You are here

Pedrolló vizszivattyu nehezen indul,gyenge feszültség miatt

81 posts / 0 new
Last post
marosi
marosi picture

Szevasztok
Sógoromnak van egy jószág farmja,és elég ramaty a villamos hálózata,egy villany bojler illetve egy szivattyu bekapcsolása elég nagy feszültség esést idéz elő,kellene valamilyen váltóáramu feszültség stabilizátort tennem a pompára,mert nehezen indul.
Tudnátok e valamit tanácsolni ezzel kapcsolatban.

Comments
TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !
Gondolom a tanyan haromfazisu hallozat van akkor kulon fazisra kotnem a bojlert es a szivattyut esetleg leelenoriznem hogy nincs-e valahol rez - aluminium kotesbol adodo problema.

UDV.:LACI

0

uniman
uniman picture
***

Hello Taklaco.

"de bizony a bejövő 10-es alu sodronyt, még Lenin idejében..."

Üdv.: uniman

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Írod, hogy a bojler működik, akkor egy közel fele teljesítményű motornak is kellene működnie! Mint már írták, tényleg le kellene ellenőrizni, hogy a motor indításakor már a bejövő feszültség is leesik, vagy csak a motornál.
Tartok attól, hogy csak jobban a motornál. Ez esetben azt a kábelt kicserélni kellene, és a kötéseket átnézni!

Üdv: formasu

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Formasu!
"Írod, hogy a bojler működik, akkor egy közel fele teljesítményű motornak is kellene működnie!"
Azért ez nem teljesen állja meg a helyét, hiszen egy bojler akár 100 Voltról is tud "pörögni", csak egy kicsit lassabban. Míg egy szivattyú...
Ráadásul az a szivattyú, az indítás pillanatában, jóval "nagyobb teljesítményű" mint a bojler!
Üdv Tibi.

0

formasu
formasu picture
*

Szia Tibibalogh520!
Igazad van.
Főleg arra gondoltam, hogy azon a min. 50 méteres "saját" szakaszon lehet, hogy több feszültség esik, mint az áram szolgáltatónál.

Üdv: formasu

0

robit64
robit64 picture

Megadott adatok a számításhoz:
Megengedett %-os feszültségesés: 3%
Hálózat típusa: 1x230V - (3 vezetős (L+N+PE) 1 fázisú)
Fogyasztó berendezés jellege: motorikus
Fogyasztó berendezés feszültsége: 230V egyfázisú
Fogyasztó berendezés hatásos teljesítménye: 750 Watt
Jellemző teljesítmény tényező [cosj]: 0.8
Kábel anyaga: Alumínium
Kábel hossza: 50 méter
Számított értékek:
Mértékadó feszültségesés értéke: 3.45 V
Berendezés villamos teljesítménye: 815.22 Watt (0.81522kW)
Berendezés által felvett áram: 4.43 Amper
Számított kábel keresztmetszet: 1.83 mm2
Választott kábel keresztmetszet: 2.5 mm2 Alumínium kábel
http://www.partnercable.hu/hu/szolgaltatasok/kisokos/meretezes&s=cG9zdFt...
Üdv..
max 4V lehet az esés

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ezt számold át újra, az indítási áramra is. A feszültségesés, akár tízszeres is lehet (35~40V). Ez azért már karcsú az induláshoz.

Üdv! Kalex

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Ha van egy rossz kötés, vagy nagyon vékony kábel, ott már sokszorosa is lehet a feszültségesés, és lehet, hogy azért nem indul a motor.

Üdv: formasu

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Már valaki javasolta a hurokimpedancia mérést, nagyon helyesen. Én is ezzel kezdeném és ellenőrizném a betáplálás több pontján.
A témaindítóban azt írtad, hogy bekapcsoláskor nagyon lecsökken a fesz, ami arra enged következtetni, hogy nem csak a közüzemi, de a lakás hálózata is igen ramaty állapotban van. Bárhol lehet egy rossz kötés, különösen aluvezetékeknél. A motoros indítás minden hálózatot és különösen a kötéseket iszonyatosan megterheli. A szivattyú csatlakozási pontja és a ház csatlakozási pontja között van ugye 50m, ami testvérek között is 100m a hurokimpedancia szempontjából és ha ehhez hosszá vesszük a motoros indítás 5-10x-es áramerősségét, akkor kiderül, hogy ilyen helyzetben a legcélravezetőbb a minél vastagabb betápvezeték biztosítása, aminek paramétereiről ráadásul eddig mélyen hallgattál.
Nyilván vannak trükkök, amivel a hálózati veszteségeket lehet pótolni, de a lakás villamos hálózatát pont emiatt kell tökéletesre készíteni, hogy legalább a veszteségeket helyben, a minimálisra csökkentsük és ha ez sem elegendő, akkor jöhetnek a jól bevált trükkök, mint autótrafó, stabilizátor, netán az indítókondi növelése.

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

marosi
marosi picture

Szevasz nyaki
Na ez az egész ugy áll hogy ugye van egy nagy istáló,egy kis szoba a gondozóknak,és kész,ezeket tavaly átdrótoztam,nincs velük baj,de bizony a bejövó 10es alu sodronyt,még Lenin idejében tették fel,és az a vilany szolgáltatók feladata lenne cserélni ,de csak lenne.
Ugyan az a hejzet a pompához menő drótokkal is,csak azt már ugy ahogy áthuzogtam létráról ahogyan tudtam,demár olyan az alu,hogy több szál is elvan a sodronyban oxidálódva,szóval régi.Én is tudom mi a gubbanc,de ezen most változtatni nem lehet,ezért kell valamilyen megoldást találnom,hogy kihuzza a telet,aztán valamit lépni kellesz,ez ügyben,az idén átszedette a födémet,és már nem nagyon van pénze még egy nagy beruházásra.

0

nyaki
nyaki picture

Én még mindig amondó vagyok, hogy vagy egy tárolós feszmérővel vagy külső segítséggel, a szivattyú indítási pillanatában kapocsfeszt kellene mérni, mert ebből rögvest kiderül, hogy már a bejövő vezetéknél drasztikusan leesik a fesz, vagy csak a szivattyúhoz menő vezeték betáplálási/vég pontján. Ha az előbbi, akkor szolgáltatói feladat a helyreállítás és jöhetnek addig az egyéb trükkök, amíg nem javítják, ha viszont az utóbbi, akkor azon biz helyben kell segíteni, illetve a legjobbat kihozni. Persze ha ezen már túl vagy, az más.
Az, hogy a vezetőér anyagának külseje el van oxidálódva az nem oszt, nem szoroz, mert inkább a kötések jósága számít, feltéve, hogy a vezeték szigetelése még ép. Javaslom a szivattyú közelében egy legalább 3m-es földelőszonda leverését, amit köss rá a szivattyúközeli elosztótábla védővezetőjére és ha még/majd lehetséges, akkor egy ÁVK(RCD, FI-relé)-t is tegyél fel.

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

robit64
robit64 picture

Indítás pillanatában le esik a fesz, egy ílyen kis teljesítményű motornál ott valahol csak kötés probléma lesz, nincs akkora érintkezési keresztmetszete hogy hatásos energiát átszállítson amennyi kell. De attól ha át ütne valahol a szivattyúmotor simán agyon ver bármit, főleg négylábúakat, a lépés feszültség miatt (egy helyen nekem meleg vizet csinált a kútban). Ha másképp nem megy ki kell füstölni a rossz kötést egy hurokellenállás mérővel, rá mérni egymás után vagy hatszor, vagy összeég hogy jó lesz, vagy elég és akkor már lehet keresni hol a hiba. Ha meg a szolgáltatónál van és ott égett el akkor úgy sem tudják meg hogy te égetted el. Ukrajnában is csak meg kell csinálniuk. (

Üdv...
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!) Hogy ez mennyire igaz.

0

mpisti
mpisti picture

Az nem lenne elég, ha a szivattyú müködési idejére a bojler kikapcsolódna?
Ugyanis a forróvíz tárolók eléggé meg tudják húzni a gyenge hálózatokat.

0

marosi
marosi picture

Szevasz mpisti
Tudod,egy tanyán a jószágokhoz bizony köll a melegviz,meg mindenhez,igy ez ne igazán megoldható.

0

mpisti
mpisti picture

Szia Marosi!
Feltételezem, hogy a bojler nem átfolyó rendszerű hanem tárolós. Azt is feltételezem hogy a szivattyú üzemideje nem több fél óránál. Ha szivattyú tápvezetékébe beépítesz egy áramfigyelést, akkor a szivattyú megindulásakor ez az áramfigyelő lekapcsolhatná a bojler tápját. Tehát nem a nyomáskapcsolótól kellene vissza kábelezni, hanem a szivattyúnak az áramát kellene csak figyelni.Ezt viszont akár a tápkábel kiindulási pontján is figyelheted. Ha folyik áram(azaz van terhelés a kábelen)akkor a bojler kikapcsol. Ha nincs terhelés akkor mehet. Nem tartom valószínűnek hogy a félórányi fűtésszünet miatt a víz kihűljön. Áramérzékelőként pedig kiválóan lehet alkalmazni a régi mosógépek segédfázisát bekapcsoló relét.De egy megfelelő nagyságú reléből akár magad is készíthetsz egyet, a lényeg hogy a relé váltóáramú, és nem utolsósorban szétszedhető legyen. A szükséges huzalkeresztmetszet a névleges áramból számolható, a menetszám pedig amennyi ráfér.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Pedig korrekt a megoldás. Csupán az indulás idejére kell lekapcsolni a bojlert. Menetüzemben már fűthet.

Üdv! Kalex

0

besi99
besi99 picture

sziasztok
Hosszú távon nem mindegy, hogy 10ampert kapcsolgatok, vagy csak hármat....
üdv István

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Hosszú távon nem mindegy, hogy 10ampert kapcsolgatok, vagy csak hármat...."
?? Ez most mire vonatkozik?
Amúgy meg mindegy, csupán a kapcsolóelemet kell jól megválasztani.

Üdv! Kalex

0

besi99
besi99 picture

szia
A bojler jó 10 Ampert vesz fel, a motor hármat. (lefelé kerekítve) Rossz tapasztalataim vannak a nagyáramú mágneskapcsolókkal.
üdv István

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"A bojler jó 10 Ampert vesz fel, a motor hármat. (lefelé kerekítve) Rossz tapasztalataim vannak a nagyáramú mágneskapcsolókkal."
Ezért kell a bojlert lekapcsolni. Egy 25A-es mágneskapcsoló örökélet+2 nap ebben a pozícióban. A bojler ugyanis ohmos terhelés.

Üdv! Kalex

0

marosi
marosi picture

Szia Kalex
Megoldásnak megoldá,de- mint irtam a szivatyu vagy50 méterre van lefurva,de lehet több is,namost az átkapcsolási feszulségetvagy a komutációs feszt a nyomás kapcsolótól vissza kel vinni,a tanyára ,az is sok drót,meg oszlop.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Most viccelsz. Az áram már átfolyik az 50 méter vezetéken. Az elején pont annyi, mint a végén. (Ilyen a tulajdonsága.) Egy áramrelé, ami az indulási áramra lekapcsolja a bojlert, aztán az áram csökkenésekor ismét engedélyezi. Mindezt a betápon el lehet (kell) helyezni. Sokat mondok, ha 2 óra alatt össze nem lehet dobni.

Üdv! Kalex

0

marosi
marosi picture

Szia
Igy már igen,csak van más gond is ,erről a vonalról,néha heggesztenek,néha fát fürészelnek,meg mittudom én hogy mit csinálnak,még,lehet hamarabb beadja a kulcsot az áram relé,a folyamatos kapcsolgatástól,igazat megmondva nem is tudom hogy néz ki egy ilyen rellé.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Tibi!

"erről a vonalról,néha heggesztenek"
Hogy tudnak hegeszteni, ha egy nyamvadt 750 W-os motort sem bír? Arról nem is beszélve, hogy a hegesztés idejére sem árt, ha nem megy a bojler, mert több delej jut a trafóra...

Üdv: Laci

0

marosi
marosi picture

Szia Laci
Nem tudom,csak valamikor mikor kimegyek ezért azért,akkor valamikor látom hog traktort vagy ekét onnatról heggesztik,lehet hogy invertere van a heggesztőnek,nemtudom különösebben nem méjültem bele.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Az nem lenne elég, ha a szivattyú müködési idejére a bojler kikapcsolódna?"
10 pont. Tiéd a hangszóró!

Üdv! Kalex

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Mi van akkor, ha a szomszéd bojlere meg éppen bekapcsol? Az is "megszívja" a hálózatot!

Üdv: formasu

0

marosi
marosi picture

Szevasz Formasu
Körös körül semi szomszéd nincs,csak a mező.

0

marosi
marosi picture

Szevasztok
Köszönöm a sok hozzászólást,igazábból én is egy egylépcsős feszültség emelésre gondoltam itt az este,ehez van is egy transzformátorom,,a feszültségfigyelő részére egy kis transzformátort tennék ami 220 nál mondjuk ad 12 vagy valamenyi voltot,a többi meg már adott alacsonyabnál rákapcsolná a tekercset,magassabnál meg le,ez igy jó is lenne,azóta eszembe jutott hogy valamikor csináltam ilyet egy helyre,egy giocsel fagyasztóhoz mert ott sem akart indulni.

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz Marosi!
Régen csináltunk hasonlót. Egy 220/24V-os stecklámpa trafót kötöttünk be autótrafónak, a szekundert értelem szerű irányba sorbakötöttük a primerrel, és azzal emeltük meg a hálózati feszültséget.
Nem is kell hozzá nagyméretű trafó.
Ha ez össze volna kombinálva egy kétállású mágneskapcsolóval, amit egy régi mosógép áramrelé vezérelne, szerintem jó lenne ide.
Induláskor nagy az áram, addig átkapcsolná a hálózatot a megemelt feszültségre, az áram lecsökkenésekor viszont vissza az eredeti hálózatra.
Ezek persze kint lennének a szivattyúnál, kérdés, hogy el lehet-e helyezni. Víz, és ellopás állóságra gondolok leginkább.

0

marosi
marosi picture

Szevasz Pista47
Ez is jó ötlet,az ellopás védelem megvan oldva,mert a pompa is egy kibetonozott lezárt aknába van.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy itt alább pont ezt írtam körül, csak nem soroltam fel a szükséges eszközöket, hisz a képzelet szabadságát nem szabad gúzsba kötni!

Hi!

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Van egy nagyon jó ötletem!

Ha már ennyire bonyolult és drága lenne a probléma megoldása, akkor kerüljük meg!

Az a szivattyú kisebb feszültségről stabilan megy csak indulni nem indul igaz?

Hát egy egyszerű motor indító relével rá kell kapcsolni egy kis plusz feszültséget, majd amikor felpörög, akkor lekapcsolni és kész!

Ennél olcsóbb, egyszerűbb nincs.

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

Tranzix
Tranzix picture

Üdv!
Jóféle frekvenciaváltóknak van annyi tartaléka ami neked kell.
http://lionelectric.hu/frekvenciavaltok/chf100-frekvenciavaltok

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Tranzix!
Nem lenne rossz megoldás, csak ezek a frekiváltók "jobb szeretik", a háromfázisú terhelést...
Üdv Tibi.

0

zoli710802
zoli710802 picture

Sziasztok!
Ha már frekvencia váltó akkor létezik egyfázisú is, csak lehet, hogy kuriózum.
http://www.iramko.com/Frekvenciavalto_invertek
http://www.inverterdrive.com/m/Invertek/default.aspx?filter=Category|AC+Inverter+Drives+%28230V%29&filter=Output|230Vac+1ph
Üdv: Zoli

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia Tibi!
Ha csak indulással van gond esetleg egy időrelével kapcsolt szekunderű 220/220-240 voltos trafó pl: induláskor 240V 10S -ig, utána visszaváltana a szekunder 220V -os megcsapolására.
Üdv!

0

marosi
marosi picture

Szevasz Tranzix
Ez is egy jó megoldás,látod erre nem is gondoltam.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Hi!

Gyorsabb voltál 3 perckével!

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

Attee
Attee picture
*

0

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
Ja, irodalma ugyan lenne elegge bösegesen, bar nem mindeg magyarul, de azert hasznosithatok.
Kari
ui: közben rabukkantam egy HE ("Ferrorezonáns transzformátor") topikra is :-), melyben emlitik, hogy az 1984-es RT-EK-ben lenne egy idezett cikk. Itt arultak egy AC 60V/900VA-t(KPTF 1560), de man kifutott....

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Itt az RT. ÉK 1984 számából a cikk.

Üdv.:

Feri

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez az, erre emlékeztem, mikor a ferrorezonanciális szabályzót említettem.

Bálint

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Hamár:

http://oldtimer.ezermester.hu/pdf/1968-7.pdf

Bár ez teljesítményre a megadott adatokkal kicsi.

0

Józsx2
Józsx2 picture

Szia !

Mekkora teljesítményről van szó ?
Ez esetleg jó lehet.
A motoros fogyasztókat nagyon jól tolerálja ,230V-ra állított kimenettel is.

0

marosi
marosi picture

Szevasz Józsi
Ez biztos elég ,mert 750vattos a motorja.

0

Józsx2
Józsx2 picture

Szia !

Én ezt használom itthon ,mert van olyan eset a műhely egy részén,hogy 150-155V-ra is lemegy a feszültség (egyszerre indul több nagy motoros fogyasztó is ). Szélessávú állásban 230V-os kimenettel simán utánhúzza a kimenetet ,keskenysávúban ,ha kihasználom a teljes teljesítményt ,akkor a kimenettel le kell mennem 215-220V-ra.
Szüret után végre megcsinálom ,mert oda is be kell kötnöm az új riasztót. Régi is totál jó ,csak öregecske.

0

marosi
marosi picture

Szevasz Józsi
Mármint azt ami a képen van?

0

Józsx2
Józsx2 picture

Szia !

Nem ,nem ezt ,hanem sajátot :)

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Biztosan elég, de ennyit biztosan nem szánna rá!

Üdv: formasu

0

marosi
marosi picture

Szevasz Formasu
Hát ez neki nemlenne sok,csak olvasom,csak a véletlenül hibás akkor leeszi a fejemet.
Annó nálunk is lehetett ilyen szervó motoros,autó trafókat kapni

0

Kari
Kari picture
*****

Hali Marosi!
Erre talaltàk volna fel anno a transzduktort/màgneses erösitöt_ha jol tevedek, de a Tanyasi "Transzduktor"-unk esetleg jobban tudja a megoldast?
Keszen kaphatot (regebbröl) reszemröl csak a Philipstöl ismernek ill.egy AIP nevü Svajci cegtöl, de mindkettö patikusi arszabasokkal szokott elni...
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: vagy ferrorezonanciális szabályzó.

Bálint

0

marosi
marosi picture

Szevasztok Kari Bálint
Az elsőről nem igazán hallottam,a másik meg ugy tudom nemszereti az üres járatot,vagyis mig a pompa pihen

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Lehet, hogy hülyeséget mondok, de az autotrafó miért nem jó ?!

Üdv: Dénes István

0

formasu
formasu picture
*

Szia Istvan-lab!
Elvileg jó lenne, ha folyamatosan kevés a feszültség! Én úgy vettem ki Marosi írásából, hogy gyakran ingadozik. Ezért valami automatikus megoldást tartanék jobbnak, a manuálissal szemben.

Üdv: formasu

0

marosi
marosi picture

Szevasz Formasu
Igy van,kivált este fele már alig van 180volt,nappal még csak csak eléri a 200 at,de mivel most márhidegek lesznek nappal is lemelegitőzik a hálózatot

0

robit64
robit64 picture

Szia
180V, ennyivel még nem találkoztam, a 192 volt a legkevesebb.
MSZ 1 szabvány szerint, a mérőhely csatlakozási pontján a feszültséget 230 V +7,8% -7,4% között kell tartani.
Az MSZ 447 szabvány a csatlakozóvezeték és a fővezeték együttes feszültségesésére legfeljebb 2%-ot enged meg. Ennek megfelelően, helyesen méretezett csatlakozó- és fővezeték esetében a fogyasztók feszültségének a legrosszabb esetben is 230 V +10% -10% feszültség tűrésmezőn belül kell lenni (~ 207-253 V).
Kérdés hogy mérőhelyen mekkora a feszültség, és mennyi ideig? (negyedórás mérési átlagokat vesz figyelembe)
A 180V nagyon messze van a szabványtól. Hurokimpedancia az nem tudom mennyi lehet, de ha még van a hálózaton egy régi rossz bandázs kötés ami meg égett, az is tud ekkora 20V -os feszültség letörést okozni.
Inkább áramszolgáltatót kellene megkeresni hogy alacsony a feszültség, tegyenek fel regiszteres mérést, mérjenek érintésvédelmi hurokimpedanciát. (egypanaszos levélben, azt ki kell vizsgálniuk)
üdv...

0

marosi
marosi picture

Szevasz robit64
Tibornak igaza van,itt örülni kell hogy eggyáltalán van villany a tanyán,ez is csak azért van,mert ez a tanya régen egy állami céghez tartozott,amit sógorom,ugy mond vagyon jegybe kapott meg,vég kielágités képpen,különben kemény pénzeket kellene fizetni a villamositásért.

0

robit64
robit64 picture

Elnézést kérek, nem tudtam.
Akkor tényleg valami feszstabilizátor kell.
Feszfigyelő relé bekapcsolhatná valamelyik fenti megoldást. Vagy kikapcsolhatja a boylert. Esetleg motor indítást úgy megoldani hogy előtte egy puffer kondenzátor feltöltődjön, ami a motor indításra egy plusz energiát ad. Nem tudom direktbe egy puffer kondi célszerű lenne e?
Üdv...

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Váltóáramra nem tudsz pufferkondit rakni...Nem kapacitása, hanem impedanciája van.
Mivel nagy valószínűséggel a pumpában aszinkron motor van, az nem is menne egyenáramról.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Robit!
Mit kezdjen Ő, az általad említett magyar szabvánnyal Ukrajnában???
Ráadásul, a préri közepén? Nem egy szokványos utcai hálózatról van szó.
Üdv Tibi.

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !
Nappal 200V van este meg 180V es a szivattyu felvett teljesitmenye 750W - en ezt paraszti esszel ugy oldanam meg hogy tekercselnek egy 200V/30V trafot ahol a 200 es 30V -os tekercsnek olyan vastag drotbol kell lenni hogy birja a 3,5A-t .A primer tekercset ugy kotnem sorba a szekunder tekercsel hogy felfele transzformaljon /tekercs kezdet -veg kombinacio/ es ezzel megoldodott a problemam - nappal lesz 230V ejszaka meg 210V.
Talan a 200V/40V trafo meg jobb megoldasnak tunik.

UDV.:LACI

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Amit te javasolsz az egy sima feszültség emelő autó trafó....
Azt tudtad, hogy az autó trafónál másképp kell a vezetéket áramra méretezni?

Nagy hátránya, hogy semmit sem stabilizál.... Tehát, ha véletlenül megjön a mostani max. a 242 volt effektív, akkor a kimenő feszültsége az 272 volt effektív lesz...

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !
Irhatnal az autotrafo meretezeserol bovebben.

Valaszom a masik megjegyzesedhez - ukrajnaban 242V ???! - hol elsz a Marson ??? :)

UDV.:LACI

0

marosi
marosi picture

Szevasz Taklacó
Ez nem igy van mert van olyan hely ahol,250 is van ha közel laksz a trafóhoz,ott meg az a baj.

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO MAROSI !
Adott problemat adott helyen megoldhatod 200V/30V trafoval ahogy fentebb irom.

UDV.:LACI

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Jól van, na! Oda nem jut annyi...

Az autó trafón a "primer" tekercsnek használt vezetéken nem folyik át a "szekunder" tekercs árama. Ezt nem tudtad?

Hogy pontosan hogy kell méretezni most nem tudom és nem is nézek utána. Nekem épp elég, hogy ezt tudom és, ha méretezni kellene egyet, akkor tudnám, hogy mit kell keresni... Hi!

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !
Ahogy a rajzon is lathato a kozos tekercs reszen az I1 minusz I2 aram folyik.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Transform%C3%A1tor

UDV.:LACI

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

No látod! Téged érdekelt, hát utána néztél.....

Én meg tudtam, hogy van ez a dolog....

Ebből azt a következtetést vonom le, hogy én tudtam volna az autó trafót rendesen méretezni, mert tudtam a méretezési dologról. Hogy pontosan mi is az azt nem tudtam, mert nem akartam méretezni...

Te meg nem tudtál róla, ergó utána sem néztél volna...

Hú! Ez most nagyon ellened irányult, pedig csak példabeszédnek szántam, mert sokan megszoktak támadni, hogy nem tudok ezt+azt... No az az "ez+az" szerintem meg lexikális tudás... Vagyis nem azt kell tudni, hogy pontosan mennyi, hanem, hogy van. No meg a hol van-t!

Tehát most minden rosszindulat nélkül rajtad keresztül csináltam ezt a példabeszédet.

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Éngem is érdekelne a téma ...

Más: ja, főleg falun, nálam is örülök ha megvan a 230 !

Üdv: Dénes István

0

Kari
Kari picture
*****

Szia DI!
Az autotrafo, de akkorman inkabb egy toroid, azert igenyli a "kezi vezerlesed", allitani ugyan tudod esetenkent, de az meg nem igazan "stabilizator" karakterisztika lenne :-)...
Kari

0

marosi
marosi picture

Szevasztok
Ja igen hát ez a lényeg,ez a szivattyu a tanyától olyan 50méterre van a földbe egy aknába,és onnan nyomja be a vizet ,és nem nagyon lenne aki folyamatosan figyeli a hálózatot.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

A szervós cucc nagyon király, de sajnos ez egy motor, vagyis köll neki az AC 50Hz ezért, nem is lenne olcsó megoldás.
Mert ugye ha ingadozik a betáp, akkor minimum egyszer meg kell forgatni a feszt egy AC-DC-AC konverterrel.
Vannak UPS-ek amik ezt bevállalják, de vicc, hogy ez nem érné meg egy szivattyúhoz. Pech.
Kérdés, hogy a szervós megoldás mennyire gyors, bár, a beindulás után gondolom már nem kritikus a fesz értéke.

Kicsit megint elrugaszkodok a valóságtól:
Ugyanezt megcsinálná, egy több kivezetéses Trafó, rellékkel.
Úgy képzelem, hogy rellékkel kapcsolja a tápfeszt a trafó különböző kivezetéseire, attól függően, hogy mekkora a betáp.
Ez működne, nem ?!
Egy előosztó meghatározná a relék kapcsolási feszültségét.
Például: Ha 190Vac a bemenő, akkor a RL1 a 190V-os tekercsre kapcsolná a bemenő feszt.
Érthető ?!

Üdv: Dénes István

0

marosi
marosi picture

Szevasz István-lab
Müködik bizony,mikor a gyárban dolgoztam csináltunk is ilyeneket,a leselejtezett CNC esztergapadokból kivett trafókból,azoknak több kivezetése is volt a szekunderen,és rellék kapcsolták sorba a primerrel,de hol van már az a világ,hol találok megfelelő trafót.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Köszi, akkor mégsem vagyok nagyon hülye :P
(így este egy feles után nagyon jönnek az ötletek :P hehe )
Hát tekerni köll ! :)

Üdv: Dénes István

0

marosi
marosi picture

Szia
Egészségedre,legalább saját párlat,tekerni lehetne,de mire megcsinálom anyagot keritek,az sok idő,meg sógorom is olyan mikor már a seggébe csip a darázs akor kap észbe,mostmeg add meg uram már is.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Értem, no, ösmerem a fajtáját :P
Márpedig ezt csak tekerni lehet :-(

Üdv: Dénes István

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Régen nálunk is kevés volt a hálózati feszültség, és a FF TV-nél a két szélén már csík volt ilyenkor.
Ekkor használtuk az autótrafót, több leágazással, és időnként, amikor láttuk, hogy csík van, akkor tekertünk rajta.
Nem vagyok biztos benne, de az akkori SzU-ból talán, hoztak olyan stabilizátort, amihez nem kellett nyúlni, és stabilizált. Talán ez volt az, amiről már fentebb olvashatunk, csak azok lehet, hogy nem tudtak ekkora /750W/ teljesítményt.

Üdv: formasu

0

marosi
marosi picture

Szevasz Formasu
Igen azok ha jól emlékszem 600 w osak voltak,gömbölyü müanyag házuk volt,nekem is volt,de hogy hova lett azt nemtudom,nagyon régen volt,tényleg még az SU ban,nekem a mühelyben a mai napig megy egy 1969 es autótrafó,350vattos.

0

Sponsored links