You are here

SMPS Controller adatlapok értékelésében kérnék segítséget

8 posts / 0 new
Last post
romulusz
romulusz picture

Szevasztok!
Ismét keresztezte utamat egy meghibásodott 12/240 V-os autós inverter. A javításával nem volt gond, de egy érdekessége miatt nem tudok aludni. A készülékben 2 db ic végzi a 40 kHz-es, illetve 50 Hz-es megszakításokat. Az egyik helyen AZ7500EP ic, a másikon KA7500 ic van. A két ic adatlapjaiban 2 különbséget találtam: az egyik csak 10 kHz-ig, a másik 40 kHz-ig használható, illetve a referencia feszültség az egyiknél 1%, a másiknál 5% pontosságú. Ráadásul ezek az ic-k itthonról csak körülményesen és drágán szerezhetőek be. Ugyan akkor mindenhol, és jóval olcsóbban beszerezhető a TL 494-es ic. Az igaz, hogy referencia feszültsége csak 5% pontosságú, de bírja a 40 KHz-es munkát is. Van e értelme az eredeti ic-k beszerzésének, vagy mindkét pozícióba nyugodtan lehet használni a TL494-t?
Minden segítséget előre is köszönök!
Üdv: Gyula

Comments
Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

AZ7500E egy igen pontos 4,95V-os referenciát tartalmaz, még a KA7500 egy olcsó kínai változat. Szerintem gond nélkül mehet bele a TL494 is. Legfeljebb az AZ7500 osztóját kell kicsit faragni, hogy beálljon a pontos kimeneti feszültség. Valószínűleg az egyszerűbb gyárthatóság miatt választották!

Üdv,
Oszi

0

romulusz
romulusz picture

Szia!
Köszönöm a segítséget!
Üdv: Gyula

0

romulusz
romulusz picture

Szevasztok!
Először is köszönöm mindkettőtöknek a gyors segítséget! Keresztreferenciát én is kerestem, de sajnos az AZ7500-ra nem találtam (ő a 40 kHz, ref=1%-os). Primer oldalra pedig minden képen kell a 40 kHz. Csak azt nem értem, miért nem tettek az 50 Hz-es burkológörbe előállításához is ilyen ic-t. Nem hiszem, hogy a KA7500 olcsóbb lett volna, hiszen a felépítése ugyan az. Vagy miért nem használták a sokkal olcsóbb TL494-t? Nem tudom, a 240 V-os kimeneten hogyan jelentkezik az 5V-os referencia-feszültség tűrése. Ha marad ott is 5%, akkor semmi probléma nem volna. Csak akkor még az LM324 áramkörét kell átbogarásznom, mert az adja a hibajelzéseket, és nehogy az tiltson le a nagyobb hisztrézis miatt.
Üdv: Gyula

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Gyula!

Az 5%-os feszültségtűrés csak annyit jelent, hogy nem 4,95 és 5,05 közt van a referenciafeszültség, hanem 4,75 és 5,25 közt, viszont ahol van, ott stabilan annyi. Ha aggódsz miatta, vegyél 3db TL494-et, és tedd be azt, amelyiknek pont 5V a kimenete. Sokkal fontosabb paraméter, hogy mennyit változik hőmérséklet hatására a ref out.

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a másikra én sem találtam.

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Romulusz!

Így szemre ugyanaz, mint a TL494, az meg egy jól bevált darab. Ha a raferenciafeszültség pontossága miatt aggódsz, akkor esetleg a visszacsatoló osztót módosítsd, de szerintem nem lesz gond vele. Én nyugodt szívvel beletenném.
Ezek a KA-s és egyéb típusok csak olcsóbbak a gyártóknak, a paramétereiben meg szerintem inkább alul, mint felülmúlja a régi darabokat.

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0