You are here

12voltra alkonykapcsoló építése

8 posts / 0 new
Last post
Tam78
Tam78 picture

Sziasztok!

Valami baromi egyszerű és olcsó és nem utolsó sorban egy kisebb elektronikai boltban beszerezhető alkatrészekből álló alkonykapcsolót kellene építenem

12 voltos gépkocsi aksiról menne egy 3-3 LED-ből álló vágható LED-szallagos világítás valami relé mentes verzióra gondolok. de ha nem megy anélkül akkor ám legyen

a kerti 1 LED.-es 1,5 voltos lámpák mintájára kellene. (napelem nélkül)

építésbe elég gyenge vagyok. így ha valaki leírná pontosan hogy milyen alkatrészeket szerezzek be hozzá esetleg lenne egy kapcsolási rajza ha nem 1 alkatrészes a dolog akkor azt nagyon-szépen megköszönném.

Comments
Tam78
Tam78 picture

Köszönőm Azza és Oszi a segítségeket. így már menni fog :)

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Miért nem jó a kerti lámpa úgy ahogy van? Aksi helyett egy 1,2 voltos tápot teszel oda, a kimenet meg egy ledet tud árammal ellátni vagyis tudsz vele kapcsolni.

Szégyentelenség és gyalázkodás! Mivé fajultak a világ csodái... (Boldogblog)

0

Tam78
Tam78 picture

Szia!

Nem kerti lámpa. csak annak a mintája.
ez egy sötét utcában lévő nevezhetném kulcs és zár megvilágítására kell. jön a tél és későn érünk haza és mindig molyolok a kulcs lyukkal. meg a 20-25 kulccsal ami a kulcscsomómon van. eddig kapcsolós megoldással volt de kocsi aksiról 1 szezont simán elvilágít. éjszaka végig . és egyszerűbb lenne mint a termésköbe bevésni egy kapcsolót eddig prototípusként ment 1 évig most szeretném véglegesíteni. de már valami szebb és jobb megoldással.
nem utolsó sorban a kapun levő kapcsoló azért sem jó mert amíg világított addig a kaputól a bejárati ajtóig is volt némi fény. Ezzel nyáron a kapu mögött várakozó békák is megússzák hogy matricát csinálok belőlük :)
egy 40-50 mp-es időzitös dolog is jó lenne de annak a kapcsolása még bonyolultabb

0

AzzA
AzzA picture
*

Szia !

Alkonykapcsoló

Üdv,

0

Tam78
Tam78 picture

köszönöm. Ez az a kapcsolás amit elszerettem volna kerülni.

igazából a 1,5 voltos kerti lámpák vagy éjszakai irányfényekben lévő 1db-os kb 1,5 voltal működő alkatrész (passzolom a nevét) 12voltra való átépítése érdekelne egy mezei 1-2 alkatrészes kapcsolással

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

az alkatrész, amit keresel fotoellenállásnak hívják! Fényben az ellenállása kicsi, sötétben nagy! Így egy egyszerű feszültségosztóval a fotoellenállással és egy potméter segítségével egy tranzisztort lehet vezérelni!

Persze egy pár kiloohmos bázisellenállás nem árt, mert a plusztápra koppig tekert poti kinyírja a tranzisztort!

Ezzel a módszerrel akár 230V-os izzó is vezérelhető!

http://www.bsselektronika.hu/index.php?w=kr4dOKWY7S

Itt van még két sötétre kapcsoló relé is!

Üdv,
Oszi

0

AzzA
AzzA picture
*

Szia !

Ha elsőre ezt írod akkor egyszerűbb lett volna :)
LM317 regulátor azt jónapot.

Rajz

0