You are here

Linux és környéke - ismeretek kezdőknek (is)

192 posts / 0 new
Last post

Pages

Comments
formasu
formasu picture
*

Szia!
Itt inkább általánosságban lehet talán mondani, hogy a Linux-hoz több driver hiányzik, mint a Windowshoz, mert ahhoz szinte minden elérhető.

Üdv: formasu

0

Bricktopm
Bricktopm picture

Ez a driver kérdés oda vissza harc lesz mindig.
Nekem Linuxon az NVidia videókártya driverrel van gond, míg windows alatt a webkamera driverrel. Egyik sem tökéletes.
Jómagam Windows7 professionallal élek a mindennapjaimban, de van fent mellette egy Debian 6.0 old stable szoftverfejlesztési alkalmatosságokkal, illetve egy Debian 7.0 stable csak úgy, netezni, illetve ha a pendrive partíció tábla hibás lenne windows alatt, onnan lehet adatot mindeni.

Mindkét rendszer családnak van előnye, és hátránya. Vagy kompromisszumot kell kötni az egyikkel, vagy kihasználni mindkettő előnyeit.
---
"Csüggedő szívvel loholok egyre, Keresek valakit a Végtelenbe..." (József Attila - 1921.október 31.)

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Gyula!

Miért állítasz olyan dolgokat amik nem vagy nem teljes mértékben fedik a valóságot! A hangkártya támogatás Linux alatt szinte teljes! A WIFI és a nyomtató támogatással valóban okozhat kellemetlen meglepetést, de ha nem a legfrissebb hardvert választod, jó eséllyel működik.
Magyar nyelvű segédlet szinte minden nagyobb disztribúciónak van pl: Ubuntu, Linux Mint arról nem is beszélve, hogy a telepítés kezdetén vagy 50 nyelvet köztük magyart is választhatsz!
Az pedig hogy nehezebb telepíteni? Valóban legalább 5 kérdésre kell válaszolni: Milyen nyelven telepítesz? Milyen billentyűkiosztást használsz? Melyik időzónát választod? Hova szeretnéd telepíteni? Melyik meghajtóról induljon a rendszer?
Tudom az utóbbi kettő bonyolult, de van olyan lehetőség, hogy legyen a teljes merevlemez használatban és ekkor már a két kérdésre nincs szükség! Ó nem van még egy kérdés, mi legyen a felhasználónév és a jelszó?!

Üdv,
Oszi

0

romulusz
romulusz picture

Szia Oszi!
Nem tudom, Te milyen rendszert használsz. Nekem az XP mellett Ubuntu 13.04 változata van fent, és aktívan használom is. Mellette voltak (vannak) régebbi disztribúciók is. De hiába állítod be az installban a nyelvet, a Help nincsen magyarítva. Egyik változatban sem! (a magyar ubiról töltöttem le őket) Továbbá: nem azt írtam, hogy az op rendszert nehéz telepíteni, hanem a külön letöltött drájvereket. Ha nem ismered a Linux parancsait, el sem tudsz indulni a letöltött meghajtó-programok telepítésével. Több tintasugaras nyomtatómat pedig azért kellett nyugdíjazni, mert nem találtam hozzá működő drájvert. Igaz rá is van írva a nyomtatókra, hogy csak a win támogatott, de azért bíztam benne, hogy találok rá megoldást. Ugyan így jártam Epson scanneremmel, és FritzBox routeremmel is, de a Dell alaplapi hangkártyámat sem tudom használni.
Üdv: Gyula

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Én Linux Mint 14-et használok, de próbáltam a 15-öt is csak nem szántam rá magam az újratelepítésre talán majd télen. Ez Ubuntura épül, de nekem kellemesebbnek tűnő felületet használ + valahogy jobb a hardver támogatása is. Kevesebbet kell vele kínlódni. Nekem egy Packard-Bell AMD E450-es gépen hiba nélkül elsőre minden működött a 15-tel a 14-el a wifi lassú volt! A magyar oldal nem az igazi, de az a magyarok hibája!
Az eredeti Ubuntu telepítő DVD-je elég gáz,de van magyar is a letöltő oldalon alul!

Ezen az oldalon van az Epson támogatás az iScan szoftverrel működnek az epson szkenerek nekem egy DX4400-as USB-s multfunkciós masina van hibátlanul működik!
A routerhez milyen szoftver kell? Ha csatlakozol a routerhez és a böngészőbe beirod a http://fritz.box címet akkor bejönnek a beállítások!
A hangkártyához tudni kellene a kártya típusát! Terminálban beírod az lspci parancsot kírja milyen "kártyák" vannak a gépben!

Üdv,
Oszi

0

Ashmodeus
Ashmodeus picture

Üdv.
Akkor csak néz be az ubuntu hardver fórumba milyen hardverekkel szívnak :)

0

GeryMix
GeryMix picture

Én már rég óta szinte csak linuxot használok. Megmondom őszíntén, hogy akkor szerettem bele igazán, mikor kipróbáltam a ZorinOS disztribúcióját. Valamiért az akkori verzió nagyon megfogott. Az újabbak már nem tudom milyenek, de valószínű, azok is jók.
Létezik egy Linux XP Like disztró is, amit ha feltelepítesz, egy teljesen vindóz XP külsejű linuxot kapsz. Lehet, hogy ezzel is érdemes lenne próbálkoznod.
Tehát a javaslataim:

ZoriOs (http://zorin-os.com/free.html)
(http://www.oslike.se/xp-like)

0

joededy
joededy picture

Szevasztok
Régóta kacsintgatok a linux ra de a kipróbálásnál nem jutottam tovább.Látván a
a téma cimét felvillanyozódtam,mert van egy öreg lapim (P3 1000mhz 256 ram)amire tennék linuxot.Letöltöttem a http://www.oslike.se/xp-like install anyagot de nem fér rá egy CD-re,túlirni sem tudom,pedig a gépem csak CD-ről tudnám telepiteni.Valamikor több éve volt olyan UHU linux változat ami még 486-ról is elindult grafikus felülettel.Namost ezeket nem találom.Az ujabbaknak a memória igénye nagyobb de az egyik memóriafoglalatból nem látja a bővitést a másikba meg nagyobb nem fér a fizikai mérete miatt, mert azok már 2 oldalasak.
Aki az általam idézett linkről letöltötte az ISO-t hagyan irta CD-re?

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Amennyiben érdekel, akkor a Suse Linux 7.3-at felteszem valahová. Egy CD és magyar.

Üdv! Kalex

0

joededy
joededy picture

Szia Kelex
Kösz a felajánlást de nem tudom,hogy a gépemen futna e.Ha igen,megköszönném.
joededy

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Feltettem a data.hu-ra a Suse 7.3-at. Innen letöltheted.

Üdv! Kalex

0

uniman
uniman picture
***

Hello Kalex.

Only for: "Prémium" felhasználó! ...talán kisebb darabokra kellene "vagdosni"?...

Üdv.: uniman

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Only for: "Prémium" felhasználó! "
Nem is gondoltam rá. Akkor szétszedem 199MB-os darabokra. Majd jelentkezem.

Üdv! Kalex

0

Kalex
Kalex picture
*****

Sziasztok!

Itt az új link. Ebben benne van az ISO és a 199MB-os darabolás is.

Üdv! Kalex

0

joededy
joededy picture

Szevasztok
Kalex köszönöm a feltöltést,letöltöttem talán holnap lessz időm a próbára.Közben tegnap kipróbáltam egy puppy változatot ami telepités nélkül meglepően jól viselkedett.Ami probléma akadt vele az a Wify,bár látta a routerem de azt irta kommunikálni nem tud vele.Ha látta a routerem akkor a driver rendben lehetett,mert csak valamilyen titkositási rendszer változást követelt ahhoz,hogy kapcsolatot teremtsen.Az elkövetkező "hulladékidő" próbálkozással fog tellni.
joededy

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Szívesen. Most teszek fel 3 kisebb disztrót. Lehet belőle csemegézni. Mindegyik megy live CD üzemmódban is.

Üdv! Kalex

0

uniman
uniman picture
***

Hello Kalex.

Köszi a darabolást...bár ezt a 3x51 perc + 1x41mp-t összeszedni "ingyért" csak úgy a "levegőből", jó sokáig tartott nekem...

Üdv.: uniman

0

someone50
someone50 picture

Hello uniman! ajánlom a JDownloader nevű progit.Nekem kicsomagolva 53 perc alatt letöltötte a 4 fájlt, elöfizetés nélkül . Nos nem mindig sikerül így mert többnyire 2 fájlt tölt le egyszerre a végén pedig csomagol csak a jelszót kell megadni ha van. üdv J

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Ha valaki töltöget a Netről, megéri Data-s előfizetést váltani. Viszonylag nem drága, korrekt, és max. sebességgel jön. Nekem már a második egy éves előfizetésem van ide. Ez most kevesebb, mint két perc alatt lejött.
Üdv: formasu

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Miért ne futna. Ez már nem egy mai darab, viszont on-line tudod frissíteni. Én egy P4-es gépre tettem fel. Felteszem a data.hu-ra, a linket majd adom. Esetleg kereshetsz egy mini Linuxot, de magyar nyelvűből kicsi a felhozatal.
Közben találtam egy UHU disztrót: ftp://ftp.uhulinux.hu/uhu/current . Itt találsz 2.1-es UHU-t ami CD-s változatban is fent van.
Üdv! Kalex

0

Razel
Razel picture

Szia.
Innen is letöltheted az újabb kiadást.
http://software.opensuse.org/123/hu
Üdv,

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Az már csak DVD-re fér fel. Nekem is megvan, de direkt nem azt ajánlottam.

Üdv! Kalex

0

Razel
Razel picture

Szia.
Ez igaz.Szerintem megér egy DVD-t és olvasót a dolog.Szubjektíven nekem nagyon sikeres ez.

Üdv,

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Én mostanság Ubuntu 13.04 64 bites "Desktop" változatát használom teljes megelégedéssel (jelen pillanatban is) Csak bedugom a pendrive-t a gépbe és már "müxik" is.
1,5 Gb helyet foglal, de ehhez már kell a gyors gép. HDD nélkül használtam a PC-t...de most már HDD-ről is üzemeltetem...

Üdv.: uniman

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

"Mik a minimális rendszer követelmények egy LINUX-os géphez?"

rossz a kérdés! Egy 386 4MB rammal már működik! A Raspberry Pi ARM, 700MHz-es processzorral 512MB rammal elfogadhatóan működik Linuxszal!

Linux igazából a régebbi hardvereket "szereti". Az Intel-es dolgok általában jobban támogatottak. A sok ram-ot meghálálja! Igazából nem a linuxnak van rá szüksége, hanem azoknak a programoknak, amiket használsz (pl. böngésző, média lejátszó, kép szerkesztő, cad tervező program stb)!

A másik kérdés milyen kezelő felületet szeretnél? Ha az Ubuntut választod akkor a Windows 8-ra emlékeztető kezelő felületet kapsz, ha a Linux Mintet akkor egy XP-re emlékeztető felületet kapsz alapértelmezésben! Persze bármelyiket feltelepítheted bármelyikre, de ahhoz már kicsit hackelni kell!

Létezik olyan disztribúció amelyik egyáltalán nem felhasználó barát! Ilyen az Arch Linux! Ha elindítod CD-ről csak egy szöveges terminált kapsz és kész! Ez azért jó mert csak az lesz telepítve a rendszeren amit te telepítesz!

Üdv,
Oszi

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Ha ki akarod próbálni akkor felmásolod egy pendrivera és gyakorolhatsz elötte. Csinálhatsz egy olyan rendszert is ami pendriveról fut és azt más programok zavarása nélkűl használhatod akár más gépén is. Nekem az Ubuntu 10.4 jön be a mai napig használom pedig próbáltam az újjabb rendszereket is de nekem valahogy ez tetszik. De elég sok disztribucó létezik találhatsz benne neked tetszőt. Sajnos egy hátránya van: nekem még nem sikerűlt rábírnom kommunikácóra mosógép programelektronikával. Gépigénye nálam 2002 kiadású Compaq gép 1.8GHz intel processzor 750MB ram integrált videokártya. Az XP csak cammog a Linux megy rajta rendesen.
http://ubuntu.hu/

0

vikica
vikica picture

Én már Karácsony óta Linuxozom állandóan. Elegem lett a Win-ből. Ma már csak akkor veszem elő, ha specifikus program kell.
Én is vén fejjel tanultam meg. :) Neked is sikerülni fog!!

Ja! Az eredeti kérdésre a válasz: Bármilyen gépen elfut.
Kisebbek az igényei a Windowsnál. Jobb a memória kezelése. Nincs rá annyi vírus. stb.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!Köszönöm ,hogy bíztatsz.Üdv jano

0

vikica
vikica picture

Szívesen!

Ha kérdésed van, nyugodtan írj!!
üdv:vik

0

Razel
Razel picture

Szia Janó.

Nyugodtan használhatsz Linuxot azon a gépen amin a Win is megy.
Nekem ez van feltéve.Egyedül a net beállítás volt gond.
Azzal kell számolni,hogy nagyon furcsa lesz a win-hez szokott embernek de hamar meglehet tanulni.A fórumokon meg sok segítséget kap a kezdő felhasználó.

Üdv,

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Hm?

Mit is akarsz?

Azért mert a net szolgáltató valamit elrontott, gépet akarsz cserélni?

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
"Akárhány" gépet üzemeltethetsz LAN-ról, WiFi-ről, és bármilyen OP rendszerrel!
Ez nem gond. Ha a Windowst szoktad meg, kicsit "furcsa" lesz másik OP. rendszer, de mindegyik megtanulható.
Én azért még megmaradok a Windows-nál.
Nem lakunk messze egymástól, ha gondok vannak a Windows-al, szívesen segítek!

Üdv: formasu

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Amig a kissebbik gyerek még itthon lakik,addig ez a mostani gép marad így,ahogy van.Amikor a feleségemmel "kettecskén leszünk",akkor aktuális.Nagyon szépen köszönöm,hogy fölajánlottad a segítségedet.Üdv jano

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok!
Az ubuntut kiírtam cd-re.Kipróbáltam telepítés nélkül.Nagyon tetszik.Az internetet nem sikerült "csípőböl tüzelve" megoldani.Igéretes.Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket.Üdv jano

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Melyik verziószámút?-(Az újabbak csak DVD-re férnek rá) Persze van még Kiwilinux, Kubuntu...és még rengeteg sok más kiválóság, amiket érdemes kipróbálni (hiszen nem kerül semmibe és nyugod lelkiismerettel használhatók).
(...csak a Skype telepítése az egyenlőre nem megy Ubuntu 13.xx alá...hmmm. De ne mond Bb, hogy használjak helyette xxxx-et...NEEEM!)
(A Zorin meg az Oslike 3/4 óra alatt letöltődött...majd kipróbálom-köszi GeryMix.)
Chromiumal meg "böngészgetek...de egyenlőre még nem egy ChromeBook-on...Hoppáaáá ilyen is van már! Meg itt a ChromeBox!

Üdv.: uniman

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
UBUNTU 13.04 van rajta.Először kiírtam egy lemezre.Arról telepítettem.Egy külön HD-re.A meglévő 500G-s mellé.Egy 40G-ra.20 perc alatt fölment rá.Megy a win7 is változatlanul.Az UBUNTU "élesítése" most folyik.Barátkozom vele.Üdv jano

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

OK, most már nekem is HDD-re került ugyanez...csak skype továbbra sincs...

Üdv.: uniman

0

hcs
hcs picture

Idéznék az egyik fórumból:

http://askubuntu.com/questions/293693/how-to-install-skype-with-13-04

Open Terminal & copy paste the following commands

sudo add-apt-repository "deb http://archive.canonical.com/ $(lsb_release -sc) partner"
sudo apt-get update
sudo apt-get install skype

Nyiss egy terminált és másold be a parancsokat, majd add meg a belépési jelszavadat amikor kérdezi.
Én maradok az LTS nél...

0

uniman
uniman picture
***

Hello Hcs.

Köszi...megpróbálok megküzdeni a "command"-okkal...aztán előkeresem a következő "mókát": zenegép prg...

Üdv.: uniman

0

Gabor2
Gabor2 picture

Üdv.
Az utóbbi időben elég sokszor látok különféle fórumokon olyan kérdéseket, hogy régi számítógépünkbe hogy leheljünk életet.
így született meg ez a leírás.
Windows Vista és Windows 7 régi számítógép esetén szóba sem jöhet, a Microsofttól esetleg az XP, de akkor is kompromisszumokat kell kötnünk, hogy megfelelő sebességgel tudjuk futtatni.
Ilyenkor szokott szóba jönni, mint alternatíva, a Linux. Ámde itt sem mindegy, hogy melyiket választjuk, a nagyobb disztribúciók, mint pl.: az Ubuntu, a Fedora stb. is újabban elég energiaigényesek.
Ilyen esetben 2 választásunk van:
-telepítünk Vista-t, 7-est, vagy valamely nagyobb Linux-disztribúciót és egész nap a homokórát bámuljuk a monitoron;
-vagy valamely régebbi OS-re hagyatkozunk, azonban ilyenkor számolnunk kell többek közt a biztonsági kockázatokkal, a terméktámogatás hiányával stb.
Látható, hogy ez a két opció nem járható, tehát marad a kérdés, hogy mégis milyen módon tudjuk akkor működésre bírni a számítógépünket? Ismét a Linuxok világában kell szétnéznünk, mivel van pár disztribúció, mely szerényebb vassal is beéri. Jelen irománynak az egyik ilyen kisigényű, ámde igen stabil és sok mindenre használható disztribúció bemutatása, mégpedig a Lubuntu. A Lubuntu az Ubuntu származéka, kis erőforrásigényét főleg annak köszönheti, hogy az LXDE asztali környezettel érkezik.

Mielőtt nekivágnánk az operációs rendszer bemutatásának, szögezzünk le néhány dolgot:
ha komolyabb játékokkal szeretnél játszani, akkor most hagyd abba az olvasást, mert Linuxon nem fog menni;
a tévhittel ellentétben vannak vírusok Linuxra is (ugyanúgy, mint akármelyik operációs rendszerre). Az viszont tény, hogy sokkal kevesebb potenciális kártevő létezik kifejezetten Linuxra, mint Windowsra. Ha ésszel netezünk, akkor nagy valószínűséggel nem nyelünk be kártevőket, azonban butaságnak tartom a védelem mellőzését. Ha az erőforrások megengedik, akkor telepítsünk vírusirtót Linuxra is! Jó választás lehet pl. az avast! Linux Home Edition. Ha azonban tényleg szerény vassal rendelkezünk, akkor vagy kapcsoljuk ki a valós idejű védelmet és bizonyos időnként nézessük át vele a számítógépen tárolt állományokat, vagy a Live CD-s víruskergetőkkel vizsgáljuk át a gépet (pl.: Kaspersky Rescue Disk, Panda SafeCD.

A leírás főleg azoknak készült, akik a régi számítógépükkel szeretnének valamit kezdeni, viszont bátran ajánlom olyan usereknek is, akik erősebb hardverrel rendelkeznek.

Hivatalos oldal: lubuntu.net
Magyar oldal: ubuntu.hu

Minimális követelmények:

Processzor: Pentium II vagy újabb processzor;
Memória: 128MB;
4.1 GB szabad hely a rendszernek.

0

VaZso
VaZso picture

Az LXDE, amit a Lubuntu is használ, valóban egy kisebb erőforrás-igényű desktop környezetet hoz magával.

Léteznek emellett még egyéb takarékos összeállítások is, amit pl. az egyes Puppy változatok, vagy akár a Chrunchbang Linux nyújt.
Ugyanígy egy Debian + Openbox összeállítás néhány "plusz" kényelmi eszközzel szintén kis erőforrás-igényű lesz, csak kell valaki, aki összeállítja - ebben segít, ill. ezt spórolja meg pl. a Chrunchbang.

Kártékony program bármely rendszerre írható, esetleg abban lehet különbség, az adott rendszer beállításai milyen műveletekre adnak lehetőséget. Nem véletlenül került bele Windowsba sem az UAC, amit utálni szokás ugyan, de egy olyan berögződés hozta létre, amit nem egyszerű kiirtani - ez pedig a rendszergazda fiók általános használata a mindennapokban.
Linux esetén a rendszergazdát (root-ot) külön szokták kezelni, habár Ubuntu alapértelemezetten sudo-zik - bár ekkor is külön felhasználó.

Másfelől míg Linuxra jellemzően központi tárolóból telepítesz és kevésbé különféle weboldalakról, addig Windows alatt központi tároló jelenleg nem igazán van (max. MS saját dolgaihoz), és szinte mindent különféle weboldalakról tölt le az ember - amik között több potenciálisan kártékony kódot tartalmazó szoftvert lehet találni (különösképpen azok az emberek találnak rá, akik minden hülyeséget szükségtelen dolgot feltesznek a gépre).

Itt lényegében a rendszer legsebezhetőbb pontja is elő kerül, az pedig az ember, aki előtte ül. Ha bármilyen ürüggyel is rá lehet venni valakit egy kártékony program elindítására (legyen az csupán egy vetkőző nő, már ami a felszínt illeti), akkor bármely rendszer fertőzhető - persze első körben csak annyira, amennyire a felhasználónak jogosultsága van. Ha mindenhez joga van, akkor van a legnagyobb gond. Ellenkező esetben csak akkor van nagyobb gond, ha egy, a támadó számára ismert és kihasználható hiba is van a rendszeren, ami rendszergazdai jogosultsághoz juttatja. Bár enélkül is letörölheti a felhasználói fiók által elérhető családi fényképeket, tehát ez sem feltétlenül véd olyan sokat.

Másik potenciális veszélyforrás lehet maga a böngésző - ill. abban lévő hibák -, bármely rendszeren. Ezért is merült fel egyáltalán, hogy a böngészőt nem kellene-e jobban korlátozni. Persze ez pedig magával vonhatná, hogy ha pl. a felhasználói fájlokhoz nem fér hozzá, menteni sem tud oda... vagy ha igen, mi akadályozza meg abban, hogy töröljön is?
Persze ez megint csak megoldható dolog, de valahol látható, hogy a biztonság és kényelem valahogy nem feltétlenül jár együtt, sőt.

0

Pages

Sponsored links