You are here

Differenciális kimenetű audio műveleti erősítőt keresek.

19 posts / 0 new
Last post
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Beszédhangot szeretnék továbbítani több mint 100m hosszúságú UTP kábelen. A csavart érpáron vinném át szimmetrikusan a jelet, hogy érzéketlenebb legyen a zajra. Ehhez keresek olyan differenciál kimenetű műveleti erősítőt amit kapni is lehet. Kb. 10-et kellene erősítenem vele, tehát a nyílt hurkú határfrekvenciája nem kritikus. Fontos az is, hogy szóló +12V-os tápról is működjön. Nyilván fél tápra be kell állítani a munkapontját. Ha valaki használt már ilyet hasonló alkalmazásba kérem javasoljon konkrét kapható típusokat is.

Üdv.

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek az értékes segítséget!
Arra jutottam, hogy létrehozom egy erősítővel a virtuális földet, mert több erősítő is lesz benne és ez valóban logikus gondolat. A diff. kimenetet 2 db DC csatolású erősítővel oldom meg.

Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Edmunson!

Most akadtam rá, hangtechnikában gyakran használják: DI_BOX

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Ez jó, benne van a kapcsolási rajz, TL074-ből (120Ft) megépíthető plusz az ellenállások, nem hinném, hogy lényegesen rosszabb lenne az eredmény.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

A driver IC-t innen ötleteltem, de van itt még pár olcsó megoldás.

Üdv: Jácint

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! Csak egy ötlet.Erösitökben alkalmazott szimetrikus kimenetü meghajtó fokozat.Meglehet neked megfelelne.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Köszi, ez jó ötlet. Elgondolkodom rajta. Némileg bonyolítja a dolgot, hogy nekem nincs +- tápom, és +12V-ra kell méretezni. Hogyan tudom kiszámolni a kimenő impedanciát? Vélhetően kell utána két illesztő.

Üdv.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

A +/- tápra is van megoldás: veszel egy műveleti erősítőt (Au:+1), beállítod féltápra és a kimenetét használod, mint "lebegő" (vagy inkább: ál) földpont a többi áramkörnek, mivel amúgy sem DC csatolt lenne a rendszer így ez a trükk bátran elkövethető, ez már csak azért is hasznos, mert ha így csinálod, akkor nem kell mind a 13 fokozatnak külön beállítani a féltápot.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok!
Meg lehetne próbálni egy trafós kimenetet. Szimmetrikus, földfüggetlen.
Régi bevált BEAG-os stúdiótechnika.
Csaba

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A trafóval az a baj, hogy nem értek hozzá. Nem tudok hangfrekis trafót méretezni, készíteni sem. Ráadásul nem írtam le a teljes projektet, de 13 szimmetrikus bemenet és kimenet van benne, tehát 26 db trafóra lenne szükségem. Így ezt az utat nem választanám.

Üdv.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Ilyesmire gondoltál?

ADA4932-1YCPZ-RL
ADA4932-2YCPZ-RL
LMH6554LE,2.5GHZ
THS4521IDGKR - ennek vannak lábai is
THS4531 - ennek vannak lábai is

Mindegyikből van a fiókban :)

PS: igazság szerint ezekben a rendkívűl modern és gyors kütyükben már elég ritka a 12V-os táplálású IC, leginkább a 3.3V-al találkozhatsz, de azért akad még 5V-os változat. Az utolsó kettő szerintem a neked legmegfelelőbb. Ha ragaszkodsz a 12V-hoz akkor tovább erősítheted a jelet, de 12V-os változatot sajnos nem találtam.
Leginkább ADC-k meghajtásához használják manapság ezeket a cuccokat, ezért is a 3V3 vagy 5V táplálás.

Üdv: Dénes István

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Köszönöm a tippeket. Alapvetően a rendszer 12V/24V-ról működik. A vezetéken nagyszintű hangfrekis jelet továbbítanék 6-10Vpp, mert nagyon zajos környezetben vezetik a kábeleket. Ráadásul nincs lehetőségem és időm kísérletezni vele, elsőre hibátlanul kell működnie. Lehet, hogy az 5V-ról működő erősítővel előállított 3-4Vpp jel is elég lenne, de nem merem megkockáztatni, mert ha mégis zajos lesz akkor tervezhetem újra az egészet és arra már nincs idő. Lehet, hogy maradok a hagyományos 2 opamp-os megoldásnál.

Üdv.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Itt egy ötlet:
http://sound.westhost.com/project51.htm /az erősítést be kell majd állítani
Azt hiszem egy dupla műveleti erősítő olcsóbb, mint bármilyen más differenciál kimenetű műveleti erősítő.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Köszönöm a javaslatot. Végső esetben ez lesz a megoldás, viszont a fázistolások és a futási idő miatt jobb lenne ezt egy erősítővel megoldani, mert az teljesen szimmetrikus elrendezésű.

Üdv.

0

fagifor
fagifor picture

Kedves Edmundson.
A kapcsolás, amit javasoltak, szerintem jó, mert még a professzionális erősítők szimmetrikus kimenete is sorbakötött műveleti erősítőkkel van megoldva, a fenti meg párhuzamosan van vezérelve. Maximum a bemeneteken lévő (és a visszacsatolásban) ellenállásokkal kell foglalkozni, és nem lesz mérhető fáziseltérés.
Egyébként van optikai leválasztással működő erősítő, praktikus lenne, mert nagyobb távolság esetén már lehet egy távolabbi villám esetén is jelentős feszültség-különbség, ami tönkreteheti a berendezéseket.
Üdv: Varga Béla

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Edmunson!

Ha van a fiókodban egy TL082, meg van nálad feltekerve UTP kábel, akkor ki is tudod próbálni, hátha kevesebb súlyt veszít a pénztárcád.

Üdv: Jácint

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Esetleg az 1 tranzisztoros "fázihasító" kapcsolás?

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Erre is gondoltam, viszont nehéz úgy méretezni, hogy azonos nagyságú jelet adjon az emitterről és a kollektorról is. Ráadásul az erősítő két kimenete lényegesen eltérő impedanciájú lesz. Ezért utána is kellene két opamp-os impedanciaillesztő is. Szeretném amennyire csak lehet leegyszerűsíteni, ezért gondoltam a diff. kimenetű opamp-ra. Keresgéltem mindenfélét, de mintha ritkaság lenne, vagy speciális alkalmazásokhoz kifejlesztve. Jó lenne egy TL08x sorozathoz hasonlót találni.

Üdv.

0

Sponsored links