You are here

Az EN-MH2 és az EN-MH1 Ni-Mh akkuk között mi különbség?

31 posts / 0 new
Last post
perlaci
perlaci picture

Sziasztok
Minap egy barátom azzal a kérdéssel fordult hozzám, hogy a fényképezőgépének a használati utasitásában az áll, hogy csak EN-MH2 tipusú akkuk jók az EN-MH1 nem használható.
Nos kérdésem mi a különbség köztük mert erről ,ég én sem hallottam.
Köszi Laci

Egy kicsit javítottam a címen!

Comments
Kalex
Kalex picture
*****

Sziasztok!

A fiatalabbak figyelmébe:

Az ilyen és ehhez hasonló akkumulátor tesztelő mindennapos a járművillamosságban. Nem ördögtől való a kisebb teljesítményű akkumulátorok és elemek áramméréssel történő vizsgálata. Persze ez nem azt jelenti, hogy a rövidzárat tartósan rajta kell hagyni.

Üdv! Kalex

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: ez meg minden korosztálynak.

Bálint

File csatolás: 

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Valóban mindegy kell legyen egy amatőr fényképezőgépnek miféle akku van benne, mert nincs extrém körülmény. Mert egy fúrógépnél ugye kell a nagy kisütő áram elviselése. Ezért biztos vagyok benne, hogy csak üzleti érdek a hivatkozás. Csak azt nem tudom mi a különbség a jelzés szerint. A kis önkisülésűek például szerintem pont a fényképezőkbe valók mert nincs az, hogy eltesszük egy hétre és akkor döbbenünk rá, hogy lemerült a semmitől. a gyorstöltők meg csak kényelmet szolgálják aki elfelejti feltölteni az indulás előtt még feltöltheti az akkukat. Én mindig viszek tartalék akkut vagy elemet és pont ezért odafigyelek, hogy olyan eszközeim legyenek amikbe az AA méret kell.
Laci

0

nyaki
nyaki picture

A precíz mikrokontrolleres impulzus gyorstöltők nem a kényelmet, hanem a mai nagy kapacitású NiMH és LiPo, Li-ion akkuk precíz feltöltésére és a töltéskor adódó hőproblémák elkerülésére alkották meg.

Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
...ha tudnánk a fénykepezőgép típusát...
Mert pl.: a Nikon coolpix L20 menüjében háromféle "energia" forrás beállítható(lásd melléklet).
De sima GP 2700mAh akkuval működtetem (Ni-Mh), amiket meg épen azzal a töltővel töltöm fel, amely előbb kerül a kezem közelébe.
Bár ez igazából ez nem is ehhez a topichoz tartozna, hiszen a topicnyitó csak az EN-1 és az EN-2 közötti külömbséger kíváncsi...
Ezekkel a kapcitásukat hosszan megőrző akkukkal meg az a bajom, hogy gyorsan, nagy árammal nem tölhetők, mert keletkező nagy hő árt a szokásosnál lényegesen vékonyabb szigetelő anyaguknak.
Ezért, tehát valóban : "Nem egeszen lenyegetelen az akku tipusa"....főleg, ha nagyáramú gyorstöltő van.
http://global-akku.addel.hu/products.php?prcategory=25206
http://global-akku.addel.hu/products.php?prcategory=21839
Üdv.: uniman

File csatolás: 

0

josef.48
josef.48 picture
*

Sziasztók !
Egyes NiMH akku gyártók forgalomba hoztak kis önszivárgó árammal rendelkezö tipusokat.Feltöltve akár egy év után is megörzik kapacitásuk pl.90-95%-át.Ezeket feltölve is árusitják .Valamivel drágábbak de sok estben megéri .Megtörtént hogy a pót akkukk is 1-honap alatt lemerültek ,szerencsére a 4-böl 2 még jó volt ,több közül válogatással sikerült összehonom 4 jót.Én ilyenekre cseréltem és meg vagyok elégedve.Biztos vagyok nálatók is árusitanak ilyeneket ,már több gyártó is hirdeti az ilyen kis önszivárgó tipusait.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

exre2
exre2 picture

Hello!

KOszi ez tenyleg jo dolog.

0

kallospeter
kallospeter picture

Szevasztok! Lenyegtelen az akku tipusa ha le tudja adni a kert aramot.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Sziasztok!
Így van! A lényeg, hogy minél kisebb legyen az akku belső ellenállása. Ez megmérhető ESR mérővel vagy én úgy szoktam ellenőrizni, hogy a feltöltött akkut egy 20A végkitérésű műszerre kapcsolom egy másodpercre és ha 10-12A-ig kitér a műszer, akkor jó az akku!
Üdv: lizakl

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: ESR-mérővel ceruzaakku 0,03 körül, a kisebbik~0,05
Legalábbis úgy tudom.

Bálint

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Hello! Ezt komolyan mondod, hogy fullra rövidre zárod az akkut a műszerrel, és zárlati áramot mérsz? Szerintem sok akksi ezt nem komálja. És ezzel még az önkisülést pl nemis tudod megmérni, mert az ettől még lehet K nagy, ami szintén használhatatlanná teszi.

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , honvédségnél "akkumulátoros" voltam és a azoknál a dög nagy szurokkal kiöntött akuknál minden cellát külön lehet tesztelni (meg cserélni ) és volt egy azt hiszem 100-150-200A állítható ellenállással (rövid zár) egybe épített 2V állású feszültség mérő azt azzal teszteltük az aksikat.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Valódi rövidzár természetesen a valóságban nincsen, hiszen magának az akkunak is van egy bizonyos belső ellenállása, és a mérőműszernek is van belső ellenállása! A 0,5-1 másodperces 10-15 ampert simán ki kell bírnia az akksinak. Az ilyen "mérés" miatt még soha nem ment tönkre akksim!
Üdv: lizakl

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Örülök neki, de azért én nem buzdítanék ilyen mérésre másokat. Hiszen Te sem tudod, pl ez mennyivel rővidítette meg az akku élettartamát, még ha tönkre nem is ment azonnal. Biztos voltam benne, hogy megtudod magyarárni :) de egy műszeren keresztüli rövidzár is rövidzár, még ha pár tized Ohm is. Nemtudom feszültséget mértél-e olyankor az akkun, de ugyancsak a 0V-ot közelíti olyankor, és ezeket a cellákat 0,8V alá nem célszerű levinni.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Gondolj arra, hogy az autó indításánál is több száz amper van, rövid ideig! Ennek ellenére volt nekem olyan autó akksim, ami 7 éves korában adta csak meg magát! Pedig indítóztam vele télen-nyáron, nagyon sokszor! Az akkunak inkább a túlmelegedés(esetleg a nagy hideg) árt és azt nem éri el az ilyen rövid idő alatt!
Üdv: lizakl

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Ezt igazán énsem értem, mi köze van a gépjárműindító akkuknak a ceruza akkukhoz, talán csak mindenáron példát akarsz hozni, de eléggé sántít az összehasonlítás, egy savas ólomakkumulátor, és egy ceruzaakksi között. Az ólomakkuk tudnak többszáz amperes indítóáramot, nem véletlen a felépítésük, és a méretük, mert erre vannak kitalálva és nemis full rövidzárban teszik mindezt, ami nagy különbség. Namindegy, kár is tovább ragozni, a ceruzaakksik nem erre vannak kitalálva, lehet velük bohóckodni, bárkinek saját felelősségre, de ezzel rövidül az élettartamuk. Jópár akksit teszteltem már, mértem kapacitást, stb rajtuk (nem ilyen módszerrel) és bizony ami nem ilyen nagyobb energiaigényű készülékben használatos, mint digitális gép, kis versenyautó, stb, sokkal tovább működik lényeges kapacitáscsökkenés nélkül.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
A NiMH akkukat már régóta használják kéziszerszámokban és egyéb hordozható eszközökben is! Ott pedig bizony vannak nagyon nagy áramfelvételek is. Bár már innen is egyre inkább kiszorulnak a Li-Ion akkuk egyre olcsóbbá válása miatt! A villamos autókban is a Li-PO4 akkuk kezdenek elterjedni. Tehát mégegyszer szeretném kihangsúlyozni, nincsen kőbe vésve, hogy egy akkutípust mire is használnak! Ezt mindig az igények és az árak határozzák meg!
Üdv és szép estét: lizakl

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Azért azt vegyük ám figyelembe, hogy a nevesebb gyártók egy azon méretben több felhasználási területre külön gyártottak akkut. Annó a Panasonic NI-CD akkukkal dolgoztam és azokat kellett tanulmányoznom. Volt nagy kapacitású, hidegben is működő,nagy meleget tűrő, nagy áramot adó. Betűjelzések jelezték a különbséget és a névleges kapacitás 15%-os eltéréseket mutatott. Azért gondolom ez érthető. A nagy-áramút valószínű vizsgálhattuk volna rövid-zárási árammal, de hideget bíró valószínű megsínylette volna. Aki kíváncsi nézegessen meg egy efféle katalógust és látja milyen paraméter miket hoz magával.
Laci

0

Nativeelco
Nativeelco picture

Szia perlaci.

Ehhez egy érdekességként a 15 perc alatt feltölthető akku, nyúlfarknyi leírása. Link

0

uniman
uniman picture
***

Hello Nativeelco.

Ez 2005-ös hír?: http://www.users.on.net/~mhains/Varta15min.pdf

Üdv.: uniman

0

Nativeelco
Nativeelco picture

Szeva uniman!

Tudom is én mikori? Nekem ilyen van vagy 5 éve, még mindig tudja a 2000mAH-t. Hogy ezt honnan tudom? Mert ilyenem is van: IPC1-L Egy hátránya van, ha teljesen feltöltöm, akkor egy darabig nem ad feszültséget. (Míg a nyomás le nem csökken.)

0

uniman
uniman picture
***

Hello Nativeelco.

Az a szerencse, hogy az a töltő valószínűleg 700 mA-rel nem 15 perc alatt intézi el a töltést...ezért nem "intézte" el még az akkukat.
Üdv.: uniman

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Hihihi!

A NICD és a NIMH aksik nem autó indító ólom akkumulátor. Még akkor sem, ha véletlenül szinter cella...

Az ilyen összehasonlítás nem csak, hülyeség, de abszolút hibás és szakmaiatlan is!

Kicsit olvass utána és tanuld meg a különbséget az ólom akkumulátorok és az NICD, NIMH cellák között.

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Az, hogy egy akkumulátort mire használnak, az akkumulátor képességeitől és árától függ! Nincsen az kőbe vésve, hogy milyen akkut mire lehet vagy kell használni! Elvileg lehetne a NiCd és a NiMH akkukat is jármű indítő vagy jármű üzemi akkumulátorként használni, mert képesek a nagy indító áram leadására! Annak idején a MIG-21 fedélzetén 27 Voltos AgZn akkumulátor volt és(állítólag) be lehetett indítani vele a hajtóművet!
Üdv: lizakl

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Az lúgos.

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Ha tényleg "egy másodpercre" Zárod rövidre és csak 10-12 ampert kerget keresztül az az aksi vagy ki van merülve vagy gyenge...

Nem inkább egy pillanatra?

(Egyébként az aksi az ilyen bánás módot nem komálja nagyon...)

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Peter!
Nem egeszen lenyegetelen az akku tipusa: a töltöt nem hinnem, hogy cserelni szandekozna...
Kari

0

dejo
dejo picture

Az MH2-es névleges kapacitása 2300 mAh míg az MH1 típusé 1800 mAh. Az MH2-essel elvileg tovább működik a gép. De az is elképzelhető, hogy az MH1-essel el sem indul.
Amúgy is jobb a nagyobb kapacitású akkumulátorokat használni!
Ajánlom a témában ezt az írást: http://www.fenykepes.hu/html/akkuk.html

0

jandu
jandu picture

Szia,
hacsak nem a kapacitásában külömboznek. Ez a lin nem ad némi tájekozódást?
http://www.bestbatt.com/4-X-Nikon-EN-MH1-EN-MH2-Rechargeable-Batteries-p...

jandu.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
...még jó hogy nem mondták neki az utána következő betű/szám kombinációkat...:
pl.: Ni-MH Batteries EN-MH2-B4...
A gugli megmondja....valószínűleg a Nikon egy régi "parasztvakítása" lesz 2009-ből. Az MH1 még 2003-as vakítás: http://help.nikon.ca/app/answers/detail/a_id/5759/~/nikon-en-mh1-battery...
Tegyen bele bármilyen ma kapható 2300 mAh-s és "örüljön".
Üdv.: uniman

0

Sponsored links