

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Laci!
Tökéletesen igazad van - elnézést az Érintettektől! - ,mentségemre szolgáljon derékon fölül hajlott korom, valamint, hogy vasárnap van, baromi meleg, és ilyenkor a hideg Kozel is szorgosabban fogy...
A legjobbakat: András

0

Sponsored links